Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Schweinshaxe - Vikingmad fra Spree

fShare
0

Kært ben har mange navne: Eisbein - også kaldet Schweinshaxe,  Hacse, Hechse, Haxe, Hämsche, Bötel, Stelze og Gnagi er den del på grisen, der befinder sig mellem knæ/albue og fodledet. På dansk svineskank. Der er masser af fedt på kødet og det skal tilberedes længe før det kan spises. Til gengæld er det vanskeligt at finde et stykke svinekød med mere smag i. Eisbein og schweinshaxe er tyske madklassikere.

haxe


Eisbein serveres i Berlin ofte kogt med ærtepure, sauerkraut eller andre simple anretninger. I Sydtyskland og Østrig bliver kødet ofte bagt i ovnen og får en sprød sværd. Det kaldes Schweinshaxe.  Det får man ofte i Berlin også.

Nogle steder er skanken "gepökelt" - det betyder sprængt. Tilbehør kan være brasede kartofler, sauerkraut, ærtepure eller knödel - nogen gange med en god og kraftig sovs. Salat har vi aldrig oplevet.

Skal du øve dig inden rejsen er der masser af opskrifter at finde på internettet - blandt andet her. Eisbein kan du få overalt - også på Berlins ældste restaurant - Zur Letzten Instanz. På havnen i Flensburg ligger Restaurant Hansen. Her får du haxe i kæmpeportioner, når du er på vej til eller fra Berlin. 

Opskrift - et forslag til Schweinshaxe

Hak løg og hvidløg og læg dem i en gryde med vand, peper, lauerbærblade, enebær og måske lidt kommen og salt. Læg skanken i gryden og snurrekog gerne ca 1½ time. Vandet skal dække. Kog fx om formiddagen. Til sidst giver du skanken et time i ovnen ved 200 grader. Tyskerne ridser ikke skindet og opnår et panser af svær omkring. Den kan blive flot, hvis du ridser i tern. I filmen ovenfor ryger de bare i ovnen i 4 timer mens de ligger og hygger sig i øl. Det giver også en god sovs.

En voksen mand kan kæmpe sig igennem en skank på et kilo - der er del fedt og ben man ikke spiser. Men du kan nok regne ca 1½ person per skank.

Spis med lidt sauerkraut til og semmelknödel.


Engelsk: Eisbein. Fransk: Pieds de porc, Jarret de porc, Jambonneau. Spansk: Odillo de cerdo og Dansk: Skank.




 

fShare
0

En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Søren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Industrikultur i Berlin og Brandenburg

Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.&n [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
UNESCO verdensarv som rejsefører

UNESCOs Verdensarv er steder som f.eks. skove, bjergkæder, søområder, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller hele byer, som er blevet erklæret bevaringsværdige som verdensarv. Det er FN organisationen UNESCO, som styrer fredningerne. Fredet i verdensklasse.

Temaguider - røde tråde gennem byen
På sporet af kampene om Seelower Höhen i foråret 1...

Forfatteren Ove C. Kronborg har en dyb viden om begivenhederne omkring Berlin i krigens sidste dage. Vil du på sporet af slaget om Berlin har Ove C. Kronborg skrevet dette turforslag til berlin-guides læsere, hvor du kommer på sporet af kampene omkring Seelower Höhen øst for Berlin i februar - april 1945 [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Højreekstremisme – fakta, myter og misforståelser…...

Varefakta. Nationalsocialisterne (nazisterne) styrede det tyske tusindårsrige ud over afgrunden. Det var fail på alle tænkelige områder. Mærkeligt, for er det ikke godt både at være ”national” og ”social”? Når det sættes sammen bliver det til nationalsocialisme og million [ ... ]

Berlins historie
1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdagen1945: Yevgeny Khaldei: Flaget hejses over Rigsdage...

Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren.

Billeder fra Berlin
1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikken1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikke...

Billedet viser Philip Scheidemann, der fra vestbalkonen på Reichstagsbygningen (andet vindue) udråber Weimarrepublikken til folkemængden nedenfor og for hele tyskland den 9. november 1918.

Billeder fra Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Palsta

    Berlin Food Stories Nov 1, 2018 | 11:29 am

    Oderstraße should righteously be renamed the riviera of Neukölln. The street constitutes the western border of Tempelhofer Feld and beyond it you have nothing but...The post Palsta appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #30

    Berlin Food Stories Oct 18, 2018 | 13:44 pm

    Dear Reader, Greetings from the other side of a legendary Berlin food summer that came filled with magnificent food, events, sundowners and much more. Things...The post Berlin Food Digest #30 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 20:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge

    Eating in Berlin Nov 6, 2018 | 23:01 pm

    AD/WERBUNG   Whenever the temperature drops, there are certain things I immediately crave: hot soups, fluffy blankets you can also wrap around your neck as a scarf and a comforting big bowl of porridge in the morning. If this is also you, stay tuned, because […]The post Eating in Berlin – Change it up with Berchtesgadener porridge appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro

    Eating in Berlin Oct 5, 2018 | 10:15 am

    AD/WERBUNG   You wouldn’t believe it, but I’ve never been to one of the Metro wholesale stores before. I’ve seen people coming back from their adventures at this seemingly magical place, where you can get everything food-related your heart desires, but never had the chance […]The post Explore one of Berlin’s biggest wholesale stores: Metro appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 14:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...