Thomas Ubbesen: Vi var folket

ubbesentværs

Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.

Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

Stort set alle var glade og lettede og optimistiske da de gamle systemer brød sammen. Mere frihed, mere materiel lykke, livet som i vesten, tryghed – var, hvad østeuropæerne så frem til, da de undertrykkerne trak sig. Men det blev også goddag til markedsøkonomi, kleptokratier, mafia, utryghed, borgerkrig, arbejdsløshed, små pensioner i fattige lande.

Tomas Ubbesen konkluderer selv, at ”Resultatet af undersøgelsen er bestemt ikke entydigt opløftende. Det er svært ikke at glæde sig over at regimerne kollapsede. Men overgangen skabte også millioner af tabere, og for mange har følelsen af frihed vist sig helt illusorisk. Uligheden i de østeuropæiske samfund er kolossal, og dem over 40 år er i vidt omfang fortabte.” – ”Det er en tabt generation – vi har glemt 100 millioner østeuropæere”, har forfatteren sagt i forbindelse med udgivelsen.

Den velstand, tryghed og frihed danskerne har oplevet de sidste 100 år betyder, at vi nok næsten ikke kan forstå østeuropæerne. Regimerne selv og nazisterne under krigen har på skift udryddet tusindvis, hvis ikke millioner af mennesker. Og alligevel tænker mange østeuropæere tilbage på, at dengang var der jo arbejde til alle, fællesskab og man tog sig af hinanden i de nære. Det synes mange er forsvundet. Men de savner ikke vilkårlige arrestationer, varemanglen, overvågning, russerne.

De sidste 30 år er forløbet meget forskelligt. Polen og Tjekkiet på vej på fode igen. Hvide Rusland endte som diktatur efter sovjetisk model, Ukraine i et limbo mellem Europa og Rusland, Moldavien, Rumænien og Bulgarien med korrupte regimer og Transdnjestr er direkte styret af et Putin-beskyttet kleptokrati.

Film: Interview med tyskere om nu iforhold til før - i 2009. Men billedet er det samme idag.


Bogen følger Thomas og Anne’s vej gennem Østeuropa med start i Berlin, over Polen, Hvide Rusland, Ukraine, Moldavien, Rumænien, Bulgarien, Fyrom, Albanien, Serbien, Ungarn og tilbage til Danmark. 15 lande. Det meste af turen med tog og bus – og alle steder har de mødt mennesker – enten gennem Anne Haubeks kildenetværk eller tilfældigt. Spørgsmålene: Hvordan var det før?, hvordan er det nu?, hvad var bedst? – går igen.

Og de bliver mødt med åbenhed. Folk fortæller hjerteskærende historier om deres situation nu eller om rædslerne og glæderne i det gamle system. Om det er værre eller bedre er naturligvis individuelt. Men det er gennemgående, at mange har haft svært ved at navigere i et kapitalistisk system, hvor den enkelte er nødt til at påtage sig et ansvar, sørge for sig selv – og gerne hjælpe andre.

Det har ikke været nogen let omgang at skifte, mange opdagede alt for sent, at ansvaret nu lå hos dem selv og ikke staten – eller hos godsejeren.Der er fx en der ønsker, at bare "EU ville bygge nogle fabrikker her". Markedsøkonomi er ikke let at begribe. Hvem bestemmer priserne?

For mange er det en helt ny oplevelse at skulle stå på egne ben – og mange er snublet. Nogen af de interviewede fortæller, at de unge nok klare det bedre.

Lovløsheden i de første års klondyke, grådighed, korruption og svindel har ført til kolossale uligheder i nogen lande. Hvor de var hurtigst, stærkest og mest hensynsløse lagde hånden på værdierne og magten. Mange har ikke fået en fair chance.

Thomas Ubbesen fortæller deres historie med indlevelse – om bondemanden i Hvide Rusland som cykler til udlandet om sommeren, om fattige pensionister på landet, som kun klarer sig fordi børnene i udlandet sender penge hjem, om forbuddet mod arbejdsløshed i Hvide Rusland, om pigen i Bukarest som til sidst fik sin elskede tysker, tvangsflytninger, om den gamle kone som overlever ved at sælge osten fra koen der hjemme, om grusomt hjemmebrændt, om granater i dagligstuen i Donetsk, om den rumænske borgmester som stak af med kassen til Madagaskar, om Sheriff imperiet der ejer næsten alt i Tiraspol, om glemte massegrave og om en tur med geigertæller i Tjernobyl.

Det er et kalaidoskopisk billede af Østeuropa lige nu, det er tankevækkende – og det er værd at give de 100 millioner østeuropæere en tanke.

Turen begynder i Berlin - Der taler de med Elfriede Strauss (67 år) som er glad for frihed og synes den skal balanceres med forpligtigelser overfor medmennesker og naturen - og ikke bare dum materialisme. Og ingeniøren Max, som har besluttet sig for simpel living istedet for at jage rundt efter chefens ønsker, og lærerinden Waltraut Jahnke, som følte sig kørt over og negligeret af sine vestlige kollegaer på skolen - og som er bekymret for om historien går i glemmebogen, når tyskerne vælger Pegida og AfD. Og Die Linke, kunne berlin-guide tilføje. Senere kommer de to til Østpreussen, hvor Thomas Ubbesen, næsten går i fodsporene efter "Overløberen" af Sigfried Lenz. Det er også en god bog - og tidligere anmeldt her på berlin-guide.dk

De grænseløse arbejdsmarkeder betyder, at vi alle kan møde østeuropæere, hver dag. Lige her i Danmark. Samtalen her handler mest om ”social dumping” – men vi kunne også være optaget af at lære dem lidt bedre at kende – og opdage, at de penge, der sendes tilbage til Rumænien, skal betale for mors og fars medicin, fordi de som pensionister dårligt har råd til det daglige brød. Måske vi skal turde spørge om: ”Hvorfor er du rejst til Danmark for at arbejde?”, ”Hvordan er derhjemme, hvor du bor?”.

Vi behøver ikke rejse til Odessa eller Krim for at høre svarene – men berlin-guide får lyst til lidt selvsyn på sagen. Og lidt misundelig på, at de to er heldige at møde General Zjukovs barnebarn i Seelow, hvor det store slag om Berlin blev indledt i 1945.

Er du bare det mindste nysgerrig på Østeuropas historie og nutid – og på et lille overblik over de mange lande…så kan berlin-guide varmt anbefale bogen. Læs den – og kom så afsted til Østeuropa.

Thomas Ubbesen (f.1956) er journalist og forfatter og har siden sin tidlige barndom rejst over det meste af kloden. Som udenrigsreporter for bl.a. DR har han gennem fire årtier dækket krige, konflikter og naturkatastrofer, bl.a. på Balkan, Krim og Ukraine foruden i Mellemøsten, Afrika, Asien og Mellemamerika. Har modtaget Kryger-prisen for ”en særlig betydelig indsats i forbindelse med udsendelser i Danmarks Radio”. Thomas Ubbesen har tidligere skrevet Udsendt – historierne bag 22 reportager (2015), Good luck, habibi – rejser i flygtningestrømmen (2017) og Gensyn med hippieruten – i egne fodspor efter 40 år(2018). Han er gift med journalist Anne Haubek og har sammen med hende arbejdet journalistisk i flere sammenhænge – og senest rejst Østeuropa og Balkan tyndt.


ubbesenbogVi var folket
Thomas Ubbesen
Gyldendal
304 sider
2019