Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Fastfoodguide - Döner kebab

Currywursten er populær - men döner kebab rules., når det gælder mad fra cafe fodkold. Legenden siger, at döner i brød er opfundet i Berlin i 1971 af Mehmet Aygün ejer af Hasir i Adalbertstrasse 10, Kreuzberg. En god döner koster 2-4 euro, i hjemmebagt brød, lækkert kryddert kød, masser af salat og rødkål. Gerne scharf med lidt chilli eller hvidløg.

Kebab i Kreuzberg


I Berlins kebab-kredse er der dog nogen debat om, hvem der kan tage æren for döneren. Mange har peget på Mehmet Aygün (født i 1956), men rygterne vil vide, at han i 1971 var opvasker i kebab-boden overfor Bahnhof-Zoo. Den ejede Kadir Nurman (1934-2013) og det var måske ham, der lavede den første döner-kebab. Der er også dem, der hævder at den blev opfundet ved Schlesischen Tor af Hatem Duman. Zoo, Adalbertstrasse eller Schlesisches Tor? - Aygun, Nurman eller Duman? Der er flere der tager æren. I 2011 gav Verein Türkischer Dönerhersteller in Europa (Den europæiske sammenslutning af tyrkiske dönermagere) æren til Kadir Nurman. Det er dog ikke klart, hvad der fik dem til at give den tidligere trykkerimaskinemontør Kadir Nurman æren. Hvad skal man mene? Hvad er op? Hvad er ned? Det bliver nok aldrig helt afgjort med mindre Mehment Aygün eller Hatem Duman trækker sig fra titlen. Kadir Nurman er død, så det bliver ikke ham. Hvor om alting er: Titlen bliver i Berlin.

Den perfekte fastfood


Döneren er den perfekte fastfood - og tyskerne sluger 300 tons kebab om dagen. Det er kulturudveksling, der vil noget. Med over 1300 döner butikker i Berlin er der flere end i Istandbul og Berlin er Tyskland Dönerhovedstad nummer EINS. En særlig souvenir fra Berlin er det fulde kebabudstyr. Så bliver det aldrig helt kedeligt på terrassen, når du kommer hjem. I Berlin smutter du bare ned i den nærmeste Imbiss - eller gå lidt længere og find din favorit. Berlins dönere kan købe deres eget dönerspil på Döner Berlin.

Hasir og Mustafa's


Tag ikke fejl. Döner er et hurtigt, super sundt og nærende måltid for ganske få euro. Og de smager faktisk godt. Husk at få rødkålen med. På alle hovedstrøg i Berlin ligger kebab grillene skulder ved skulder - og ikke mindst på Kottbusser Tor. Hasir i Adalbertstrasse 10 med de originale Dönere ligger lige om hjørnet. Der kan du få alle döner's moder af en kebab. Hasir har iøvrigt udviklet sig til et regulært dönerimperium med restauranter over hele byen med et stort tyrkisk menukort. Desuden grill-restauranter, hvor der satses på bøffer.

Byens bedste kebab hedder Mustafas gemüse kebab og ligger på Mehringdam 32. Den er kendt over hele Berlin, og du skal have tålmodighed for ventetiden er lang - og det hele værd. Mustafa kan lidt ekstra. Vores varmeste anbefaling. Tjek lige Mustafas hjemmeside. Den er ikke helt almindelig.

Döner, Shish og iskender?  læs Kebab-guide


Det er vigtigt at kende sin kebab. Kebab er grillet kød. Det kendes i hele i mellemøsten og i Tyrkiet kan man faktisk gå i lære og uddanne sig som kebab grillmester og lave Shish kebab. Her er lidt varianter, du skal kende for at kunne begå dig i kebabland:

Shishkebab eller shashlik er spydstegt kød serveret på en tallerken. Det kan være alle slags kød og grønt på spiddet- men typisk lam og aubergine, tomater, peberfrugter, løg og champingnon.

Döner er kebab grillet på et roterende, lodret spyd. Det marinerede kød sidder lagvis på det lange spyd og roterer langsomt ved en grillrist. Kødet skæres af med en kæmpelang kniv i takt med, at det bliver stegt. Kødet kan være kylling, får, lam, okse eller kalkun. Et færdigt grillspyd kan veje helt op til 40 kilo før det bliver monteret på grillen og langt de fleste kebabsteder laver ikke spydene med kødet på selv. Kødet serveres i et brød. Det er det, der gør det til en döner.

Det roterende kebabkød kendes også som Shawarma eller i Grækenland som Gyros. Gyros, der jo betyder noget med at dreje rundt, kan også være af svinekød.

Iskender Kebab er fra Bursa i Tyrkiet og serveres på tallerken. I Berlin er döneren næsten altid i fladbrød. Du kan også bede om at få din döner serveret i en dürüm pandekage: Så har du det vi i Vestdanmark kender som en rullekebab og i Østdanmark som en Shawarma. Så selve stegeteknikken er kendt i hele mellemøsten og orienten og er ikke opfundet i Berlin.

Sådan bestiller du din döner


En dönerkebab serveres i godt fladbrød med masser af grillstegt kød, frisk salat, løg, tomat, rå løg, agurk - og mange steder har også hvidkål og rødkål. Du kan som regel vælge en yougurt eller majonaisedressing fx hvidløgsdressing ("knoblauch") eller chili (der blot kaldes for stærk "scharf"), krydderdressing ("kräuter") eller karry ("curry"). Fladbrødet, de forskellige dressinger og rødkål er et særkende for den berlinske döner.

Når du bestiller vil du med det samme blive spurgt om, hvilken dressing du vil have i. Ligesom når du køber en hotdog på strøget forventes du med det samme at vide, hvad du kunne tænke dig. Beslut dig på forhånd. Scharf er meget stærkt - og godt.

I stedet for döner kan du ofte få fyldt dit fladbrød med falaffel, som er friturestegte boller af kikærter eller grillet ost som fx halloumi eller feta.



Foto: Keld Yding Sørensen, Berlin-guide.dk, 2008


Er du andre steder kan Döner 365 altid finde den nærmeste.



 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Allan A. Lund: Tacitus: Germania

Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hesse [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Beton mod bomber - om bunkerne i Berlin

Berlin er fyldt med bunkere. Der er bunkere fra 2. verdenskrig og fra den kolde krig. Det er ikke alle, der er til at finde. Nogle er gravet ned. Hitlers er sprunget i luften. Berliner-Unterwelten viser rundt i andre. Men langt fra alle. Nogle bliver brugt til museer. Her er en lille oversigt, som bliver udbygget efterhånden. Listen nedenfor  [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Aftensmad i Spandau

Er du kommet ud Berlins vestligste kant i Spandau behøver du ikke gå sulten derfra. Vi har fundet et par gode muligheder. Den helt gamle del af Spandau er hedder Kolk.

Spiseguiden
Kontakt berlin-guide.dk

Kære gæst, Tak fordi du besøger berlin-guide.dk. Du er velkommen til at skrive til mig med forslag til artikler. Berlin udvikler sig hele tiden, så det kan være at nogle oplysninger er helt uaktuelle eller der skal nye til. Det hører jeg gerne om. Som du kan læse på "Om berlin-guide.dk" er du ogs& [ ... ]

Uncategorised
Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Få antik kunst med hjem til stuen

Berlin flyder over af klassiske skulpturer og på Gipsformerei kan du købe dig en gipsafstøbning med hjem. Drømmen om at have din egen statue af Michelangelo eller Auguste Rodin er ikke helt håbløs.

So f.....g specialbutik
DDR-ledelsens sikre luksuslejr i Wandlitz (30 NØ)

I juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør. Sovjetmagten rullede tanks på gaden og sluttede balladen. Men oprøret gjorde DDRs politbureau utryg. Det kunne jo ske igen. Næsten alle de vigtige politiske ledere boede sammen i et omhegnet område i Pankow. Majakowski-ring. Men efter oprøret besluttede de at flytte s [ ... ]

Udflugter fra Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Forsthaus Strelitz

    Berlin Food Stories Apr 5, 2018 | 10:44 am

    Escapism might seem like the most plausible cause for a Michelin-star trained chef to open a restaurant 90 minutes car drive North of Berlin in...The post Forsthaus Strelitz appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN FOOD DIGEST #26

    Berlin Food Stories Mar 28, 2018 | 08:52 am

    Dear Reader, Sorry for going quiet on you. We’ve been head-over-heels immersed in our very first NEU Dinner which dropped a gastronomic bomb on Berlin...The post BERLIN FOOD DIGEST #26 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • MINE

    Berlin Food Stories Mar 22, 2018 | 16:44 pm

    Once upon a time, in the early 1980’s, Meinekenstraße 10 was perhaps THE leading restaurant destination in all of Berlin. It was here that Henry...The post MINE appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Eva & Adele: The Story of an Iconic Berlin Artist Couple

    iHeartBerlin.de Apr 20, 2018 | 02:43 am

    They are the gender fluid twins in art, bold style icons, prolific artists across multiple fields. They’ve established a stimulating, brazen presence that has gained artistic recognition globally. Their unique performance act has been around for 25 years, and yet they never run out of ideas for their next outfit. This fabulous duo calls Berlin […]

    Read more...
  • The Talented Furniture Designers of Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 19, 2018 | 12:02 pm

    photo: Benjamin Pohle Germany is the country where the Bauhaus was born founded by Walter Gropius an outstanding  Berliner who, among his revolutionary legacy, coined the historic quote “Form follows function”. He looked for the union between use and aesthetics. Berlin has it all, (only if it was at the sea…) so it’s not surprising that […]

    Read more...
  • The Best Spanish Restaurants in Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 16, 2018 | 19:50 pm

    Oh, Spain…How to describe you? Besides everything, Spain is a country that keeps charming and surprising both its new visitors and its inhabitants. Envied because of the weather, admired for its historical, cultural and artistic legacy and desired for it’s rich, healthy and extremely varied gastronomy, Spain never leaves you indifferent. That’s why if you […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – Healthier Eating Options

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:56 am

    Working as a food blogger and eating out all day is fun but at the the same time quite challenging, when you want to stay healthy with your diet. Since I work in Mitte, here are my favorite (lunch) places that offer fantastic tasty foods […]The post Eating in Berlin – Healthier Eating Options appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – February Favorites

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:34 am

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Buttermilk pancakes at Southern Vittles […]The post Eating in Berlin – February Favorites appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...