Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pølseleksikon til rejsen

Pølsetyskere? Ordet er ikke uden baggrund, for tyskerne er virkelig vilde med pølser og laver dem i en kvalitet og variation man kun kan drømme om i våde natlige pølsedrømme. Her et lille leksikon, som tager dig rundt i den tyske pølseverden.


gladpolse
Foto: Ok - det er en berlinsk hotdog. Den ser bare så glad ud.


Berlin-guides lille pølseleksikon 


Et besøg hos en tysk slagter sætter begrebet "pølse" i perspektiv. Når det gælder pølse får de fleste europæiske nationaliteter baghjul. Pølsetyperne er beskrevet på fx flæskoteket. Et fremragende udstillingssted er naturligvis stormagasinet KDW, hvor der jævnt hen er nogle hundrede variationer at vælge imellem. Desuden kan vi kun opfordre til at gå på opdagelse i byens slagterbutikker.

Pølser opdeles i madpølser (kochwurst), kogepølser (brühwurst) og råpølser (rohwurst).

  • Kochwurst er pølse, der er lavede at kogte ingredienser og som holdes sammen af fx den størknede fedt. Det gælder fx fx rotwurst, blutwurst og grützwurst, leberwurst, kartoffelwurst, sylte, pressack, aspik, knipp og Moppkenbrot. 350 varianter i Tyskland.
  • Brühwurst er de fleste af de pølsetyper, der findes i pølsevognen. Her er pølserne kogt eller røget efter at tarmene er fyldt. Meget findelt fyld - men der kan være lidt grovere stykker i for at give smag og pynte. Der er 800 varianter i Tyskland.
  • Rohwurst er pølser, der er gjort færdige gennem sprængning, saltning eller rygning. Det kan være tepølser eller spegepølser, salami eller cervelat. 500 varianter i Tyskland.

Herunder får du en lille oversigt over de grillpølser - bratwurste, som du kan møde hos pølsemanden i Berlin. Men det bedste er naturligvis selv at smage på dem. Samlebetegnelsen er grillpølser eller bratwurst - og kommer nærmest brühwurst.

Til currywursten mit darm anvendes normalt en bockwurst, som en lige ud af landevejen pølse, der oprindeligt blev serveret til øltypen bockbier. Den skulle efter sigende være opfundet i Berlin af Rober Scholtz i midten af 1800-tallet. Lavet af flæsk og spæk og typisk saftig og sprød at bide i. Krydret mildt med pepper, paprika, ingefær og muskat. Som regel omkring 3 cm tyk. Til currywursten ohne darm anvendes en pølse kogt i form, så der er ikke brugt tarm. Begge varianter steges til currywursten.

Der findes masser af varianter at gå på jagt efter i grillbaren. Der omkring 50 forskellige bratwurst udgaver i Tyskland. Her er de mest almindelige nævnt.

  • I grillbaren er Frankfurteren er en af de mest almindelige pølser. 70 procent flæsk og 30 % spæk og krydret med kardemomme og muskat. Røget og saltet. Spises kogt eller grillet. Den findes også i de fleste danske pølsevogne sammen med
  • Wienerpølsen. Wienerpølsen er en nær slægtning til Frankfurteren men noget mindre. Behandlet på samme måde men med 50% kalv, 20 % flæsk og 30 % spæk. Krydret med koriander og muskat.
  • Mettwurst er bogstavlig talt kødpølse (meat-pølse) af svinekød. I Nordtyskland minder det om de sønderjyske kålpølser, der har et meget højt indhold af kød. I Sydtyskland minder det mere om tepølser, der kan smøres på brød. Hvis det etr kålpølsen, så koges den og servers med brasede kartofler og sauerkraut - i Danmark med grønlangkål og brune kartofler.
  • Müncherner Weisswurst er med 50 % kalv, 30% flæsk og 20 % kalvehoved, typisk krydret med persille, citronskal, ingefær og muskat. En bleg pølse med fint grønt fra persillen. Koges og spises med sød sennep, brezl og Weissbier. Skindet kan være sejt så fjern det før du tygger. Andre mener, at pølsens indhold skal vrides ud. Under ingen omstændigheder spiser man skindet. Det er en pølse, der deler vandene. I dag sælges alle weisswurst forkogt, men i gamle dag var de rå og skulle derfor spises inden klokken 12 samme dag. Nogle steder i Bayern serveres de fortsat kun om formiddagen. Stege den gør kun uvidende barbarer. Pølsen blev opfundet den 22. februar 1857 af slagtermester Joseph Moser fra Gasthaus "Das Ewige Licht" i München, som kogte pølserne i stedet for at stege dem - og voila. Læs mere om weisswurst. Weisswurst er mere restaurantpølse end pølsevognspølse.
  • Debrecziner af 50% kalv og 50 % flæsk og et ordentligt skud paprika. Steges og spises som regel som en del af sammenkogte retter. Pølse er udbredt især i området for det gamle østrig-ungarn og pølsen er opkaldt efter den ungarske by Debrecen.
  • Regensburger Würste er en lille tyk pølse, der spises kogt, røget eller stegt. Lokalt - Regensburg - er den kendt som en "knacker".
  • Nürnberger Rostbratwurst er på størrelse med en finger og spises ofte per dusin. 70% flæsk og 30 % spæk. Krydret med merian.
  • Thüringer er fra Thüringen og beskyttet af EU. Der kan altså ikke komme Thüringer fra andre steder. Thüringer er en ordentlig basse på mindst 15 cm. Den ældste opskrift ligger i statsarkivet i Weimar og er fra 1613. En Nordhessische Bratwurst og en Luxemburger eller Lëtzebuerger Grillwurst minder lidt der om. Pfälzer Bratwürste er tilgengæld mere grove end Thüringeren. Kommer du til Thüringen er der mere i historien - og den er naturligvis sat på det første tyske bratwurstmuseum. Der sælges en del pølse-merchandise, som man ikke før har tænkt på.
  • Krakauer pølsen er en stærk og kraftig krydret pølse med pepper, hvidløg og består af 80 % flæsk, 10 % kalv og 10 % spæk. Kraftig røget. Krakaueren er en populær pølse i Berlin.
  • Sulzfelder pølsen er 10 - 15 milimeter tyk men op til en meter lang. Typisk køber du en en halv meter eller en meter ved grillen. Kendes også som en Mainfränkisches wurst.
  • VW pølsen fra folkevognskantinen i Wolfsburg er lavet siden 1938 og bliver solgt i flere millioner hvert år. Der hører en særlig krydderiblanding og en speciel ketchup til.
  • Merguez er en krydret pølse af lammekød fra nordafrika. Du kan være heldig i de tyrkiske grillbarer.

Andre pølser kunne være lange, tynde kalvepølser "Kulmbacher" fra Bayeren, Rote wurst fra Schwaben eller en Coburger. Nu ikke mere pølsesnak.


polseparade

Flæsk og pølsemuseer i Tyskland

Har du tid til at gå på museum har Tyskland en del pølsemuligheder, og pølsemuseer er ikke så kedelige endda. Begynd med Currywurst-museet i Berlin.

Foodies guide til de rigtige pølser i Berlin

Køb gode pølser hos de gode slagtere i Berlin, fx

  • Erchinger Fleischerei Greifswalder Straße 205 i Prenzlauer Berg finder du også på ugemarkederne på Kollwitzplatz og Helmholtzplatz. I 2015 udnævnt til tysk lands bedste slagter. Her laver de selv pølserne. Wurstmanufaktur erster klasse.
  • Kumpel & Keule i Markthalle IX skjuler ikke noget. Slagtermesterne Hendrik "Wurstsack" Haase og Jörg Förstera har lavet deres slagteri af glas, så du kan følge det hele. Hendrik Wurstscack er en pølsetroldmand, som før har været leder af KDW's slagteafdeling.
  • Stormagasinet KDW skal naturligvis nævnes for deres gigantiske slagterafdeling. Der er dem der smutter en tur i KDW bare for at se slagterafdelingen. Tauentzienstraße 21-24.
  • Fleischerei Naesert i Friedrichhain er ikke kedelig - og han udvider det tyske pølsebælte med eksperimenter med chili, lakrids og hvad han nu har. Koppenstrasse 41-42 i Friedrichhain.
  • Blutwurstmanufaktur på Karl-Marx-Platz 9 - 11 i Neukölln gør det i blodpølse. Så godt at han i Frankrig er udnævnt til Confrérie des Chevaliers du Goûte Boudin - eller ridder af blodpølsen. Der er mange varianter og er du til blodpølse må du omkring her. Har du mulighed for at lave mad selv, så lav Himmel und Erd med din blodpølse. Fremragende ret. Ligger på kanten af det bøhmiske kvarter, som er et besøg værd.
  • Fleischerei GERHARD OBITZ, Ludwigkirchstr. 3, Wilmersdorf,
  • Slagter FRANK BAUERMEISTER, Danckelmannstr. 11, Charlotteburg er kendt slagter i Berlin og laver alting selv. Aldrig af frosset kød.
  • Filetstück i Prenzlauerberg er både slagter og restaurant. Dejlig restaurant endda. Her er det dog mere velhængte, tørmodnede bøffer der er i sigte end pølser. Bare så du ikke går lidt pølseflov fra Schönhauser Allee 45.
  • Fleischerei Domke er DDR slagteren. Du kan også få lidt at spise - fx retter som Tote Oma eller kålroulade. Solid husmandskost. Warschauerstrasse 64 i Friedrichhain.
  • FLEISCHER JÜRGEN BACHHUBER, Güntzelstr. 47, Wilmersdorf har flere filialer rundt om i Berlin. Økologisk kød er varemærket.
  • FLEISCHEREI JÖRG STAROSKE, Potsdamer Str. 116, Tiergarten
  • FLEISCHER HOFFMANN, Maaßenstr. 10, Schöneberg. Findes også i Marheineke-Markthalle i Kreuzberg og i Arminius-Halle in Moabit
  • ROGACKI, Wilmersdorfer Str. 145, Charlottenburg. Rogacki er en kæmpe delikatessebutik eller retter delikatessehal med mange forskellige lækre ting. Der er mulighed for at spise der også, så du ikke selv skal hjem og lave varene.
  • Marche de Cathrine laver lufttørrede franske pølser - hvis du lige trænger til en variant udover de 500 tyske rohwurste. Hun bor i Lortzingsstrasse 12 - men findes også på ugemarkederne i Armeniushalle, Boxhagener platz, Breslauer Platz, Winterfeldtplatz, Mexicoplatz, Kranoldpltaz og Markethalle IX. Lækre sager.
  • Markthalle IX er fuld af kulinariske aktiviteter. Blandt andet "wurst & durst" arrangementer, hvor bryggere og slagtere møder op og sælger deres bedste øl og pølser.
  • Marheinike Markthalle for enden af Bergmannstrasse i Kreuzberg har en stribe gode slagtere, bagere, ostehandlere, grønthandlere mm. Her kan du altid finde et stykke kvalificeret pølse.
 
Rigtig god tur - og velbekomme. Husk at få en serviet med.
 

Læs mere


Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Grøn guide til Berlins haver og botanik

Er du have interesseret har Berlin flere gode tilbud. I vintermånederne er havefornøjelsen næsten begrænset til væksthuset i Botanisk have, men i foråret og sommer og efterår er der masser af have, træer og blomster at se på. Som altid – tjek åbningstiderne på nettet fø [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Poul Nielsen: Kun et nummer

Anmeldelse. Den 25. november 1943 blev Poul Nielsen arresteret af Gestapo i Odense og sendt til KZ-lejren i Sachsenhausen ved Berlin. Poul var 18 år. Poul Nielsen fortæller i "Kun et nummer - 18 måneder i KZ Sachsenhausen" om arrestationen, deportationen, opholdet og om hvordan man overlever i en hverdag med ubeskrivelig ondskab o [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Cottbus - Sorbisk hovedstad

Cottbus ligger i det sydøstlige hjørne af delstaten Brandenburg. Cottbus er nærmest "hovedstad" for det sorbiske mindretal i Tyskland og den største by i Lausitz. Det tosprogede er tydeligst på gadeskilte, der typisk er på både tysk og sorbisk. Cottbuss ligger kun 20 kilometer fra den tyske grænse  [ ... ]

Andre byer
Sex og prostitution i Berlin

Verdens ældste erhverv, prostitution, findes overalt og også i Tyskland og Berlin. I det 13 århundrede var det i nogle byer en offentlig opgave at sikre, at de var Frauenhauser til rådighed. Prostituerede blev set som et nødvendigt onde, som en del af at holde lov og orden og undgå værre ting som misbrug o [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Escape games - spærret inde - bryd ud af fængslet...

Der er masser af historie i Berlin om forfærdelige fængsler. Du kan besøge både STASI, NKVD og NAZI fængsler og fangehuller i Berlin. Men nu er det også blevet underholdning. Escape games er moderne. Fx tilbyder Final Escape at spærre dig inde i et STASI fangehul - og så får du lige e [ ... ]

Aktiv i Berlin
Tjeklisten - hvad sker der i Berlin her og nu?

Berlin-guide.dk giver dig overblik og baggrund om Berlin. Men her står sjældent noget om næste weekend. Hvis du er på vej til Berlin og vil vide, hvad sker der lige nu, så er det nødvendigt at surfe rundt en ½-1 time og danne sig et overblik. Er du til rock, jazz, gadeteater, opera, fodbold, ishockey - el [ ... ]

Guide til events i Berlin - hvad sker der næste we...
Veganere og stenaldermad - mad med holdning

For veganere er det uetisk at mennesker bruger og dræber dyr. Det er altså ofte et spørgsmål om etik og ikke nødvendigvis om religion eller om at være kræsen. Når der er menneskerettigheder må der også være dyrerettigheder. Veganer valget kan også bunde i religion, sundhedshe [ ... ]

Spiseguiden