John Carr: Flugten fra Ghettoen

ghetto2

Anmeldelse. Ni ud af ti polske jøder overlevede ikke 2. verdenskrig. Da krigen var slut i Polen i 1945 var der 380.000 jøder tilbage mod 3.3 millioner i 1939, da tyskerne angreb. John Carr er søn af jødiske Henry Carr, der oprindeligt hed Chaim Herszman. Chaim voksede op i Lódz i Polen. John Carr fortæller i "Flugten fra ghettoen" med sin fars stemme om, hvordan faderen som 13-årig jøde flygtede gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Han overlevede nærmest mirakuløst ved list og held og vovemod. Stort set hele hans polske familie blev udryddet. Billedet ovenfor er af Harvey Macaulay og et udsnit af bogens forside.

Forlaget Lindhardt og Ringhof skriver om handlingen: ”I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. Drevet af sult sniger han sig ud i den omkringliggende by for at finde noget at spise, men en dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik ændrer hele hans livsbane, sender ham gennem fjendens linjer og ud på et farefuldt eventyr. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Berlin, bliver forelsket i det besatte Frankrig, taget til fange ved et bjergpas i Spanien og ender i England, hvor han bliver afhørt som en potentiel tysk spion.”

Ghettoen i Lodz, som Chaim flygtede fra, var en af de største og længst eksisterende, som tyskerne oprettede i Polen. Stort set alle indbyggere mistede livet i gaskamre eller af sult og sygdom. Jøder blev mast sammen på et lille areal. I 1942 var der mere end 42.000 mennesker samlet pr. km2. Enhver jøde, der blev truffet uden for ghettoen, blev skudt på stedet. I 1945 var der 877 jøder tilbage af de mere end 245.000, der var gennem tiden var interneret i ghettoen siden åbningen i 1939. 12 af de overlevende var børn. 

En del af Chaims flugt tager ham ovenikøbet til Berlin, hvor han bor en kort periode, før han må flygte videre gennem Tyskland og det nazibesatte Frankrig og over bjergene til Spanien. Han bliver båret i gennem med sit lyse hår, sit sprogøre, et katolsk krusifiks, sin tillid til de rigtige mennesker og ganske utroligt held. 13 år!

Det er en både spændende og rørende historie. Hvis den var skrevet som fiktion ville den nok blive afvist på forlagene som helt usandsynlighed. Og sådan er det med virkeligheden, der ofte overgår fantasien.

Den polske hær. Efter Chaim får sig kæmpet ud gennem det nazi-besatte Europa slutter han sig til de polske styrker. 2. verdenskrig blev udløst, da Tyskland (og Sovjetunionen) angreb Polen i 1939. England og Frankrig erklærede promte krig, men kunne ikke stille noget op. Polen blev besat og delt mellem Tyskland og Sovjetunionen, som havde en ikke-angrebspagt. Polske soldater flygtede og kæmpede med de franske og de engelske styrker gennem hele krigen. I 1945 var den polske hær i vest på mere end 200.000 mand - men det er tal, der er omdiskuterede.. Det var de fri polske styrker i England, som Chaim sluttede sig til. Men der var også modstandsbevægelse i Polen og soldater, der siden kæmpede på sovjetisk side...og på tysk. Desværre for Polen fortsatte den sovjetiske besættelse og dominans af Polen helt frem til murens fald.

Antisemitisme. Chaims oplevelse af, at anti-semitismen også var stærk blandt polakkerne både i Lódz og blandt de polske soldater i England er en øjenåbner. Det er ganske aktuelt. En bog polsk bog fra 2018 (“Night Without End: The Fate of Jews in Selected Counties of Occupied Poland”) udforsker netop anti-semitismen I Polen og polakkernes rolle i Holocaust. Det er den dag i Polen ikke et populært tema. Nazisterne var bagmændene bag det enorme slagteri, men der er mange eksempler på, at polakker var tjenstvillige hjælpere. Det er ilde hørt blandt Polens højrenationale. De to forfattere, historikerne Jan Grabowski og Barbara Engelking, er trukket i retten i Polen for at sprede usandheder om Polen.

Chaims Herszman alias Henryk Karbowski alias Henry Carr er et bekendtskab værd. Den er stort set renset for overordnede strategiske tanker om krigen og Holocaust. Det Chaims Herszman krig vi hører om. Alle krige opleves jo fra den enkeltes position. Det enkelte menneske. Og Chaim var heldig.

Bogen er fint oversat af Karsten Nielsen og i fin indbinding uden at være prangende, trykt på lækkert papir og tydelig skrift og enkelte billeder. 

Forfatteren John Carr er søn af Chaim (som efter krigen ændrede navn til Henry Carr), og han har genskabt sin fars utrolige historie ud fra deres samtaler senere i livet. 

ghettoJohn Carr
Flugten fra Ghettoen - Den utrolige historie om drengen, der undslap nazisterne
Chaim Herzman (Alias Henryk Karbowski og Henry Carr) - fortalt til hans søn, John Carr

Lindhardt og Ringhof
2022