Anna Funder: STASIland

mielke

Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, deres forfølgere og bødler? Hun sætter en annonce i avisen og bogen handler om de mennesker og skæbner hun kommer i kontakt med.

 

STASI var sikkerhedspolitiet i DDR. I virkeligheden afløseren og pendant til Adolf Hitlers GESTAPO. Nu blot kommunisternes sikkerhedsnet. Det var omfattende. Alt i beregnet lykkes det STASI at rekruttere 15 procent af befolkningen, der så udspionerede og rapporterede om de 85 procent andre. STASI var overalt. STASI vidste alt. STASI havde sagsmapper på hver tredje borger. I det lys, noterer Anna Funder, er det jo egentlig ganske utroligt at regimets sammenbrud og murens fald kom bag på dem.

Der er intet blive østaligisk over. STASI er beskrevet i artikler på blandt andet berlin-guide.dk. Og læser du Anna Funders bog kommer du med på en ganske utrolig rejse ind i STASIland. Et omfang og en uhyrlighed man kun fatter i glimt.

Andre østeuropæiske kommunistregimer havde også sikkerhedspoliti. I Rumænien hed politiet Securitate, i Polen Służba Bezpieczeństwa, i Ungarn ”Állam Védelmi Hatalom ÁVÓ / AVH, i Tjekkoslovakiet Statni bezpecnost (StB), eller i Sovjetunionen NKVD som slagtede millioner af sovjetborgere. Alle steder en afgørende del af undertrykkelsen af befolkningerne. STASI i DDR var det mest omfattende system i Østeuropa.

Anne Funders research får ganske utrolige beretninger frem i lyset. Det, der igen og igen slår en, når man læser beretninger om STASI, er STASI medarbejdernes evne til nidkær variation, opfindsomhed og individualisering af overvågningen. Der var ingen standarder eller skabeloner. Redskaberne blev hele tiden udvidet.

Det normale blev sat ud af kraft og erstattet med rendyrket psykologisk sadisme, som var karrierefremmende. Hvis ikke det var dokumentarisk materiale ville man nok afvise Anna Funders bog med, at hun da vist har en lidt for livlig og syg fantasi.

STASIland handler ikke bare om DDR og STASI. Det handler også om det moderne Tyskland – om hvordan man lever med, fortier eller taler om en utroligt belastende fortid. Hvor mange har skyld.

STASIland kan ikke få berlinerbamsebjørne nok. Det er en fremragende bog, som fører dig med ind under overfladen i DDR, den reelt eksisterende socialisme. Den er intet mindre end en vigtig del af grundpensum for den, som vil forstå – eller i det mindste få indsigt i – tankegangen og psykologien i en diktaturstat.

STASIland er fra 2003, og er let at finde i Berlin. Der er også udkommet på dansk. Anna Funder er journalist og forfatter. Hun er født i Melbourne i 1966, hvor hun voksede op. Rødderne skulle være danske.

stasilandbogAnna Funder
STASIland

Gyldendal
2003