Keld Yding Sørensen: Angrebet 9. april 1940

weserubung

Kort: Lindberg (talk) / Wikpedia / (CC BY-SA 3.0

Anmeldelse. Der er mange myter om den 9. april 1940 i Danmark. Den dag Danmark blev besat at Tyskland. Hvem var egentlig skyld i, at Danmark så let blev løbet over ende - var det generalerne der svigtede? Befolkningen, der valgte en forkert regering? Kongen, der ikke ville være med? Dybest set var det jo tyskernes skyld - men kom de næsten på Staunings invitation, som en del af det tyske forsvar? Eller var Danmark blot trædestenen til de norske ressourcer?

Keld Yding Sørensen genskaber i bogen "Angrebet" den 9. april 1940 minut fra minut set med både danske og tyske briller. En helt igennem unik fortælling, som fremlægger fakta, fortæller historien gennem både politikere, generaler og frontsoldater. Keld Yding trækker dilemmaerne frem så vi selv kan tage stilling. I 2016 er en ny, tredje, udgave klar med mere end 800 sider og den hidtil mest præcise opgørelse af de tyske tab på dagen.

Angrebet på Danmark blev planlagt i Berlin og Berlin-guide har med udgangspunkt i bogen lavet en lille introduktion til Berlin omkring 9. april. Keld Yding skriver også på Berlin-guide, så anmeldelsen af bogen overlader vi til Kaptajn O. V. Pedersen fra Fyns militærhistorisk samling, der anmeldte 1. udgaven af "Angrebet" således:

Bravo fra Fyns militærhistoriske samling

Om begivenhederne i Danmark og Norge den 9. april 1940 er der i tidens løb skrevet bøger, som samlet ville kunne fylde metervis af reolplads. Der er få – hvis overhovedet nogen – af disse bøger, hvis forfattere har sat sig så grundigt ind i emner, som forfatteren til den bog, som netop er udkommet med titlen " Angrebet".

Ikke alene har denne skolelærer været meget vidt omkring i sin research, men stoffet er også udvalgt særdeles kritisk, og det gælder hele bogen igennem fra tiden længe før 9. april, men især den sidste halve snes dage, men alt hvad disse dage indebar af forberedelser fra tysk side. Fra dansk side tog man – som bekendt – fra politisk hold den stadigt mere truende situation uhyre roligt og køligt afventende.

Forfatteren giver læseren et godt og detaljeret overblik over de land- sø- og luftmilitære styrker, som stod til rådighed på såvel dansk som tysk side, og læseren får ligeså et indblik i de danske planer for forsvaret af de forskellige landsdele. Det var planer, som slet ikke levede op til fagmændenes – generalernes – anbefalinger.

Forfatteren har valgt at dele datoen 9. april op i små tidsrum – nogle så korte som 5- 10 minutter -, og inden for disse tidsrum behandle situationen i København, i Sønderjylland, ved Lillebæltsbroen, kort sagt overalt i Danmark, hvor begivenhederne fandt sted. Det er efter Deres ærbødiges mening en glimrende måde at behandle stoffet på, da hændelserne på denne vis tidmæssigt kædes godt og overskueligt sammen.

Efter 498 siders glimrende historielæsning har forfatteren på 8 sider opregnet de væsentligste af sine kilder i form af originaler eller kopier af dokumenter og kort, bøger, akademiske afhandlinger, dagbøger, hjemmesider, aviser og blade m.v., og sidst i bogen findes en fortegnelse på næsten 800 noter i bogen.

Alt i alt en velskrevet bog med en veldokumenteret tekst, som enhver historieinteresseret kan have stort udbytte af at læse.

Kaptajn O. V. Pedersen

Fyns militærhistorisk samling

Historien hentes fra arkivernes dyb

Bogen er i 2016 kommet i ny 3. udgave. Her er mere end 300 nye sider. Analysen om optakten til angrebet er udvidet betydeligt, der er kommet flere detaljer på dagen. Keld Yding Sørensen har stået på hovedet i danske, tyske og amerikanske militærarkiver, samt mikrofilm, hærdagbøger, erindringer og breve for at komme så tæt på førstehåndskilder, som overhovedet muligt. Det har været nødvendigt, for historieskrivningen hidtil har stort set kun taget et dansk, patriotisk perspektiv. Dokumentationen er overvældende, men det lykkes Keld Yding Sørensen at bevare fortællingen med de mange perspektiver uden at tabe tråden og styrken i fortællingen.

Der er historier, som man ikke har kunne fortælle før og der har været meget politisk korrekthed, når Danmarks rolle i anden verdenskrig skulle fortælle. Så langt er ingen før gået for at fortælle historien om den 9. april 1940. Keld Yding Sørensen fortæller også om de mange historier, der er om den 9. April 1940, hvis de kan bekræftes i referater, logbøger, militære indmeldinger mv. Men en del kan ikke bekræftes af første håndslitteratur, og von hören sagen bliver understreget. En myte kan jo meget vel være rigtig - og meget vel forkert. Det kan vi ikke vide.

En ny generation af historieskrivere har nu adgang til langt mere arkivmateriale end tidligere, og langt mindre i klemme i forhold til det patriotriske. Keld Yding Sørensens bog kan derfor ses som en del af en bølge af ny indsigt om 2. verdenskrig, som også filmen "Under sandet" var en del af.

Den patrioriske historie fortælling findes stadigvæk, fx filmen om "Hvidsten-gruppen". Der er ingen tvivl om, at de var helte. De blev behandlet i en retsstat, der anvendte tortur, og dødsdømt af en dommer. Hvis Hvidsten-gruppen havde været polsk havde der ikke været nogen rettergang. De var blevet skudt på stedet, og alle i landsbyen var blevet brændt i kirken, og gruppens familie og venner og husdyr var blev slået ihjel eller sendt i lejre. Den danske krig var meget fredsommelig.

Der findes ikke andre bøger, som så fuldstændigt og levende giver overblik over den 9. April som den udspillede sig. Det er en bog for alle interesserede - fra den professionelle historiker til den alment historieinteresserede - og til den, der blot ønsker god, velfortalt oplysning.

Keld Yding Sørensen formår i sin bog samtidig at skabe den velfortalte historiefortælling, som også Antony Beevor eller Tom Buk-Swienty formår - og samtidig en så overbevisende og grundig dokumentation for sin fortælling, at det må give anledning til udløsning hos professionelle historikere.

Bogen "Angrebet" kommer til at stå som grundlitteratur og kilde i 2. verdenskrigshistorieskrivning mange år fremover.

Hvormange tyskere omkom i angrebet den 9. april 1940?

Siden 2. verdenskrig har det danske forsvar den 9. april været diskuteret. Den tyske hær meldte tilbage til Berlin om dagen, at der ikke var noget særligt at bemærke. I store dele af den tyske befolkning opfattede man slet ikke, at Tyskland havde besat Danmark. Det ansås nærmest som et slags fredeligt anschluss ligesom Østrig, og den danske regering samarbejdede jo? Og der var jo ikke løsnet et skud den dag, bortset fra lidt småtræfninger? Der var jo også filmjournalerne med de klappende borgere, mens tyskerne kørte ind i Danmark?

Den største nyhed i 3. udgave af Angrebet er Keld Yding Sørensens opgørelse over de tyske tab på dagen. Indtil for nylig lå de tyske tabstal hen i mørke. Det var vurderingen relativt høje tabstabel (over 200 tyske soldater), som blev vurderet på baggrund af et ikke offentliggjort dokument fra Riffelsyndikatet. På wikipedia er tallet 203 faldne nævnt. Det er forkert.

Keld Yding Sørensen foreslog i 1. udgaven af "Angrebet", at en mulig metode til dokumentation ville være at gennemse sygehusenes journaler. Noget tid senere blev der gennemført netop sådan en undersøgelse af oberstløjtnant H J Jürgensen.

I 3. udgaven af Angrebet har Keld Yding Sørensen taget det fulde skridt og undersøgt den tyske hærs krigsdagbøger, som findes i på militærarkivet i Freiburg. Hærafdeling for hærafdeling er opgørelserne over dræbte og sårede gennemgået. Det er spændende som en detektivroman. Ingen andre er siden den 9. april 1940 gået så langt ned i arkiverne i for at finde sandheden om de tyske tab. Keld Yding Sørensen kommer frem til ret definitive konklusioner på baggrund af tyskernes egne opgørelser og spændingen skal ikke udløses her. Køb den og læs den - eller lån den på biblioteket.

Interview med Keld Yding Sørensen om "Angrebet"

Se Keld Yding Sørensen i interview om "Angrebet"


angrebetBogen "Angrebet – Den danske og den tyske fortælling om 9. april i Danmark" kan købes på www.saxo.dk på tryk og som E-bog, og der kan læses flere uddrag fra bogen på www.angrebet.dk. Bogen findes som både tryk og E-bog. Vær sikker på, at du får den nye udvidede 3. udgave.

800+ sider

Forfatteren er Keld Yding Sørensen, der udlægger historien på baggrund af omfattende undersøgelser af originale dokumenter fra krigens tid. En del af materialet har ikke tidligere været udgivet. 

Keld Yding Sørensen har skrevet flere artikler på www.berlin-guide.dk

Spørg efter den på dit lokale bibliotek.