Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Schnitzelleksikon

fShare
11

Schnitzel findes på næsten ethvert spisekort i Berlin. De fleste børn elsker en god schnitzel. Et fladbanket stykke kalvekød med rasp. Kan også være af svinekød eller sågar kalkun. Tilbehøret kan være brasekartofler, fritter og en let undskyldning for en salat. Østrigs hovedstad Wien får æren af Wienerschnitzlen, men schnitzlen har historie helt tilbage til det byzantinske rige. Kaiser Basileios I (867-886 e.kr) foretræk sin Schnitzel med et tyndt lag guld siger rygtet - men det havde de færreste råd til. Derfor den gyldne brødskorpe.


Laver du din schnitzel selv (respekt), så slå schnitzlen så flad som muligt før du vender i rasp og æg. Steg i så meget fedt, at Schnitzlen flyder frit i panden. Færdig når den er gylden. Alle schnitzlers moder af en restaurant er ifølge brødrene Price Restaurant Figlmüller i Wien. Men Berlin kan nu også servere nogle ordentlige lapper, der dækker en hel tallerken. Favoritstedet er Restaurant Austria på Marheinkeplatz i Kreuzberg. Den danske ide med en "dreng" på toppen af Schnitzlen med citron, kapers, benfri sild og peberrod er dansk. Sådan en anretning har de alligevel ikke set i Berlin. Tag dit schnitzelkørekort her:

  • Wienerschnitzel er fladbanket schnitzel af kalvekød vendt i rasp eller brødkrumme og æg og stegt i smør eller olie. Kan blive enormt store. Hvis din schnitzel bare er "wiener art" er det nok ikke kalvekød. Ofte med en lille citronskive til - og måske agurkesalat.
  • Sweineschnitzel er en schnitzel af fladbanket svinekød.
  • Putenschnitzel er er en schnitzel af fladbanket kalkunkød
  • Jägerschnitzel (version A) er en schnitzel af en fladbanket jæger. Nej - det er pjat. Se B og C.
  • Jägerschnitzel (version B) er en kalveschnitzel med tomat-fløde-svampe-hvidvinssovs. Nogen gange med lidt brandy i. På fransk vil den tiltales Escalope à la chasseur - hvilket bare betyder jægerschnitzel.
  • Jägerschnitzel (version C) der kan være tale om DDR varianten, hvor en jägerschnitzel blev lavet af en jagtpølse (jagdwurst) eller en bratwurst i skiver. Pølseskiverne bliver som schnitzlen paneret og stegt. Dertil tomatsovs eller letcho (DDR navn for "ungarsk" grøntsagsblanding). Kendes også som Jägerschnitzel auf Spirelli - altså med DDR pasta til.
  • Zigeunerschnitzel er en schnitzel i en krydret sovs med rødpeber, paprika, rødvin mv. Som regel af svinekød.
  • Paprikaschnitzel er næsten ikke til at skelne fra ovenstående.
  • Käseschnitzel er en schnitzel med smeltet ost
  • Krüstchen er en specialitet fra Reinland eller Sauerland. En schnitzel på rugbrød eller toast med spejlæg ovenpå. Serveres med fx pommes frites. I Kölln kan Krüstchen betyde gullash. Sådan er der så meget.
  • Rahm-schnitzel er en schnitzel i flødesovs og masser af peber.
  • Cordon-Bleu er en schnitzel fyldt med skinke og ost.
  • Parisian schnitzel er som en Wienerschnitzel - men uden raspen.
  • Schnitzel Holstein er en wienerschnitzel, som vi kender den med spejlæg og kapers. Efter sigende opkaldt efter Geheimeråd Fritz von Holstein (1837-1909), som hver dag spiste frokost på Restaurant Borchardt i Berlin. Borchardt er en berlininstitution fra 1853 og en super frokokost restaurant i Französische Str. 47, hvis du har råd til det. Bestillingen lød "Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell". Kan også hedde Kalbsschnitzel à la Holstein eller Schnitzel Holsteiner Art. Andre mener bare, at den stammer fra delstaten Holstein. Tilbehøret kan være lidt laks, brødcrutoner, kaviar og grønne bønner.
  • Berliner Schnitzel af kohud. Se menukortet.
  • Hawaii - er jo med ananas på
fShare
11

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Aftensmad i Kreuzberg

Kreuzberg har masser af gode steder, hvor køkkender fra hele verden mødes. En tur ned af Oranienstrasse fra Oranienplatz ned mod Kottbusser Tor giver duften af mad fra alle verdenshjørner. Kottbusser Tor for tyrkisk fastfood – pizza, kebab, pølser. Døgnet rundt ligger her en tyk em af grillbar. Paul-Lincke U [ ... ]

Spiseguiden
Top ti til ferien i Tyskland - klar til roadtrip

Tyskland har fantastisk meget at byde på. Mange danskere drøner igennem på Autobahn til ferien ved Middelhavet, eller flyver over Tyskland. Middelhavet er også et godt sted. Men er du til en lidt alternativ ferie, så er Tyskland super velegnet til en road-trip ferie: God mad, godt vejr, historie og kultur og gode vine [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Sissel-Jo Gazan: Vi elsker Berlin

Anmeldelse. "Vi elsker Berlin" er Sissel-Jo Gazans udråb i hendes personlige guide til Berlin. Sissel-Jo Gazan har boet de sidste 10 år i Berlin og hun deler gavmildt ud af hendes elskede Berlin. Kvarter for kvarter i det centrale Berlin bliver indtaget. Især Mitte, Prenzlauer-Berg, Friedrichhain og Kreuzberg står Sissel-Jo' [ ... ]

Guidebøger
Søren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Jesper Bugge Kold: Land i datid

Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Få antik kunst med hjem til stuen

Berlin flyder over af klassiske skulpturer og på Gipsformerei kan du købe dig en gipsafstøbning med hjem. Drømmen om at have din egen statue af Michelangelo eller Auguste Rodin er ikke helt håbløs.

So f.....g specialbutik

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Zeit für Brot

    Berlin Food Stories May 23, 2018 | 08:52 am

    Sourdoughs as plump and heavy as vespa tires. Bread rolls that echo like a perfectly ripe melon when you tap them with your fingers. Loafs...The post Zeit für Brot appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #27

    Berlin Food Stories May 10, 2018 | 10:50 am

    Dear Reader, May is all about celebrating summer vibes and sipping on wine, which is exactly why it’s time for RAW Wine Fair. It kicks off...The post Berlin Food Digest #27 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • The Essential Berlin Dance Floor Playlist

    iHeartBerlin.de Jun 22, 2018 | 00:25 am

    Electronic music seems to pulsate through Berlin’s veins like a never-ending energy flow. A rhythm that has been pushing the city and its people forward for decades, four-to-the-floor, one bass drum at a time. Berlin is a place where raves are endless, where nights become days, and you can lose yourself between beats and lights. Often, […]

    Read more...
  • Requiem for a Piece of Meat – When Theater Turns You Vegan

    iHeartBerlin.de Jun 21, 2018 | 04:52 am

    What is the difference between the meat on our body and the meat on our plates? Is there really one? Why does our brain rather consider a bunch of oversized fake sausages “meat” while the real meat sits naked on top of it? For the research to his award-winning piece Requiem for a Piece of […]

    Read more...
  • Game-Changing Projects for Berlin’s Future

    iHeartBerlin.de Jun 19, 2018 | 00:10 am

    Germans are famous for their grumpiness – and sometimes it feels like the new expats are adapting it quicker than they would admit themselves. While gentrification is a real issue, we cannot stay entirely focused on that, because that leaves us with no time to support new initiatives with the potential to have a really […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...