Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Raketvidenskab for begyndere

Pin It

I Peenemünde på øen Usedom i Tysklands nordøstligste afkrog blev der bygget raketter under 2. verdenskrig. Nazisternes raketværksted nummer eins var high-tech våbenindustri på vej mod rumalderen. I betragtning af at det moderne mennesker har eksisteret i 7 millioner år, og at flyvning først var opdaget 40 år tidligere - så var aktiviteterne i Peenemünde det rene science fiction. Men faktisk begyndte rumalderen ikke i Peenemünde, men i Berlin i bydelen Reinichendorf.

womanonthemon

Foto: Scene fra "Frau in mond"


Kvinder på månen?

Raketpioneren Klaus Riedel var i 1929 til et foredrag med ingeniøren Rudolf Nebel, som fortalte om de tekniske udfordringer bag UFA filmen "Frau in mond". Tilhørerne var en gruppe "raketfolk" fra foreningen "Vereins für Raumschiffahrt" (VfR) dannet i 1927 Breslau. Der var begejstring over teknikken og tankerne bag filmen. Rudolf Nebel skulle ved filmens premiere den 15. oktober 1929 få en ægte raket med 16 liter bensin antændt som som PR-stunt.

På en måde var det drømmen om kvinder på månen, som satte det hele igang. Og måske passende, at det var J.F. Kennedy, som til sidst lagde den afgørende sten på vægten i sin tale den 25. maj 1961 med den samme drøm.

Vi tror på teknologien. I 1929 kunne man i New York Times læse følgende:

TO AIM ROCKET INTO SPACE

Prof. Orberth of Berlin Will Design Projectile to Leave the Earth

Berlin, 14. sept. 1929. Professor Orberth, who gained the first prize at the Paris congress for rocket navigation, will soon be able to steer a rocketship, constructed after his ideas, into space, according to his plans. Professor Orberth, who acted as scientific advisor in all questions concerning the construction of the rocketship used in the UFA Film "The Woman on the moon" will get his reward now that the UFA Film company and Fritz Lang, director, have decided to finance the professors project. Work on the project will begin in two weeks.

Rusland, Tyskland og USA med fra fødslen

Allerede i 1903 havde polsk-russiske Konstantin Ziolkowski skrevet videnskabeligt om muligheden for raketter med flydende brændstof, I 1923 skrev Hermann Oberth bogen "Die Rakete zu den Planetenräumen" som fremtidsvision og Robert Goddard lavede i 1926 et vellykket raketforsøg i Massachucetts. De tre gælder som de absolutte pionerer i raketforskning. Rusland, Tyskland, USA. Med fra starten.

Raketvuggen stod i Berlin

Men det tog for alvor fart i Berlin for makkerparet Klaus Riedel og Rudolf Nebel tog fat.

Klaus Riedel kendte Albert Einstein og gennem hæren lykkes det Klaus Riedel og Rudolf Nebel det at rejse penge til raketudvikling. Klaus Riedel og Rudolf Nebel kunne godt se, at UFA raketten ikke ville komme i vejret, så de lavede en mindre variant MIRAK-1 (Minimumsraketten) med en tank på en liter. Men hvad man skyder op falder jo ned, så hvor? Klaus Riedel tog hjem til sin bedstemor i Bernstadt i Spreewald og der gennemførte de ikke mindre end 140 tændingsforsøg.

Raketenflugplatz Berlin

Den 27. september 1930 fik raketpionererne en forsøgsplads i Reinickendorf ved Tegeler Weg nær banegården Jungfernheide. Tidligere havde hæren haft et ammunitionsdepot her. Området tilhørte Reichswehrministerium, forsvarsministeriet, og på den måde har drømme, rummet og våben altid været sammenværet omkring raketterne. Romantikere, tekniknørdere og despoter i forening. Raketpionererne rykkede ind på "Raketenflugplatz Berlin" - verdens første raketflyveplads. 

Raketenflugtplatz Berlin findes ikke mere. Men flyver du til Tegel-lufthavn har du måske prøvet at lande i Terminal C. Her lå Raketenflugtplatz med arealer mere mod øst og syd. Besøg den meget fine hjemmeside om Raketenflugplatz Berlin, blandt andet med links til relevante raketsider og steder i Tyskland.

Den første raket - MIRAK II - blev skudt op den 10. maj 1931, og i august 1931 nåede MIRAK III over 1000 meter. En af MIRAK III'erne faldt desværre ned i en politikaserne en kilometer væk og lavede en del ødelæggelser.

I juni 1932 fik hærens våbenindkøbere en praktisk fremvisning. MIRAK III gik fint i vejret, men nåede ikke over de forventede 3.000 meter. Militæret kaldte det en fiasko og stoppede den økonomiske støtte. Med ved testen var et nyt ansigt: Wehrner von Braun. Han meldte sig straks ind i hæren og tilgengæld lod hæren sig overtale til at forsætte støtten til raketudviklingen. Et svimlende budget på 5.000 RM.

Desuden kunne de bruge Chemisch-technischen Reichsanstalt i Berlin og raketflyvepladsen til at øve sig fra.Kommandanten for raketflyvepladsen var Walter Dornberger, som efter krigen blev vicepræsident for Bell Aerosystems Company og byggede jagerflyet Bell X-1, som Charles Yeager som den første gennembrød lydmuren i den 14. oktober 1947. Altså blot 15 år senere. Raketudviklingen gik med raketfart.

Fra drømme til våben - testpladsen i Kümmersdorf

Med Werhner von Braun om bord gik det stærkt med raketudviklingen. Raketterne eller motorerne sprang med mellemrum i luften, men sådan er det med raketudvikling. Nazisterne så mulighederne, så kort efter magtovertagelsen i 1933 blev al tysk raketudvikling lagt i hænderne på hæren. Versailles-traktaten fra 1919 forbød tyskerne at udvikle våben, men af gode grunde tog den ikke højde for raketter, men kun artillerivåben. Udover Raketflyvepladsen i Berlin blev der bygget en testplads i Kummersdorf syd for Berlin. Den kan du besøge i dag på Konsumstraße 5, 15838 Am Mellensee. 50 kilometer mod syd.

De to raketflyvepladser blev efterhånden for små til stadig større raketter. I 1934 var Aggregat I 140 cm lang og 30 cm tyk.

Max und Moritz fra Borkum

Testfaciliteterne flyttede til vesterhavsøen Borkum og raketterne A1 og A2 blev nu skudt 2200 meter ud. Kælenavnet var "Max und Moritz". 

Der var fare for at ramme mennesker, og det ville gøre det vanskeligere at hemmeligholde test af raketter. Berlin, Kummersdorf og øen Borkum duede ikke mere.

Våbenlegepladsen i Peenemünde

I 1936 blev nye teststeder afsøgt, og Wehrner von Braun fandt det perfekte sted: Prorer Heide på Rügen. Desværre for raketterne havde den nazistiske ungdomsorganisation "Kraft durch Freude" udset sig stedet til et gigantisk feriecenter. Feriecenteret blev aldrig helt færdig og du kan besøge den 4 kilomter lange feriekolonibygning PRORA på Rügen den dag i dag.

Alternativet blev Peenemünde - 3 timers kørsel nord for Berlin.

Anlægget i Peenemünde blev nazisternes raketudviklingsbase. I oktober 1942 var de klar med den første krigsraket A4: Den fløj 4 84,5 kilomter op i luften, fløj 190 kilomter væk med en fart på 5 gange lydens hastighed og ramte stort set målet. Og resten er historie. Raketproduktionen og udvikling ophørte i Peenemünde, mens raketingeniørerne blev fanget og fløjet til enten USA eller USSR for at være med i det vildeste våbenkapløb i jordens historie - og erobringen af månen.

Det var våben, men det var også den moderne rumindustris første legeplads. I Peenemünde kan du idag besøge grunden og det virker mindre high tech end et besøg hos NASA i USA - som er stedet, hvis man skal se et af de steder, hvor raketterne for alvor blev voksne, - og hvor drømme stadig har en plads.

Raketminerne i Harzen - KZ Mittelbau-Dora

Raketproduktionen produktionen blev flyttet til gamle minegange i Nordhausen i Harzen. Raketproduktionsanlægget blev lavet af KZ-fanger fra KZ Mittelbau-Dora. Det blev lavet under frygtelige omstændigheder og 100 mennesker omkom om dagen. Blandt fangerne var der både danskere og nordmænd, som blev holdt fanget i arbejdslejren Ellrich.

I begyndelsen af 1944 gik masse produktionen af V2 raketter i gang i Nordhausen. Nazisterne nåede at affyre 3.500 V2 raketter mod England og det kostede 5.500 mennesker livet. Værst gik det ud over tvangsarbejderne som producerede raketterne. 20.000 tvangsarbejdere mistede livet.

V2 raketternes virkning var mere terror end egentlig dræbende.


Lidt litteratur for rakettosser:

 • Ernst Peter: Der Weg ins All, Motorbuch-Verlag Stuttgart (1988)
 • Walter Dornberger: Die Geschichte der V-Waffen
 • Hans-Joachim Polte: Militärgeschichtlicher Reiseführer Peenemünde
 • Axel Dietrich: Peenemünde im Wandel der Zeit, Strandgut-Sonderausgabe
 • Marsha Freeman: Die Geschichte der deutschen Raumfahrt-Pioniere
 • Botho Stüwe: Peenemünde-West, Bechtle-Verlag, München (1995)
 • Volkhard Bode, Gerhard Kaiser: Raketenspuren, Bechtermünz Verlag Augsburg (1997)
 • Jürgen Michels: Peenemünde und seine Erben in Ost und West, Bonn (1997)
 • Karl Werner Günzel: Die fliegenden Flüssigkeitsraketen - Raketenpionier Klaus Riedel, Höxter/Westfalen (1988)
 • Vittorio Marchis: Wernher von Braun - Der lange Weg zum Mond, Spektrum der Wissenschaft Biografie 4/2001, Heidelberg (2001)
 • Illustreret Videnskab, "Nazisternes vidunderraket fik USA først til månen"
contentmap_plugin

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Eisbären - Se ishocky og bliv forelsket: Einmail e...

Eisbären Berlin er byens ishockeyhold, som har været tyske mestre i 2005, 2006, 2008, 2009, 2011, 2012 og 2013. De spiller naturligvis i Mercedes-Benz Arena (tidl. O2 Arena) i Friedrichhain (bahnhof Warschauer Strasse) med mere end 14.000 tilskuere. Holdet er naturligvis en del af den tyske ishockey liga: DEL. Holdet  [ ... ]

Sportsklubber i Berlin
KZ lejren Ravensbrück for kvinder (90 km N)

Ravensbrück var en koncentrationslejr for kvinder i Nazityskland. Lejren blev oprettet i november 1938 efter ordre fra SS-lederen Heinrich Himmler, og den stod klar til åbning i maj 1939. I foråret 1941 blev der opført en mindre lejr for mænd ved siden af hovedlejren. Ravesbrück er også dansk historie.

Nazisternes KZ lejre omkring Berlin
Mobiltelefonen med i Berlin – Sådan

Vi har vores mobiltelefon med os døgnet rundt. Det er vores adgang til resten af verden, vores navigation, vores personlige assistent og meget mere. Derfor kan det føles som lidt af en udfordring at komme på ferie og lige pludseligt ikke længere have adgang til mobiltelefonen. Det gælder uanset om turen går til [ ... ]

Diverse info
KGB - fængslet i Leistikowstrasse i Potsdam

Midt i Potsdam lå der efter 1945 en hemmelige militærby, Geheimdienststadt "Militärstädtschen nr 7", hvori der lå et KGB fængsel. Nu kan du på historisk sikker afstand få et kig ind bag kulisserne.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by
Bayern i Berlin

Bayersk øl. Der er en grund til at den gode brygger Jakobsen tog til München for at finde gær til bayersk øl. Øl for bayern er godt og her ligger nogen af verdens ældste og største bryghuse. Traditioner. I Mitte ligger en god samling. Ind og få øl af de store krus. En liter hedder "Ein Mass" [ ... ]

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe siger
Guide til tysk whisky - en tur med procenter

Er du til whisky ved du, at der ikke findes andet end skotsk singlemalt. Eller er det nu også sandt? Amerikanere, canadiere, irer har altid lavet whisky og japanere, indere, svenskere, belgiere og altså danskere kan lave whisky. Så det er prutfisedumt at hævde, at man ikke kan drikke andet end skotsk whisky eller singlemalts [ ... ]

Spiseguiden
Spionmuseet - James Bond i alle variationer

Berlin er spionernes hovedstad. Så naturligvis er her også et spionmuseum.Museet tager ved spioneriet helt tilbage fra biblen og frem til nu...og i fremtiden med. Men i Berlin har spionerne i verdenskrigene og den kolde krig, som har størst interesse.

DDR og den kolde krig