Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Fastfoodguide - Döner kebab

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

Kebab i Kreuzberg


I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood


Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's


Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide


Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner


En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.



Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008


Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.



 

En ide til rejsen?

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Michael Boas Pedersen: Danmark under den kolde kri...

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Thomas Brussig: I den korte ende af Sonnenalle

Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemninge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
1920: Nerfertiti ankommer i Berlin1920: Nerfertiti ankommer i Berlin

Nerfertiti eller Nofretete var ægyptisk dronning 1353-1336 f.kr. i Ægypten. Hun var gift med farao Amenhotep IV og svigermoder til farao Tutankhamon. Nefertiti betyder "den perfekte". Hendes meget smukke buste står nu som hovedslagnummeret på Neues Museum i Berlin. Nefertiti er 3.350 år gammel. En gammel tøs, d [ ... ]

Billeder fra Berlin
Kør i din drømme Porsche

Måske er drømmen om en Porsche det, der forener flest mænd. Ikke politiske holdninger, ikke drømme-kvinden, ikke fodbold, ikke ølmærke, ikke ikke at slå brættet ned...men Porschen - ja, også en Weber gas grill, naturligvis. Også selvom man med alderen bliver i tvivl om man overhovedet k [ ... ]

Aktiv i Berlin
Søren Kierkegaard: Gentagelsen - Gentagelsen

Anmeldelse. Søren Kierkegaard (1813-1855) er den største filosof, som Danmark har fostret. Han bliver flittigt læst og studeret rundt om i verden. En af de bedste steder at begynde sin Kierkegaard læsning skulle være "Gentagelsen" fra 1843. Jens Staubrand har nænsomt genskrevet den, så den bliver lidt mer [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Inspiration fra berlin-guides læsere

Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var hel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Funkhaus Berlin – besøg DDRs gamle radiostudier

Funkhaus Berlin ligger i Rummelsburg – en lille bydel langs Spree i den sydlige ende af Lichtenberg – lige på grænsen til bydelen Köpenick. Her arbejdede engang 3.000 radiomedarbejdere. Du kan ovenikøbet tage en pause i en original 1970’er Milchbar med DDR stemning. Huset i Bauhaus stil er bestemt et bes&os [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Goldies

    Berlin Food Stories Aug 16, 2018 | 14:56 pm

    The infamous French fry. In Berlin commonly known as “Pommes” or “Fritte”. Often seen in company with a gang of sausage pieces that have been...The post Goldies appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #28

    Berlin Food Stories Jul 14, 2018 | 10:08 am

    Dear Reader, Consider this newsletter the official guide to the Berlin summer of 2018 as I bring you news of glorious Frosé drinks, Japanese shaved...The post Berlin Food Digest #28 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS

    Berlin Food Stories Jul 9, 2018 | 09:02 am

    NEU PROUDLY PRESENTS THE SECOND EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES! Once again, we’re bringing some of the world’s most famous chefs to Berlin for a once in...The post NEU DINNERS appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • The Best Ice Cream Shops in Berlin

    iHeartBerlin.de Aug 16, 2018 | 18:33 pm

    During the cold dark Berlin winter, everybody longs for the sun and the warmth. And when the longed-for summer finally arrives the sunshine makes suddenly everybody smiley and more friendly. You can chill in the parks, swim in the lakes, go on an excursion with your bike. But there is nothing that screams out summer like […]

    Read more...
  • To be an Artist is to Fail: A Comedy Show about Berlin’s Creative Expats

    iHeartBerlin.de Aug 15, 2018 | 20:15 pm

    To be an artist is to fail. These famous words by Marcel Proust introduce the Berlin-based web series “Big Heads”.  As much appreciation as there is for Berlin’s international creative community, plenty of well-known stereotypes of artists have formed over the years. They persistently keep poking fun at those dreamful expats who come to Berlin […]

    Read more...
  • The Berlin Family Next Door – Depending on your Neighborhood

    iHeartBerlin.de Aug 14, 2018 | 22:24 pm

    Sometimes getting along with your neighbors could be more difficult than releasing your childhood traumas. So, in order to smooth this process, we squeezed through your future neighbors’ windows to chronicle their lives, and give you a sneak peek at how they might look like. From the family that “incubates” their hardcore-punk band in their […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...