Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Schweinshaxe - Vikingmad fra Spree

Kært ben har mange navne: Eisbein - også kaldet Schweinshaxe,  Hacse, Hechse, Haxe, Hämsche, Bötel, Stelze og Gnagi er den del på grisen, der befinder sig mellem knæ/albue og fodledet. På dansk svineskank. Der er masser af fedt på kødet og det skal tilberedes længe før det kan spises. Til gengæld er det vanskeligt at finde et stykke svinekød med mere smag i. Eisbein og schweinshaxe er tyske madklassikere.

haxe


Eisbein serveres i Berlin ofte kogt med ærtepure, sauerkraut eller andre simple anretninger. I Sydtyskland og Østrig bliver kødet ofte bagt i ovnen og får en sprød sværd. Det kaldes Schweinshaxe.  Det får man ofte i Berlin også.

Nogle steder er skanken "gepökelt" - det betyder sprængt. Tilbehør kan være brasede kartofler, sauerkraut, ærtepure eller knödel - nogen gange med en god og kraftig sovs. Salat har vi aldrig oplevet.

Skal du øve dig inden rejsen er der masser af opskrifter at finde på internettet - blandt andet her. Eisbein kan du få overalt - også på Berlins ældste restaurant - Zur Letzten Instanz. På havnen i Flensburg ligger Restaurant Hansen. Her får du haxe i kæmpeportioner, når du er på vej til eller fra Berlin. 

Opskrift - et forslag til Schweinshaxe

Hak løg og hvidløg og læg dem i en gryde med vand, peper, lauerbærblade, enebær og måske lidt kommen og salt. Læg skanken i gryden og snurrekog gerne ca 1½ time. Vandet skal dække. Kog fx om formiddagen. Til sidst giver du skanken et time i ovnen ved 200 grader. Tyskerne ridser ikke skindet og opnår et panser af svær omkring. Den kan blive flot, hvis du ridser i tern. I filmen ovenfor ryger de bare i ovnen i 4 timer mens de ligger og hygger sig i øl. Det giver også en god sovs.

En voksen mand kan kæmpe sig igennem en skank på et kilo - der er del fedt og ben man ikke spiser. Men du kan nok regne ca 1½ person per skank.

Spis med lidt sauerkraut til og semmelknödel.


Engelsk: Eisbein. Fransk: Pieds de porc, Jarret de porc, Jambonneau. Spansk: Odillo de cerdo og Dansk: Skank.




 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Museum des Kapitalismus

Et kapitalisme museum i Berlin - ovenikøbet i det gamle DDR? Det er i hvert fald nødvendigt med information. Hvor socialismen på den ene side har et venligt og socialt ansigt og det på trods nærmest uden undtagelse har resulteret i forfærdende levevilkår – så har kapitalismen et frastød [ ... ]

Historie- og kultur museer
Søren Kams erindringer: Et liv uden fædreland

Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Holocaust og civilsamfundets reaktionHolocaust og civilsamfundets reaktion

Anmeldelse. Man kunne ønsket at det ikke var sket. At nogen havde grebet ind og sagt stop. Men det skete. Under 2. verdenskrig blev jøderne og andre uønskede myrdet i millionvis. Slæbt, tæsket og banket ud af deres boliger og forretninger, kørt på kreaturvogne direkte i gasovne. Hvad tænkte deres  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skrive [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Markthalle IX - streetfood og gourmet

Markthalle IX er en af Berlins gamle markedshaller. Markedshallerne bliver genopdaget i disse år, for det er en fremragende måde at have indendørs markeder på. Markthalle  IX i Eisenbahnstrasse fører i feltet med mad events som "Wurst und durst" - alt om øl og pølser.

So f.....g specialbutik
Wolfgang Büscher: Berlin Moskva, en rejse til fods...

Anmeldelse. Journalisten Wolfgang Büscher trak en dag i 00érne vandrestøvlerne på, pakkede sine nelliker, og gik af støvede landeveje den lange vej fra Berlin til Moskva. I sporene af både Napoleon og Hitler. Det tog ham tre måneder at gå turen med en lille rygsæk og en håndfuld kort.

Guidebøger

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • Touring Bavaria

    Berlin Food Stories Jun 12, 2018 | 18:26 pm

    THIS ARTICLE IS PRESENTED IN COLLABORATION WITH DS AUTOMOBILES DIESER ARTIKEL WIRD IN ZUSAMMENARBEIT MIT DS AUTOMOBILES PRÄSENTIERT The lush green hills and mountainous region...The post Touring Bavaria appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Zeit für Brot

    Berlin Food Stories May 23, 2018 | 08:52 am

    Sourdoughs as plump and heavy as vespa tires. Bread rolls that echo like a perfectly ripe melon when you tap them with your fingers. Loafs...The post Zeit für Brot appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #27

    Berlin Food Stories May 10, 2018 | 10:50 am

    Dear Reader, May is all about celebrating summer vibes and sipping on wine, which is exactly why it’s time for RAW Wine Fair. It kicks off...The post Berlin Food Digest #27 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Blogfabik Celebrating its 3rd Anniversary Party

    iHeartBerlin.de Jun 23, 2018 | 15:41 pm

    It’s already been three years now that iHeartBerlin is part of Blogfabrik, the fun content creator community and workspace in the heart of Kreuzberg. It was a great three years and I am still super happy and proud to be part of it, surrounded by like-minded people from the digital world and the lovely Blogfabrik […]

    Read more...
  • The Essential Berlin Dance Floor Playlist

    iHeartBerlin.de Jun 22, 2018 | 00:25 am

    Electronic music seems to pulsate through Berlin’s veins like a never-ending energy flow. A rhythm that has been pushing the city and its people forward for decades, four-to-the-floor, one bass drum at a time. Berlin is a place where raves are endless, where nights become days, and you can lose yourself between beats and lights. Often, […]

    Read more...
  • Requiem for a Piece of Meat – When Theater Turns You Vegan

    iHeartBerlin.de Jun 21, 2018 | 04:52 am

    What is the difference between the meat on our body and the meat on our plates? Is there really one? Why does our brain rather consider a bunch of oversized fake sausages “meat” while the real meat sits naked on top of it? For the research to his award-winning piece Requiem for a Piece of […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Favourite Korean Foods in Berlin

    Eating in Berlin Apr 27, 2018 | 18:37 pm

    Juki – Tteokbokki Tteokbokki, translated as “stir-fried rice cake”, is one of my favourite Korean snacks/meals of all time. It’s chewy, sticky, spicy, and sweet – definitely on my order list, if I see it on the menu. Apparently this dish has been part of […]The post Favourite Korean Foods in Berlin appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES

    Eating in Berlin Apr 1, 2018 | 15:14 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start!   Grand Tang Xi Yu Little […]The post EATING IN BERLIN – MARCH FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...