Nereide2Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Kommandantenhaus der, og koncernen Bertelsmann har deres repræsentation her.

Tidligere var Unter den Linden 1 det sydlige hjørne af Pariser Platz. Her byggede berlins arkitekt nummer et: Karl Friedrich Schinkel fra 1830-33 det to etagers palads Kameke - blandt andet af gamle sten fra et tidligere barokbygning. Bygningen var til Grev Friedrich Wilhelm von Redern (1802-1883) og haven bag blev designet af tidens store havegeni, Peter Joseph Lenné.

Med så skønt et ydre skulle der noget ekstra ordinært til i det indre, og det blev blandt andet skultpturen "Nereide" af mamor og branche. Greven havde titel af preußischer Oberstkämmerer, Wirklicher Geheimer Rat, General der Kavallerie og Generalintendant for skuespil og musik. Han var komponist og politiker. Han spillede en nøglerolle i det kulturelle liv i Berlin i 1830'erne og 1840'erne og han var på fortrolig fod med hele tre preussiske monaker gennem 50 år ved det preussiske hof. Han var ansvarlig for byggeriet af både skuespilhuset på Gendarmenmarkt og den kongelige opera på Unter den Linden. Han var ven med Mendelshon-Bartholdy og Goethe. Han var desuden en af Preussens største jordbesiddere. Hans erindringer om hoflivet, Unter drei Königen. Lebenserinnerungen eines preußischen Oberkämmerers und Generalintendanten, var så åbenhjertige, at de faldt i unåde og først blev offentliggjort i 2003.

Skulpturen Nereide, som von Redern altså kunne nyde i sit hjem, har levet en lidt omtumlet tilværelse for Palais Redern blev under store protester revet ned igen allerede i 1906 for at give plads til det nye, store hotel Adlon.

neireide

Treforken i skulpturen er en henvisning til Nereides far, havguden Nereus. Den græske havgud Nereus havde 50 døtre, havnymfer, som kaldes nereide. De følger ofte Poseidon og er hjælpsomme overfor sejlende, der kæmper mod storme. De mest kendte af dem er Thetis, gift med Peleus og moder til Achilleus, Amfitrite, gift med Poseidon og Galathea (den mælkehvide), gift med den enøjede kyklop Polyphemos fra Odysseen [Wikipedia]. De ridder typisk på ryggen af delfiner eller søheste, hvis du skulle være i tvivl om fremdriftsmidlet for en typisk nereide.

Emil Wolff selv rejste til Rom i 1822 og var der det meste af sit liv. Her mødte han fx danske Berthel Thorvaldsen (1770–1844) og Emil Wolfs arbejde er i samme, klassiske genre. Du ser hans skulpturer rundt om i Berlin. Blandt andet på den renoverede Schlossbrücke, hvor Emil Wolf står bag figuren med Nike, der underviser en lærling i heltesange (1847). Den slags gav mening engang.

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Karl Christian Lammers: Hvad skal vi gøre ved Tysk...

Anmeldelse. Lektor emeritus Karl Christian Lammers skrev i 2005 bogen: ”Hvad skal vi gøre ved Tyskerne bagefter? om det dansk-tyske forhold efter 1945. Bogen er ikke helt ny længere, men stadig en glimrende tour de force i det dansk tyske forhold efter 2. verdenskrig.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Feuerle Collection – tusindårskunst i en krigsbunk...

Feuerle Collection er et privat kunstmuseum i Kreuzberg, der er dedikeret til Désiré Feuerle’s samling af moderne kunst, som sættes i spil med møbler fra det kejserlige Kina og skulpturer fra Sydøstasien. Museet er indrettet i en telekommunikationsbunker fra 2. Verdenskrig med metertykke beton mure, som den b [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Magdeburg - hovedstad i Sachsen-Anhalt

Magdeburg er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt. 150 kilometer fra Berlin gennem Brandenburg ad motorvejen A2 eller med tog. Magdeburg betyder enten den store borg eller jomfruborgen. Begge dele indgår iøvrigt i byvåbnet, hvor en skønjomfru står på en borg med en krans i hånden.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Antony Beevor: Berlin – faldet 1945

Anmeldelse. Angrebet på Berlin i 1945 var voldsomt og afsluttede den 2. verdenskrig i Europa. Der er skrevet meget om angrebet, men den bedste beskrivelse er stadigvæk Antony Beevor's ”Berlin – faldet 1945”. Den er en klassiker og fortjener naturligvis en anmeldelse af berlin-guide.dk selvom værket er fra 20 [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Nikolaj Tange Lange: Antityskland

Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt  [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Theodor Fontane: Lene

Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz1958: Gustav Seitz' skulptur af Käthe Kollwitz

På Kollwitz-platz står en skulptur af kunsteren Gustav Seitz, som forestiller kunsteren Käthe Kollwitz. Käthe var vidne til proletariats urimelige levevilkår, til 1. Verdenskrigs lidelser og sulten og armoden i Tyskland bagefter. Det fortalte hun om i sin kunst, og Gustav Seitz har skabt en stærk skulptur som mind [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere