Marga Minco: Bitre Urter

mINCOFORSIDE

Anmeldelse. Romanen ”Bitre urter” af den hollandske forfatter Marga Minco skildrer gennem en piges øjne kort og rammende en jødisk families skæbne under naziregimet i Holland. Lige ud af landevejen fortæller en jødisk pige om sin familie fra tyskernes indtrængen i 1940 til familiens endeligt. Foto fra bogens forside.

Forfatteren Marga Minco var den første, der beskrev rædslerne, der overgik jøderne i Holland. Ved krigens udbrud boede 140.000 jøder i Holland. Heraf blev 102.000 deporteret og dræbt i kz-lejre.

Forlaget fortæller, at forfatteren Arnon Grünberg har sagt, at “Marga Minco skriver, som om krigen kun kan beskrives gennem et barns eller en næsten voksens øjne”. Bitre urter bliver i dag anses som et klassisk hovedværk i hollandsk litteratur.

Både familien og den jødiske pige er næsten naivt optimistiske om skæbnen. ”Det går nok over”, ”Der sker nok ikke noget” – og da pakken med stjerner der skal syes på tøjet ankommer går overvejelserne mest på, hvilken tråd det vil være bedst at sy dem på med, og hvordan man får stjernen indpasset i tøjets mønstre. En næsten ubærlig naiv afstand til de rædsler der lå lige om hjørnet.

Men nok ikke nogen ualmindelig reaktion. Da familien bliver tvunget ud af hjemmet, køber de pligtskyldigt solide rygsække og gode drikkekrus i matchende rødt. Alt sammen hverdagsdetaljer og almindeligheder – hvis det ikke lige var forberedelsen til en dødslejr. Men det ved vi. Det kunne de ikke vide. Der er ikke sorg i bogen, i hvert fald ikke på overfladen.

Der var mange jøder, der forsøgte af flygte i løbet af 1930’erne – men også mange der blev og håbede det bedste, ville ikke forlade hjemmet og alle tingene, tænkte at det nok ikke gik så galt – om håbet holdt helt ind i gaskammeret kan vi ikke vide. Men vi kan håbe det, selvom også det nok er en fortrængning.

Marga Minco (1920-) er hollandsk journalist. Hun skulle have heddet Menco, men en embedsmand kom til at skrive forkert. Sådan kan det gå. Bitre urter, "Het bittere kruid" er hendes egen historie om, hvordan hun overlevede – mens resten af familien forsvandt i gaskamrene.

mincobogenMarga Minco
Bitre Urter
Turbine
2020