FriedrichdergrossefrimærkeFrederik den store (1712-1786) regerede det preussiske kongerige fra 1740 til 1786. Han er også kendt som ”Alte Fritz”, eller under øgenavnet ”Pommes Fritz” fordi han efter sigende var den, der fik preusserne til at spise kartofler. Som ung var han interesseret i filosofi og musik, men han blev kendt som en kriger konge, som vandt en bid af på det østrigske og polske kongerige. Han ligger begravet i Potsdam ved hans yndlings slot Sanssouci – ude på terrassen.. Det er også her du kan se det fine portræt af ham, som blev malet af den schweiziske portrætmaler Anton Graff i 1781.

 

Anton Graff (1736-1813) har malet mange af tidens berømte tyskere: Heinrich von Kleist, Lessing, Moses Mendelssohn, Schiller, Goethe, Katarina den store med flere. Faktisk malede han mere end 1600 portrætter af samtidens mest berømte mennesker. Maleriet af den preussiske konge blev hans mesterstykke og nok det bedst kendte af hans malerier. Anton Graff går for at være den betydeligste, tyske portrætmaler i oplysningstiden.

Friedrichdergrosse

Frederik den stores samtidige mente, at portrættet nok var det bedste og mest akkurate portræt af Frederik den Store. Maleriet er fra 1781, så kongen har været oppe i årene, da Anton Graff begyndte at male.

Det er ikke noget kæmpe maleri. 62 x 51.5 cm. Frederik ser godmodigt, alfaderligt ud på os, eller nærmest stirrer med store øjne under den høje, næsten lysende pande. Det er her autoriteteten ligger. En leder, der ved hvad han vil og vant til at regere med oplyst enevælde. Han er borgerligt klædt, ikke prangende i kåber. Det var Frederik der bestemte. Måske spiller et lille smil om de smalle læber? Han ligner en man kunne kende, så måske det er derfor maleriet blev så populært.

Anton Graff fik lov til at male Frederik den store, som dog ikke sad model. I stedet fik Anton Graff lov til at studere Frederik ved militærparader i 1781-1786. Det tog ham hele fem år at få maleriet på plads. Så selvom portrættet ellers ser ud til at tage hele kongens opmærksomhed, så blev det altså til i en række glimt ved militærparaderne. Frederik sad i øvrigt efter sin kroning ikke model for nogen. Det vides ikke om Frederik den store så maleriet eller hvad han synes om det.

Anton Graffs portræt af Kong Frederik den store er det mest kopierede og reproducerede maleri af kongen. F.eks. lavede Andy Warhol maleriet om til silketryk i 1986. På Sanssouci findes flere eksemplarer af Andy Warhols udgave i samlingen.

Du kan bestille et eksemplar hjem til stuen på dette link:

Læs også den omfattende artikel om Frederik den Store, som Anders Bager Eriksen har skrevet;

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Efterårsferie i Berlin

Berlin i efterårsferien er oplagt, og ku'damm føles på nogle tidspunkter så dansk som hovedgaden i Herning. Det er også et sats, for vejret kan være riv og ruskende, men oftest er der et lunt sidste skvulp af sommeren. En lille udfordring for de easyjettere, der kun rejser med håndbagage. Men en paraply og [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
1945 2. maj - Berlin overgiver sig ved et sofabord

Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

Berlins historieLæs mere
Christopher Isherwood: Berlin Stories og Cabaret

Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæ [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Mel Gordon: The seven addictions and five professi...

Anmeldelse. Anita Berber var inkarnationen af en femme fatale. Hun var mere berygtet end berømt i Berlins natteliv i de tidligere 1920’er i Berlin. I byen hvor alt blev tolereret og tilladt blev hendes fejringer af fordærv, rædsel og ekstase fordømt og forbudt. Anita Berber kunne det der med at gå over en streg [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1840: Nereide - fruen fra havet1840: Nereide - fruen fra havet

Nereide er en betagende marmorstatue en græsk nympfe udført af billedhuggeren Emil Wolff  i 1840. Den står i dag til beundring i Friedrichwerdersche Kirche overfor det nye slot. Emil Wolff (1802-1872) lavede oprindeligt skulpturen til at stå på Berlins fornemste adresse: Unter den Linden 1. I dag findes Komm [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Manuella Blisse: Das Isst Berlin

Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Lonely Planet: Germany

Anmeldelse: Lonely Planets Guidebøger er legendariske blandt rygsæksrejsende over hele verden. De findes i mindre omfang på dansk, men har du mod på en engelsksproget guidebog, så er du som regel godt tjent med Lonely Planets bøger. ”Germany” er en to-håndsbog på næsten 900 sider.  [ ... ]

GuidebøgerLæs mere