Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Kirkeguiden - introduktion til Berlins hellige steder

Der er mange kirker i Berlin. Langt de fleste er katolske eller evangelske bykirker bygget i takt med byens hurtige vækst. Derfor er der mange, der er bygget fra 1880 - 1960. Mange er genopbygget eller restaureret efter krigen. Her kan du finde en introduktion til kirker fra forskellig trossamfund og de mere seværdige kirker i byen.

En del kirker hører til mindretal, der har boet i Berlin gennem tiderne: franskmændene, russerne, tyrkerne, jøderne, bøhmerne, vietnamesere og kinesere - og danskere. De kirke finder du her under.

Kirkerne i Mitte


I bydelen Mitte er man i det gamle Berlin. Det er også her de gamle kirker af berømte arkitekter findes. Berliner Dom fra 1750 er naturligvis markant. Det er her de tyske konger og kejsere ligger i lange rækker i krypten. Dorotheenstädtische Kirche blev første gang opført i 1687. Friedrichswerdersche Kirche er tegnet af Schinkel i 1701 og indeholder et lille museum. Parochialkirche i Parochialstrasse er fra 1695. Nikolaikirche på Nikolaikirchplatz er byens ældste kirke og er i dag museum. Französische Friedrichstadtkirche på Gendarmenmarkt er fra 1705. Også kaldet den franske kirke. Den ligger lige over for den tyske kirke, Deutscher Dom også fra 1705. Endelig er der naturligvis det vigtige krigsmindesmærke: Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche på Breitscheidplatz, der står tilbage som en ruin til minde om krigen - med en genopbyget kirke ved siden af, der også lidt respektløst kendes som pudderdåsen og læbestiften. 


 kirkeguide


 

Landsbykirkerne


Berlin består af i høj grad af små landsbyer, der voksede sammen i løbet af 1850 - 1920. Derfor ligger der rundt omkring gamle landsbykirker. Besøger du dem vil du ofte støde på ordet "ældst" eller "mindst" - det skal tages med en gran salt. Der er intet mindre end 50 landsbykirker, der alle er blevet bygget om igennem tiderne. Ofte på steder, hvor man stadig med lidt fantasi kan fornemme den gamle landsby. Fx på Richardsplatz i Rixdorf, som var centrum for den bøhmiske landsby . Selvom de er gamle undgik de ikke bomberne og mange er restaureret efter krigen. Ligesom i Danmark blev mange af de gamle kirke bygget af sten af både religiøse og militære grunde. De tykke mure og smalle vinduer gør, at man kan betragte kirkerne som datidens "bunkere" eller fort. Den Böhmiske kirke, Bethlehemskirken, ligger på Richardsplatz 22. 

Landsbykirkerne hedder noget med Dorfkirche. Det gælder fx Dorfkirche Schmargendorf i Wilmersdorf. Landsbykrken på hjørnet af Breite Straße og Kirchstraßeer i Wilmersdorf fra 1400 tallet. Den lille kirke er på 60 kvadratmeter. Dorfkirche Malchow i Dorfstrase i Malchow er efter krigen blot en ruin. Det gælder også Dorfkirche Wartenberg. Kirkerne var fra 1200 - 1300 tallet. Dorfkirche Lichtenberg på Loeperplatz i Lichtenberg er fra 1200 tallet er en gotisk kirke - men også den er restaureret. I Neukölln i det det der hedder Rixdorf, ligger Bethlehemskirche fra 1500 tallet på den hyggelige Richardplatz. Her er også Dorfkirche Buckow(1255) med den oprindelige bronzeklokke og Dorfkirche Rudow (c.1400). I Pankow ligger Dorfkirche Blankenburg, Alt-Blankenburg, (c.1250), Dorfkirche Blankenfelde Schildower Straße (c1400), Dorfkirche Französisch Buchholz (c.1250), Dorfkirche Heinersdorf, omain-Rolland-Straße,(c.1200) Dorfkirche Berlin-Karow, Alt-Karow (c. 1300), Dorfkirche Rosenthal (c. 1300), Dorfkirche Weißensee (c.1300). Der er mange flere landsbykirker. Kommer du til en ny bydel, så tjek dem ud. Det er en god måde at fornemme det gamle Berlin og den gamle bystruktur, der ligger under det hele.

At der er landsbykirker i storbyen er ikke noget særskilt Berlinsk fænomen. Det kendes fra mange storbyer. I København er der fx. Brønshøj Kirke eller Hvidovre Kirke.


Hellige steder for andre trossamfund

moskeiberlin

Foto: Den tyrkiske moske på Colombiadam i Neukölln


Katolske kirke


Næsten hver tiende berliner er katolik og du kan besøge den katolske domkirke, Skt Hedwigs Katedral fra 1773, som ligger helt centralt i Mitte med en imponerende stor, grøn kuppel. Endelig er der Sankt-Michaelskirken i Kreuzberg, der står tilbage som ruin. Den er fra 1851 og en af byens gamle kirker. 

Islam og moskeer


Der er flere moskeer rundt om i Berlin. Den ældste er fra 1928 og kendt som Berliner mosken og har minaretter på 32 meter. Den ligger i Brienner Straße i Wilmersdorf - skråt overfor den danske kirke. Den har stået lidt forladt i nogle år, men bank på for at få en rundvisning i moskeen. Şehitlik-mosken (eller Camii) ligger på den tyrkiske kirkegård på Colombiadam i Neukölln, der blev indviet allerede i 1863 - dengang som "diplomatkirkegård". Endelig er der Umar Ibn Al-Khattab-mosken fra 2008 ved Görlitzer Bahnhof på Skalitzer Strasse - på gadeniveau en almindelig stor etagebygning, men se op på taget, hvor al pynten er. Khadija mosken i Tiniusstrasse 7 fra 2008. i Der er mindst 12 moskeer i Berlin.

Russisk Ortodokse


Christi-Auferstehungs-Kathedrale er en russisk ortodoks kirke med løgkupler bygget i 1936 i Hohenzollerndamm 166. Imponerende bygningsværk. Ikke langt fra den store moske og den danske kirke. I Tegel, på den russiske kirkegård, ligger St.-Konstantin-und-Helena-Kirche på Wittestrasse. De russisk ortodokse findes også, ret anonymt, i Maria-Schutz-Kirche, Kulmbacher Straße 6 og den Hellige Sergius-von-Radonezh-Kirche. Wildensteiner Str. 10 i Karlshorst. Der er iøvrigt også flotte russiske kirker i Potsdam, Dresden og i Weimar. Læs mere i artiklen om russerne i Berlin.

Andre ortodokse


Mor Afrem-Kirche ved Mierendorffplatz er syrisk-ortodox, St. Antonius und St. Shenouda-Kirche, Roedeliusplatz i Lichtenberg er koptisk ortodoks.

Jødedommen og synagoger


Der er 11 synagoger i Berlin. Den ældste og mest markante er naturligvis Neue Synagoge, Oranienburger Straße, 1859–1866. Den blev genopbygget i 1996. Rundt om i byen er der mindeplader for mere end 20 andre synagoger. Der er 12.000 praktiserende jøder i Berlin.

Buddisme og templer


Der er 5 buddistiske templer rundt om i Berlin. Mest markant er nok Das Buddhistische Haus på Edelhofdamm 54. Du kan aflægge den vietnamesiske menighed besøg i Linh Thuu Pagode i Heidereuterstr. 30 i Spandau og den kinesiske i Fo-guang-shan Tempel i Ackerstraße 85/86.

Den danske kirke
Christianskirken ligger i Wilmersdorf ved Fehrberlinerplatz, Briennerstrasse 12. Der har været dansk kirke siden 1912. Den blev dannet af håndværkere på rejse (navere), der holdt til i Berlin. Før krigen holdt den danske menighed til mere centralt i Berlin - i Stresemannstrasse 57. Bygningen ligger i en af de hårdest bombede områder i Berlin, men alligevel overlevede bygningen mirakuløst krigen, selvom der idag ikke er noget at se. I 1967 flyttede kirken til de moderne lokaler i Wilmersdorf. Der er dansk præst og kirken skal fremme almennyttige religiøse formål ved at afholde gudstjenester og udføre kirkeligt og andet hertil hørende arbejde for danske i Berlin. Følg med på kirkens hjemmeside, hvis du vil til gudstjeneste i Berlin.
 
Anglikanske kirker
St. George's Church i Preußenallee/Badenallee fra 1950 og blev bygget som garnisionskirke for de brittiske tropper i Berlin. Den erstattede en ældre kirke, som lå ved slottet Monbijou. Både kirken og slottet gik til under krigen. I dag ligger der Monbijou-park - et grønt område lige overfor Bodemuseum. Slottet skulle iøvrigt være revet ned under alleomstændigheder for at give plads til Hitlers storbydrømme om Germania. Istedet var det Hitler og arkitekten Speers plan at genopbygge slottet i parken ved Charlottenburg. 
 
Lidt af hvert
Friedenskirche in Berlin-Charlottenburg i Bismarckstraße 40 fra 1898 er kirke for babtisterne - men har tidligere været kirke for pinsemenigheden og synagoge fra 1908-1918. I det hele taget er der flere kirker, som har skiftet retning undervejs.
 
Klostre
Dominikanerklosteret Sankt Paulus i Oldenburger Straße 46/Waldenserstraße i Moabit. Karmel Regina Matryum i Heckerdamm 232 i 13627 Berlin er et karmelitterkloster.

 
Kirker - der nu væk


Den anden verdenskrig udryddede en del kirker i Berlin, som nu kun står som ruiner. En af dem er den verdenskendte Gedächtniskirche, som har sin helt egen artikel på Berlin-guide. De øvrige kirke er:

Franziskaner-Klosterkirken i Klosterstrasse i Berlin står idag som en ruin kun et par hundrede meter fra det høje fjernsynstårn (Fjernsynstårnet er 368 meter højt inkl antennen - og der er 380 meter mellem tårn og kirke i luftlinie. Skulle tårnet vælte er du således præcis i sikkerhed i kirken. Nå, - det var lidt nørdet information). Kirken blev bygget i 1250 i gotisk stil og blev bygget om flere gange. Indtil reformationen lå klosteret, Graue Kloster, rundt om kirken, men det er der ikke noget tilbage af nu. I 1571 lå Berlins første trykkeri her og i 1574 blev det Berlinske Gymnasium zum Grauen Kloster åbnet. Det fik elever som Karl Friedrich Schinkel, Friedrich Ludwig Jahn og Otto von Bismarck. Kirken blev fortsat bygget om gennem århundrederne. I begyndelsen af forrige århundrede blev kirken lukket på grund af fugtskader, men den 24. maj 1936 var den klar igen. Det holdte indtil 3. april 1945, hvor kirken blev bombet. Den står idag uden tag på, og bliver brugt til udstillinger, teater og koncerter.

bernhardlichtenbergSankt-Michael-Kirche er bygget i 1856 og hører til et af de ældste, eksisterende katolske kirkebyggerier i Berlin efter domkirken Sankt-Hedwigs-Katedralen fra 1773. Kong Friederich Vilhelm IV var engageret i byggeriet og navngav den efter ærkeenglen Michael. Kirken ligger i Luisenstadt, som ved 1900-tallets begyndelse var tæt pakket med lejekaserner. Det var et social brændpunkt og i 1892 var der ligefrem oprør og butiksplyndringer. Der var social nød. I 1888 kom Mariasøstrene og lavede socialt arbejde som fx børnepasning og sygepasning. Bernhard Lichtenberg (På billedet til venstre) var præst (kaplan) ved sognet i 1903-05 før han rykkede videre til domkirken og i 1930'erne talte han nazisterne imod. Det gjorde man ikke ustraffet og han blev til slut taget af Gestapo og sendt med tog til KZ-lejren Dachau i 1943. Han døde før han nåede frem. Bernhard Lichtenberg blev helligkåret af Pave Johannes Paul II i 1996. Kirken blev bomberamt den 3. februar 1945 under krigen, hvor hele kvarteret "Luisenstadt" blev lagt i ruiner. Under den koldekrig lå kirken midt i ingemandsland og muren forløb midt igennem sognet. Sognebørnene var delt i østmichaliterne og vestmichaliterne. Vestmichaliterne fik deres egne kirke i Waldermarstrasse (Alfred-Döblin-Platz) lige ved muren. Sognebørnene kom aldrig sammen igen. De udviklede sig forskelligt. Østmichaliterne hører nu til Domkirken og vestmichaliterne til St.-Marien-Liebfrauen sognet. I 1978 blev kirken erklæret bevaringsværdig og er idag delvist genopbygget - der mangler stadig et tag på langskibet. Der bliver holdt gudstjenester i kirken.

På Mirbachplatz i Berlin-Weissensee ligger Bethanienkirken, som stod færdig i 1902. Den er bygget i neogotisk stil og blev indviet af Kejser Wilhelm II og hans hustru, Kejserinde Auguste Victoria. Den ene af klokkerne i tårnet fik derfor navnet "Auguste Victoria". I anden verdenskrig var det slut med kirken og kun det 65 meter høje tårn stod tilbage. Tårnet er nu sat i stand og kendes som Bethanientårnet. Bethanienturm, Mirbachplatz, Berlin-Weissensee.
52°33′10″ N, 13°26′57″ O

I 1888 købte den evangelske-metodisktiske menighed "Elim-menigheden" et stykke jord i Tilsiter Strasse 14 (I dag Richard-Sorge-Strasse) og byggede en kirke i neogotisk stil. Det skulle have været den skønneste og største metodistkirke i Berlin. Den 3. februar 1945 ramlede bomberne ned på adressen og ødelagde kirken og præstens hus med. Iøvrigt var der kun 120 metodister tilbage efter krigen. Amerikanske og svenske trosfæller fik transporteret en trækirke til Berlin på tog. Kirken vejede 30 tons. Kirken fik navnet Christuskirken i 1948. Trækirken står der endnu - og i gården står de sidste murrester af Elim-kirken. http://www.holzkirche.de - Richard-Sorge-Str. 15.
52°31′9″ N, 13°26′56″O

Landsbykirken Falkenberg ver en gotisk landsbykirke, som vi kender dem fra Danmark. Bygget i 1375. På kirkegården ligger Alexander og Wilhlem von Humboldts…forældre. Kirken blev sprængt i luften af Waffen-SS den 21. april 1945 for at undgå at det sovjetiske artilleri kunne bruge kirketårnet til observationer. Dorfstrasse i Falkenberg.
52°34′14″ N, 13°32′16″O

I 1230 blev landsbykirken i Malchow grundlagt - i samme stil som den i Falkenberg. Den 20. april 1945 blev kirken sprængt for at fjerne orienteringspunktet fra den fremrykkende sovjethær. Kirken er ikke blevet genopført. Der står en lille murrest i en af de tidligere korbuer. Her står der en lille bronzefigur, som mindesmærke mod krig. En del af stenene fra kirken blev anvendt ved genopbygningen af Nikolaikirke i Berlins centrum. I den gamle kirkegård står desuden et mindesmærke for de 19 mænd fra Malchow, der faldt i første verdenskrig - samt en lille mindesten for den ukendte soldat.
52°34′40,6″N, 13°28′57,7″O
 

Læs mere


På Wikipedia finder du en omfattende liste over byens hellige steder og en omfattende artikel om landsbykirkerne i Berlin.

På Berlin guide er der flere artikler om religion og kirker: 

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var hel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Turen går til Berlin

Anmeldelse. Den første guidebog nogensinde var af Friedrich Röhling i 1828: Rheinreise von Mainz bis Köln. Siden tog Ernst Baedeker over og udgav rejsebøger allerede fra 1830'erne.I Danmark er det ikke Baedeker der står først for, når vi skal ud og rejse. Det er turen går til-serien fra Politikken vi [ ... ]

Guidebøger
1989 7. oktober: DDR fylder 40 år

1989 var et festår i DDR. Den tyske demokratiske republik fyldte 40 år den 6. og 7. oktober og lederne inviterede alle vennerne fra verdens kommunistiske partier til banket, taler og en stor militærparade. Alle sejl var sat til og flagene vejede. Parolerne hang over alt. Men folket var ikke med. De protesterede.

Berlins historie
Poul Nielsen: Kun et nummer

Anmeldelse. Den 25. november 1943 blev Poul Nielsen arresteret af Gestapo i Odense og sendt til KZ-lejren i Sachsenhausen ved Berlin. Poul var 18 år. Poul Nielsen fortæller i "Kun et nummer - 18 måneder i KZ Sachsenhausen" om arrestationen, deportationen, opholdet og om hvordan man overlever i en hverdag med ubeskrivelig ondskab o [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Jesper Bugge Kold: Land i datid

Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
1806 - 1840: Napoleon og nedtur-retur for Preussen1806 - 1840: Napoleon og nedtur-retur for Preussen

Frederik Wilhelm den III blev konge i 1797. Hans største success var nok at gifte sig med Louise af Mecklenburg-Strelitz, også kendt som Luise. Luise var superpopulær og opfattes som idealet for den tyske kvinde. Selv nazisterne kunne fremhæve hende som idealbilledet på den tyske moder og hun har fortsæt en [ ... ]

Berlins historie
Babylon - til Berlin i Gereon Raths fodspor

Filmen ”Babylon” har med rette optaget mange. Den bygger på Volker Kutschers roman ”Den våde fisk”, som er en del af en serie kriminalromaner, der foregår i Berlin. Bøgerne er et portræt af Berlin, som det ændrede sig i slutningen af 1920’erne og i 1930’erne. Babylon foreg&ari [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen