Torben Kitaj: Berlinernes Berlin

Kitajforside

Foto: Udsnit fra bogens forside. 

Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har interviewet en række danskere, som har hevet teltpælene op og er flyttet til Berlin. Mange danskere har været der på ferie, nogle er der mange gange og enkelte er som berlin-guide i den grad blevet bidt af Berlin. Men nogle har taget den hele vejen og er flyttet til Berlin. Det har Torben Kitaj skrevet om i ”Berlinernes Berlin”. Det er spændende interview, for danskere, der bor i Berlin, bygger bro mellem en dansk og et berlinsk perspektiv – og det giver en stærkere forståelse af Berlin. Er du også bidt af Berlin, så er Torben Kitajs bog helt uundværlig. En must-have.


Torben Kitaj har inddelt sin bog i tre dele: Fortiden, hverdagen og ”Babylon Berlin” om kulturlivet i Berlin.

Fortiden handler om muren, om jødeforfølgelser og Rosa Luxembourg. Bygget op med små introduktioner og så afrundet med et interview. Der er fx interview med filosoffen Peter Tudvad og journalist Jon Jørgensen, der voksede op i DDR fordi hans far var korrespondent Land & Folk – og med Anders Kirkegaard Jacobsen, der er historiker og guider historiske rejser.

Og hvordan er det med DDR i dag? Og hvad med de gamle STASI folk – hvordan lever man med, at man stadig møder dem på gaden? Kan man se forskel mellem det tidligere øst og det tidligere vest? Vil nogen have systemerne tilbage, var der noget man kunne savne i dag? Berlinerne stemmer i stort tal på Die Linke, som er kommunistpartiets afløser. Så nogen har ikke fået nok af første runde. Torben Kitaj tager spørgsmålene op, vender dem og forklarer berlinernes diskussion og dilemmaer.

Hverdagen handler om det der optager Berlinerne: Gentrificeringen, hvor moderniseringer af boligerne presser lavindkomster ud og miljøerne ændrer sig. Huslejer og boliger optager også berlinerne i en grad så der tales om lejelofter, lejebremser og nationalisering af udlejningsfirmaer. Der er interview med arkitekter, som kan deres arkitekthistorie – og med Lene Tymoshenko, som er pæredansk, og har levet i det berlinske BZ-miljø. Det giver vidt forskellige vinkler på arkitektur og boliger.

Endelig er der berlinerdialekten, som man kan møde med fx ”Klaffe zu, Affe tot”, og ”Das zieht hier wie Hechtsuppe” er jo sætninger, som får en til at tvivle på egne åndsevner. Torben Kitaj giver en lille lektion i Berlinerisch.

Så en lille intro til det oversete Vestberlin – men Torben Kitaj, når også forbi lufthavnen, arabiske forbryderbander, ligestilling, børn, mode, mad, medicin, og en introduktion til det berlinske begreb ”Fussbier”. En tour de force i den berlinske hverdag. Det er et kapitel som ajourfører dig med en meget bred vifte af aktuelle berlinske debatter – og hele tiden med en dansk-berlinsk vinkel gennem interviewene.

Babylon – Berlin som fest by, klubberne, swing og Berlin i kulturen, film og TV-serier. Aaaahhh. Det er et berlinerbad at læse Torben Kitajs bog. Det er en slags guidebog til Berlin anno 2019 – ikke til hoteller og spisesteder og seværdigheder og historiske udredninger. Men til hvad der rør sig i Berlin og berlinerne. Set indefra. Med danske øjne.

Et portræt, som er værd at have med, hvad enten du selv er flyttet byen, er på vej på et studieophold, eller bare er lidt mere nysgerrig end de fleste. Og selvom jeg ikke deler alle betragtninger, så er det skønt at blive udfordret på sin forudfattede meninger. Fuldt hus i berlinerbamsebjørne.

Bogen er udgivet på Turbine-forlaget, som har investeret i en lækker indbinding, godt grafisk layout og flotte fotos. Ros til den og Karin Hald, som har stået for det grafiske design af bogen.

Torben Kitaj er journalist og har været reporter og udenlandsredaktør på TV-Avisen. Torben er selv bidt af Berlin og han har en lejlighed i Prenzlauer Berg. Og så var han der, da muren faldt. En Berlin geek, der er værd at lytte til.


kitajbogTorben Kitaj
Berlinernes Berlin
Turbine
2019

262 sider