Stalin Alle - Sovjetisk Lagkagearkitektur

Karl Marx Alle - Foto: Kirsten Andersen

Karl-Marx-Alle Foto: Kirsten Andersen (www.berlin-nyt.dk)

Karl-Marx-Alle eller tidligere Stalin Allee er et monumentalt socialistisk byggeri i sovjetisk, klassisk bryllupskagestil i bydelen Friedrichhain. Det er en kolossal boulevard bygget til at gøre indtryk. Og det gør den. Boulevarden er 89 meter bred og næsten 2 kilometer lang. Langs boulevarden er der opført enorme 8 etagers bygninger afsluttet i hver ende med tårne ved Frankfurter Tor og Strausberger Pltaz.

 


Stalin Allee blev opført mellem 1949 og 1961 på ruinerne af den tidligere Grosse Frankfurter Strasse. Stalin Allee var et DDR flagskib, som skulle overtrumpfe den genobygning, som også fandt sted i vestberlin.

Arkitekterne Hermann Henselmann, Hartmann, Hopp, Leucht, Paulick og Souradny blev sat til at designe store og luksuriøse lejligheder til almindelige arbejdere. Der er 5.000 lejligheder og desuden butikker, restauranter, cafeer, hoteller og en kæmpe biograf - The International.

Alleen er således samtidig med Hansaviertel og Le Corbusiers hus i vest.

Den 17. juni 1953 var Stalin Allee en af hovedscenerne for arbejder oprøret - men senere blev gaderne brugt til de årlige maj parader hvor tusindvis af soldater marcherede med tanks.

Philip Johnson har kaldt Stalin Alle sand byplanlægning i stor skala. Og det er ikke meget galt og det er overvældende at stå på gaden og erkende, at hele molevitten blev rejst ved en og samme lejlighed. Husene er beklædt med hvide fliser og derfor har gaden også fået øgenavnet: Stalins badeværelse.

 
Artikel af Kirsten Andersen, berlin-nyt.dk

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce