Frank Jensen: Min far var spion

Foto: Foto fra bogen af barbergrej. Skaftet kunne skrues af, så hemmelige film kunne gemmes der. Ernst Jensen blev oplært i våben, hemmelig skrift, fotografi - og virkelighedens spioner viser sig at være mere i nærheden af 007, end man måske skulle tro. 

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars arbejdsværelse efter hans død, og nu har Frank Jensen skrevet sin fars historie. Spændende som en spion-roman – blot virkelige hændelser.

 

Frank Jensen har i hele sin opvækst levet med spioner. De mennesker, der kom i hjemmet, kom under dæknavne, og de hed i virkeligheden noget andet.

Frank Jensen er en dygtig skribent, så han skriver levende om dengang hans far, Ernst Jensen, ved tilfældighedernes spil blev rekrutteret som spion for MI5 og den danske modstandsbevægelse. Ernst Jensen havde den perfekte profil. Kvik. Dansk. Ung. Eventyrlysten og så talte Ernst Jensen flydende tysk og havde gode familier kontakter i Nazi-tyskland. Det kunne skaffe ham både en studieplads i Rostock og en studenterhybel hos nazistiske relationer – det perfekte alibi - og lidt studenterarbejde på Heinkel flyfabrikkerne i Rostock – et glimrende sted at spionere. Her fotograferede han kækt hemmelige tegninger med et lille Minox spionkamera og gemte filmene i sit barbergrej – indtil det en dag gik galt med mord, skudvekslinger, flugt og bombeangreb.

Frank Jensens far var heldig for mange spioner overlevede ikke deres vovede forehavender. Det lykkes også Frank Jensens far at afslører kontraspionage og fange nazi-forbrydere.

Efter krigen var Ernst Jensen en del af en spioncirkel, som hidtil har været hemmelig og opereret i flere årtier efter krigens afslutning. Kun efterretningstjenestens topledelse kendte til cirklens eksistens. Ikke engang regeringen var informeret. Ernst Jensen dør en mærkværdig død på en strand i Nordjylland i 1971. Det ligner selvmord. Man kan være i tvivl. Og så er det, at hans søn Frank Jensen finder det hemmelige rum på Ernst Jensens virksomhed.

Frank Jensen, bogens forfatter, var selv ansat i politiets efterretningstjeneste, PET, allerede fra 1981 som specialist i kontraspionage mod Sovjetunionen, og senere var Frank Jensen ansvarlig for optrevling af sagen mod Blekingegadebanden. ”Blekingegadebanden” var en stærkt venstreorienteret terrororganisation i Danmark, som lavede bankrøverier og støttede den palæstinensiske kamp. Det kostede en dansk politimand livet, og morderen har aldrig tilstået sin forbrydelse.

I 2007 blev Frank Jensen operativ chef i PET og fortsatte i rollen indtil 2012. Siden har han skrevet 4 spændingsromaner og nu historien om sin far.

Det er en velskrevet og fundamentalt spændende bog om en dansk spion, som Frank Jensen har skrevet. Det er et kig ind i en verden, som vi primært kender fra skønlitteraturen. Historien er skrevet som en roman med beskrivelser af personer og dialog. Da Frank Jensen ikke selv var til stede er en del af historien naturligvis opdigtet, men ifølge Frank Jensen bygger den på virkelige hændelser. Og kildefortegnelsen er i sagens natur også udeladt.


spionfarbogFrank Jensen
Min far var spion
Peoples’s Press
2019