Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Veganere og stenaldermad - mad med holdning

For veganere er det uetisk at mennesker bruger og dræber dyr. Det er altså ofte et spørgsmål om etik og ikke nødvendigvis om religion eller om at være kræsen. Når der er menneskerettigheder må der også være dyrerettigheder. Veganer valget kan også bunde i religion, sundhedshensyn, miljøhensyn, resourcehensyn. Veganere spiser ikke kød eller bruger ting fra dyr som fx læder, silke, uld, honning, lanonlin, husblas mv.

Fruit Stall in Barcelona Market - fra Wikipedia


Veganere og vegetarer

Vegetarer spiser ikke kød, men kan godt drikke mælk og spise æg. Dog - lacto-vegetarianere drikker mælk og spiser ikke æg. Ovo-vegetarianere spiser æg, men drikker ikke mælk. Der er desuden variationer med fisk (pescetarisme) og fjerkræ (pollotarisme). Der er næsten alle kombinationsmuligheder for vegetarerne - og det fortsætter: SU-vegetarerne er inspireret af budhisterne og spiser ikke animalske produkter og ildelugtende grøntsager (især løg).

Makrobiotikerne (mikro-makro-mad) spiser mest kort og bønner - og nogle kan snuppe en fisk med. Lessetarisme - nedbringer indtaget af kød, men udelukker det ikke (en slags tøssedrenge-vegetarer), semi-vegitarisme som mest er imod rødt kød og fleksitarisme, hvor man vegetarer - men ikke så meget at det gør noget. Det er næsten som at lytte til marxistisk-leninistiske fraktioner på den yderste venstrefløj diskutere den sande vej i 1970'erne.

Det kan være hindusime, buddisme, adventistkirken, Hare Krishna, Rastafari, New Age, Okkultisme, Jainisme, shamanisme, gnosis, neogapanisme eller ordinær kræsenhed, hormonelle forstyrelser, politisk umodenhed og malplaceret godhed, som ligger bag et vegetarisk valg - men ikke nødvendigvis. Måske et etisk valg om ikke at spise andre dyr - uden alligevel at turde gå planken ud som veganer.

I 1970'erne var det moderne blandt revolutionære at tale om mikro-makromad baseret på Yin og Yang - revolution gennem kosten. Maden var især korn og grøntsager og dermed tæt på veganerne. Inspireret af Formand Maos kulturrevolution, hvor kineserne omkom af sult i millionvis. 

Men de hårde drenge - det er veganerne. Eller rettere - de hårde piger. For det er oftere pigere end mænd, som vælger at være veganere. Der er forskellige typer veganere.

De hårdeste veganere er Frugttarisme-veganerne, som især spiser rå og frisk frugt - og helst kun nedfaldsfrugter for ikke at skade planterne. (Og kun går i syltetøj:).

Rå-veganere tager det lidt lettere og spiser helst mad som ikke har været opvarmet mere end til 48 grader.

Friganerne spiser kun vegansk, hvis de selv har købt maden. Hvis pakken med kød er løbet over tiden og fisket op af containeren foran supermarkedet er det ok for friganeren at spise maden uanset den er animalsk, for så er det ikke økonomiske hensyn, der fører til overgreb på dyr. Vi har ikke hørt om friganer-restauranter med menu fra nærmeste container i Berlin. Er du interesseret, så er det om i baggården på supermarkederne med kniv og gaffel.

Veganere har brug for et kosttilskud af B12 vitaminer og aminosytrer. Den tyske veganerforening siger, at der i 2013 var 800.000 veganere i Tyskland. Det er nok rigtigt, for i Berlin kan veganere give den gas i i hele to supermarkeder kun for veganere: Veganz (i Schievelbeinerstrasse i Prenzlauer Berg og på Warschauer Straße 33 i Friedrichhain). Mike Tyson og Bill Clinton er kendte veganere. Tjek også førstesalen i Marheinkehalle. Der er et lille veganer supermarked.

Veganere kan være travle mennesker og restaurant Yellow Sunshine i Kreuzberg, Vego Foodworld i Prenzlauer Berg og Yoyo Foodworld i Friedrichhain er der veganer fastfood. Snup fx en veganer currywurst eller en vegansk cheeseburger. Lucky Leek i Prenzlauer Berg laver lækker Veganer mad. For det lidt dyrere så er det La Mano Verde i Charlottenburg. Mange restauranter har en valgmulighed for veganere. Det er hurtigt at lave kartoffelmos (bare det ikke piskes for hårdt).

I Bergmanstrasse i Kreuzberg har en vegetarisk slagter formået at slå sig ned. Kartoffler og gulerødder bliver blidt bedøvet før han tager livet af dem. I vinduet er der burgere, frikadeller, bratwurst, oksekødstrimler - altsammen vegetarisk eller vegansk.

Mammam, Garküche-Street Food fra Vietnam og Thailand, Gabriel-Max-Str. 2 i Friedrichshain har den fermenterede mad i centrum. Absolut glutenfri. Brangelina (Brat Pitt og Angelina Jolie) var forbi. De sagde at det var godt.

Stenaldermad

Den sidste gruppe er stenaldermaden, som holder sig til mad, der var tilgængelig i stenalderen - det vil sige grøntsager, frugt og kød - men ikke mejeriprodukter, korn, sugger mv. Kendes også som paleo mad fordi stenaldertiden også omtales som palæolitisk tid. Paleo er slang, der viser, at du er med på det nyeste. Paleomaden undgår stivelse, men dansk forskning viser, at stenaldermaden rent faktisk indeholdt stivelse. Fortalerne (eller forspiserne) holder sig til denne mad fordi de mener det er sundere. Der er altså hverken religion eller etik blandet ind i det. Miley Cyrus er en kendt stenalderma(n)dskvinde.

Berlin har ovenikøbet en "stenaldermadskæde" Sauvage, hvor der serveres stenaldermad. Du kan smage på stenaldermaden i Sauvage i Winsstrasse 30, Prenzlauer Berg (030/38100025) (Muligvis lukket).

Raw food

Raw food har ikke noget med kanibalisme at gøre. Raw food er det samme som råkost - og er tæt på det samme som rå-veganere spiser. Men nogle raw food tilhængere spiser også rå animalske produkter som fx fisk eller rå æggeblommer. Man kalder sig raw fooder eller råkostspiser. Igen er der forskellige bevægelser her som dem der undgår sukker eller lavt fedtindhold eller undgår krydderier.

Troen er, at opvarmning ødelægger og ændre den kemiske sammensætning af maden og gør maden giftig. Især hvis temperaturen var over 42 grader. Der mangler fedsyrer, proteiner, vigtige mineraler og vitaminer i kosten. Så dyrk det ikke for længe. Tjek veganer restauranterne for at finde raw food. Eller væn dig til at spise direkte fra emballagen. Du kan spise raw food på restaurant Rawtastic i Danzigerstrasse i Prenzlauer Berg.

Kannibalisme

Helt i den modsatte ende af skalaen er kødspiserne. Ultimativt kannibalerne. Det burde været udryddet på breddegraden, så gå trygt i byen. Retten Tote Oma (Død bedstemor) har intet med kannibalisme at gøre.

Men det er ikke mange år siden, at rockgruppen Rammstein udgav en CD om kannibalisme, blandt andet inspireret af en sag i Tyskland, hvor en mand åd en anden mand. Ingen kendte restauranter. Finder du en, så tæl hvor mange I er før I går ind, så alle kommer med ud - alt efter hvor sultne I nu er.

Du bliver hvad du spiser?

De danske kost råd siger blandt andet: spis varieret og mest frugt og grønt og sørg for at bevæge dig. De 10 kostråd:

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grønsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

Men man skal ikke læse mange dameblade eller søge på internettet før kostrådene vælter ind over dig: syre-base mad, mikro-makro, undgå gluten, spis lokalt, undgå israelsk, bønner hjælper ikke, bed for det, tyg langsomt, spis klid, drik levertran, spis raw, kog alt, spis årstidens mad, grill alt, skyl kødet, undgå sukker, undgå æg - især buræg, kolesterol, undgå salt, mejeriprodukter, tilsætningsstoffer, spis bio-dynamisk, økologisk og hvad har vi.

Det kan berlin-guide ikke råde om. Men en hær af veninder, præster, læger, diætister, økonomaer, embedsmænd, kokke, politikere, kloge-åger, bedstemødre og journalister står parat.

Velbekomme - i Berlin kan du både få næsten alt og undgå det meste.

 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

1349 Da den danske konge angreb Berlin

I 1349 fik en falsk kurfyrste og en ny tysk-romersk Kejser trådt den danske konge Valdemar Atterdag så eftertrykkeligt over tæerne, at kongen samlede sine soldater, sejlede over vandet og gik i kødet på tyskerne. Han fik næsten erobret Berlin. Han ordnede makronerne og sluttede fred med dem alle sammen. Det var  [ ... ]

Berlins historie
Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygninger
Oranienburg - i skyggen af KZ lejren

Oranienburg er en lille by nord for Berlin. Havde det ikke været for perioden 1933-45 ville byen være kendt som en idyllisk flække nord for Berlin. Men i byens udkant lå KZ-lejren Sachsenhausen - og det ændrede alt for Oranienburg.

Guide til byer rundt om Berlin
Richard Overy: Det tredje rige – historien

Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspek [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Clemens Meyer - Muret inde

Anmeldelse. MURET INDE er en imponerende roman om det kriminelle wildwest, som også var en del af tiden efter murens fald. For de raske kunne der tjenes hurtige penge gennem Treuhand, ved at sælge alverdens ting til de utrænede forbrugere i øst. Der var uprøvede markeder for prostitution, stoffer og "forretningsm&ael [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenalle

Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemninge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Siegfried Lenz: Overløberen

Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldate [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Zeit für Brot

    Berlin Food Stories May 23, 2018 | 08:52 am

    Sourdoughs as plump and heavy as vespa tires. Bread rolls that echo like a perfectly ripe melon when you tap them with your fingers. Loafs...The post Zeit für Brot appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #27

    Berlin Food Stories May 10, 2018 | 10:50 am

    Dear Reader, May is all about celebrating summer vibes and sipping on wine, which is exactly why it’s time for RAW Wine Fair. It kicks off...The post Berlin Food Digest #27 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Blogfabik Celebrating its 3rd Anniversary Party

    iHeartBerlin.de Jun 23, 2018 | 15:41 pm

    It’s already been three years now that iHeartBerlin is part of Blogfabrik, the fun content creator community and workspace in the heart of Kreuzberg. It was a great three years and I am still super happy and proud to be part of it, surrounded by like-minded people from the digital world and the lovely Blogfabrik […]

    Read more...
  • The Essential Berlin Dance Floor Playlist

    iHeartBerlin.de Jun 22, 2018 | 00:25 am

    Electronic music seems to pulsate through Berlin’s veins like a never-ending energy flow. A rhythm that has been pushing the city and its people forward for decades, four-to-the-floor, one bass drum at a time. Berlin is a place where raves are endless, where nights become days, and you can lose yourself between beats and lights. Often, […]

    Read more...
  • Requiem for a Piece of Meat – When Theater Turns You Vegan

    iHeartBerlin.de Jun 21, 2018 | 04:52 am

    What is the difference between the meat on our body and the meat on our plates? Is there really one? Why does our brain rather consider a bunch of oversized fake sausages “meat” while the real meat sits naked on top of it? For the research to his award-winning piece Requiem for a Piece of […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...