Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Spionguiden - blå skæg og briller i Berlin

Blå skæg og briller. Berlin er spionernes hovedstad par excellance. Ingen anden by i vores tid kan i den grad forbindes med spioner. Spioner opererer jo helst uset, så helt naturligt har de ikke sat sig mange spor. Men der er dog lidt at komme efter i Berlin. Velkommen til spionguiden. 

spionguiden


Glienicke-broen. Broen, der forbinder Berlin med Potsdam i byens sydvestligste hjørne, var overgangssted mellem øst og vest under den kolde krig. Broen var forbeholdt militært personel og diplomater. Broen er kendt som stedet, hvor de allierede udvekslede spioner med Sovjetunionen.

Første gang der blev udvekslet spioner var i 1962. Den amerikanske pilot Francis Gary Powers var blevet skudt ned over Sovjetunionen, da han udspionerede Sovjetunionen fra sit U2 fly. Amerikanerne fik Francis Gary tilbage ved at bytte med KGB-oberst Rudolf Abel, som de havde fanget og dømt for spionage i USA.

I April 1964 blev Greville Wynne og Konon Molody udvekslet. Greville officier i det britiske efterretningsvæsen og var blevet arresteret i Budapest og dømt 8 år for spionage. Konon Molody - hvis vestlige navn var Gordon Arnold Lonsdale. Konon var en klassisk sovjetisk spion, som havde kontakt til en række spioner i Amerika og Storbritannien. Desuden var ansvarlig for andre sovjetiske spioner. Lonsdale / Molody var blevet arresteret i 1961 af Scotland Yard, der arbejde sammen med MI5 (brittisk efterretningsvæsen), CIA (USAs efterretningsvæsen) og RCMP - the Royal Canadian Mounted Police. Han blev dømt 25 års fængsel.

Den 12. juni 1985 blev 23 amerikanske spioner udvekslet med den polske agent Marian Zacharski og tre andre sovjetiske agenter. Zacharski havde haft held med skaffe materiale om radarsystemer og missilerne patriot, Phoenix og Hawk for F-15 jager flyet og meget andet.

Den sidste udveksling fandt sted den 11. februar 1986 da den sovjetiske politiske fange Anatoly Sharansky og tre vestlige agenter blev udvekslet for den sovjetiske spion Karl Koecher og fire andre sovjet agenter. Karl Koecher var dobbeltagent, som arbejdet for CIA - mens han i virkeligheden var ansat af KGB. I DDR var advokaten Wolfgang Vogel kendt som manden, der kunne arrangere spion-udvekslingerne mellem øst og vest.

Skal du til Potsdam, så gør et stop på Glienicke-broen, der står der endnu med en lille mindeplade, og send en tanke til alle spionerne. Lige ved broen på Potsdamsiden ligger Villa Schönningen, som fortæller om broens spionhistorie.


Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er et andet punkt i Berlin, der for mange emmer spioner. Checkpoint Charlie ligger i Friedrichstrasse ved Kochstrasse U-bahn station. Særligt Cafe Adler, som ligger umiddelbart ved siden af Checkpointet - klinet op af muren. Spionhørmen kan stedet nok især takke litteraturen for (Le Carré: Spionen, der kom ind fra kulden). I dag er der en moderne cafe.

Et andet checkpoint er Checkpoint Bravo. Her er ikke så mange spioner, men et lille mindemuseum ved det gamle motorvejsovergangssted i den sydvestlige del af byen: Erinnerungs- und Begegnungsstätte Drewitz-Dreilinden, Albert-Einstein-Ring/ Stahnsdorfer Damm, 14532 Kleinmachnow (Gewerbepark Europarc).CIA

Central Intelligence Agency - er USAs spionorganisation. CIA var naturligvis aktiv under den kolde krig i Berlin. Et af de mest spetakulære spionbedrifter - af dem vi kender til - var "Berlin Tunnel": Amerikanerne fandt på at grave en tunnel fra vest til øst i 1951 så de fik adgang til sovjetiske kommunikationskabler - telefonlinier. I 11 måneder i 1955-56 lykkes det CIA at tappe 50.000 ruller bånd med mere end 443.000 telefonsamtaler. Englænderne havde haft succes med tilsvarende operationer i Wien, der også var opdelt i zoner efter krigen. Russerne var ikke meget pænere i kanten. De tappede en telefonlinie i Potsdam, som den amerikanske hær i Berlin brugte.

Berlin Tunnel blev berømt, fordi Sovjetunionen brugte pressen, da de opdagede den.

Normalt ville Sovjetunionen ikke have sagt noget for ikke at tabe ansigt, men den næstkommanderende russer i Berlin kunne ikke komme i kontakt med Moskva og træf selv beslutningen om at offentliggøre tunnelen. Tunnelen var 454 meter lang og lå kun 68 cm under jordens overflade. Der skulle arbejdes stille.

Tunnelen kostede over 6,5 millioner dollars. I 1951 kunne man få to U-2 spionfly for samme pris. Historien om tunnelen - og et stykke på måske 20 meter af den er gravet op, så du kan se den "live" på Allierten Museum. I øvrigt viste det sig senere, at Sovjetunionen faktisk havde kendt til tunnelen i lang tid gennem en dobbeltspion hos det brittiske MI5. Så værdien af de mange samtaler har nok ikke været så høj endda. Men historien er vældig dramatisk.En berømt CIA officier Theodore G. "Ted" Shackley, der var involveret i mange den kolde krigs kriser, var ansat af CIA i Berlin i 1950'erne. På Teufelsberg i det vestlige Berlin havde det amerikanske NSA (National Security Agency) en af sine største lyttestationer. Den er forladt nu, og du kan være heldig i weekenderne at få en rundvisning.Fra de høje tårne er der en fremragende udsigt ud over Berlin.

Under den anden verdenskrig var en af CIAs mest effektive spioner en tysker ved navn Fritz Kolbe. Kolbe var født i Berlin og da han ikke ville være medlem af nazi partiet fik han job som lavere funktionær i 1939. Men han blev forfremmet i 1943 til diplomatisk kurer og rejste med hemmelige dokumenter til Bern i Schweiz.

Her solgte han fotooptagelser af dokumenterne til amerikanerne, som på den måde fik meget af vide om tyskernes gæt på hvor D-dag ville blive, hemmelige tegninger af V1 og V2 raketerne og det nye jetfly, Messerschmidt 252. Hans oplysninger betød at den tyske spion Elyesa Bazna - også kendt som den legendariske Cicero - blev afsløret. CIA har kaldt ham deres mest nyttige spion under 2. verdenskrig. Fritz Kolbe døde i 1971 og er begravet i Berlin på Luisenkirchhof III, Fürstenbrunner Weg 37-67 (Plads GU 302).

En anden spion var Rudolf Rössler, som boede i Schweiz under krigen og var i stand til at fremskaffe utrolige oplysninger og hans kilder er aldrig blevet identificeret men var kendt som "lucy ring". I nogle tilfælde var han i stand til at levere informationer til russerne i Moskva ligeså hurtigt som den tyske hærkommando kunne få befalingen ført frem til fronten.


KGB

Komitet Gosudarstvennoi Bezopasnosti - den sovjetiske spionorganisation blev ledet af Oberstløjtnant Sergei Kondrashev. Der er ikke mange spor i Berlin efter KGB, som har ryddet grundigt op, da de forlod Tyskland i 1994. KGB boede i Zwieseler Strasse i Karlshorst i den hemmelige "by" Karlowka.

De holdt til i den bygning, hvor den tyske hær havde sin spionskole før 2. verdenskrig.


STASI

- den tyske sikkerhedstjenneste - er nok en af de mest åbne organisationer. CIA, MI5 og KGB kunne i ro og mag pakke sammen trække sig ud af Berlin. STASIs bygninger blev derimod løbet over ende af folket, så arkiverne og kontorerne i dag er åbne for alle og enhver.

Et besøg i STASIs hovedkvarter - som i virkeligheden er et stort kompleks af bygninger - kan kun anbefales. I Normannenstrasse kan du besøge minister Erik Mielkes kontor.

Endnu mere interessant i denne sammenhæng er nok alt det spionudstyr der vises frem. Kameraer indbygget i jernbanesveller, knapper, kuglepenne, fuglekasser mv. Det er faktisk et kik ind i agent 007s værksted, hvor den ene mere utrolige spion-gadget efter den anden blev produceret. Virkeligheden har det jo med at overgå fiktionen.


marcuswolf


Det var også her at spionchefen - Mielkes næstkommanderende - Markus Wolf arbejdede. Markus Wolf blev kendt som manden uden ansigt og lagde måske model til Le Carré's spionchef "Karla".

Markus Wolf (1923 - 2006) emigrerede sammen med sin kommunistiske familie allerede i 1933 fra Tyskland over Schweiz og Frankrig til Sovjetunionen. Efter krigen kom han tilbage til Tyskland under dæknavnet "Michael Storm". Han var kort tilknyttet Nürnberg processen mod kommunisterne. Men der var stort set ingen der lagde mærke til ham. I 1951 blev Markus Wolf stedfortrædende leder af Hauptabteilung III i efterretningstjenesten og hurtigt her efter blev han spionagechef og første stedfortræder for Erich Mielke.

Hvem spionchefen i DDR i virkeligheden var viste ingen før 1976, hvor Markus Wolf blev fanget på et foto af den svenske efterretningstjeneste, da han var på shoppingtur i Stockholm. Billedet nåede frem til Der Spiegel, hvorefter Markus Wolf ikke var så hemmelig mere. Han blev snuppet igen af et en anden fotograf ved hans broders begravelse.

Markus Wolf trådte tilbage i 1986 og optrådte senere i 1989 som taler for reformbevægelsen. Han opfordrede til at annerkende STASI medarbejderne, og det forslag betød en ende på hans korte politiker karriere. Wolf søgte asyl i Østig, men vendte tilbage til Tyskland. Her endte en retsag med at han fik 2 års fængsel. Wolf døde i 2006 og er begravet på socialisternes kirkegård Zentralfriedhof Friedrichsfelde.

I STASI hovedkvarteret kommer du helt tæt på spionudstyret, som næsten overgår de fantasifulde instrumenter, som udarbejdes til James Bond. Du kan se kameraer og optage udstyr indbygget i knapper, slips, kuglepenne, bildøre, brosten, olietønder. Man tror det er løgn. Det meste af STASIs energi gik til at spionere mod deres egen befolkning. Der var dog også STASI spioner i vesttyskland. Politiets efterretningstjeneste i Østtyskland var HVA: Hauptverwaltung Aufklärung.

Fx Günter Guillaume, som var forbundskansler Willy Brandts sekretær. Da det blev opdaget var kansleren nødt til at træde tilbage.

En anden spion, Götz Schlicht, kendt som Dr. Luther sad i årevis i modtagelseslejren Marienfelde i Berlin, hvor østtyske borgere blev modtaget, afhørt og sat på skinner til et liv i vesten. Helt ubemærket leverede han oplysninger til STASI om naboer, venner og kollegaer, som havde hjulpet de flygtende. Dr. Luther blev først opdaget efter murens fald og da blev det vurderet, at han var for gammel til retsforfølgelse. Han døde dog først i 2006. Han fik DDRs fortjenestmedalje og  fortjenestemedaljen for folk og fædreland.

Den amerikanske soldat i US AIR force Jeffrey Carney var spion for STASI og han fik i DDR guldmedaljen "Waffenbrüderschaft" for sit hemmelige arbejde. Han var kendt som "The Kid". I 1980'erne kopierede han hemmelige dokumenter i Marienfelde lejren til STASI og senere flygtede han til DDR, hvor han arbejdede med aflytning og oversættelse. Ved murens fald blev han dømt 38 års fængsel, men i 2002 blev han løsladt.

Efter genforeningen er der gennemført undersøgelser af mere end 3.000 vesttyske borgere under spionmistanke. 2.500 sager er frafaldet og 143 blev dømt for spionage for Stasi i vest.

Læs mere om STASI i STASI-guiden.

Spionmuseet

Historien om spioner er samlet i et moderne, privat museum "Berlin Spy Museum" på Leipziger Platz. Her får du hele historien med fra bibelske tider til fremtidens spioner. Læs mere om spionmuseet her.BND Bundesnachrichtsdienst er vesttysklands efterretningsvæsen - og siden 1993 - Tysklands efterretningsvæsen. Det blev opbygget efter krigen af en tysk efterretningsofficer, Reinhard Gehlen, og var kendt som Operation Gehlen.

Chefen for kontraspionasien, Heinz Falle, blev anholdt i 1961 for spionage mod Sovjetunionen og forrådte over 100 CIA-folk. Under den kolde krig er det estimeret at 90 procent af BNDs spioner i øst samtidig var dobbelt agenter for STASI. Det er estimeret, at der var op mod 10.000 agenter for BND i DDR. Alligevel havde de ry for at vide alt om forholdene i DDR. I 1999 fik BND en historie om biologiske våben i Irak, som ikke holdte vand. Men den skabte en krig. Læs BNDs egen hjemmeside.

Under anden verdenskrig havde tyskerne flere spionorganisationer. Abwehr var forsvarerets spiontjeneste under hærkommandoen OKW, SD var sikkerhedstjenesten for nazipartiet og endte med stort set at overtage Abwehr og det hemmelige politi var GESTAPO. Alle indsamlede informationer.  Allerede før krigen havde Abwehr spioner i USA som fx Fritz Duquesne der var anglofobisk Boer ledede en større spionring, der blev afsløret af FBI i 1941 i USA.


SIS - MI16 (Military Intelligence - section 6) er den brittiske efterretningstjeneste. 


Litteratur 

  • David E. Murphy, Sergei A. Kondrashev & George Bailey. Battleground Berlin: CIA vs KGB in the Cold War, Yale University Press, 1997. Bogen er redigeret af Markus Wolf, så det er spionchefer fra alle sider, der her fortæller historien i 1997.
  • On the Front Lines of the Cold War: Documents on the Intelligence War in Berlin, 1946 to 1961, Donald R. Steury (ed.), CIA History Staff, Center for the Study of Intelligence, 1999.
  • T.H.E. Hill, Voices Under Berlin: A Spy Novel of the Berlin Tunnel
  • Kellerhoff, Sven Felix og Bernd von Kostka: "Hauptstadt der spione - Geheimdienste in Berlin im kalten krieg, Berlin story verlag, 2009  - fremragende
  • David Stafford, Spies Beneath Berlin, The Overlook Press, 2003.
  • Clandestine Services History: The Berlin Tunnel Operation 1952-1956, CIA, 1967, Pub Date: 8/25/1967, Release Date: 2/15/2007, Classification: U

Mere om spioner
http://www.pbs.org/redfiles/kgb/debrief/k_brief_ter_knightley.htm

Historiske spor


Netbutikker med spionudstyr - gør det selv
Advanced intelligence international: http://www.advanced-intelligence.com/index.html
Der Privat Detektiv: http://www.derprivatdetektiv.com/

Få en spionrundvisning i Berlin

Rundvisning med "The original insider tours": http://www.insidertour.com/tours.php/cat/27/id/42/title/Tourdetails
En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Aftensmad i Wannsee

Schloss Glienicke,Königstr. 36 D - 14109 Wannsee, +49 (030) 8 05 40 00. Restauranten ligger gemt bag slottet i parken mod Havel. Haven er designet af Lenne og slottet af Schinkel. Så arkitektonisk er man i de bedste hænder.

Spiseguiden
Hemmeligt STASI fængsel midt i Potsdam

Midt i Potsdam i et lidt anonymt hus fra 1700 tallet i Lindenstrasse 54 gemmer sig et dystert fængsel. Et klassisk fængsel med flere etager af celler. Små rum med gughuller. Både nazisterne, russerne og STASI har brugt fængslet til politiske fanger. 

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by
Martha Hall Kelly: Blomstrende syrener

Anmeldelse. Amerikaneren Martha Hall Kelly har skrevet den dokumentariske fiktions roman ”Blomstrende Syrener”, som har kvinde KZ-lejren Ravensbrück som omdrejningspunkt. Bogen handler om de polske fanger, som blev udsat for medicinske forsøg. De, der overlevede, haltede og blev kendt som ”kaninerne” – navn [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Det dyreanatomiske theater

Det dyreanatomiske theater er Berlins ældste akademiske bygning. Idag er bygningen åben igen som Hermann von Helmholtz-Zentrum für Kulturtechnik der Humboldt-Universität. Der er typisk udstillinger med relation til den naturvidenskabelige forskning på Humboldt Universitetet. Men også adgang til at se bygningen og l [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
Philip Kerr: Frygt grækeres gaver

Anmeldelse. Philip Kerr, der står bag en lang række bøger om kriminaldetektiven Bernie Gunther fra Berlin, døde af cancer den 23. marts 2018. Han blev kun 62 år gammel. Frygt grækeres gaver udkom på engelsk kort efter og det sidste og 14 manuskript bliver udgivet til foråret i den sidste bog, der he [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Billedrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraske
Wittstock - en gammel slagplads

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin