Lesser Ury - impressionistisk mestermaler i Berlin

Lesser Ury var tysk impressionistisk maler og grafiker. Han er mest kendt for billeder af landskaber, storbybilleder og stilleben. Han blev født den 7. november 1861 i Birnbaum i Posen. Han boede fra 1887 indtil sin død i 1931 i Berlin. Fra 1920 var hans bolig og atelier på Nollendorf Platz. I dag hænger der en mindeplade for ham på stationen på Nollendorf Platz. Huset han boede i forsvandt i 2. verdenskrig.


173px-Lesser Ury SelfportraitMaleriet til venstre er et selvportrait af Lesser Ury fra 1921 (Wikipedia).

Ury var optaget af verdensstaden Berlin i sådan en grad, at han på hans 60 års fødselsdag blev udnævnt til "Kunstnerisk forskønner af rigshovedstaden" af Berlins overborgmester.

Han var lidt af en enespænder og gik sine egne veje. Delte ikke interesser med andre førende kunsterne i byen som Max Liebermann, Max Slevogt og Lovis Corinth. Mange betragter Lesser Ury som Tysklands førende impressionistiske måske foran Max Liebermann - eller ihvertfald på pladsen lige efter Max Liebermann.

Paradoksalt nok var især var kunstfyrsten og toneangivende Max Liebermann en torn i øjet på Lesser Ury. Måske var det nidkærhed eller for at skade Lesser Urys ry, for den impressionistiske maler Max Liebermann, som var præsident for akademiet og ordfører for kunsterne i Berlin, gjorde hvad han kunne for at blokere Lesser Urys karriere.

Lesser Ury kom ihvertfald først for alvor til at udstille i Berlin, da Max Liebermann forlod posten som præsident for akademiet. 

Lesser Ury 1922 Hochbahnhof Bülowstraße


Lesser Ury rejste ofte til London eller Paris og malede billeder. Nationalgalleriet ville hylde ham i 1931 til hans 70 års fødselsdag - men han døde tre uger inden.

Der eksisterer en myte om at halvdelen af Urys værker gik tabt i krigen eller blev ødelagt af nazister. Men det passer ikke og den største del af hans værker blev solgt på auktion og befinder sig i private samlinger.

Lesser Urys æres grav befinder sig i G1 på den jødiske kirkegård Berlin-Weißensee.

Lesser Urys billeder hænger ikke samlet, men du kan støde på dem flere steder i Berlin. Vil du se flere billeder, så tjek her.

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Frederick Taylor: The Berlin Wall

Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Mur [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Urban Nation – Verdens største museum for street a...

Verdens største museum for street art ligger i Berlin i Schöneberg – ikke langt fra Nollendorfplatz. Street art er den kunst, som normalt bliver hængt på husmure, busser eller togvogne. Ikke altid lovligt og nogen gange både påtrængende og grimt. Nogle omtaler det blot som grafitti. Street art har nog [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Jörg Buttgereit’s: Captain Berlin

Anmeldelse. Superhelte fascinerer. Vi kender de amerikanske i Marvel-TV serierne, og de klassiske superhelte Superman, Batman, Spidermand og hvad hedder de alle sammen. Knap så kendt er Berlins egen Captain Berlin.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kykloper1875: Adolph Menzel, Stålvalseværket - Moderne kyk...

I sidste halvdel af 1800 tallet var der gang i industrien, og mange af de nye industrifyrster ønskede udsmykning, som handlede om deres virksomheder. Bankieren Adolph von Lieberman købte maleriet Eisenwalzwerk af Adolph Menzel (1815-1905), men da maleriet blev leveret i 1875 gik bankmanden fallit og var nødt til at sælge [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Niels Kjeld Thorsen: Veritas maskinerne

Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Fürstenwalde – på vej til Polen

Byen Fürstenwalde ligger lige som Berlin ved floden Spree. 55 kilometer øst for Berlin, halvvejs til Polen. Her bor 32.000 mennesker på kanten til et naturskønt område, der hedder Rauner Berge. Byens vartegn er domkirken St. Marien.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere