Mikael Busch: Knud og Vera – et STASI drama

knudogverafoto

Anmeldelse. STASI var statssikkerhedstjenesten i DDR, som GESTAPO i NAZI-Tyskland, SECURITATE i Rumænien, KGB i Rusland. Gedulgte organisationer som beskyttede magten mod folket gennem udspionering, chikane, vold, intimidering, fængsling. Danske Knud Wollenberger lod sig villigt værge som meddeler – stikker – til STASI i DDR og sladrede i næsten 20 år om sine venner og familie. Mikael Busch’s bog ”Knud og Vera” er en dokumentaristisk fortælling om Knud Wollenbergers liv.

 

Knud Wollenberger (1952-2012) var en dansk statsborger, der flyttede som lille med sine forældre til DDR for at bo i den sande socialisme, hvor Knuds far var en privilegeret forsker… og i øvrigt også meddeler for STASI. Knud Wollenberger blev matematiker, poet og forræder. Med sit danske statsborgerskab kunne han frit rejse ud og ind af DDR.

I titusindvis af borgere i DDR var STASIs øjne og ører hos naboer, på arbejdspladsen, i fritiden, i familien – ingen steder gik fri af STASIs net. Og da STASIs arkiver blev åbnet efter murens fald kvaste indsigten venskaber og familier. For at være IM (informel meddeler) havde konsekvenser for de overvågede, der havnede i fængsel, mistede uddannelser og karriere.

Knud Wollenberger fortalte STASI om sin kones politiske aktiviteter, som han selv – på opfordring fra STASI – deltog i. Vera Wollenberger var i slutningen af 1980’erne et fremtrædende medlem af dissidentmiljøet i DDR og hun endte i fængsel, blandt andet i Hohenschönhausen, før hun blev smidt ud af DDR. Da muren faldt i 1989, kom hun tilbage og kunne i arkiverne læse alle de beretninger Knud havde indgivet om hende. Det svigt kunne intet ægteskab holde til.

Historien fik i 1990’erne megen presseomtale, men det til trods fik Vera Wollenberger en politisk karriere, nu med sit ungdomsnavn Vera Lengsfeld. Hun lavede overskrifter igen i 2009, da hun i valgkampen i Kreuzberg stillede op for CDU under mottoet: ”Wir haben mehr zu bieten” – Vi har mere at tilbyde – ledsaget af to markante fotos af Angela Merkel og hendes selv i utroligt nedringede kjoler. Merkel i et tøjvalg, der i Mikael Busch’s ord, viste mere af sig selv en nogen statsleder før hende. Vera Lengsfeld tabte valget – og hun har ikke siden været aktiv i politik. Hun har i perioder været rundviser i fængslet i Berlin Hohenschönhausen.

Knud og Vera har været meget eksponeret i Tyskland, og spektakulært fordi Knud både kunne færdes i diplomatmiljøet i Berlin og i dissidentmiljøet. Der var mange motiver for at være meddeler for STASI: personlig hævn, spionlyst, anerkendelse, politisk engagement, tvang, penge. Knud selv begrunder det halvkvædet med at han ville hjælpe DDR fordi det var modsat nazismen…men hans villighed til at berette er vanskelig at forstå. Heller ikke Mikael Busch finder forklaringen på stikkeriet.

Historien om Knud og Vera sætter fingeren der, hvor DDR gør allermest ondt: Overvågningen, intimideringen og kontrollen med menneskers liv i alle detaljer.

Forfatteren Mikael Busch er lektor cand.mag. med hovedfag i tysk og et solidt kendskab til DDR. Bogen bygger på STASI akter, litteratur og aviser, film og TV (Der er lavet flere reportager om Knud og Vera), samt interview med STASI agenter, venner, familie, Vera og Knud. Knud døde i 2012 af en alvorlig hjernesygdom, og var så påvirket af sin sygdom at interview ikke gav mening.


knudogverabogMikael Busch
Knud og Vera
People’s Press
2012

340 sider