Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Schnitzelleksikon

Schnitzel findes på næsten ethvert spisekort i Berlin. De fleste børn elsker en god schnitzel. Et fladbanket stykke kalvekød med rasp. Kan også være af svinekød eller sågar kalkun. Tilbehøret kan være brasekartofler, fritter og en let undskyldning for en salat. Østrigs hovedstad Wien får æren af Wienerschnitzlen, men schnitzlen har historie helt tilbage til det byzantinske rige. Kaiser Basileios I (867-886 e.kr) foretræk sin Schnitzel med et tyndt lag guld siger rygtet - men det havde de færreste råd til. Derfor den gyldne brødskorpe.


Laver du din schnitzel selv (respekt), så slå schnitzlen så flad som muligt før du vender i rasp og æg. Steg i så meget fedt, at Schnitzlen flyder frit i panden. Færdig når den er gylden. Alle schnitzlers moder af en restaurant er ifølge brødrene Price Restaurant Figlmüller i Wien. Men Berlin kan nu også servere nogle ordentlige lapper, der dækker en hel tallerken. Favoritstedet er Restaurant Austria på Marheinkeplatz i Kreuzberg. Den danske ide med en "dreng" på toppen af Schnitzlen med citron, kapers, benfri sild og peberrod er dansk. Sådan en anretning har de alligevel ikke set i Berlin. Tag dit schnitzelkørekort her:

  • Wienerschnitzel er fladbanket schnitzel af kalvekød vendt i rasp eller brødkrumme og æg og stegt i smør eller olie. Kan blive enormt store. Hvis din schnitzel bare er "wiener art" er det nok ikke kalvekød. Ofte med en lille citronskive til - og måske agurkesalat.
  • Sweineschnitzel er en schnitzel af fladbanket svinekød.
  • Putenschnitzel er er en schnitzel af fladbanket kalkunkød
  • Jägerschnitzel (version A) er en schnitzel af en fladbanket jæger. Nej - det er pjat. Se B og C.
  • Jägerschnitzel (version B) er en kalveschnitzel med tomat-fløde-svampe-hvidvinssovs. Nogen gange med lidt brandy i. På fransk vil den tiltales Escalope à la chasseur - hvilket bare betyder jægerschnitzel.
  • Jägerschnitzel (version C) der kan være tale om DDR varianten, hvor en jägerschnitzel blev lavet af en jagtpølse (jagdwurst) eller en bratwurst i skiver. Pølseskiverne bliver som schnitzlen paneret og stegt. Dertil tomatsovs eller letcho (DDR navn for "ungarsk" grøntsagsblanding). Kendes også som Jägerschnitzel auf Spirelli - altså med DDR pasta til.
  • Zigeunerschnitzel er en schnitzel i en krydret sovs med rødpeber, paprika, rødvin mv. Som regel af svinekød.
  • Paprikaschnitzel er næsten ikke til at skelne fra ovenstående.
  • Käseschnitzel er en schnitzel med smeltet ost
  • Krüstchen er en specialitet fra Reinland eller Sauerland. En schnitzel på rugbrød eller toast med spejlæg ovenpå. Serveres med fx pommes frites. I Kölln kan Krüstchen betyde gullash. Sådan er der så meget.
  • Rahm-schnitzel er en schnitzel i flødesovs og masser af peber.
  • Cordon-Bleu er en schnitzel fyldt med skinke og ost.
  • Parisian schnitzel er som en Wienerschnitzel - men uden raspen.
  • Schnitzel Holstein er en wienerschnitzel, som vi kender den med spejlæg og kapers. Efter sigende opkaldt efter Geheimeråd Fritz von Holstein (1837-1909), som hver dag spiste frokost på Restaurant Borchardt i Berlin. Borchardt er en berlininstitution fra 1853 og en super frokokost restaurant i Französische Str. 47, hvis du har råd til det. Bestillingen lød "Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell". Kan også hedde Kalbsschnitzel à la Holstein eller Schnitzel Holsteiner Art. Andre mener bare, at den stammer fra delstaten Holstein. Tilbehøret kan være lidt laks, brødcrutoner, kaviar og grønne bønner.
  • Berliner Schnitzel af kohud. Se menukortet.
  • Hawaii - er jo med ananas på

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Krigsgrave i Brandenburg og Berlin

Krig er død. Og overalt i Brandenburgs små byer er der krigergrave fra flere generationer af krige - især Napoleonskrigene, "befrielseskrigene" i 1864 (mod Danmark), 1866 (mod Østrig), 1870/71 (mod Frankrig), 1. Verdenskrig og 2. verdenskrig. Krigergravene er en håndgribelig og sørgelig dokumentation af krigen [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Condé - skelettet af Alte Fritz's hest

Condé var Frederik den Stores hest. Hesten er nu død. Det skete allerede i 1804, men du kan stadig møde hestens skelet på det Veterinære Institut på Freies Universitet i Berlin.

Teknik- og videnskabsmuseer
Michael Boas Pedersen: Danmark under den kolde kri...

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Egevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til BerlinEgevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til B...

Anmeldelse. Jacob Egevang og Michael Kornmaaler har begået en solid guide til Berlin, som de kalder 90files. De 90files dækker over 90 familieoplevelser i Berlin. De to har ligesom Berlin-guide suset rundet i Berlin de sidste 5 år. De har prøvet det hele. De er værd at lytte til. Bogen 90files findes kun elektronisk, [ ... ]

Guidebøger
Thomas Haarder: Kryssing - Leder af Frikorps Danma...

Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronte [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Fuchsbau bunkeren i Bad Sarow - rævegrav for nazis...

I sommeren 1943 besluttede waffen-SS at det var nødvendigt med en efterretningsbunker, og de fandt en passende plads nær Bad Sarow i Rauener Berge sydøst for Berlin. Med vanlig SS dramatik blev bunkeren kaldt "Fuchsbau" - rævegraven. Bunkeren blev efter krigen overtaget af DDR styret. I dag er den åben for besø [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Forsthaus Strelitz

    Berlin Food Stories Apr 5, 2018 | 10:44 am

    Escapism might seem like the most plausible cause for a Michelin-star trained chef to open a restaurant 90 minutes car drive North of Berlin in...The post Forsthaus Strelitz appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN FOOD DIGEST #26

    Berlin Food Stories Mar 28, 2018 | 08:52 am

    Dear Reader, Sorry for going quiet on you. We’ve been head-over-heels immersed in our very first NEU Dinner which dropped a gastronomic bomb on Berlin...The post BERLIN FOOD DIGEST #26 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • MINE

    Berlin Food Stories Mar 22, 2018 | 16:44 pm

    Once upon a time, in the early 1980’s, Meinekenstraße 10 was perhaps THE leading restaurant destination in all of Berlin. It was here that Henry...The post MINE appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Eva & Adele: The Story of an Iconic Berlin Artist Couple

    iHeartBerlin.de Apr 20, 2018 | 02:43 am

    They are the gender fluid twins in art, bold style icons, prolific artists across multiple fields. They’ve established a stimulating, brazen presence that has gained artistic recognition globally. Their unique performance act has been around for 25 years, and yet they never run out of ideas for their next outfit. This fabulous duo calls Berlin […]

    Read more...
  • The Talented Furniture Designers of Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 19, 2018 | 12:02 pm

    photo: Benjamin Pohle Germany is the country where the Bauhaus was born founded by Walter Gropius an outstanding  Berliner who, among his revolutionary legacy, coined the historic quote “Form follows function”. He looked for the union between use and aesthetics. Berlin has it all, (only if it was at the sea…) so it’s not surprising that […]

    Read more...
  • The Best Spanish Restaurants in Berlin

    iHeartBerlin.de Apr 16, 2018 | 19:50 pm

    Oh, Spain…How to describe you? Besides everything, Spain is a country that keeps charming and surprising both its new visitors and its inhabitants. Envied because of the weather, admired for its historical, cultural and artistic legacy and desired for it’s rich, healthy and extremely varied gastronomy, Spain never leaves you indifferent. That’s why if you […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – Healthier Eating Options

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:56 am

    Working as a food blogger and eating out all day is fun but at the the same time quite challenging, when you want to stay healthy with your diet. Since I work in Mitte, here are my favorite (lunch) places that offer fantastic tasty foods […]The post Eating in Berlin – Healthier Eating Options appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Eating in Berlin – February Favorites

    Eating in Berlin Mar 11, 2018 | 09:34 am

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Buttermilk pancakes at Southern Vittles […]The post Eating in Berlin – February Favorites appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...