Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæssance

Oil on oak panel, Breugel. Hollandske ordsprog. 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

Maleri af Pieter Breugel, Olie på eg, 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, som forandrede Europa i perioden 1350 – 1500.


Renæssancen var ikke kun liv og lyst: Intolerance og hekseforfølgelser er en også del af renæssancen. Det samme var pestepidemier, der i de berørte områder kunne slå op mod halvdelen af befolkningen ihjel. Ikke mærkeligt at Europas kirker blev fyldt med dødedanse og andre udtryk for dødens triumf. Den militære ødelæggelseskapacitet mangedobledes. Det endte med den forfærdelige Trediveårskrig, der lagde store dele af Tyskland øde.

Steffen Heiberg forener det fortællende med det ræsonnerende og resultatet bliver en form for totalhistorie, der kommer rundt i hele samfundet. Han taber os ikke på rundturen og formidler et helt utroligt overblik over geografier, anekdoter, personligheder, hændelser fra stort til ganske småt.

Vi kommer med på farefulde rejser og til ødsle hoffester, ser ind i usle hytter, uhumske bymiljøer og skumle borge. Steffen Heiberg lader os møde den folkelige fromhed og tidens subtile tænkning. Leonardo da Vincis tekniske fantasier, Machiavellis magtanalyser, Luthers reformation, spanske sølvflåder, Shakespeares dramaer, Tycho Brahes observationer, det hele sættes ind i et sammenhængende og forståeligt mønster. Har du bare lidt blod tilbage i årene og en fnug af nysgerrighed tilbage i livet et dette ren historisk forførelse. Det er knagme en god bog – og i et fantastisk flot udstyr med masser af farvereproduktioner af fx Breugels billeder.

Det er ikke en Berliner bog, men relevant her på berlin-guide.dk alligevel, da 2 tyskere spillede en hovedrolle. Tyskland som sådan gjorde ikke, fandtes faktisk ikke rigtig som andet end en sammensurium af kurfyrstendømmer og kongeriger. Som Steffen Heiberg skriver, så var en af farerne for den rejsende på den tid, at man så let løb ind i en konflikt et eller andet sted.

De to tyskere, som var med til at vende verden er naturligvis Martin Luther, som rev protestanterne med sig fra pavemagten i sin reformation og Johann Gutenberg, som i sin revolution opfandt bogtrykkerkunsten, og opfindelsen kunne masseproducere bøger med tanker i store mængder og på kort tid. Steffen Heiberg fortæller at der i år 1500 allerede var trykt omkring 8 millioner bøger – svarende til, at der i perioden 1450-1500 blev lavet lige så mange bøger som i de foregående tusinde år. Samtidig faldt prisen. Det ændrede alt. Viden kunne pludselig nå ud til alle og viden og ideer deles mellem langt flere mennesker.

Før Gutenberg kostede en medicinsk bog tre måneders leveomkostninger. I 1483 kunne trykkeren producere 1025 eksemplarer af Platons dialoger på den tid det tog skriveren at afskrive et eksemplar. En 1000x forbedring. En forbedring til at skabe revolutioner. Når vor tids computerteknologi fordobler kapaciteten hvert 1½ år og priserne halveres betyder det en 1000x forbedring for hvert ti år og ændringerne i vores samfund bliver næsten uoverskuelige. 

De to tyskere kan besøges. Luther i Wittemberg ligger omkring en times kørsel fra Berlin og kan stærkt anbefales. Johann Gutenberg og bogtrykkerkunsten har et flot museum i Mainz. Det er køreturen værd, men kan ikke nås på en dag fra Berlin.

Steffen Heiberg (f. 1945) er historiker og tidligere inspektør ved Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Han har tidligere skrevet bl.a. Christian IV. Monarken, mennesket, myten (1988), Enhjørningen Corfitz Ulfeldt (1993) og Danske portrætter (2003).


nyehorisonterSteffen Heiberg
Nye horisonter - Europas kulturhistorie i renæssancen
Gads forlag
528 sider
399,95 kr.