Lis Jensen & Henrik Lund: Harzen

lundHarzenHexe

 

Foto: Pixabay Licens

Anmeldelse. Den moderne turisme begyndte i 1960’erne og Harzen var et af de første steder i Tyskland, hvor danske turister vovede sig ned. Ikke for langt fra Danmark. Smukt. Bjerge. Harzen klinger lidt ufortjent af pensionistudflugt i turbus. Det er det også – og det er da heller ikke det vilde klub og natteliv man tager til Harzen for. Det er for roen. Idyllen. Udsigterne. Den venlige betjening. Lis Jensen & Henrik Lund har lavet guidebogen til Harzen.

Der er knap 6 timers kørsel fra Padborg til en af Harzens hovedbyer: Goslar. Hvis man ikke er alt for uheldig med trafikken under Elbtunnel i Hamburg. Fra Berlin er der kun 2,5 time, så det er muligt at nå til Harzen for en dagsudflugt. Det er nu synd ikke at tage en overnatning eller to med. Lis jensen og Henrik Lund har pakket deres rejseguide hårdt for at få plads til det hele.

»Rejseklar til Harzen« gir’ udover en grundig gennemgang af byer og seværdigheder, selvfølgelig også forslag til vandreture – en del af dem med hyggelige traktørsteder, tips om markeder, gode restauranter og caféer, lidt om øl og vin, masser af praktiske oplysninger.

LundHarzenBindingsvaerk

Foto: fotoviel, Pixabay Licens

Highlights kunne være de UNESCO beskyttede byer af bindingsværk: Goslar , Wernigerode og Quedlingburg. De sidstenævnte byer lå før i DDR, hvor de nær var gået til i misligehold. Men nu er de på toppen. Igen. Også Halberstadt havde fantastiske bindingsværkshuse, men de forsvandt i 2. verdenskrigs bomberegn.

Hurtige nedslag i guidebogen giver andre smagsprøver på væsentlige steder at besøge. Det kunne være en udflugt til toppen af Brocken, Bloksbjerg, hvor heksene flyver til. Det kunne være vandreture i bjergene, hvor af nogle er reserveret til naturister – dem, der helst vil vandre uden at have tøj på.

Det gigantiske Kyffhäuser monument med Kejser Wilhelm l og Otto Bismarck er 131 meter langt, og 81 meter højt. Sagnet siger, at under Kyffhäuser sover Kejser Barbarossa og kommer landet til undsætning, når det stander i våde. Lige som Holger Danske, som i dag står og også passer på Skjern.

Nåede du ikke at opleve muren og DDR, så kan du få et glimt af den gamle DDR-grænse ved landsbyen Sorge, som har indrettet et frilandsmuseum. Og endelig er minerne ved Dora-Mittelbau uomgængelige for 2. verdenskrigsinteresserede. Her blev V2 raketterne produceret under ganske forfærdelige forhold for straffefangerne.

Fik du lyst til en tur til Harzen? Og ovenstående fylder kun ½ side, så vær klar til at storme af sted til Harzen, når du har fået Lis Jensen & Henrik Lunds bog om Harzen på 164 sider i hånden. Der er 300 gange så meget information.

Som de øvrige guidebøger i ”Rejseklar til..” serien er det lidt tungere info materiale med parlør, og planlægningsinformationer rykket helt frem i bogen. Ligesom de klassiske Baedeker rejseguides vil jeg helst have tørre informationer enten bagerst i bogen – eller måske helt ud. Så der blev mere plads til historiefortællingen og det spændende.

Berlin-guides indtryk af ”Rejseklar…” serien er. at den snildt egner sig til den modne, grundige rejsende, som læser før de tager afsted, har købt de rigtige forsikringer, reserveret overnatninger, har lagt budget og skriver postkort hjem. Der er mere plads til Harzen end i turen går til… serien og skriftstørrelsen er god – hvilket ikke er nogen selvfølge i en rejseguide. En bog for dem der kan lide at forberede sig og ikke er bange for at læse lidt op på lektien før, under og efter turen. Solidt arbejde til solide turister.

LundHarzenLis Jensen & Henrik Lund

Harzen
Forlaget Jensen og Lund
164 sider