Jørn Ørnstrup: Turist i Tyskland

OrnstrupFOTOA

Foto af MelMak, Pixabay License

Anmeldelse. Rejsejournalisten Jørn Ørnstrup har gjort en lang togrejse i Tyskland. Til steder han kender godt. Undervejs fortæller han om kulturlivet, restauranter og caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de politisk, dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Tyskland. Læs berlin-guides anmeldelse her.

Jørn Ørnstrups togrejse i 2020 (?) blev mange tusinde kilometer lang og bogen 500 sider tung. Jørn Ørnstrups fortællestil kan måske bedst beskrives som slentrende. Som hvis man slentrede ved siden af Jørn mens han fortæller om den historier og de personer, der knytter sig til stederne. Det er ikke en guidebog i vanlig forstand, men en inspirationsbog til steder, historier, bygninger og mennesker og en anelse mad.

Bogen følger Jørn Ørnstrups togtur rundt i Tyskland, med en lille overvægt til den østlige del. Ruten er ikke udvalgt eller vinklet særligt. Det er et udtryk for at Tyskland er et kæmpe rejseland, der har uendeligt meget at byde på. Jeg har selv været stort set alle de steder Jørn Ørnstrup har beskrevet, men bortset fra Berlin og Hamburg, så er det ofte og desværre ”danskerfrit” område. Danske nummerplader er et sjældent syn. Desværre. Men også lidt mærkeligt, at vi som danskere, prioriterer Italien, Grækenland, Frankrig så højt, at lande som Polen og Tyskland og Benelux næsten er ukendt land.

ornstrupFotoB

Foto: Scholty1970, Pixabay License

Berlin er fint repræsenteret i bogen med næsten 75 sider. Det er naturligvis den station, jeg snupper først. Besøget på Cafe Einstein på Kurfürstenstrasse i Berlin er et godt eksempel på Jørn Ørnstrups fortællestil:

Mens han får sig en Grosser Brauner, espresso med mælk, fortæller han at bygningen er i Jugendstil, mens interiøret er wienersk. Han nævner at stumfilmsstjerne Jenny Porten boede her og at huset i 1920 blev købt af den jødiske forretningsmand, Georg Blumenfeld. Han gjorde stedet til en spillebule i den tunge ende. Wolf Biermann har været stamkunde i Cafe Einstein, og så når fortællingen også lige omkring Wolf Biermann og hans konflikt med DDR styret. Da Ørnstrup kommer på benene igen, falder han over stolpersteine uden foran Cafeen for Georg Blumenfeld og hustru – og så får vi lige historien om stolpersteine med. Cirka to sider fylder historien om Cafe Einstein. Vældig fint sammenvævede historier.

Som at gå sammen med Jørn Ørnstrup, mens han øser af sin viden. Det er altså blot en kop kaffe på en gammel cafe, men vi får lige historien om forfølgelse af jøder og anderledes tænkende med henover to diktaturer. Samt duften af de vilde tyvere og stumfilmshistorier og en præsentation af en af Tysklands største monumenter over Holocaust – Stolpersteine.

OrnstrupFotoC

Foto: Kalle2709, Pixabay License.

Sproget er let og måske en anelse sludrende. Som fx ”Jeg elsker selv at rejse i det store, spændende land. På min rejse gennem landet har jeg besøgt byer og lokaliteter, som hver især er forskellige”…. Så kommer vi hurtigt op på 500 sider. En lidt skarpere redaktion havde nok løftet bogen og reduceret vægten til måske 450 sider. Men … det er et spørgsmål om stil, og jeg kan egentlig meget godt li fortællestilen.

”Turist i Tyskland” er nok for kalejdoskopisk til at skabe et overblik over tysk politik, kultur, mennesker og historie – men har du lidt fornemmelse af Tysklands historie og udvikling – så bliver du revet med af Jørn Ørnstrups fortællinger – og der skal nok være en anekdote eller to, der er ny for de fleste. Jeg tænker, at Jørn Ørnstrup inspirerer til at springe direkte ind i det første og bedste tog til Tyskland og gøre Jørn turen efter.

Jørn Ørnstrups stationer på turen lå i Flensborg, Lübeck, Hamborg, Celle, Frankfurt am Main, Mainz, Rhinen, München, Nürnberg, Erfurt, Weimar, Dresden, Leipzig, Lutherstadt Wittenberg, Potsdam. Berlin, Usedom, Rügen, Hiddensee, Rostock, Warnemünde, Wismar og Sild. Er du ny i Tyskland, så der det en udemærket samling at begynde med.

Jørn Ørnstrup er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien, Ned gennem Frankrig og Længslernes land.

Forlaget Mellemgaard udgiver mange nye titler i forskellige genrer hvert år. Der satses bredt, for den gode historie findes i alle genrer og længder. Hos Mellemgaard findes alt fra børnebøger, romaner, erindringsromaner, biografier, hobbybøger, sci-fi, fantasy, krimi- og spændingsserier til faglitteratur og lyrik.

OrnstrupBogJørn Ørnstrup
Turist i Tyskland – en kulturhistorisk rejse
Forlaget Mellemgaard
2020

Fotos ovenfor er fra hhv Dresden, Berlin by Night og Usedom. Alle fra Pixabay.