Emilnoldesynderinde550

Emil Nolde er en af det 20 århundredes kunstneriske legender. Før anden verdenskrig blev han medlem af nazi-partiet i Tyskland. Men nazisterne kunne ikke lide hans ekspressionistiske kunst. Emil Nolde flyttede fra Berlin og gik i eksil i Seebüll i marsklandet få kilometer syd for den danske grænse. Han fortsatte med at male og blev efter krigen set op til som en der havde modstået nazismen og han blev hyldet for sin kunst. I 2019 dokumenterede en stor Emil Nolde udstilling på Hamburger Bahnhof – Berlins museum for nutidskunst – at Emil Nolde til sin død var ubrudt tilhænger af det tredje rige og antisemit.

Afsløringen af Emil Nolde som nazist var en øjenåbner for tyskerne, som er i et vedvarende opgør med fortiden under både det tredje rige og tiden efter. Maleriet herunder hedder "synderinden", og var udlånt til kansler Angela Merkel, som havde maleriet hængende på sit kontor. Efter udstillingen på Hamburger Bahnhof blev det og et andet maleri af Emil Nolde fra hendes kontor leveret tilbage til de statslige samlinger. Det er muligt det er et flot maleri, men en tysk kansler kan ikke have noget der minder om forbindelser tilbage til det tredje rige på sit kontor.

 

EmilnoldesynderindeSquareMaleriet ”Die Sunderin” eller ”Christus und die Sünderin“ er malet i 1926. Olie på lærred 86 x 106 cm. Maleriet hang indtil 2019 på kansler Angela Merkels kontor, men nu er det tilbage i samlingerne på Nationalgalleriet i Berlin.

Nationalgalleriet købte oprindeligt maleriet af Emil Nolde i 1928 for 25.000 Mark. Det hang på Nationalgalleriet i Berlin fra 1928 til 1937, hvor nazisterne erklærede det entaret. Det var med på den famøse udstilling ”Entartete Kunst” i 1937 som turnerede Tyskland fra München, Berlin, Leipzig, Düsseldorf og Salzburg.

Derefter røg maleriet i depot på slottet Schönhausen i 1939 under „international verwertbarer“ Kunstwerke. Det kunne have værdi ved auktion. Og senere i 1939 blev det solgt på auktion i Schweiz på Grand Hôtel National. Auktionen hed: „Gemälde und Plastiken Moderner Meister aus Deutschen Museen“. Mindsteprisen var 90 frank. Det blev købt for 1.800 schweizer frank af Emil Noldes gode, schweiziske ven, Professor og passioneret kunstsamler Hans Fehr (1874–1961) fra Muri ved Bern i Schweiz. Hans Fehr havde maleriet til 1959. Han solgte det på kunstauktion i 1960 for 112.000 SFr. Mere var tysk maleri ikke værd dengang. Derefter det gik gennem gallerier indtil det blev købt tilbage af Nationalgalleriet 1999 med midler fra det tyske klasselotteri og stiftelsen for preussiske kulturbesiddelser mfl. Nationalgalleriet betalte 4 millioner DM.

Emil Noldes sympatier for Adolf Hitler og det tredje rige var kendt stof i 2019, men det nye var at hans sympatier fortsatte. Selv påstod Emil Nolde, at han havde fået maleforbud, da hans kunst i 1937 blev erklæret for vanartet – entartet. Men han havde ikke fået maleforbud, men efter krigen var det naturligvis opportunt at distancere sig fra det tredje rige – når nu det gik så fint med at sælge malerierne.

Kredsen omkring Emil Nolde – og Emil Nolde museet i Seebüll – har udmærket kendt Emil Noldes forhold til nazisme og raceteori og antisemitisme. Men det blev tiet væk. Det var ikke en del af museets information. Først da Christian Ring blev direktør for museet i 2013 blev der mere åbent omkring Emil Nolde, og allerede i 2014 blev den nazistiske vinkel nævnt i kataloget til en udstilling på Louisiana i Humlebæk. Fem år senere i 2019 var Tyskland parat til historien – og kansleren tog afstand med det samme og leverede billedet tilbage.

Kunsten på Angela Merkels vægge kan have en symbolsk betydning eller få det, så hendes reaktion er helt forståelig. Men selvom det er værd at lægge afstand til personen Emil Nolde og hans nazistiske sympatier, så er Emil Noldes malerier ikke nazistiske. Et ekspressionistisk maleri af en valmuemark, hvor man næsten kan fornemme, hvordan det føles at ligge midt i marken og stirre ud på en blå forårshimmel mellem valmuerne har intet at gøre med nazisme. Emil Nolde var en fremragende maler og kan hyldes for det.

Hans person skal til gengæld mødes med kritik for sine synspunkter på andre mennesker. Læs mere om Emil Nolde her:

Der er dem, der mener at kunstnere har en særstilling som fortolkere af samfundslivet og at kunstnere har noget særligt at tilbyde. Jeg tror, at kunstnere er præcis liges så kloge eller dumme på samfundsforhold som alle andre. De kan have en særstilling i deres valg af medier som udtryksmiddel, men ellers har kunsterne, bare fordi de kan bruge en pensel kreativt, næppe mere at byde på i deres fortolkning af samfundet end en lærer, en tømrer eller en økonomiprofessor. Jeg ville fx være ked af det, hvis Emil Nolde i dag indgik i samfundsdebatten.

Kilder, 

Udstillingen på Hamburger Museum

http://www.galerie20.smb.museum/werke/961273.html

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Waren – frisk luft og søvandWaren – frisk luft og søvand

Waren er en lille by midt i den nordlige ende af den store sø Müritz som ligger i Mecklenburg mellem Berlin og Rostock. En hæderlig provinsby med 21.000 indbyggere. Søen Müritz er Tysklands største sø med et areal på 117 kvadratkilometer. En række andre søer støder også o [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Bauhaus - at forene det praktiske med det smukkeBauhaus - at forene det praktiske med det smukke


Bauhaus museets karakteristisk profil - i virkeligheden er de hvide. Foto: Stig Yding Sørensen, 2013. Bauhaus - designmuseet i Berlin er en magnet for arkitekter, designere og folk med hang til det klassisk-moderne. Museet er dedikeret til at vise historien om Bauhaus skolen fra 1919-1933, som var afgørende for udviklingen af arkitek [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Marzahn-Hellersdorf - den østlige betonørkenMarzahn-Hellersdorf - den østlige betonørken

Marzahn-Hellersdorf er Berlins østligste bydel og præget af lange rækker af betonhøjhuse. Bydelen består egentlig af 5 små landsbyer; Biesdorf, Hellersdorf, Kaulsdorf, Mahlsdorf og Marzahn, der efterhånden er groet sammen i Storberlin. Her bor en kvart million indbyggere. Mange af dem fra Rusland, Vietm [ ... ]

Meiner Kiez - min bydelLæs mere
Bo på hotelBo på hotel

  Det er jo ikke altid vi rejser for det billigeste men for det bedste. Og Berlin byder på hoteller i meget fin klasse, hvis man har penge pungen i orden - og hoteller med personlighed. Hvis du vil bo på hotel, så find inspiration på nogen af hotellerne herunder.

Bo i BerlinLæs mere
På tømmerflåde gennem Berlin

Floß und Los i Köpernick har de særreste flåder, som du kan leje til en tur op ad Spree. Stærkt afslappende på en varm sommerdag. En lidt anden måde at se berlin på.

Aktiv i BerlinLæs mere
Segway - på nørd cykel rundt i Berlin

Har du hang til alternative transportformer er Segway'en måske noget for dig? En Segway er en slags "stå-scooter" eller motoriseret løbehjul. Du står på en lille platform og styrer ved at flytte din vægt. Der er håndtag at holde i. Du husker måske Segwayen fra reklamerne for Danfoss Universe?. Den kunne kaldes en professorcykel. Lær det p [ ... ]

Guidede tureLæs mere
1945 30 April Hitler dør...eller hvor blev han af?...

Foto: Schweinebrücke ved Biederitz øst for Magdeburg. Måske det var herfra den sovjetiske efterretningstjeneste strøede asken fra Hitler, Eva Braun og familien Goebbels i Biederitzer See / Ehle ikke langt fra Magdeburg i 1970. Muggmag, 2006. Adolf Hitler og Eva Hitler (tidl. Braun), gjorde selvmord i førerbunkeren [ ... ]

Berlins historieLæs mere