Deborah Feldman: Exodus

 exodusbogforside

Anmeldelse. Deborah Feldman er kendt som kvinden, der brød ud af et sekterisk jødisk miljø i Brooklyn i New York. I serien Uortodoks på Netflix følger man hendes opvækst og kamp for at bryde ud og i sidste ende flygte til Berlin. I bogen ”Exodus” fortæller Deborah Feldman om årene efter hun forlod sekten i Brooklyn, etablerede sig som forfatter og opsøgte sine rødder i Europa – til hun ender i Berlin.

 

Deborah Feldman følger op på sin succes med ”Uortodoks”, og der er med garanti efterspørgsel på at høre mere fra Deborah Feldman. Men hendes store historie er bruddet med sekten, som fortalt i ”Uortodoks”. I Exodus er der mindre dramatik og mere refleksion over det at være jøde, hvordan man kan blive jøde, og hvad er antisemitisme. Exodus føles lidt som den utaknemmelige 2’er.

Youtube interview med Deborah Feldman

De emner kredser hun rundt om mens hun søger i sporene fra sin familie. Hun finder også nye kærester. Også tyskere. Og kan en jøde, hvis forfædre blev myrdet for to generationer siden være kæreste med en tysker, hvis forfædre for to generationer siden var nazister? Og hvis forholdene var omvendt, kunne det så være jøder, der havde begået holocaust?

Exodus er mere filosofisk anlagt og en fin afrunding på ”Uortodoks”. Begynd med at læse ”Uortodoks” og trænger du til en bredere afslutning, så læs også ”Exodus”. Men oplevelsen og intensiteten er ikke den samme. Deborah Feldman skriver fint, så måske er det på tide at forlade det autobiografiske og i stedet kaste sig over enten biografier eller ren fiktion.

Og berlin-guide er naturligvis begejstret for, at Deborah også holder af Berlin. Hun skriver, at der næsten er 2 byer i en. Sommerbyen, hvor der er lunt og lækkert og udeliv. Og vinterbyen, der bare er grå, trist og kold. Der er ikke mange dage i berlinervinteren med høj sol og hvidt snedække. Som dansker er vi jo helt vant til det, og bare tilfredse med, at foråret i Berlin begynder to uger før Danmark – og efteråret slutter to uger senere. Sådan omtrent og cirka.

Deborah Feldman fortæller iøvrigt, at da hun skulle anmelde sin bopæl til myndighederne, som vi melder os til folkeregisteret i Danmark, blev hun bedt om at oplyse sin religion. Da hun så svarede "jødedom" fandtes det ikke på listen over alle verdens religioner i Berlin. Både at man skal oplyse sin religion og at jødedommen ikke findes officielt i Berlin lyder ikke helt troværdigt. Enten er der kuks i oversættelsen eller Deborah Feldman har misforstået, hvad der foregik. Men berlin-guide er ikke sikker i sin sag her, bare undrende. LIgesom Deborah Feldman. Skriv gerne.

Exodus er en opmuntrene bog, hvor Deborah viser, at selvom ens opvækst var i bizart sekterisk miljø, så kan man komme videre. Blive menneske, finde kærlighed, opleve og skabe sig et liv. Det er inspiration at tage videre til de piger og drenge, som gennemlever det i dag. Så kan litteratur blive noget - præcist som bøgerne inspirerede Deborah Feldman selv. I dag bor og arbejder Deborah Feldman i Berlin.

exodusbogDeborah Feldman
Exodus – Min uortodokse rejse til Berlin
Kristeligt Dagblads Forlag
2021