Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Affinity Konar: Mischling

Anmeldelse. De 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha kommer sammen med deres mor og bedstefar til KZ-lejren Auschwitz i 1944.Tvillinger var i høj kurs ved medicinske forsøg, så de bliver straks ved ankomsten sorteret fra - og istedet for gasovnen havner de i Dokter Mengeles menneskelige ZOO, hvor der bliver ekspe [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren1990: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren

Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

Billeder fra Berlin
Wittstock - en gammel slagplads

Wittstock er en lille, søvnig brandenburgsk provinsby 95 kilometer nordøst fra Berlin. Kommer du med Berlin til Berlin kender motorvejskrydset ved Wittstock/Dosse, hvor motorvejen deler sig til Rostock mod nord og Hamborg mod øst. Et lille stop værd. Arealmæssigt, Tysklands tredjestørste kommune. Her flyder f [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin
Cottbus - Sorbisk hovedstad

Cottbus ligger i det sydøstlige hjørne af delstaten Brandenburg. Cottbus er nærmest "hovedstad" for det sorbiske mindretal i Tyskland og den største by i Lausitz. Det tosprogede er tydeligst på gadeskilte, der typisk er på både tysk og sorbisk. Cottbuss ligger kun 20 kilometer fra den tysk / polske  [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede ture
Markthalle IX - streetfood og gourmet

Markthalle IX er en af Berlins gamle markedshaller. Markedshallerne bliver genopdaget i disse år, for det er en fremragende måde at have indendørs markeder på. Markthalle  IX i Eisenbahnstrasse fører i feltet med mad events som "Wurst und durst" - alt om øl og pølser.

So f.....g specialbutik
Georg Brandes: Berlin som tysk rigshovedstad

Anmeldelse. Georg Brandes (4. februar 1842 – 19. februar 1927) var ikke blot en stor kender af det danske sprog og ophav til kulturradikalismen. Han havde også lange perioder, hvor han boede i Berlin. Omgangskredsen rakte fra tyske politikkere og filosoffer til filmdivaen Asta Nielsen. Heldigvis har han skrevet om Berlin. Mit eksemplar  [ ... ]

Erindringer og øjenvidner

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Hallmann & Klee

    Berlin Food Stories Feb 6, 2019 | 17:19 pm

    Hallmann & Klee is located in Rixdorf, an remote corner of Neukölln with the pleasant vibe of a small, German village. The location and its...The post Hallmann & Klee appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Örnek

    Berlin Food Stories Jan 10, 2019 | 16:30 pm

    My most exciting restaurant discovery of 2018? If I had to pick one, it has to be the Turkish grill Örnek in Wedding. But let’s...The post Örnek appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #31

    Berlin Food Stories Jan 5, 2019 | 09:43 am

    Dear Reader, 2018 was a brilliant year. It was the year that our experimental dinner series NEU Dinners came to life; Berlin’s Scandinavian food drought...The post Berlin Food Digest #31 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Make Some Noise and Save Your City

    iHeartBerlin.de Feb 22, 2019 | 09:01 am

    Our city is changing. As long as we’re loud enough, it can change for the better. My body is still sobering up from excessive new years celebrations when I leave my apartment on Karl-Marx-Allee on this frosty Thursday morning. I might feel like trash, but stepping through the elegant row of columns guarding the gates […]

    Read more...
  • These Instagrammers show the REAL Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 21, 2019 | 05:59 am

    We all know the glossy Instagram accounts that almost make you think Berlin is a permanently sunny resort where all you see are fit yogis running around with their cute puppies and the occasional elderly couple sitting on a bench in Tiergarten. Well, one look out of the window will suffice to realize that the […]

    Read more...
  • Try Something New: 10 Amazing Courses & Workshops in Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 19, 2019 | 07:15 am

    When you’ve got your life somehow vaguely figured out in Berlin, it is very easy to fall into a weekly routine. You see the same people, eat at the same restaurants and go after your favorite hobby. And somehow, this routine becomes dangerously comfortable, until boredom dares us to try something new. Personally, I fear […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Seoul Food Guide

    Eating in Berlin Feb 19, 2019 | 18:10 pm

    Welcome to my Seoul Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Seoul Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Naples Food Guide

    Eating in Berlin Feb 13, 2019 | 01:01 am

    Welcome to my Naples Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Naples Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Tel Aviv Food Guide

    Eating in Berlin Feb 11, 2019 | 00:25 am

    Welcome to my Tel Aviv Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I […]The post Tel Aviv Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...