Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Pølseguiden - Currywurst rules

Currywurst? En tysk specialitet. Man tager en kæmpepølse på størrelse med en halv dansk medister. Sprødstegt. Drukner den i fed brunlig ketchup sovs. Et solidt drys karry. Der er serveret. De smager forskelligt - nogen bliver afhængige og andre har deres favorit. Enkelte sælges med champagne. Læs vores curryguide, pølseleksikon og det lille lynkursus i pølsesnak.

Currywurst er pølser man er fan af. Derfor er der naturligvis også et Currywurst museum i Berlin i Schützenstraße 70. Det er ikke så langt fra Checkpoint Charlie. 


konnopkes


Currywurstens hemmelighed

Heltinden.Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101.

Plagiat. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en roman, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser, eller svenskere i svensk pølseret. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr.


curry


Pølsesnak på 5 minutter

Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset køørriwurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes. Mange restauranter serverer også currywurst, nogen gange i lidt fancy gastronomisk udgave, men det føles ligesom at sidde på restaurant og spise hotdog. Vælg noget andet fra kortet.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Curryfanklubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk. 

Curry top 10 

I vores egen Berlinbog er det Curry 36 og Konnopkes, der topper. Vi har faktisk også fået en fantastisk pølse på markedet på Winterfeldtplatz, selvom pølsevognen der ikke hører til byens legenariske. De legendariske "currysteder" i Berlin er:

  1. Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg. Curry 36 på Mehringdamm i Kreuzberg. Man tror det er løgn, men der er faktisk kø året rundt, døgnet rundt. Med majonaise. Men det går stærkt her, så vær ikke bekymret over køens længde du skal nok nå frem. Mens du står i køen, så forbered din pølsesnak til det bliver din tur til at bestille (Se ovenfor). Her går det ikke at kløjs i bestillingen - sig for eksempel: "Ain køri one darm mit pommes - ketchup und mayo". Køen bevæger sig kun hurtigt fordi kunderne uden tøven afgiver bestilling. Berlin-guides favorit i Berlin. Der ligger en del wurst bag den vurdering. Nævnt i alle guidebøger i skarp konkurrence med Konnopkes.
  2. Currywurst Berlin & Friends, Bundesallee 200, 10717 Berlin Wilmersdorf
  3. Imbiss am Kotti, Skalitzer Str. / Reichenberger Str., 10999 Berlin Kreuzberg
  4. Krasselts, Steglitzer Damm 22, 12169 Berlin Steglitz
  5. Konnopke, Schönhauser Allee 44a, 10437 Berlin Prezlauer Berg. Den ægte østberlinske currywurst oplevelse med en hurtig pølle under jernbanen. Det er et sted man kommer igen. Konnopke's ligger under Eberswalde Station på Schönhauser Allee for enden af Kastanien Alle. Favoriten i Prenzlauer Berg. Du kan ovenikøbet købe merchandise med hjem. Konnopkes er berømte. Konnopke brokker sig over Ziervogel's Kult Curry på Schönhauser Alle 20 og Konnopkes Imbis på Mahlerstrasse 7. Ingen af stederne har noget som helst med den ægte Konnopke at gøre. Curry er en æressag. 
  6. BIERs, S-/U-Bhf. Friedrichstrasse - ved udgangen. En flaske Dom Perignon koster 145 Euro, men der er også billigere champagner. Bier's findes også på Kurfürstendamm 195, Wilmersdorf. God fin sauce. Favorit i Mitte. Det der med champagnen...
  7. Wilmersdorfer 104, Wilmersdorfer Straße 104, 10629 Berlin Wilmersdorf
  8. Andys Wurscht Palast, Beusselstraße 76 på hjørnet til Hüttenstrasse. En favorit. Mor står selv og rister pølserne og sovsen er god. Vi fik 2 + en kæmpeportion pommes for 3.50. Der er ikke meget at komme efter i Moabit. Men Andys pølsepalads er iorden. 
  9. Zur Bratpfanne, Schloßstr 97 på hjørnet af Kieler Strasse i Steglitz
  10. WITTY’S BIOLAND, Wittenbergplatz, Schöneberg - Økologisk Curry er også ok.

Men der er jo mange flere. Du må finde din egen favorit - det er ikke for sjov. En ægte Berliner har sin favorit. De fleste ligger en stor klasse over de uhyrligheder man kan møde på motorvejsrestauranter. Trænger du til curry? - så vent til du er fremme i Berlin.

Se i Marions Kogebog og lav dem selv, når du kommer hjem.

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Grøn guide til Berlins haver og botanik

Er du have interesseret har Berlin flere gode tilbud. I vintermånederne er havefornøjelsen næsten begrænset til væksthuset i Botanisk have, men i foråret og sommer og efterår er der masser af have, træer og blomster at se på. Som altid – tjek åbningstiderne på nettet fø [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Harald Sandner: Hitler - Das Letzte Jahr

Anmeldelse. Den tyske historiker Harald Sandner har skrevet ”Hitler – das letzte Jahr” om Adolf Hitler og krigens sidste år. Meget detaljeret henover 675 sider. Andre forfattere og bøger beskæftiger sig også med den nazistiske diktator sidste år. Men selv i Ian Kershaws gigantværk ”Hitler [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Bart Van Es: Et liv i skjul

Anmeldelse. Nazisterne hærgede i hele Europa. I Holland skjulte en hollandsk familie den lille jødiske pige Lien. Den engelske forfatter og litteraturprofessor Bart Van Es er barnebarn af Lien’s adoptivmor, og han har skrevet historien om Lien i ”Et liv i skjul”. Det er en rørende historisk beretning om en j&os [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Modelbyer i Berlin - lidt guf for byplanlæggere og...

Modelbyer fascinerer. Modelbyer eller minaturer er dragende. Vi føler os i et kort øjeblik som kæmper, der kan skræve over hele bydele. Det sætter gang i fantasien - eller giver bare et godt overblik over topografien i en by. Det er til dig, der er interesseret i byplanlægning, arkitektur, modelb [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
1559: Nederlandse Spreekwoorden af Pieter Bruegel 1559: Nederlandse Spreekwoorden af Pieter Bruegel

I 1559 malede Pieter Bruegel den ældre det fantastiske maleri: Nederlandse Spreekwoorden – eller Nederlandske ordsprog. Og selvom vi synes vi har vores egne ordsprog i Danmark, så er det nu langt henadvejen ordsprog, vi deler med andre og også med Nederlænderne. Maleriet kaldte Pieter Breugel også for Den bl&ari [ ... ]

Billeder fra Berlin
1989 7. oktober: DDR fylder 40 år

1989 var et festår i DDR. Den tyske demokratiske republik fyldte 40 år den 6. og 7. oktober og lederne inviterede alle vennerne fra verdens kommunistiske partier til banket, taler og en stor militærparade. Alle sejl var sat til og flagene vejede. Parolerne hang over alt. Men folket var ikke med. De protesterede.

Berlins historie

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Hallmann & Klee

    Berlin Food Stories Feb 6, 2019 | 17:19 pm

    Hallmann & Klee is located in Rixdorf, an remote corner of Neukölln with the pleasant vibe of a small, German village. The location and its...The post Hallmann & Klee appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Örnek

    Berlin Food Stories Jan 10, 2019 | 16:30 pm

    My most exciting restaurant discovery of 2018? If I had to pick one, it has to be the Turkish grill Örnek in Wedding. But let’s...The post Örnek appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #31

    Berlin Food Stories Jan 5, 2019 | 09:43 am

    Dear Reader, 2018 was a brilliant year. It was the year that our experimental dinner series NEU Dinners came to life; Berlin’s Scandinavian food drought...The post Berlin Food Digest #31 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Make Some Noise and Save Your City

    iHeartBerlin.de Feb 22, 2019 | 09:01 am

    Our city is changing. As long as we’re loud enough, it can change for the better. My body is still sobering up from excessive new years celebrations when I leave my apartment on Karl-Marx-Allee on this frosty Thursday morning. I might feel like trash, but stepping through the elegant row of columns guarding the gates […]

    Read more...
  • These Instagrammers show the REAL Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 21, 2019 | 05:59 am

    We all know the glossy Instagram accounts that almost make you think Berlin is a permanently sunny resort where all you see are fit yogis running around with their cute puppies and the occasional elderly couple sitting on a bench in Tiergarten. Well, one look out of the window will suffice to realize that the […]

    Read more...
  • Try Something New: 10 Amazing Courses & Workshops in Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 19, 2019 | 07:15 am

    When you’ve got your life somehow vaguely figured out in Berlin, it is very easy to fall into a weekly routine. You see the same people, eat at the same restaurants and go after your favorite hobby. And somehow, this routine becomes dangerously comfortable, until boredom dares us to try something new. Personally, I fear […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Seoul Food Guide

    Eating in Berlin Feb 19, 2019 | 18:10 pm

    Welcome to my Seoul Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Seoul Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Naples Food Guide

    Eating in Berlin Feb 13, 2019 | 01:01 am

    Welcome to my Naples Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Naples Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Tel Aviv Food Guide

    Eating in Berlin Feb 11, 2019 | 00:25 am

    Welcome to my Tel Aviv Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I […]The post Tel Aviv Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...