Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Tyrkisk køkken - en lynintroduktion

Det tyrkiske køkken har rødder tilbage til det ottomanske køkken, som igen kan beskrives som en fusion af det det central asiatiske, middeløstlige og balkan. Tyrkiet er et kæmpeland og maden er forskellig på tværs af landet. Langs det ægæiske hav i øst fra Istanbul ned til Bursa, Izmir minder maden om det græske køkken med et stort udvalg af fisk og skaldyr, mere ris end bulgur. Langs Sorthavet i nord er det også fisk, og ofte majs. Mod sydøst er der kebab, mezes (småretter) og søde deserter som baklava, kadayif og Künefe. I vest anvendes meget olivenolie og i det centrale Anatolien er der specialisteter som keskek, manti og gözleme. Uden for tyrkiet er oprindelsesbyen nogen gange en del af navnet fx Urfa Kebab.


I den tyrkiske mad vil du møde lam og okse, kylling og fisk. Der er auberginer, grøn peber, løg, hvidløg, bønner, tomater - ofte nødder. Masser af krydderurter. Yougurt er vigtigt. Ordet Yougurt er faktisk tyrkisk. De fleste måltider indeholder Yougurt. Endelig er der en del fåreost, hvor af de flese minder om Fetaost. Hvid, fast ost. Det er et islamisk inspireret køkken, så svinekød ser man stort set aldrig. Maden er sjældent stærkt - men næsten altid dejligt krydret.
Det tyrkiske køkken er stort og varieret. Desværre er det ofte "fastfood" versionerne, du kan få på de fleste restauranter. Men det kan nu også være lækkert. Fx

  • Pide eller Pitabrødet kender et hvert barn i Danmark.
  • Börek er bagte pandekager af filodej (tynde dejplader) med fyld fx Feta. Gode i hapsestørrelse. Findes i mange udgaver.
  • Gözleme, som er en slags tynde pandekager med fyld - fx spinat og ost og persille, hakket kød, kartofler. Bliver ofte lavet fra boder, hvor du selv peger på fyldet. Kan næsten udgøre det for frokost.

Før maden spises ofte meze, som er små forretter. Et godt tip kan være at holde sig til forretterne, for man får ofte meget forskelligt og det er hyggeligt at plukke og dyppe og smage. Bestiller du meze, så bestiller også gerne lidt Raki. At sidde stille og roligt med sin meze og lidt vand i raki'en er dejligt tyrkisk.
En særlig tyrkisk tradition er dolmerne, som betyder noget der er fyldt med noget. Det kan være vinblade eller kålblade med kødfyld. Hold øje med kortet og spørg.
Til maden spises ofte Pilaf (Ris), bulgur, Couscous. Manti er en slags kogte boller med fyld - smager godt og spises hele vejen over til Kina og op til Baltikum.
Kebab er normademad og betyder generelt en ret med kød. Der er enormt mange variationer. Meget er spidstegt på grill, krydret. Tjek kebab-guiden.

Til maden - mange tyrkere vælger te. Den tyrkiske øl hedder Efes. Smager som enhver anden pilsner. Frisk, dejligt - men ingen særlig gastronomisk oplevelse.
Efter maden er der deserter. Det kan være søde deserter, mælkedesserter eller frugtdesserter. Baklava er sødt og det kan du få hos bageren. Brød, der drypper af honning. For de fleste hvinende søde. Men nøjes du med en enkelt med en kop til kan man vænne sig til det. Måske. Andre ting på desert kortet kan være være Lokum - som på dansk kaldes Turkish delight. Der er tyrkiske bagere i Berlin, så gå opdagelse der.

Øv dig der hjemme: http://www.augustenborgsopskriftsamling.dk/land/tyrkiet.htm. Hvis du har lejet en lejlighed i Berlin er der ofte mulighed for at lave mad selv, og hvis du har været på det tyrkiske marked på Maybach Ufer er eksperimenttid, når du kommer hjem med alle dine råvarer.

Tyrkiske restauranter


Den bedste tyrkiske restaurant? Svært at sige, der er mange - men en del peger på Restaurant Defne, Planufer 92c i Kreuzberg tel (030) 8179 7111.

  • Mehmet Aygün opfandt dönerkebaben i 1971 og hans Restaurant Hasir ligger i Adalbertstrasse i Kreuzberg. Det har efterhånden udviklet sig til en kæderestaurant, som man finder flere steder i byen. Dönerkababen er nu ikke hårdt patenteret og kan måske også stamme fra Kadir Nurman, som ejede Imran Grill i Boppstrasse 4. Prøv gå turen fra Hasir til Imran grill ad Kottbusser Dam. Vi har ikke talt antallet af tyrkiske restauranter, men antallet er stort. Det er ikke svært at finde tyrkisk fastfood. Du falder måske ind på Bal Köfte, Kottbusser Damm 101, Neukölln.
  • Vegetar mad fås på Weser Vegetan på Weserstrasse 52 i Neukölln.
  • Marooush, Knesebeckstr. 48, Charlottenburg er egentlig arabisk, men her får du en god vandpipe og måske mavedans med i købet. Lidt kostbart.
  • Desserten kan du overveje hos Cemilzade Confiserie Orientale, Linienstr. 113, Mitte 
  • Kebabmesteren i Berlin er Mustafas gemüse kebab på Mehringdam 32. Det er ikke andet end stegt kylling i ruller med grøntsager - og alligevel laver Mustafa det fantastisk. Vær beredt på at vente i køen i over en time. Hvis du ikke er alt for sulten når du stiller dig i rækken er det værd at vente på. Der er dem der mener at rullekebab er rullekebab og nichts weiter. Jeg synes at Mustafas er en nøk over - men døm selv. Det koster køen og nogle få euro at blive klogere.

 




En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

1920: Nerfertiti ankommer i Berlin1920: Nerfertiti ankommer i Berlin

Nerfertiti eller Nofretete var ægyptisk dronning 1353-1336 f.kr. i Ægypten. Hun var gift med farao Amenhotep IV og svigermoder til farao Tutankhamon. Nefertiti betyder "den perfekte". Hendes meget smukke buste står nu som hovedslagnummeret på Neues Museum i Berlin. Nefertiti er 3.350 år gammel. En gammel tøs, d [ ... ]

Billeder fra Berlin
Henrik V. Ringsted: Erindringer

Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.

Erindringer og øjenvidner
Mortensen og Paulsen (red.) Den moderne tyske roma...

Anmeldelse. Den første tredjedel af forrige århundrede var en kunsterisk og kreativ eksplosion i Tyskland. Maleri, film, musik og litteratur spruttede ud af alle sprækker i det bedsteborgerlige samfund. Morten Dyssel Mortensen og Adam Paulsen (red.) har samlet nogle af de litterære højdepunkter, som de præsente [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Håkan Nesser: Elleve dage i BerlinHåkan Nesser: Elleve dage i Berlin

Anmeldelse. Håkan Nesser er en fornøjelig forfatter. Hans bog "Elleve dage i Berlin" er en magisk bog om den lidt tilbagestående Arne Murberg, som på egen hånd drager til Berlin for at finde sin mor. Som en anden ridder klodshans - og i et par lækre gule sko - drager han afsted og bekæmper ondskab, taler m [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Hansen & Wegener: Berlin og den kolde krig - set m...

Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorekto [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Aftensmad i Kreuzberg

Kreuzberg har masser af gode steder, hvor køkkender fra hele verden mødes. En tur ned af Oranienstrasse fra Oranienplatz ned mod Kottbusser Tor giver duften af mad fra alle verdenshjørner. Kottbusser Tor for tyrkisk fastfood – pizza, kebab, pølser. Døgnet rundt ligger her en tyk em af grillbar. Paul-Lincke U [ ... ]

Spiseguiden
Liv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet ops& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Berlin Food Digest #30

    Berlin Food Stories Oct 18, 2018 | 13:44 pm

    Dear Reader, Greetings from the other side of a legendary Berlin food summer that came filled with magnificent food, events, sundowners and much more. Things...The post Berlin Food Digest #30 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 20:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018

    Berlin Food Stories Sep 6, 2018 | 07:57 am

    Dear Reader, Welcome to the third edition of BERLIN’S TOP 50 EATERIES – the yearly endeavour that lists my favourite restaurants and eateries in Berlin right now. The...The post BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Win Tickets: The Haunting House of Usher at Staatsoper Berlin

    iHeartBerlin.de Oct 18, 2018 | 17:29 pm

    photo: Martin Argyroglo During the month of October, the melodies of the iconic French composer Claude Debussy will blend with the lines of one of the emblematic American writer Edgar Allan Poe at the Berlin Chamber Opera. Usher is an unmissable music piece taken from Poe’s short story “The Fall of the House of Usher”, which […]

    Read more...
  • Discover New Product Designers with the TalentLAB of MADE.com

    iHeartBerlin.de Oct 18, 2018 | 11:34 am

    Sponsored Interior design platform MADE.com has a heart for young designers – just like we do! With their TalentLAB program, they offer their platform for upcoming product designers to present their amazing ideas. Designers from all over the world can submit their products and MADE.com will curate the best products into little collections of furniture […]

    Read more...
  • 10 Most Amazing Event Locations in Berlin

    iHeartBerlin.de Oct 16, 2018 | 21:47 pm

    Berlin’s vibrant life is obviously powered by its colorful characters, but it really wouldn’t the same without some of the unique event locations that can be found all around town. An erstwhile power plant, the former State Mint, or old industrial buildings are just a few examples of the spaces available to event organizers in […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro

    Eating in Berlin Oct 5, 2018 | 10:15 am

    AD/WERBUNG   You wouldn’t believe it, but I’ve never been to one of the Metro wholesale stores before. I’ve seen people coming back from their adventures at this seemingly magical place, where you can get everything food-related your heart desires, but never had the chance […]The post Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 14:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 17:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...