Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pølseguiden - Currywurst rules

Currywurst? En tysk specialitet. Man tager en kæmpepølse på størrelse med en halv dansk medister. Sprødstegt. Drukner den i fed brunlig ketchup sovs. Et solidt drys karry. Der er serveret. De smager forskelligt - nogen bliver afhængige og andre har deres favorit. Enkelte sælges med champagne. Læs vores curryguide, pølseleksikon og det lille lynkursus i pølsesnak.

Currywurst er pølser man er fan af. Derfor er der naturligvis også et Currywurst museum i Berlin i Schützenstraße 70. Det er ikke så langt fra Checkpoint Charlie. 


konnopkes


Currywurstens hemmelighed


Det er sovsen, der gør det. Fru. Hertha Heuwer (1913 - 1999) fra Berlin opfandt sovsen, der forvandler en ordinær pølse til en currywurst. Det skete den 4. september 1949, da hun kedede sig i sin pølsevogn og udenfor regnede det i stride strømme. Hun gav sig til at eksperimentere med hvad hun havde i sin pølsevogn - og voila. Der var den. Hun har fået en mindeplade, som kan beundres i Kantstrasse 101. Der er folk fra Hamburg, der mener, at de har spist en currywurst i Hamburg før Hertha lavede sin sovs. Men det er en historie, som vi ikke tror på i Berlin. Lånte fjer! Historien om pølsen i Hamburg stammer fra forfatteren Uwe Timm, som skrev i en roman, at currywursten var lavet af en "Lena Brücker" i 1947. Der er ovenikøbet opsat en mindeplade for "Lena Brücker" i Hamburg på Grossneumarkt 10. Men det er H.U.M.B.U.G. Så luk øjnene, hvis du går forbi der.

Hvad der egentlig er i sovsen er pølsemandens hemmelighed- og der er variation fra currysted til currysted. De bedste har helt deres egen opskrift. Lidt som coca-cola har deres egen hemmelige opskrift. Der indgår naturligvis tomater. løg og noget der giver lidt sødme, noget der giver lidt styrke, noget der giver lidt surt. Men hvad? Boble, koge, kvase. Det er næsten umuligt at eftergøre de bedste. Der er kun én ordentlig løsning på problemet. Spis kun currywurst, når du er i Berlin. Mange gange. For du kan alligvel ikke selv lave currywurst derhjemme for alvor. Vil du alligvel, så følge linket nederst på siden.

Pølsen er en neutral bockwurst-pølse. Der er altså ikke karry i currywurst - ligeså lidt som der er kål i kålpølser. Tyk, kort, firkantet og serveres næsten altid i skiver. I mange supermarkeder kan du købe dem, så tag en flok med hjem, hvis du vil fortsætte currywursteriet hjemme i Danmark. Nogle currysteder har en kniv, der kan skære alle skiverne på en gang med et snuptag. På de gode steder er de naturligvis håndskåret. Andre bruger en currywurstskiveskæremaskine, som også fås elektrisk. Vupti - 10 lige store stykker - hver eneste gang. Til manden der har alt og aldrig går ned på udstyr.


curry


Pølsesnak på 5 minutter


Currywurst er Berlins alternativ til den danske hotdog. Mange berlinere har deres favoritsteder - så meget, at currywursten har fået sin egen fan-hjemmeside. Så skal du på currywurst safari kan du planlægge turen herfra. Kniv og gaffel udleveres undervejs - eller ihvertfald paptallerken, serviet og en lille plastgaffel. En currywurst består af en stegt pølse i skiver med en fed, lækker ketchup-agtig tomatsovs med karry-drys. Klassisk tilbehør er pommes frites og en solid klat mayo. Prøv ikke at forklare, at sovs og mayo skal ved siden af. Det forstår de simpelthen ikke. Opgiv. 

Når du bestiller en "ein curry" skal du tage stilling til flere ting. Du skal kunne tale pølsesnak:

  • mit oder ohne darm? Meget direkte: med eller uden tarm. Der er pølser med skind og pølser uden skind. Hvad foretrækker du? Skindet får pølsen til at knase lidt mere. Det er egentlig en øst-vest problematik. I Østberlin vælger de oftest ohne og i Vestberlin vælger de mit.
  • mit pommes? med eller uden pommesfrits. Vi synes med.
  • Ketchupsovsen (på hemmelig opskrift) og karrydrysset hører med. Det må du ikke sige nej til - for det er i sovsen og drysset curry-hemmeligheden ligger. De ringeste steder er det bare ketchup med karrydrys og en trist mayo.
  • Mayo? Nogen steder hører der en umanerlig stor klat mayonaise med. De fleste danskere kan nok klare sig med mindre. Siger du "rot-weiss" som i "Ein curry mit pommes rot-weiss" har du lige bestilt en currywurst med pommes frit, ketchup og mayonaise.

Vær opmærksom på udtalen. Nogle steder forstår pølsemor ikke at du vil have "ein curry", hvis du siger "ein kury" istedet for "ein kørri" - selvom currywurst er den eneste vare hun har på hylden. Det er ret beset kørriwurst de sælger. Andre udtryk du kan høre ved currystedet er fx "Eine Dicke", som er vulgærsprog for en stor kogt pølse, "molle mit kompot" er en øl og en snaps. Nyd slang - men hold dig til standard stang-tysk, så fornærmer du ikke nogen ved uheld eller får serveret noget du ikke havde drømt om.

Ligesom en hotdog er currywurst ikke en menu, som man får pakket ind og med hjem. En "Curry mit pommes" spises øjeblikkeligt, brændende varm, her og nu i cafe fodkold. Nogen steder kan man sidde lidt i læ, som på fx Konnopkes.

Rigtige Currywurst fans har også deres sted på nettet - fx Klubben i Hamburg, der på højt niveau går ind i debatten om Currywursts oprindelse: Berlin, Hamburg eller Afrika?  Den münchenske currywurst ekspert Werner Siegert har sagt om Currywursten: "Das letzte Stück Freiheit, das wir haben. Ich hoffe, dass das so bleibt.". Kryptisk.

 


Curry top 10

 


I vores egen Berlinbog er det Curry 36 og Konnopkes, der topper. Vi har faktisk også fået en fantastisk pølse på markedet på Winterfeldtplatz, selvom pølsevognen der ikke hører til byens legenariske. De legendariske "currysteder" i Berlin er:

  1. Curry 36, Mehringdamm 36, 10961 Berlin Kreuzberg. Curry 36 på Mehringdamm i Kreuzberg. Man tror det er løgn, men der er faktisk kø året rundt, døgnet rundt. Med majonaise. Men det går stærkt her, så vær ikke bekymret over køens længde du skal nok nå frem. Mens du står i køen, så forbered din pølsesnak til det bliver din tur til at bestille (Se ovenfor). Her går det ikke at kløjs i bestillingen - sig for eksempel: "Ain køri one darm mit pommes - ketchup und mayo". Køen bevæger sig kun hurtigt fordi kunderne uden tøven afgiver bestilling. Berlin-guides favorit i Berlin. Der ligger en del wurst bag den vurdering. Nævnt i alle guidebøger i skarp konkurrence med Konnopkes.
  2. Currywurst Berlin & Friends, Bundesallee 200, 10717 Berlin Wilmersdorf
  3. Imbiss am Kotti, Skalitzer Str. / Reichenberger Str., 10999 Berlin Kreuzberg
  4. Krasselts, Steglitzer Damm 22, 12169 Berlin Steglitz
  5. Konnopke, Schönhauser Allee 44a, 10437 Berlin Prezlauer Berg. Den ægte østberlinske currywurst oplevelse med en hurtig pølle under jernbanen. Det er et sted man kommer igen. Konnopke's ligger under Eberswalde Station på Schönhauser Allee for enden af Kastanien Alle. Favoriten i Prenzlauer Berg. Du kan ovenikøbet købe merchandise med hjem. Konnopkes er berømte. Konnopke brokker sig over Ziervogel's Kult Curry på Schönhauser Alle 20 og Konnopkes Imbis på Mahlerstrasse 7. Ingen af stederne har noget som helst med den ægte Konnopke at gøre. Curry er en æressag. 
  6. BIERs, S-/U-Bhf. Friedrichstrasse - ved udgangen. En flaske Dom Perignon koster 145 Euro, men der er også billigere champagner. Bier's findes også på Kurfürstendamm 195, Wilmersdorf. God fin sauce. Favorit i Mitte. Det der med champagnen...
  7. Wilmersdorfer 104, Wilmersdorfer Straße 104, 10629 Berlin Wilmersdorf
  8. Andys Wurscht Palast, Beusselstraße 76 på hjørnet til Hüttenstrasse. En favorit. Mor står selv og rister pølserne og sovsen er god. Vi fik 2 + en kæmpeportion pommes for 3.50. Der er ikke meget at komme efter i Moabit. Men Andys pølsepalads er iorden. 
  9. Zur Bratpfanne, Schloßstr 97 på hjørnet af Kieler Strasse i Steglitz
  10. WITTY’S BIOLAND, Wittenbergplatz, Schöneberg - Økologisk Curry er også ok.

Men der er jo mange flere. Du må finde din egen favorit - det er ikke for sjov. En ægte Berliner har sin favorit. De fleste ligger en stor klasse over de uhyrligheder man kan møde på motorvejsrestauranter. Trænger du til curry? - så vent til du er fremme i Berlin.

Se i Marions Kogebog og lav dem selv, når du kommer hjem.



Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Arild Hvidtfeldt: I fred og krig

Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

Erindringer og øjenvidner
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Rend og hop - Trampoliner i Berlin

Det begyndte med små have-trampoliner og nu har det udviklet sig til store hoppe-centre. Trænger du til at hoppe, så besøg en af Berlins hoppepaladser. Trampolin-hopperiet har udviklet sig til en mængde discipliner, der ihvertfald er nyt for berlin-guide.dk.Det er nok mest for store børn i alle aldre, som er i  [ ... ]

Aktiv i Berlin
Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Berlin-guides kilder

Berlin-guide.dk er ret omfattende. Hvad der begyndte som en lille liste med gode råd til Berlin rejsende fra Danmark har grebet om sig. Hvor kommer alle de informationer fra?

Bøger og boganmeldelser om Berlin og Tyskland
Geoiden - Den tunge kartoffel i Potsdam

I Potsdam ligger den tyske geoforskningsenhed Helmholtz-Zentrum også kaldet Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ. Her opmåler man og studerer jordens overflade via satelitter. Her er de kommet frem til at jorden hverken er flad eller rund: Den er kartoffelformet.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Forsthaus Strelitz

    Berlin Food Stories Apr 5, 2018 | 10:44 am

    Escapism might seem like the most plausible cause for a Michelin-star trained chef to open a restaurant 90 minutes car drive North of Berlin in...The post Forsthaus Strelitz appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN FOOD DIGEST #26

    Berlin Food Stories Mar 28, 2018 | 08:52 am

    Dear Reader, Sorry for going quiet on you. We’ve been head-over-heels immersed in our very first NEU Dinner which dropped a gastronomic bomb on Berlin...The post BERLIN FOOD DIGEST #26 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • MINE

    Berlin Food Stories Mar 22, 2018 | 16:44 pm

    Once upon a time, in the early 1980’s, Meinekenstraße 10 was perhaps THE leading restaurant destination in all of Berlin. It was here that Henry...The post MINE appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Eva & Adele: The Story of an Iconic Berlin Artist Couple

    iHeartBerlin.de Apr 20, 2018 | 02:43 am

    They are the gender fluid twins in art, bold style icons, prolific artists across multiple fields. They’ve established a stimulating, brazen presence that has gained artistic recognition globally. Their unique performance act has been around for 25 years, and yet they never run out of ideas for their next outfit. This fabulous duo calls Berlin […]

    Read more...
  • The Talented Furniture Designers of Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 19, 2018 | 12:02 pm

    photo: Benjamin Pohle Germany is the country where the Bauhaus was born founded by Walter Gropius an outstanding  Berliner who, among his revolutionary legacy, coined the historic quote “Form follows function”. He looked for the union between use and aesthetics. Berlin has it all, (only if it was at the sea…) so it’s not surprising that […]

    Read more...
  • The Best Spanish Restaurants in Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 16, 2018 | 19:50 pm

    Oh, Spain…How to describe you? Besides everything, Spain is a country that keeps charming and surprising both its new visitors and its inhabitants. Envied because of the weather, admired for its historical, cultural and artistic legacy and desired for it’s rich, healthy and extremely varied gastronomy, Spain never leaves you indifferent. That’s why if you […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – Healthier Eating Options

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:56 am

    Working as a food blogger and eating out all day is fun but at the the same time quite challenging, when you want to stay healthy with your diet. Since I work in Mitte, here are my favorite (lunch) places that offer fantastic tasty foods […]The post Eating in Berlin – Healthier Eating Options appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – February Favorites

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:34 am

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Buttermilk pancakes at Southern Vittles […]The post Eating in Berlin – February Favorites appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...