Nytårsguide til Berlin

Berlin i nytåret. Warum nicht. TV-billederne fra Brandenburger Tor med musik og fyrværkeri på den helt store klinge sidder på nethinden. Ligesom nytår på Times Square, fyrværkeriet ved Sidney Operahouse eller med Eiffeltårnet som baggrund. Der er bare steder ... og heldigvis er Brandenburger Tor ikke langt væk.

nytårbrandenburgertor

Vil du til Berlin i nytåret, så er nøglen planlægning. For nytårsaften falder som bekendt midt i en tid med ferie og helligdage, og Berlin kan så godt som være fuldstændig lukket ned. Men festen nytårsaften - den er der altid.

Braget ved Brandenburger Tor

Braget. Brandenburger Tor er det store organiserede fyrværkeri og fest fra flere scener. Der er DJs, orkestre og storskærme, så alle kan se. Festen strækker sig over 1,5 kilomter fra Siegeseule til Brandenburger Tor - bedre kendt som partymeile. Klæd dig varmt på, kom tidligt på aftenen fx omkring kl. 19:00 eller før for der er musik og øl og mere end hundredetusinde gæster - og kommer du senere risikerer du at der er lukket af. Hvornår der bliver lukket for flere gæster vides ikke. 

Dørene åbnes først på eftermiddagen og musikken slutter først midt om natten. Do not wait. Der er mad og lokummer og dans og alt, hvad du har brug for. Musikkerne har du måske aldrig hørt om før - but no worries - de har også dygtige musikere i Tyskland. Det er ok for arrangørerne at du har børn med. Men det er en voksenfest med trængsel og høj musik. Og du kan ikke bede nogen om lige at dæmpe sig lidt.

Man kan ikke bare gå hen til Brandenburger Tor. Indgangene ligger typisk i hjørnerne af Tiergarten, og et godt sted at slippe ind i Tiergarten er fra Potsdamer Platz. Der er ingen parkeringsmuligheder. Brug fusserne og det offentlige. Det er forbudt at medbringe rygsække, nytårskrudt og alkohol. Kom som du er i varmt tøj. Det skal nok gå. 

Andre muligheder

Man skal vælge hvad man vil nytårsaften. Ærgerligt og brutalt. Men du er nødt til at træffe et valg. Berlin er en stor by og man kan næppe nå både den fine middag og festen på Festmeile ved Brandenburger Tor.

Så er det braget du går efter - så vælg det. Men der bor mere end 3,5 millioner mennesker i Berlin og det er nytår for alle, så selvom der er mere end hundredetusinde på festmeile er der 3,4 millioner andre måder at fejre nytåret på i Berlin. Nogle af dem er:

    • Lav selv dejlig mad. Skal du bo et sted, hvor du selv kan lave mad - så planlæg grundigt, så du får købt ind før det er for sent. Er du til Østers eller kan du ikke passere nytåret uden fois gras, så er det store varehus KDW ved Wittenberg Platz et godt bud på hvor du finder alle de friske og eksotiske varer en nytårsfest kan byde på. For ikke at tale om et godt udvalg i Champagne. 
    • Gå ud og spis. Der er masser af restauranter, som inviterer til en særlig nytårsaften menu. Reserver før jul og gerne i november. Du kunne fx spise hos Pauly Saal, som er en af Berlins Michelin restauranter. De har en 7-retters nytårsmenu for 265 Euro: Østers, pate, citron cannelloni, kastanje boullion, Kammuslinger, kalvefilet og LHCMR. Det sidste er forbogstaverne for desertens ingrediencer. Der er også en tre-retters for 55 Euro. For flere restaurant forslag se her.

 

    • Fester og klubber. Der er masser af fester, dans og disco under de mest besynderlige temaer og i berlins subkulturer. Tjek nogle af klubberne her.
    • Klassisk. Nogle er kommet over fascinationen af raketter, discolys og dans - og er meget mere til en festlig aften i det pæne tøj med klassisk musik. Der skal man være tidligt ude. Men hvad med et besøg hos Berliner Philharmonikerne og høre nytårskoncert. Tjekker du det klassiske musikprogram er der masser af oplevelser nytårsaften. Se fx https://www.berliner-silvester.de/events/konzerte/

 

Fyr den selv af. Ligesom i Danmark brager raketterne afsted omkring midnat i hele byen. Har du mulighed for det - fx på dit hotel - så kom op i højden og få et godt blik udover Berlin. Berlins skyline er ret flad og hvis det er en klar aften kan du se raketter og glimmer så langt øjet rækker. Og alle de regler og gode råd om øjne, hænder, ild og fyrværkeri der gælder i Danmark gælder også i Tyskland. Der kan dog være lidt mere slag i noget af krudtet, så vær opmærksom. Og husk: der er altid penge at spare ved at se de andres raketter. Og - medbring ikke krudt, hvis du vil ind til festen ved Brandenburger Tor.

Børn. Har du små børn er det måske lettere at blive hjemme og tage Berlinerturen en anden gang. Berlin omkring nytår kan være en rå oplevelse med regn, kulde, frost. Det er ikke fedt at være ude - og mange steder at gå ind vil være lukket. Det er ikke en fed børneoplevelse at trave afsted i flyverdragten for blot at holde lidt pauser på cafeerne og få varm kakao. Er der hård frost kan Berlin have mere at byde på - som fx at leje skøjter ved Cafe am Neuensee. Men råd nr. 1 - lad børnene stå derhjemme.

Orienter dig på Berliner-Silvester.de

Godt nytår.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres&n [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Dessau – her blev Bauhaus født

Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra BerlinLæs mere
1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Paris1894: Anton von Werner: Im Etappenquartier vor Par...

Et soldaterkvarter under den tysk-franske krig i 1870. Billedet er ikke Anton von Werners hovedværk - men en af berlin-guide's favoritter på Nationalgalleriet i Berlin.

Billeder fra BerlinLæs mere
Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1721 - Brandenburg koncerterne af J.S. Bach

Komponisten Johan Sebastian Bach (1685-1750) besøgte i 1718/19 Berlin og han dedikerede seks koncerter til Prins Christian Ludwig zu Brandenburg-Schwedt i 1721. Der gik næsten 130 år før noderne blev spillet første gang – og så var de nær forsvundet i 2. verdenskrigs kaos. Markgreven Christian L [ ... ]

Berlins historieLæs mere