Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Guide til de tyske restauranter i Berlin.

fShare
0

Der er monstermange tyske restauranter i Berlin, men den lille liste nedenfor kan være nyttig til at finde nogle af de bedre eller mere interessante. Vi har prøvet at samle, så det er lidt forskellige regioner i Tyskland, der er repræsenteret. Nogle af dem er også nævnt i vores store guide til aftensmad i Berlin.



DDR

Bayern

  • Maximillians, Friedrichstr.185–190, 030/20450559. Blå- og hvidternede duge. Egen øl.
  • Weihenstephaner på Hackeschen Markt, Neue Promenade 5 i Mitte, 030/25762871. Øl fra verdens ældste bryghus, men der er mere blandede oplevelser med maden og betjeningen. 
  • Augustiner på Charlottenstr. 55 ved Gendarmenmarkt. Telefon 030 2045-4020. Super populært. Bestil i rigtig god tid og lad dig ikke nøjes med at sidde udenfor eller ude bagved. Der er en fantastisk stemning i de store lokaler og er I to sultne bjørne kan vi bare anbefale den helt enorme "Augustiner Würstelpfanne", der går grassat i pølse, flæsk, kål, kartofler og knödel. Man kan måske få lov at være tre om at dele, for det er voldsomt. De har naturligvis deres egen gode øl til maden.

Berlinsk

  • Alt Berliner Wirtshaus Henne, Leuschnerdamm 25 i Kreuzberg, 030/6147730. Berliner skummelt - men kun kylling
  • Zur letzten Instanz, Waisenstr.14–16 i Mitte, 030/2425528. Berlins ældste restaurant. En af vores favoritter.
  • Scheune Restaurant, Eichkampstraße 155, 030 8924903
  • Max und Mouritz, Oranienstrasse 162 i Kreuzberg, telefon 030 695 15 911. Dejlige lokaler. Klassisk Berlin.
  • Restaurant Zillemarkt, Bleibtreustraße 48a i Charlottenburg. Telefon 030 8817040. Rustikke lokaler med brostensgulv. Restaurant i over 100 år. Har du fældet træer hele dagen er "miljöh"-platten eller "Berliner Allerlei" måske noget for dig. De to serveringer erstatter hver en uges måltider og omfatter en stor del af de berlinske kødretter i - nogen ville sige potpurri - andre ville sige miskmask. Vent lidt med at bestille desert.

Pfalz

  • Weisses Rössl, Heinersdorferstrasse 15 i Lichterfelde. Specialiteter fra sydtyskland og østrig - og pfalz. 

 Rhinen

  • Ständige Vertretung, Schiffbauerdamm 8/Albrechtstr. i Mitte, 030/2823965. Stedet, som ofte samler politikere, embedsmænd eller journalister, der savner de gode gamle dage i Bonn. 
  • Köber, Meinekestr. 4, 030 8892 6532, www.restaurant-koeber.de

Schlesien
Schlesien var gennem århundreder en tysk provins og med rige kulforkomster en del af grundlaget for velstanden i Tyskland. På Potsdam konferencen blev det besluttet, at Polen skulle overtage provinsen og mange af de polakker, som blev fordrevet fra det, der blev Ukraine, blev flyttet til Schlesien. Tilgengæld blev stort set hele den tyske befolkning fordrevet. I dag er der ikke mange rester af tysk kultur i Schlesien. Det schlesiske spisekort kunne man tidligere prøve på Restaurant Chopin, Wilhelmsplatz 4 i Wannsee men nu er den lukket og søgninger efter schlesiske restauranter giver henvisninger til polske restauranter. Man kunne ellers ønske sig at spise "Schlesisches Himmelreich" (flæskesteg med knödel og sovs med masser af tørret frugt) og sluttet af med Liegnitzer Bomben (Chokoladeovertrukken peberkage med fyld af marcipan og tørret frugt).

Schwaben
Schwaben er Sydtyskland og området omkring Baden-Würtemberg.

  • Schwarzwaldstuben, Tucholskystr.48, 030/28098084
  • Gasthaus Wiesenstein, Viktoria-Luise-Platz 12 a i Schöneberg, 030/21912405
  • Schwobaseggl Restaurant, Uhlandstraße 144 i Schöneberg. 30 / 50 17 48 52.
  • Herrmann's Einkehr, Emser Str. 24, Wilmersdorf, 88717475
Thüringen

Elsass
I det franske hjørne. Alsace er fransk, men med et stort tysk mindretal.

  • Gugelhof i  Knaackstr. 37, Prenzlauer Berg, 030/4429229. Totalt ynglingssted. Elsass er jo egentlige Alsace - så fransk mad i solide tyske portioner.
Hessen
  • Hessen-Stube, Spielhagenstr. 3,

Preussisk

  • Marjellchen, Mommsenstrasse 9, +49 (030) 8832676. Også totalt ynglingssted. Skøn, traditionel mad.

Nordtyskland

  • Den svinske restaurant, Schweinske, Ernst-Reuter-Platz 3-5 i Charlottenburg, 319910-90 handler om svinekød på enhver måde og gæstfrihed fra Hamburg.
Bare tysk...
  • Leibniz-Klause, Mommsenstr. 57, 030 323 70 68  moderne tyske specialiteter
  • Pauly Saal, Auguststrasse 11-13, 030 3000 6070 - ekstra moderne tysk
Specialiteter fra andre egne af Tyskland
I Berlin møder du mad fra hele Tyskland og du kan støde på det meste på listen ovenfor. Bevæger du dig ud i Tyskland er der endnu flere specialiteter at opsøge. Vi har samlet en lille inspirationsliste her under - især, hvor der dukker nye eksotiske navne op. Det er i bund og grund helt utroligt, hvad mad fra mors gryder kan hedde. Prøv læs retterne højt og gæt på, hvad de indeholder:
  • Baden:  Flädlesuppe (pandekage i strimler suppe), Bibbeles Käs (Quark), Chnöpfli (ostnudler), Brägeli (råstegte kartofler), Bubespitzle (tykke nudler). Mere her
  • Bayern: Det bayerske køkken er ret omfattende. Du kan fx Reiberdatschi (kartoffelmos), kasnocken (oste-gnocci), Krautwickel (kåldolmere) og Ritschert (stuvning). Mere her.
  • Bremen: Labskaus, Bremer Klaben (en kage), babbeler (sukkerstang), Kohl und Pinkel er klassikeren: Grønkål med kød. Mere her.
  • Franken: Her drikker man Schlenkerla, som er røgøl. Noget af en specialitet. Bratwurst, Nürnberger Lebkuchen. Mere her.
  • Hessen og Frankfurt: - du kan jo komme væk fra Berlin og ender måske i Frankfurt (am main). Der drikker man æblevin (Ebbelwoi) som måske serveres fra en Bembel (en keramikbeholder til æblevin). Man får Grüne sosse (grøn sovs med æg og 7 slags grønne krydderurter), Rippche mit kraut (sprængt svinekød med sauerkraut) og Handkäs mit Musik (ost i olie-eddike marinade). Og naturligvis en Frankfurter(pølse). Frankfurt ligger i delstaten Hessen. Læs mere på http://www.hessen-in-berlin.de
  • Mecklenburg: I Mecklenburg drikker man Grog og øl fra Rostock. Man kan få Tüffel un Plum (Kartoffelsuppe med flæsk og blommer), Pommerche Tollatchen (blodpølse), Kloppschinken. Læs mere her.
  • Pfalz: Mesterretten her er so-maven kogt fyldt med pølser, kartofler og grøntsager. Grieweworscht (blodpølse) og Läwwerknepp (leverknödel). Du kan også få Flääschknepp mit Meerrettichsoß. De er levemænd her på egnen. Læs mere her.
  • Pommeren. I Pommeren drikker man fx Störtebeker, Usedomer eller Mellenthiner øl. På tallerknen kan du få Wruken mit Gänseklien (majroe med gåsestykker) eller Fliederbeersuppe (hyldebærsuppe). Læs mere her.
  • Rheinhessen: Kreppel (pandekager), Woihinkelsche (coq au vin), Weck, Worscht un Woi (WWW brød, pølse og vin), Bremser (drik af druemost). Vi er i vinland. Læs mere her.
  • Rheinland: Poschweck (en påskekage), Flönz (let røget blodpølse), Himmel un Ääd. Læs mere her.
  • Saarland: Geheirate, Hoorische og Gefilde er knödelvarianter. Kartoflen står i centrum her. 
  • Sachsen: Er du i Dresden eller Leipzig er du i Sachsen. Du kan støde på kartoffelsuppe med pølser, Grütze- und Leberwürstchen mit Sauerkraut und Kartoffelbrei, Sächsische Flecke, Biergulasch mit Knödeln, Til Gaffee un Guchn (Kaffe og kage) kan du få Pulsnitzer pepperkager, Dresdner Stollen, Oberlausitzer Quarkkäulchen mit Sauerkirschen. Juleaften spiser man Neunerlei, som kan være forskelligt - men al maden har symbolsk betydning.
  • Sachsen-Anhalt: Köthener Schusterpfanne - kartofler, pære og svinekød. Braunkohl - grønkål, der er tilberedt over flere dage, Bregenwurst - oprindeligt af hjerne.
  • Schleswig-Holstein: På dørtærsklen til Danmark kan du møde Grosser Hans (en kæmpe dampkage) og varm kakao med rom omtales som "Tote Tante". Mange danske træk i maden.
  • Schwaben:  Her får du fx Gaisburger Marsh (en gryderet med kartofler og kød), Buabaspitzla (nudler), kartofler kaldes nogen gange for Grombir eller Ardepfl. Læs mere her.
  • Thüringen: Spis glad Geschminck. Herfra får du husmandskost med kartofler, knödel og kød. Meget gerne pølser. Mutzbraten er grillet kød.
  • Westphalen: Pfefferpotthast, Schlabberkappes (kål og flæsk) og Panhas (en særlig, kogt pølse). Potthucke er en kartoffelret. Knockenwurst er en pølse med lidt knogle i. Knockepott er med fødder, ører mv. fra grisen. Töttchen er i samme klasse.
Det er langt fra det hele du kan få i Berlin. Du må rundt i Tyskland for at få det hele med. Husk at tjekke vores "Guide til menu-kort", hvis der er ord, du er i tvivl om. Bon appetit.

Rent slang

Den store indvandring fra hele verden til Berlin har sat sig spor i sproget. Dialekten er kendt som Berlinerisch og der er også et par madudtryk, der kan være værd at kende. Som med alt slang og lokalsprog er et godt råd at holde sig til den smalle sti når man selv taler. Det er så let at pladre ud i den forkerte sammenhæng eller til de forkerte mennesker, når vi ikke har helt styr på de ord vi bruger. Så tal dit pæne skoletysk og nyd at lytte til resten. Det kan være ord som
  • Pilssette - en pilsner 
  • Pilzsuppe - en pilsner
  • Puffa - Kartoffelpuffer eller kartofelkage.
  • Pulle - ein pulle bier. Pulle betyder flaske.
Læs mere om Berlinerisch eller berliner snautze.

fShare
0

En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Paraplybutikken i Steglitz

Paraplyer. Egentligt er paraply et fransk ord "mod-regn", og nyttig over alt hvor det regner - eller hvor solen skinner for vildt. På tysk hedder det regn-skærm: Regen-schirm. Måske regner vi ikke en paraply som noget særligt for de sælges jo overalt - og nogen gange for så lidt som en 20'er. I Kie [ ... ]

So f.....g specialbutik
Wismar - UNESCO fredet perle ved Østersøen

Wismar ligger ved Østersøen. En gammel hansestad, som nu sammen med Stralsund er blevet anerkendt som UNESCO Verdensarv. Der er ikke langt fra Rostock til Wismar, så kommer du sejlende fra Gedser er det oplagt at stikke en tur forbi Wismar. Ikke de helt store seværdigheder, men god stemning i den gamle by.

Guide til byer rundt om Berlin
Ian Buruma: År NUL - en fortælling om 1945

Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Regitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Danskere i Berlin - hvad tænker de på?
1650: Manden med den gyldne hjelm1650: Manden med den gyldne hjelm

Manden med den gyldne hjelm hænger på Gemäldegalerie i Berlin. Det er et fremragende billede, og i mange år blev det tilskrevet den hollandske maler Rembrandt van Rijn. Men oprindelsen er et mysterie. For selv om maleriet er ualmindeligt Rembrandsk, så ved man ikke, hvem der har malet det.

Billeder fra Berlin
Schwerin - Storhertugens residens i Mecklenburg

Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Byen ligger bare 50 kilometer sydøst fra Lübeck ved Schweriner See og har omkring 100.000 indbyggere. Meget fint velbevaret slot og en gammel bykerne. 200 kilometer fra Berlin - men lige på vejen fra Danmark

Guide til byer rundt om Berlin
Dirk Moldt: Kleine Prenzlauer Berg Geschichte og B...

Anmeldelse. Berlin Story Verlag er et berlinsk forlag med speciale i Berlins historie. Der er både engelske og tyske udgivelser. Mest tyske, så for mange danskere kan det være for tung kost. Hvis du læser på tysk er det tilgengæld en guldgruppe af viden om Berlin. En nyere udgivelse er fx "Kleine geschichte Prenz [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Palsta

    Berlin Food Stories Nov 1, 2018 | 11:29 am

    Oderstraße should righteously be renamed the riviera of Neukölln. The street constitutes the western border of Tempelhofer Feld and beyond it you have nothing but...The post Palsta appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #30

    Berlin Food Stories Oct 18, 2018 | 13:44 pm

    Dear Reader, Greetings from the other side of a legendary Berlin food summer that came filled with magnificent food, events, sundowners and much more. Things...The post Berlin Food Digest #30 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 20:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Learn Deutsch with iHeartBerlin: Our New Book

    iHeartBerlin.de Dec 17, 2018 | 23:42 pm

    It’s been nearly a month that we celebrated our relaunch and book release at Hallesches Haus. But with our Uncensored Berlin exhibition following right after we had to take a tiny break on spreading the news of our new book. “Learn Deutsch with iHeartBerlin” is our Christmas present to all those Deutsch A1 drop-outs in […]

    Read more...
  • How Former Refugees Give Something Back To Berlin

    iHeartBerlin.de Dec 14, 2018 | 00:45 am

    photo: GSBTB Community integration is a goal we are all working towards in Berlin. The fact that our city is home to individuals from many different backgrounds is something we should cherish and never take for granted, especially given the current trends in politics. We have already written about the actions you can take against […]

    Read more...
  • A Christmas Gift Guide for Berlin Fans

    iHeartBerlin.de Dec 13, 2018 | 01:39 am

    Without even realizing it, another year as almost flown by. Once again, Christmas is already upon us and besides the bitterness of not having achieved all the unrealistic goals we have established for us during the year, we have to face “the final year challenge”: searching and buying the perfect Christmas presents. Most of us […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge

    Eating in Berlin Nov 6, 2018 | 23:01 pm

    AD/WERBUNG   Whenever the temperature drops, there are certain things I immediately crave: hot soups, fluffy blankets you can also wrap around your neck as a scarf and a comforting big bowl of porridge in the morning. If this is also you, stay tuned, because […]The post Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro

    Eating in Berlin Oct 5, 2018 | 10:15 am

    AD/WERBUNG   You wouldn’t believe it, but I’ve never been to one of the Metro wholesale stores before. I’ve seen people coming back from their adventures at this seemingly magical place, where you can get everything food-related your heart desires, but never had the chance […]The post Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 14:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...