Kirstine Kloster Andersen: Spurven

Foto: Udsnit af bogens forside. Fotoet er håndkoloreret af berlin-guide.dk, så farverne er opdigtet. Det er en mut Vera "Spurven" Schalburg, vi ser på fotoet.

Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspirationsniveau været viden om, hvad der hændte med Spurven efter 2. Verdenskrig: Var hun død?, levede hun inkognito i England?, havde hun en Cafe i Bruxelles? Var hun gift? Levede hendes børn? Kirstine Kloster Andersen har taget et deep dive i arkiver Danmark, Tyskland, Belgien og England.


Kirstine Kloster Andersens bog er egentlig to dokumentariske historier i en. Den ene historie handler om Vera Schalburg. Den anden om myter og konspiration og arkiver.

Historien om Vera "Spurven" Schalburg

Vera Schalburg blev født dybt inde i Rusland med en russisk mor og en dansk far i begyndelsen af det 19 århundrede. Familien havde relationer til ikke bare den russiske adel - der var forbindelser den russiske zar-familie. Ved revolutionen i 1918 måtte de flygte fra den røde hær og de kom tilbage til Danmark. Med livet i behold, men ikke så meget andet.

Fra en placering på samfundets top i Rusland måtte familien nu hutle sig igennem dagen i Danmark. Først i Nyborg og siden i København. Familien endte i Bruxelles efter en tur omkring Paris, hvor Vera var danser. I 2. verdenskrig endte hendes storebror som en af Danmarks mest notoriske nazister, lederen af Frikorps Danmark C.F. Schalburg. Vera bliver fanget allerede i 1940, da hun som nazi-spion når den skotske kyst i en gummibåd - og herefter var tæt på at blive hængt som spion.

"Spurven" fortæller historien om Vera Schalburgs liv, som var langt fra dansk standard: Zartidens Rusland, revolution, flugt, et liv med stoffer og spionage i Frankrig, England og Tyskland, som fanget nazi-spion i England - og videre efter 2. verdenskrig. Hvordan Veras liv ender skal ikke røbes her.

Om myter, konspirationer og arkiver

Hvad der blev af Vera efter krigen har været et mysterium, og meget findes i efterretningstjenesternes lukkede arkiver. Det har givet luft til spekulationer om Vera Schalburg. Og flere har dykket ned i historien, citeret hinanden, og opbygget konspirationer på ganske få fakta og misforståelser.

Kirstine Kloster Andersen fortæller historien om, hvordan myter og konspirationsteorierne er blevet til. Hun møder tosser, som graver og graver og får fortalt historier, som ligger langt fra virkeligheden. Den historie er mindst lige så interessant som historien om "Vera" - og perspektivet måske større? Kirstine Kloster Andersen fremlægger sin dokumentation, sine tvivl og overvejelser undervejs.

"Fake news" og konspirationsteorier bygger ofte på halve sandheder og fantasi, som udfylder de huller der er i fakta. Nogle gange fylder fantasien så meget, at den er vanskelig at bekæmpe med fakta. I artiklen på berlin-guide.dk om Adolf Hitlers død er der eksempler på konspirationsteorier om Adolf Hitlers død. Konspirationshistorier kan være styrende for vores bedømmelse af en situation - og derfor kan de være farlige.

Anden verdenskrig var kaotisk især i de sidste dage, hvor folk døde og forsvandt. Hvem var død? Hvem var væk? Mange af top-nazisterne døde, mange blev anholdt og retsforfulgt og mange slap væk med falske navne, holdt sig skjult eller flygtede til andre verdensdele. Mange er endnu i dag gåder - mens andre kommer frem af arkiverne. Den danske nazist Søren Kam holdt sig eksempelvis skjult i Tyskland i årevis og selvom han til sidst blev fundet, lykkes det aldrig at få ham retsforfulgt i Danmark.

Mystikken om Spurven er ikke blevet mindre af, at der måske er breve fra Vera i private danske arkiver, som der ikke er adgang til.

Hvad der skete med Vera "Spurven" Schalburg er nu velbeskrevet i Kirstine Kloster Andersens bog. En både plausibel og veldokumenteret historie. Men konspirationsteoretikerne slipper den måske ikke alligevel?

"Spurven" er en veldrejet fortælling og trods det komplicerede stof kan enhver med særlig interesse for spioner under 2 verdenskrig hænge på. Måske det havde været en fordel at skrive to bøger: "Spurven" om historien om Vera - og "Fake news fra 2. verdenskrig" som den anden? En varm anbefaling til de, der interesser sig for 2. verdenskrig og spioner - og til alment historie interesserede for Kirstines metode og søgning i arkiver.

Kirstine Kloster Andersen (f. 1981) er uddannet journalist og "Spurven" er Kirstines forfatter debut. Til lykke med debuten.


spurvenKirstine Kloster Andersen
Spurven - Den dramatiske historie om spionen Vera Schalburg
Story House
Lindhardt & Ringhof

Udkommer 26. oktober 2018