Harald Sandner: Hitler - Das Letzte Jahr

Bundesarchiv Bild 102-13166, Adolf Hitler

Anmeldelse. Den tyske historiker Harald Sandner har skrevet ”Hitler – das letzte Jahr” om Adolf Hitler og krigens sidste år. Meget detaljeret henover 675 sider. Andre forfattere og bøger beskæftiger sig også med den nazistiske diktator sidste år. Men selv i Ian Kershaws gigantværk ”Hitler” er der kun afsat 250 sider ud af 2.320 sider til emnet. Harald Sandner gør selv regnskabet op. Her er i den grad mulighed for at komme i detaljen med historien set fra Adolf Hitlers perspektiv i ledsagelse med en dygtig historiker. Det er fremragende læsning.

Adolf Hitlers sidste leveår

Adolf Hitlers sidste leveår kostede flere mennesker livet end nogen sinde før. Harald Sandner sætter ud for at finde svar på hvilke befalinger Adolf Hitler gav? Hvordan han forandrede sig og sin ledelse? Hvornår tabte Hitler sin virkelighedsfornemmelse? Hvilken rolle spillede han sygdomme? Var han afhængig af narkotika? Var det ydre forfald ægte eller en facade? Hvordan var han privat og hvordan forløb en dag på kontoret? Hvor rejste han hen, hvem mødtes han med og hvordan tilbragte han sit sidste leveår.

Hitlers sidste leveår var præget af kynisme og menneskeforagt. Hvis Hitler havde levet et år kortere var millioner af menneskeliv måske sparret. Hvis attentatet den 20. juli 1944 havde taget livet af Adolf Hitler og krigen var stoppet, kunne dette være den kontrafaktiske historie og den ville være afvist som helt usandsynlig.

Dag for dag – og time for time

Sandners bog følger Hitler dag for dag, og meget ofte er det med tidsangivelser. Som fx om 8. december 1944:

”Gæsterne fra Bayreuth, Wieland og Gertrud Wagner og ægteparret Bodo og Verena Lafferents var inviteret til aftensmad med Hitler kl. 00:30. Man underholdt sig med gamle dage for festspillene [i Bayreuth] er for længst indstillet. Hitler har åbenbart gjort sig tanker om Wieland Wagners fremtid og foreslår Wieland, at han kan overtage ledelsen af festspillene i 1945. Et kort statusmøde kl. 01:30 afbryder det hyggelige selskab, før man igen sætter sig sammen til te. Selskabet bryder op omkring 03:00. Kl. 06:15 lader Hitler professor Morell tilkalde. Han klager over sammentrækninger og frygter en kolik eftersom han kun har spist bladsalat til aftensmad. Han peger på, at han er ”under det hårdeste pres nogensinde i sit liv”. Han har de ”allerstørste nervespændinger på grund af de forestående begivenheder og de løbende terrorangreb på de tyske byer”….kl. 07:15 kan professor Morell gå igen”. [Frit oversat af berlin-guide]. Med de forestående begivenheder henvises til tyskernes angreb i Ardennerne, som blev indledt en uge senere.

Et kalejdoskopisk portræt

Ikke alle dage er beskrevet i den detalje, men mange er og Harald Sandner har gjort sig umage med så præcis en kortlægning som overhovedet muligt. Fx ved vi, at Hitler blev brændt i haven ud for bunkeren, men Harald Sandner viser fotos af vejen ved Gertrud-Kolmar-Strasse med kryds på asfalten, hvor ligbålet var. Her skete det. Kilderne er dagbøger (Morell, Goebbels m.fl.), officielle dokumenter og vidneudsagn samt fotos, hvoraf mange ikke er offentliggjort. Hitler har ikke efterladt dagbøger, så de mange kilder giver en kalejdoskopisk tilgang til Hitler.

Det kunne lyde kedeligt med alle de klokkeslæt og datoer. Men Harald Sandner formår at sætte liv i historien, fortolke og forklare og vise os kronologien i forløbet fra april 1944 til maj 1945. Desuden får vi en kort introduktion til historien inden og om de krigsforbrydelser og holocaust, som fandt sted.

Undervejs er der små kapitler med detaljer om Hitlers opholdssteder: Rigskancelleriet i Voss strasse både det gamle og det nye, berghof m.m. og på særlige tidspunkter ved fx de allieredes invasion, attentatet på Hitler, udbruddet i Ardennerne, sammenbruddet på østfronten og angrebet på Berlin og de sidste dage går Sandner i større detalje. Desuden er der flettet historier ind soldater, der forsvandt i krigen.

En kilde for nørder

Bogen er en kilde for nørder – og har man ikke fået nok, så har Harald Sandner endnu mere at byde på. Samme forlag har udgivet et 4 bindsværk af Sandner på over 2.500 sider med Hitler kronologi fra fødsel til død. Er du som berlin-guide sulten efter at forstå, få billeder af Berlin, vide mere - så er der valuta for pengene i Harald Sandners bøger.

Hvis man kunne læse flere bøger på samme tid kunne det fx være interessant at samlæse med Churchills dagbøger – eller en tilsvarende over Stalin. For selv om verden ifølge Søren Kierkegaard forstås baglæns, så oplevede disse mennesker historien forlæns. Dag for dag, time for time. Det er deres synsvinkel vi læser med.

Bogen er en kilde til forståelse – selvom Hitlers væsen forbliver en gåde. Selv behandlingen af Adolf Hitlers jordiske rester er med i detaljer henover 10 sider. Det er godt, for der er blevet spekuleret en del i, hvad der blev af Adolf Hitler og Eva Braun. Se berlin-guides artikel om myterne.

I øvrigt er Harald Sandners bog opbygget efter samme princip som Keld Ydings Sørensens bog om det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940. Der er 800 siders historie og dokumentation time for time, næsten minut for minut, om det tyske angreb på Danmark.

De excentriske eller psykopatiske ledere

Hvis vi lige slipper Harald Sandner et øjeblik, så se lige på dagen hos Hitler igen i det lille uddrag ovenfor. Aftensmad med gæster kl. 00:30 og bladsalat til aftensmad.

De andre ledere var lige så mærkværdige: Churchill drak whisky og champagne i store mængder og sov til langt op ad formiddagen, og elskede silkeundertøj og gik ofte nøgen rundt i egne gemakker. Stalin var paranoid ud over det sædvanlige. Roosevelt samlede på frimærker og havde over 25.000 i albums og var bange for tallet 13 – diagnosen hedder triskaidekaphobia, så den 13. i måneden kunne han ikke rejse. Mussolini nøjes med at spise mælk og kiks i et helt år.

Generalerne var også excentriske – Den amerikanske general Patton var overbevist om, at han i tidligere liv både havde været fx romersk soldat, cromagnon jæger eller feltmarskal for Napoleon. Rommel, Montgomery og Zhukov havde også excentriske sider. I det hele taget ikke ualmindeligt, at de største ledere også er lidt til en side.

For tiden sætter Donald ”Grap them by the pussy” Trump trumf på, men Putin i Rusland som lader sig fotografere som jagerpilot, bjørnejæger og ishockeyspiller.

Det er underholdende krydderier i historiebøgerne og nyhederne, men også skræmmende. For hvordan lykkes mennesker med så excentriske træk at blive ledere? Bliver de ledere simpelthen fordi de adskiller sig så meget fra normalen – eller folder de sig først for alvor ud, slipper tøjlerne, når de tager tøjlerne? Eller er de bare psykopater uden grænser, der opfører sig på måder, som almindelige mennesker vil finde uacceptable?

Psykopater kan let ende bag tremmer, andre ender som top-ledere og nogle hører til begge steder. Eller måske kun bag tremmerne – for måske var 2. verdenskrig et spil mellem psykopater, hvor med-mennesker var reduceret til faktorer og statistikker i spillet. Og alligevel, skræmmende nok, kan vi måske ikke undvære psykopater i spidsen, hvis vi ikke vil lade os løbe over ende af fjendens psykopater. No mister nice guy.

På bagsiden af bogen citerer Harald Sandner Adolf Hitler: ”Wir kapitulieren nicht, niemals. Wir können untergehen, Aber wir werden eine Welt mitnehmen”. Vi over giver os aldrig – vi kan gå under, men så tager vi verden med os. Det var det der skete.

Historie i bredformat

Der er fuldt hus i berlinerbamsebjørne til historikeren Harald Sandner og Berlin Story Verlag for denne udgivelse. Den er velskrevet, spændende, fuld af detaljer og nye fortællinger og billeder og oversigtskort. Den er så informationstæt, at man enten må opgive at få det hele med, læse den flere gange eller bruge den til opslag. Berlin-guide gør det hele. Harald Sandners overblik over materialet, over detaljerne kombineret med evnen til formidling gør denne udgivelse til en af de stærkeste, samlede fremstillinger om Adolf Hitler.

Bogen er på tysk, så de fleste skal kridte skoene for at være med. Men det er ikke indviklet akademisk snak. Kan du læse i en tysk avis kan du også læse bogen. Den er bare meget lang.

Harald Sandner selv er født i 1960 og købmandsuddannet og arbejder med logistik. Historieinteressen er en fritidsinteresse og de sidste 25 år har interessen centreret sig om Adolf Hitler. Han har skrevet flere bøger om Hitler, blandt 4 bindsværket "Das Itinerar. Aufenthaltsorte und Reisen von 1889 bis 1945". Se mere på hans hjemmeside http://sandner-coburg.de/.  

sandnerbitlerHarald Sandner
Hitler – Das Letzte Jahr – Chronologie einer Apokalypse
Berlin Story Verlag
2018

675 sider

Tysk

Se i øvrigt

https://www.warhistoryonline.com/featured/strangest-funniest-eccentric-odd-habits-stalin-hitler-churchillfdr.html

https://militaryhistorynow.com/2016/02/22/unhinged-10-of-historys-craziest-military-commanders/