Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Asparges - forårslykke i stænger

Forår er aspargestid i Tyskland. De ligger alle steder og gør sig til - gør de. Altså asparges. Enhver restaurant med respekt for sig selv har asparges på menukortet. Der er mange meninger om, hvad der er bedst - asparges med jordbær? Der er vist kun en udvej - at drage til Berlin i foråret og smage selv. I Berlin spiser man asparges fra Beelitz Det er nogen ordentlige, hvide raketter. 

 spargel


På restaurant Borchardt, Französische strasse 47 ved Gendarmenmarkt skulle der være rigtig gode sparser at få - hvis man har pengepungen i orden. Et sted for diplomater og kostbart. Og helt ærligt - i forårstiden serverer næsten alle restauranter i Berlin asparges. Aspargestiden er fra slut april til sankt hans. Det er der berlinerne går op i asparges. Det er en sæsonvare. Men er du der i maj eller juni, så er asparges udsigten mere end god.

Klassikeren er dampede eller gratinerede asparges med tyk, tyk hollandaisesauce. Dertil nye kartofler - selvom de tyske kartofler sjældent smager nye. Det er faktisk et mysterium. Skal det piftes yderligere op er der skinke til eller en Wienersnitzel. Det er klassikerne. Du kan får en stor portion asparges som hovedret - eller som tilbehør til Wienersnitzel. Aspargessupper, salater med asparges (og krebs!). Du kan drikke øl, kølig hvidvin elle koldt vand til.
 
Har du tid til en udflugt fra Berlin kan berlin-guide klart anbefale en udflugt til Beelitz, hvor alle de gode aspargser kommer fra: Aspargesforlystelsespark, aspargespark, aspargesmuseum, postmuseum, spøgelseshospital, middelalderby og først i juni en aspargesfest.

På aspargesgårdene rundt om Beellitz serveres der også gode aspargesretter og her er vi stødt på asparges-snaps. Det smager som det lyder, og kræver mere tilvænning end Berlin-guide lige har tid til.

Aspargserne dyrkes rundt om Beelitz, og kun aspargser herfra må hedde Beelitz aspargser. Om foråret er planterne dækket til af plast med en hvid og en sort side. Alt efter om det er vigtigt at holde på varmen eller undgå den bliver plaststykkerne vendt om. Aspargserne bliver stukket tidligt om morgenen. Aspargser er de ny skud på roden fra aspargesplanten og så længe den vokser under jorden holder den sig hvid.

Det er vigtigt, at den ikke stikker toppen op for så bliver den lilla. Det spiser man ikke. I sådan en grad, at berlin-guide ikke har kunne finde nogen, som kan fortælle, hvordan den lilla del smager.

Et skarpt jern (det ligner en stor skruetrækker) stikkes ind fra siden i jordvolden og skærer - stikker - roden over. På aspargesmuseet hænger der fine billeder af de kvinder, som stikker aspargserne. De kaldes også Spargelsteckerinnnen. Men når man kører forbi markerne i dag er det store flokke af østeuropæiske landarbejdere, som henter aspargserne frem. Aspargnes sorteres og bliver som oftest solgt samme dag i det aspargesumættelige Berlin.

Under krigen svandt produktionen ind, for det var nødvendigt at producere fødevarer med mere gods i til befolkning og soldater. Under DDR skete der heller ikke meget, for de få asparges der blev lavet solgte styret til vesten. Der var dog nogengange "bückwaren" at få. "Bückwaren" kommer af de varer, som købmanden gemte under disken og derfor bukkede sig efter. Men produktionen var lav og da muren faldt kom velhavende bønder fra vest og købte store dele af jorden - og nu er aspargesproduktionen i top.

Vender man sig først til at hvide aspargser og forår hænger sammen. Så kommer man sig aldrig over det. Det er forårslykke.

Læs mere om aspargserne på siden om Beelitz.


 aspargsmedkrebs


Læs mere på


 

 

 

En ide til rejsen?

Annonce

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Condé - skelettet af Alte Fritz's hest

Condé var Frederik den Stores hest. Hesten er nu død. Det skete allerede i 1804, men du kan stadig møde hestens skelet på det Veterinære Institut på Freies Universitet i Berlin.

Teknik- og videnskabsmuseer
Deiters udklædninger og forklædninger

Deiters er en kæmpe kostume- og udklædningsbutik i shoppingcenteret Rathauspassagen nær Alexanderplatz. Vil du være julemand, indianer, døden fra nokkebølle, popstjerne, mælkepige fra alperne eller jægersoldat – der er kostumer, hatte og rekvisitter til alle.

So f.....g specialbutik
Henrik V. Ringsted: Erindringer

Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.

Erindringer og øjenvidner
Michael Klos: DDR 1949-1989 – den virkeliggjorte s...

Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrev [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Aftensmad i Wedding og Reinickendorf

Wedding er teknisk set en del af Mitte - men er er her slået sammen med Reinichendorf for Berlins nordlige del. Et par restauranter ser hæderlige ud og der er bestemt i sommermånederne attraktive udflugtsmål i det grønne.

Spiseguiden
KZ lejren Ravensbrück for kvinder (90 km N)

Ravensbrück var en koncentrationslejr for kvinder i Nazityskland. Lejren blev oprettet i november 1938 efter ordre fra SS-lederen Heinrich Himmler, og den stod klar til åbning i maj 1939. I foråret 1941 blev der opført en mindre lejr for mænd ved siden af hovedlejren. Ravesbrück er også dansk historie.

Nazisternes KZ lejre omkring Berlin
Magicum - Berlins magiske museum

Magi, mystik og overtro er temaet på Magicum, Berlins magiske museum. Museet giver en interaktiv indføring i mystiske begreber som astrologi, tarokkort og overtro. Hvad er hekse? Kan man lave guld med alkymi? Og er man tryllekunstner får man måske et par nye tricks med hjem i ærmet.

Usædvanlige museer - lad dig overraske

Berlin Food Stories

Berlin Food Stories har nye historier om mad i Berlin

  • NEU DINNERS #3

    Berlin Food Stories Sep 17, 2018 | 22:07 pm

    NEU RETURNS WITH THE THIRD EDITION OF BERLIN’S MOST EXTRAVAGANT DINNER SERIES. Forget regular. NEU is everything but regular. NEU is not about foie gras...The post NEU DINNERS #3 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018

    Berlin Food Stories Sep 6, 2018 | 09:57 am

    Dear Reader, Welcome to the third edition of BERLIN’S TOP 50 EATERIES – the yearly endeavour that lists my favourite restaurants and eateries in Berlin right now. The...The post BERLIN’S TOP 50 EATERIES 2018 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...
  • Berlin Food Digest #29

    Berlin Food Stories Aug 21, 2018 | 12:58 pm

    Dear Reader, Coming to you from a scorching hot Berlin summer I bring soothing news of some very cool restaurant openings across Berlin along with...The post Berlin Food Digest #29 appeared first on Berlin Food Stories.

    Read more...

IHeart Berlin

I Heart Berlin

  • Night Out – A New Berlin Nightlife Movie

    iHeartBerlin.de Sep 17, 2018 | 22:33 pm

    Berlin’s infamous nightlife never ceases to inspire filmmakers from all over the world it seems. After big hits such as Berlin Calling, Victoria, and B-Movie now comes a new attempt to capture the one thing that seems to be the city’s main trademark. With Night Out, Greek director and screenwriter Stratos Tzitzis is – more than […]

    Read more...
  • Berlin, We Have A Problem – It’s Time To Stand-Up Against the Far-Right

    iHeartBerlin.de Sep 13, 2018 | 23:47 pm

    photo: Dominik Pascal While right-wing populism is spreading over Europe like a virus, we have to ask ourselves, is Berlin still the liberal and international safe haven we thought it is? Do we keep on doing what we’re doing or is this our wake up call? Berlin doesn’t have a nationality. My next-door neighbor is […]

    Read more...
  • Abstract Intensity – Win Tickets for the new Staatsballett Piece Celis/Eyal

    iHeartBerlin.de Sep 11, 2018 | 00:41 am

    Sponsored The new season of Staatsballett Berlin just started last Friday with the premiere of Celis/Eyal. The last names of the two choreographers contributing to this evening of contemporary dance form the title of a very diverse dance-performance. The Belgian choreographer Stijn Celis created a piece called Your Passion is Pure Joy to Me about […]

    Read more...

Eating in Berlin

Alle de gode tips om mad

  • Vienna Food Guide

    Eating in Berlin Jul 21, 2018 | 16:55 pm

    Welcome to my Vienna Food Guide! All of my food travel guides feature a mix of different cuisines and price ranges. You’ll find traditional local foods, signature dishes you shouldn’t miss and random great foods I was totally digging.  Since there’s no way I can […]The post Vienna Food Guide appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW

    Eating in Berlin Jul 10, 2018 | 19:11 pm

    AD / WERBUNG Being together with your friends, family and loved ones is probably the mother of all “detoxes” everybody is craving for. To slow down and enjoy all aspect of life doesn’t necessarily involve the digital aspect of it. For me, it’s less about […]The post EATING IN BERLIN WITH YENI RAKI – ROOFTOP DINNER WITH A VIEW appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...
  • EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES

    Eating in Berlin May 1, 2018 | 15:52 pm

    A miscellaneous compilation of new restaurants and what I loved to eat in the last month. Hopefully it will give you some inspiration of interesting cuisines you haven’t tried yet or places you’ve maybe missed until now. Let’s start! The Poutine Kitchen When it comes […]The post EATING IN BERLIN – APRIL FAVOURITES appeared first on Eating in Berlin.

    Read more...