Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pølseleksikon til rejsen

Pin It

Pølsetyskere? Ordet er ikke uden baggrund, for tyskerne er virkelig vilde med pølser og laver dem i en kvalitet og variation man kun kan drømme om i våde natlige pølsedrømme. Her et lille leksikon, som tager dig rundt i den tyske pølseverden.


gladpolse
Foto: Ok - det er en berlinsk hotdog. Den ser bare så glad ud.


Berlin-guides lille pølseleksikon 


Et besøg hos en tysk slagter sætter begrebet "pølse" i perspektiv. Når det gælder pølse får de fleste europæiske nationaliteter baghjul. Pølsetyperne er beskrevet på fx flæskoteket. Et fremragende udstillingssted er naturligvis stormagasinet KDW, hvor der jævnt hen er nogle hundrede variationer at vælge imellem. Desuden kan vi kun opfordre til at gå på opdagelse i byens slagterbutikker.

Pølser opdeles i madpølser (kochwurst), kogepølser (brühwurst) og råpølser (rohwurst).

  • Kochwurst er pølse, der er lavede at kogte ingredienser og som holdes sammen af fx den størknede fedt. Det gælder fx fx rotwurst, blutwurst og grützwurst, leberwurst, kartoffelwurst, sylte, pressack, aspik, knipp og Moppkenbrot. 350 varianter i Tyskland.
  • Brühwurst er de fleste af de pølsetyper, der findes i pølsevognen. Her er pølserne kogt eller røget efter at tarmene er fyldt. Meget findelt fyld - men der kan være lidt grovere stykker i for at give smag og pynte. Der er 800 varianter i Tyskland.
  • Rohwurst er pølser, der er gjort færdige gennem sprængning, saltning eller rygning. Det kan være tepølser eller spegepølser, salami eller cervelat. 500 varianter i Tyskland.

Herunder får du en lille oversigt over de grillpølser - bratwurste, som du kan møde hos pølsemanden i Berlin. Men det bedste er naturligvis selv at smage på dem. Samlebetegnelsen er grillpølser eller bratwurst - og kommer nærmest brühwurst.

Til currywursten mit darm anvendes normalt en bockwurst, som en lige ud af landevejen pølse, der oprindeligt blev serveret til øltypen bockbier. Den skulle efter sigende være opfundet i Berlin af Rober Scholtz i midten af 1800-tallet. Lavet af flæsk og spæk og typisk saftig og sprød at bide i. Krydret mildt med pepper, paprika, ingefær og muskat. Som regel omkring 3 cm tyk. Til currywursten ohne darm anvendes en pølse kogt i form, så der er ikke brugt tarm. Begge varianter steges til currywursten.

Der findes masser af varianter at gå på jagt efter i grillbaren. Der omkring 50 forskellige bratwurst udgaver i Tyskland. Her er de mest almindelige nævnt.

  • I grillbaren er Frankfurteren er en af de mest almindelige pølser. 70 procent flæsk og 30 % spæk og krydret med kardemomme og muskat. Røget og saltet. Spises kogt eller grillet. Den findes også i de fleste danske pølsevogne sammen med
  • Wienerpølsen. Wienerpølsen er en nær slægtning til Frankfurteren men noget mindre. Behandlet på samme måde men med 50% kalv, 20 % flæsk og 30 % spæk. Krydret med koriander og muskat.
  • Mettwurst er bogstavlig talt kødpølse (meat-pølse) af svinekød. I Nordtyskland minder det om de sønderjyske kålpølser, der har et meget højt indhold af kød. I Sydtyskland minder det mere om tepølser, der kan smøres på brød. Hvis det etr kålpølsen, så koges den og servers med brasede kartofler og sauerkraut - i Danmark med grønlangkål og brune kartofler.
  • Müncherner Weisswurst er med 50 % kalv, 30% flæsk og 20 % kalvehoved, typisk krydret med persille, citronskal, ingefær og muskat. En bleg pølse med fint grønt fra persillen. Koges og spises med sød sennep, brezl og Weissbier. Skindet kan være sejt så fjern det før du tygger. Andre mener, at pølsens indhold skal vrides ud. Under ingen omstændigheder spiser man skindet. Det er en pølse, der deler vandene. I dag sælges alle weisswurst forkogt, men i gamle dag var de rå og skulle derfor spises inden klokken 12 samme dag. Nogle steder i Bayern serveres de fortsat kun om formiddagen. Stege den gør kun uvidende barbarer. Pølsen blev opfundet den 22. februar 1857 af slagtermester Joseph Moser fra Gasthaus "Das Ewige Licht" i München, som kogte pølserne i stedet for at stege dem - og voila. Læs mere om weisswurst. Weisswurst er mere restaurantpølse end pølsevognspølse.
  • Debrecziner af 50% kalv og 50 % flæsk og et ordentligt skud paprika. Steges og spises som regel som en del af sammenkogte retter. Pølse er udbredt især i området for det gamle østrig-ungarn og pølsen er opkaldt efter den ungarske by Debrecen.
  • Regensburger Würste er en lille tyk pølse, der spises kogt, røget eller stegt. Lokalt - Regensburg - er den kendt som en "knacker".
  • Nürnberger Rostbratwurst er på størrelse med en finger og spises ofte per dusin. 70% flæsk og 30 % spæk. Krydret med merian.
  • Thüringer er fra Thüringen og beskyttet af EU. Der kan altså ikke komme Thüringer fra andre steder. Thüringer er en ordentlig basse på mindst 15 cm. Den ældste opskrift ligger i statsarkivet i Weimar og er fra 1613. En Nordhessische Bratwurst og en Luxemburger eller Lëtzebuerger Grillwurst minder lidt der om. Pfälzer Bratwürste er tilgengæld mere grove end Thüringeren. Kommer du til Thüringen er der mere i historien - og den er naturligvis sat på det første tyske bratwurstmuseum. Der sælges en del pølse-merchandise, som man ikke før har tænkt på.
  • Krakauer pølsen er en stærk og kraftig krydret pølse med pepper, hvidløg og består af 80 % flæsk, 10 % kalv og 10 % spæk. Kraftig røget. Krakaueren er en populær pølse i Berlin.
  • Sulzfelder pølsen er 10 - 15 milimeter tyk men op til en meter lang. Typisk køber du en en halv meter eller en meter ved grillen. Kendes også som en Mainfränkisches wurst.
  • VW pølsen fra folkevognskantinen i Wolfsburg er lavet siden 1938 og bliver solgt i flere millioner hvert år. Der hører en særlig krydderiblanding og en speciel ketchup til.
  • Merguez er en krydret pølse af lammekød fra nordafrika. Du kan være heldig i de tyrkiske grillbarer.

Andre pølser kunne være lange, tynde kalvepølser "Kulmbacher" fra Bayeren, Rote wurst fra Schwaben eller en Coburger. Nu ikke mere pølsesnak.


polseparade

Flæsk og pølsemuseer i Tyskland

Har du tid til at gå på museum har Tyskland en del pølsemuligheder, og pølsemuseer er ikke så kedelige endda. Begynd med Currywurst-museet i Berlin.

Foodies guide til de rigtige pølser i Berlin

Køb gode pølser hos de gode slagtere i Berlin, fx

  • Erchinger Fleischerei Greifswalder Straße 205 i Prenzlauer Berg finder du også på ugemarkederne på Kollwitzplatz og Helmholtzplatz. I 2015 udnævnt til tysk lands bedste slagter. Her laver de selv pølserne. Wurstmanufaktur erster klasse.
  • Kumpel & Keule i Markthalle IX skjuler ikke noget. Slagtermesterne Hendrik "Wurstsack" Haase og Jörg Förstera har lavet deres slagteri af glas, så du kan følge det hele. Hendrik Wurstscack er en pølsetroldmand, som før har været leder af KDW's slagteafdeling.
  • Stormagasinet KDW skal naturligvis nævnes for deres gigantiske slagterafdeling. Der er dem der smutter en tur i KDW bare for at se slagterafdelingen. Tauentzienstraße 21-24.
  • Fleischerei Naesert i Friedrichhain er ikke kedelig - og han udvider det tyske pølsebælte med eksperimenter med chili, lakrids og hvad han nu har. Koppenstrasse 41-42 i Friedrichhain.
  • Blutwurstmanufaktur på Karl-Marx-Platz 9 - 11 i Neukölln gør det i blodpølse. Så godt at han i Frankrig er udnævnt til Confrérie des Chevaliers du Goûte Boudin - eller ridder af blodpølsen. Der er mange varianter og er du til blodpølse må du omkring her. Har du mulighed for at lave mad selv, så lav Himmel und Erd med din blodpølse. Fremragende ret. Ligger på kanten af det bøhmiske kvarter, som er et besøg værd.
  • Fleischerei GERHARD OBITZ, Ludwigkirchstr. 3, Wilmersdorf,
  • Slagter FRANK BAUERMEISTER, Danckelmannstr. 11, Charlotteburg er kendt slagter i Berlin og laver alting selv. Aldrig af frosset kød.
  • Filetstück i Prenzlauerberg er både slagter og restaurant. Dejlig restaurant endda. Her er det dog mere velhængte, tørmodnede bøffer der er i sigte end pølser. Bare så du ikke går lidt pølseflov fra Schönhauser Allee 45.
  • Fleischerei Domke er DDR slagteren. Du kan også få lidt at spise - fx retter som Tote Oma eller kålroulade. Solid husmandskost. Warschauerstrasse 64 i Friedrichhain.
  • FLEISCHER JÜRGEN BACHHUBER, Güntzelstr. 47, Wilmersdorf har flere filialer rundt om i Berlin. Økologisk kød er varemærket.
  • FLEISCHEREI JÖRG STAROSKE, Potsdamer Str. 116, Tiergarten
  • FLEISCHER HOFFMANN, Maaßenstr. 10, Schöneberg. Findes også i Marheineke-Markthalle i Kreuzberg og i Arminius-Halle in Moabit
  • ROGACKI, Wilmersdorfer Str. 145, Charlottenburg. Rogacki er en kæmpe delikatessebutik eller retter delikatessehal med mange forskellige lækre ting. Der er mulighed for at spise der også, så du ikke selv skal hjem og lave varene.
  • Marche de Cathrine laver lufttørrede franske pølser - hvis du lige trænger til en variant udover de 500 tyske rohwurste. Hun bor i Lortzingsstrasse 12 - men findes også på ugemarkederne i Armeniushalle, Boxhagener platz, Breslauer Platz, Winterfeldtplatz, Mexicoplatz, Kranoldpltaz og Markethalle IX. Lækre sager.
  • Markthalle IX er fuld af kulinariske aktiviteter. Blandt andet "wurst & durst" arrangementer, hvor bryggere og slagtere møder op og sælger deres bedste øl og pølser.
  • Marheinike Markthalle for enden af Bergmannstrasse i Kreuzberg har en stribe gode slagtere, bagere, ostehandlere, grønthandlere mm. Her kan du altid finde et stykke kvalificeret pølse.
 
Rigtig god tur - og velbekomme. Husk at få en serviet med.
 

Læs mere


Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Brandenburg - landet rundt om Berlin

Brandenburg er den delstat, der omgiver Berlin. Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam. Brandenburgs rødder går tilbage til 1157, til Mark Brandenburg, da askanieren Albrächt der Bär erobrede området og gjorde det til en del af hellige romerske rige. Fra 1415 til 1918 styrede Hohenzollerne Brandenburg. Fra 1701 til 1945 v [ ... ]

Introduktion til Berlin
Gruppe rejser med tog er billigt - find en gruppe ...

Det er billigt at køre med tog i Tyskland. Er man flere afsted sammen er der ovenikøbet penge at spare ved at købe en gruppebillet. Men hvad nu, når man kun er sig selv eller to afsted? Deutsche Bahn har løsningen. De har lavet en smart app, som hjælper rejsende med at finde sammen som grupper. Og vupti blev  [ ... ]

Transport til og rundt i Berlin
Socialismen - fakta, myter og misforståelser...en ...

Varefakta. DDR var en socialistisk stat, men hvad betyder det egentligt at være en "socialistisk" stat. Der er noget venligt over "at være social" - og hvem har lyst til at være "asocial". Den venlige varebetegnelse er måske baggrunden for, at Enhedslisten har held til at tiltrække så mange stemmer i Danmark.&nbs [ ... ]

Berlins historie
Søren Kierkegaard: Gentagelsen - Gentagelsen

Anmeldelse. Søren Kierkegaard (1813-1855) er den største filosof, som Danmark har fostret. Han bliver flittigt læst og studeret rundt om i verden. En af de bedste steder at begynde sin Kierkegaard læsning skulle være "Gentagelsen" fra 1843. Jens Staubrand har nænsomt genskrevet den, så den bliver lidt mer [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Vilde dyr i Berlin

Berlin er en grøn by. Masser af parker, vand, frisk luft og et par store skove tæt op ad millionbyen - og så er byen fuld af interessante skraldespande og efterladenskaber. Mange dyr finder derfor Berlin og storbylivet næsten lige så attraktivt som de mennesker, der bor i Berlin.

Natur og dyr i Berlin
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Kør-med ordninger - sparetip for billister og dem ...

Deleøkonomien blomstrer og selvom du ikke har en bil - så er der andre der har. Har du slet ingen penge må du bruge din tommelfinger og blaffe, men har du lidt penge til benzin og færgeudgifter så er der nok nogen der gider at have dig med. Det er ikke bare win-win. Det er også hyggeligt selskab til Berlin. Det  [ ... ]

Transport til og rundt i Berlin

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • JAJA

    Berlin Food Stories Nov 16, 2017 | 09:24 am

    Some great restaurants are destined to mature before their stories are told, like a good bottle of wine. Jaja is one of them, the wine bar in...The post JAJA appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Michelin Stars 2018

    Berlin Food Stories Nov 15, 2017 | 10:25 am

    The Guide Michelin 2018 for Germany is finally out, and there are a couple of surprises in store in terms of unexpected, new Michelin stars...The post Berlin Michelin Stars 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #22

    Berlin Food Stories Oct 14, 2017 | 11:17 am

    Dear Reader, Amen! We’re officially sliding into noodle soup and winter food season. Which is exactly what we all need to cope with news that...The post Berlin Food Digest #22 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • 10 Amazing Galleries & Museums for Contemporary Art in Berlin

    iHeartBerlin.de Jan 1, 1970 | 01:00 am

    artwork: Haegue Yang, photo Marco Funke We’re always keeping you up to date on the coolest contemporary art exhibitions in town – highlighting every art week and pointing you right to the hottest galleries whenever we suggest a route for a particular hood. The Berlin crowd is famous for channeling their creativity in the most [...]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Quà Phê

    Eating in Berlin Nov 19, 2017 | 22:29 pm

    This post is written in cooperation with MasterCard and is part of the current issue of Sister Mag. All pictures were taken by the amazing Jules from Herz und Blut. Winter has arrived in Berlin and there is no quick escape to a warm paradise. […]The post Quà Phê appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Explore Guide

    Eating in Berlin Oct 31, 2017 | 17:46 pm

    If you’ve never heard of or been to Huelva, let me tell you that place is gorgeous. Basically, Huelva is a province in Southern Spain with a capital town that goes by the same name. It’s part of the Andalusia region and borders Portugal and […]The post Huelva Explore Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • Huelva Food Guide

    Eating in Berlin Oct 29, 2017 | 13:17 pm

    Welcome to my Huelva Food Guide! All of my food travel guides are a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging. Since there’s no way I can […]The post Huelva Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...