Nora Krug: Heimat – Et tysk familiealbum

Anmeldelse. Hvordan kan du vide hvem du er – hvis du ikke forstår hvor du kommer fra? Heimat er tysk og betyder hjemstavn, hjemme, der hvor man hører til. Tyskerne har gjort det til en dyd at se bagud, og alligevel har det i familierne været tabu at spørge bagud: Hvad lavede mine bedste forældre i det tredje rige. Den tyske forfatter og illustrator Nora Krug tog springet ud i fortiden. Hun ville vide, hvor hun kom fra. Det blev til den fantastiske og ret usædvanlige bog ”Heimat – Et tysk familiealbum”.

Nora Krug blev født i Tyskland i 1977, så der er en generation mellem hende og 2. verdenskrig. Hun voksede op i Karlsruhe, og som mange andre tyskere skulle hun tage livtag med sin tyske identitet og sit fædreland. Må man være stolt over at være tysker? Det er et spørgsmål, der stikker langt dybere, end man lige kan sætte sig ind i som dansk. 

Arvesynden

Men ”Det tredje rige”, ”Hitler”, "Holocaust", ”Jødehad” klæber til tyskere, og Nora tænker tilbage på fx hendes rejser til udlandet som teenager, hvor der godt kunne lyde et gemytligt ”Heil Hitler” fra de medstuderende. Nora Krug beskriver de stereotyper, der knytter sig til tyskerne: regelryttere, småtskårne, humørforladte.

Nora Krug bor i New York og hun beskriver, at hun er til en tysk parade i New York – Steuber-parade – hvor hun får et tysk flag i hånden at vifte med, men kan ikke få sig selv til at svinge med det. At være tysk er ikke noget at være stolt over, men samtidigt vanskeligt at forholde sig til? Hun kan ikke undslippe fortiden, men har den noget med hende at gøre? Hun er rodløs. Uden Heimat. Hvor blev det af?

Heimat - det sted, hvor man burde føle sig sikrest. Heimat er det, hvor det gamle børneværelse var. Hjemme hos far og mor. Der hvor der var sikkert. Alting forklaret og forstået og i sammenhæng. At miste sit Heimat er næsten at miste sig selv.

Nora Krug vil finde sit Heimat og ender med at stille sig selv spørgsmålet om, det kun er muligt at finde det mistede Heimat ”ved at bevæge mig om bag den abstrakte skamfølelse og stille de spørgsmål, der er virkelig vanskelige – om min hjemby og min fars og mors familier. Rejse til de byer, de hver især kom fra. Vende tilbage til min barndom, til begyndelsen, følge brødkrummerne og håbe, at viser mig vejen hjem”.

Video: Oplev Nora Krug selv fortælle om sin bog


Hjem til Heimat

Det er den rejse Nora Krug tager os med på. Hjem til Heimat. De svære spørgsmål. Spørgsmål, der ikke har været stillet i en generation. Og de, der kender svarene, er i nogle tilfælde døde. Der er fotos og arkiver at gå i, gamle avisklip, naboer. Hvem var min bedsteforældre? Hvad lavede de? Hvad tænkte de? Var de nazister? Var de helte? Eller det modsatte? Hvad tænkte de om jødeforfølgelser? Om Hitler? Var de med? Ofte er spørgsmålet ikke blevet stillet af frygt, skam og fortielser. "Nu må vi se fremad"

Hvis du har lavet slægtsforskning i din familie, vil det for de fleste danskere været noget med at søge rundt i endeløse rækker af husmænd og daglejere, nogle finder præster og kommer langt tilbage – og nogen endda et adelsvåben eller nogen man kan læse om i Danmarks historien. De fleste går ubekymret i gang med kirkebøger, gamle fotos og breve.

Vi danskere stiller ubesværet spørgsmål om hvor vi kommer fra. I Tyskland skal man være klar til at høre svaret, for tusinder var direkte involveret, millioner fulgte med og i alle familier er der ofre på fronterne. Mennesker, der uden krigen i dag havde været en kær onkel eller moster, som leverede fætre og kusiner, og rige historier om Heimat og dengang.

Nora Krug stikker sin finger lige i det betændte øje, hvor det er ømt og ingen har haft lyst til at se hen i årtier. Måske helt overordnet på Tyskland og tyskere – men i egen familie langt vanskeligere. Det gælder både i familier, som vitterligt har noget at dække over og i familier, som blev fordrevet fra Østpreussen under rædselsfulde forhold. Den kollektive soning er blevet til en individuel tavshed i mange familier.

Og alligevel har Nora Krug modet og driften til at møde sit Heimat, for: Hvordan kan du vide hvem du er – hvis du ikke forstår hvor du kommer fra?

Heimat er en meget original, smuk og poetisk fortalt historie om identitet, historier og om at høre til. Bogen læner sig i fortællestilen op ad ”Graphic novel” en roman eller fortælling fortalt i illustrationer. Visuel fortælling er nok den rigtige betegnelse. I Noras bog er det med fotos, udklip, tegninger, tegneserier og al tekst i bogen er med håndskrift. Den er så lækker og indbydende, at man ikke har lyst til at sætte den tilbage blandt de mange andre bogrygge i reolen – for den er virkeligt anderledes.

Nora Krug underviser på Parsons School of Design i New York og hendes tegninger og visuelle fortællinger er bragt store aviser.

En varm anbefaling med fuldt hus i berlinerbamsebjørne fra berlin-guide til Nora Krug og ”Heimat”. Velfortalt, fantastisk illustreret og samtidig indsigtsfuld og rørende. Måske en af de bedste nøgler til at forstå nutidens tyske generationer og indre dilemmaer om det helvede, som deres oldeforældre og bedsteforældres generationer slap ud over Europa i 1933-45.

HeimatKrugbogNora Krug
Heimat – Et tysk familiealbum

Gads Forlag, 2019

Antal sider: 288
Pris: 299,95 kr.

Læs fx interview med Nora Krug.