Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Schweinshaxe - Vikingmad fra Spree

Pin It

Kært ben har mange navne: Eisbein - også kaldet Schweinshaxe,  Hacse, Hechse, Haxe, Hämsche, Bötel, Stelze og Gnagi er den del på grisen, der befinder sig mellem knæ/albue og fodledet. På dansk svineskank. Der er masser af fedt på kødet og det skal tilberedes længe før det kan spises. Til gengæld er det vanskeligt at finde et stykke svinekød med mere smag i. Eisbein og schweinshaxe er tyske madklassikere.

haxe


Eisbein serveres i Berlin ofte kogt med ærtepure, sauerkraut eller andre simple anretninger. I Sydtyskland og Østrig bliver kødet ofte bagt i ovnen og får en sprød sværd. Det kaldes Schweinshaxe.  Det får man ofte i Berlin også.

Nogle steder er skanken "gepökelt" - det betyder sprængt. Tilbehør kan være brasede kartofler, sauerkraut, ærtepure eller knödel - nogen gange med en god og kraftig sovs. Salat har vi aldrig oplevet.

Skal du øve dig inden rejsen er der masser af opskrifter at finde på internettet - blandt andet her. Eisbein kan du få overalt - også på Berlins ældste restaurant - Zur Letzten Instanz. På havnen i Flensburg ligger Restaurant Hansen. Her får du haxe i kæmpeportioner, når du er på vej til eller fra Berlin. 

Opskrift - et forslag til Schweinshaxe

Hak løg og hvidløg og læg dem i en gryde med vand, peper, lauerbærblade, enebær og måske lidt kommen og salt. Læg skanken i gryden og snurrekog gerne ca 1½ time. Vandet skal dække. Kog fx om formiddagen. Til sidst giver du skanken et time i ovnen ved 200 grader. Tyskerne ridser ikke skindet og opnår et panser af svær omkring. Den kan blive flot, hvis du ridser i tern. I filmen ovenfor ryger de bare i ovnen i 4 timer mens de ligger og hygger sig i øl. Det giver også en god sovs.

En voksen mand kan kæmpe sig igennem en skank på et kilo - der er del fedt og ben man ikke spiser. Men du kan nok regne ca 1½ person per skank.

Spis med lidt sauerkraut til og semmelknödel.


Engelsk: Eisbein. Fransk: Pieds de porc, Jarret de porc, Jambonneau. Spansk: Odillo de cerdo og Dansk: Skank.




 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Thomas Haarder: Kryssing - Leder af Frikorps Danma...

Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronte [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Tjeklisten - hvad sker der i Berlin her og nu?

Berlin-guide.dk giver dig overblik og baggrund om Berlin. Men her står sjældent noget om næste weekend. Hvis du er på vej til Berlin og vil vide, hvad sker der lige nu, så er det nødvendigt at surfe rundt en ½-1 time og danne sig et overblik. Er du til rock, jazz, gadeteater, opera, fodbold, ishockey - el [ ... ]

Guide til events i Berlin - hvad sker der næste we...
Sigurd fortæller om Luther

Anmeldelse. 2017 er året, hvor kirken fejrer 500 året for Martin Luther's teser. Martin Luther har haft enorm betydning på vores kirke, vores samfund, vores kultur - og hvad vi tænker om os selv. Der er kommet flere store Luther udgivelser i 2017. Men også en lille introduktion fra Politikkens forlag: "Sigurd fort&aeli [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Seídeneck m.fl.: 111 steder i Berlin som du skal s...

Anmeldelse. Første gang man kommer til Berlin skal man se Brandenburger Tor, Unter den Linden, Museumsøen, Kurfürstendam og alle de store kendte sites. Men efter tre eller fire besøg begynder man at blive nysgerrig efter, hvad Berlin mon gemmer i kringelkrogene. Og Berlin er et stort kludetæppe af kringelkroge og ove [ ... ]

Guidebøger
Poul Nielsen: Kun et nummer

Anmeldelse. Den 25. november 1943 blev Poul Nielsen arresteret af Gestapo i Odense og sendt til KZ-lejren i Sachsenhausen ved Berlin. Poul var 18 år. Poul Nielsen fortæller i "Kun et nummer - 18 måneder i KZ Sachsenhausen" om arrestationen, deportationen, opholdet og om hvordan man overlever i en hverdag med ubeskrivelig ondskab o [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Stralsund og Rügen - der næsten blev dansk

Stralsund. Den idylliske hansestad Stralsund er fredet i verdensklasse af UNESCO. Stralsund har spillet en rolle i Danmarkshistorien, da Valdemar Atterdag blev besejret her og måtte indgå "Stralsundfreden" i 1370 - og igen i 1429 gik det galt. Men tag nu fredeligt til Stralsund og nyd byen og øen Rügen i dag. Der er så [ ... ]

Guide til byer rundt om Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Aldimashqi

    Berlin Food Stories Feb 22, 2018 | 22:29 pm

    No other district in Berlin showcases a broader spectrum of Arab culture than the area around Sonnenallee in Neukölln. A myriad of restaurants, casinos and...The post Aldimashqi appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • St. Bart

    Berlin Food Stories Feb 9, 2018 | 09:08 am

    In a time where the pressure of the explosive growth around Berlin’s restaurant scene is threatening the existence of great, casual dining, St. Barts appears...The post St. Bart appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #25

    Berlin Food Stories Feb 3, 2018 | 09:02 am

    Dear Reader, I hope 2018 has got you feeling all fresh and ready for a year of serious eating in Berlin! The city’s usual January...The post Berlin Food Digest #25 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Berlin’s Most Beautiful Men

    iHeartBerlin.de Feb 22, 2018 | 04:04 am

    photo: Hannes Gade Berlin might not have a reputation for being the place where the most beautiful men reside, but that’s only because we have to wear coats seven months of the year. So Rio, you can officially pack your bags!  Since Berlin men are so open-minded, liberal, and often don’t even mind stripping it […]

    Read more...
  • 5 Essential Things You Have to Know When You’re New in Berlin

    iHeartBerlin.de Feb 21, 2018 | 00:49 am

    illustrations: Berk Karaoglu Expats arrive in the city with varying levels of life experience and capacities to adapt. Everyone is anxious to speed up the initiation process and finally become a true Berliner, but few are aware that this noble title comes at a price. First off, you have to learn to live with extremely […]

    Read more...
  • PortrAid: When Art Helps People in Need

    iHeartBerlin.de Feb 20, 2018 | 03:41 am

    Sponsored Today we want to introduce you to a very special exhibition that’s currently happening at the DRIVE. Volkswagen Group Forum in Berlin-Mitte. Initiated by Thomas Rusch and the ABURY Foundation from Berlin the exhibition “PortrAid. Get art. Give work.” shows portraits of weavers from Ethiopia taken by photo artist Xiomara Bender. What makes this […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...