Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Guide til tysk whisky

Guide til tysk whisky - en tur med procenter

Er du til whisky ved du, at der ikke findes andet end skotsk singlemalt. Eller er det nu også sandt? Amerikanere, canadiere, irer har altid lavet whisky og japanere, indere, svenskere, belgiere og altså danskere kan lave whisky. Så det er prutfisedumt at hævde, at man ikke kan drikke andet end skotsk whisky eller singlemalts. Så har man ikke været rundt og smage efter. I Tyskland kan du møde whisky med lokal stolthed. Priserne er i top - men det er smagen ikke. Her mangler endnu lidt,

pressiskwhiskey2

Foto; Reklamefoto fra Preußischer Whisky. Kostbar som bare pokker - men smagen følger ikke helt med den meget flotte emballage.


Det er ikke en århundredårig lang tradition, at tyskerne laver whisky, selvom verdens måske ældste destilleri ligger i Tyskland. Det tilfalder trods alt især skotterne at have den tradition. Men det er et udtryk for, at tyskerne, ligesom danskerne, lader sig inspirere af andre, sætter snapsen og kraüterlikøren længere tilbage i skabet, og kaster sig over whisky.Der er opgørelser der viser, at der faktisk er flere tyske destillerier end skotske. http://www.deutsche-whiskys.de/ hævder, at der er 3-400 whisky destillerier. Andre kilder har nævnt 40. De skotske mængder er dog langt, langt større,

Whisky med stolthed og fortælling

Skotterne har historien med sig. Det vi hælder i glasset er ikke blot veltillavet alkohol - vi hælder også lidt højland, barsk ødemark, vidder, sækkepiber, ternede nederdele, frihedstrang, overlevelse og frisk luft i glasset. Og er det en single malt eller ovenikøbet en single barrel - så fortæller vi også historien om os selv som connaisseurs eller afficinados. Nogen spørger os måske til råds. Andre giver op og siger, at det har de slet ikke forstand på. Det luner altsammen.

Fortællingen er vigtig - og den holder på kunderne. Derfor har en tysk whisky naturligvis en historiefortæller udfordring før vi for alvor fatter interesse. Men for dem der tør drikke noget andet end det følelse og status fortæller, og tør lytte til deres sanser uden at lade sig forstyrre - så er der altså whisky oplevelse at hente uden for højlandet og ikke nødvendigvis bare maltwhisky. 

En whisky er i bund og grund destilleret øl og skal være på mindst 40% og mindst tre år gammel. Der kan være lidt karamel i for at justere farven.

I et ølland som Tyskland er det faktisk mærkeligt, at der ikke er gået mere whiskybryggeri i den? Berlin-guide kunne gætte at tysk øl er så godt, at de når at drikke det før det bliver destilleret - mens øl i skotland måske er så ringe, at man lige så godt bare kan destillere det? Den er for egen regning. 

Whisky i Tyskland staves både Whisky og Whiskey og Whesskey. Det sidste spiller på en whisky fra delstaten Hessen.

De tyske destillerier er alle meget små, og de skotske destillerier er kæmpe store. Mange af de tyske destillerier laver meget andet end bare whisky, og er måske ikke helt i top - hvis ikke rent ud elendige.

Men nogle satser rent på whisky og lige som danske Thy Whisky eller Stauning Whisky, arbejder nogle tyske destillerier med identitet og historie. Whiskydrikkerne har taget til sig, at det er ekstra klasse at drikke de små whiskyer fra det barske, vindomsuste vestjylland. Måske vi også snart er klar til de hårde preussere, de tågede sumpe fra Spreewald, puttenutten fra Harzen eller de store skoves dybder i Schwarzwald.

De små whisky er noget dyrere end scotch whisky. Der er jo ikke så mange liter til at betale de faste udgifter. Til gengæld giver den fornyelse på whiskyhylden derhjemme. Der venter whiskyoplevelser i Tyskland, men det er nok værd at tøjle forventningerne - for de store skotske whisky er store. Tyskland er mere til små overraskelser og variation.

Eschenbrenner Whisky fra Berlin

charlieSpressart Amber Whisky fra bryggeriet Eschenbräu i Triftstrasse i berlinerbydelen Wedding er noget helt særligt: Stærkt 44%, kun i små mængder og rent berlinsk. I det hele taget værd med et besøg hos Martin Eschenbrenner, bryggeren og whiskymageren, for der er også rigtig mange gode øl at finde hos ham. 

Læg et besøg i Triftstrasse og smag deres øl, deres flammkuchen og smag også på whisky'en. Der sælges smagsprøver og der er flere varianter. Det er ikke sikkert, at du får lov at få en hel flaske med hjem.

Berlin-guide's læsere har naturligvis interesse for Eschenbräu fordi det er berliner-whisky. Martin Eschenbrenner kan bare godt lide at producere alkohol og har flere forskellige typer alkohol på programmet.

Der er heller ikke den store historiefortælling omkring ham eller destilleriet.

Whisky ringen rundt om Berlin

Rundt om Berlin er der flere whiskydestillerier - så mange, at du roligt kan planlægge en lille whisky rundtur omkring Berlin.

Kommer du med færgen fra Gedser, så kan du møde det første destilleri allerede i Rostock på Rittmester destilleriet, hvor der også er hotel. Så smager du igennem, så book et værelse. Kører du lidt mod vest kommer du til Wismar, som i den grad er et besøg værd, og her er Brauhaus am Lohberg zu Wismar, som udover øl og snaps også producerer en whisky: Baltac whisky. Kører du i stedet mod øst til Rügen kommer du til Mönchguter Hofbrennerei, som brænder Pommersche Greif whisky. 

pressiskwhiskeyBare en time nord for Berlin ligger regionen Uckermark, hvor der også destilleres whisky. Preussisk whisky - Preußischer Whisky Destilleriet blev bygget i 1840'erne i landbyen Schönermark, og har sikkert destilleret andet end whisky. Russerne, der ikke siger nej til en dram, tog hele destilleriet med sig efte 2. verdenskrig, som en del af krigsskade erstatningen. Omkring år 2000 var destilleriet klar igen med Preussisk whisky.

Whisky-destilleriet i Schönermark drives af Cornelia Bohn. Der er ikke noget scotch kopi her. Det er Preussisk whisky og det står Cornelia Bohn ved. Cornelia Bohn arbejder med historiefortællingen og har det er preussisk historie og vildskab du her drikker. Prøv tjek ind på hjemmesiden og se den flotte introduktion. Man får lyst til at smage. Nu er der noget at køre efter. Adressen er Am Gutshof 3, 16278 Mark Landin. Hvis du har chauffør med. Den preussiske whisky får meget pæn omtale med.

GlinaI Berlins vestlige baghave ligger destilleriet Glina i Werder an der Havel, Karl-Liebknecht-Str. 17a. Med et besøgscenter, så du kan se, hvordan de laver whisky. Glina har specialiseret sig i whisky og hævder, at man kan smage Brandenburg i deres whisky og trækker rødderne tilbage til 1238, da slaverne, som boede i området, først registrerede ordet Glina. Det betyder ler. Altså noget der går i dybden.

Besøg hjemmesiden og læs historien. Eller RBBs TV reportage.

En time vest for Berlin ligger Diesdorf, som også har andet end whisky på programmet. Det fulde navn er Diesdorfer Süßmost-, Weinkelterei & Edeldestille GmbH og du finder dem Bergstr. 1 i Diesdorf. Områder hedder Altmark, så deres whiskybrand er naturligvis Oldmark.

Syd for Berlin er der også gang i Whisky produktionen. I Spreewald får Sloupisti Single Maltwhiskyen fra Spreewald Destillers fine anmeldelser, og også her arbejdes med historiefortællingen. Selvom de sætter produktionen op bevarer de illustionen om at være det lille destilleri. Klein und fein. Det er vigtigt at bevare det eksklusive. Destilleriet ligger i Dorfstr. 56, 15910 Schlepzig. Har du endnu ikke været i hobbitlandet Spreewald, så har du en oplevelse forude - og måske også en tår whisky. 

I Luckenwalde, ligeledes syd for Berlin, lå et destilleri, som havde historien i orden. Det var nemlig her DDR producerede en skrækkelig whisky, men har du en flaske liggende kan den alligevel være penge værd hos samlere: "made in G.D.R". Historien går helt tilbage til Christian Falckenthal 1759 in Luckenwalde, som var brygger og lavede snaps. Da kommunisterne tog over besluttede partiet, at der skulle produceres whisky. Den blev eksporteret til østblokken. Der bliver stadig produceret kryddersnapse med rødder i destilleriet: "Zinnaer Klosterbruder". Men det meste af produktionen ligger tilsyneladende i Holland. 

De nævnte whisky-destillerier ligger ikke længere væk, end at du faktisk kan nå dem alle sammen på en rask weekendtur fra Danmark, hvis du har fredagen med.

Længere rundt i Tyskland

Tysk whisky er ikke begrænset til Berlin, Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern. Har du mod på at komme videre rundt i Tyskland er der flere stop, du skal have på ruten;

Det førende mini-whisky destilleri i Tyskland er Die Slyrs Brennerei i Bayern (grundlagt 1999). Her er der styr på historien. Slyers lyder skotsk, men er ærke bayersk. I år 779 grundlagde de 5 munke Adalung, Hiltupalt, Kerpalt, Antonius og Otakir et kloster ved Schliersee.Slotter kaldte de Slyrs. Klosteret Slyrs gav gennem århundrede navn til hele regionen omkring Schliersee. 1220 år efter grundlæggelsen skete der noget, en milepæl i den kulturelle udvikling i Oberbayern: SLYRS Single Malt Whisky Destillerie blev grundlagt. Man hører både trompeter og fanfarer i den historiefortælling. Bare munkenavnene Adalung, Hiltupalt og så videre. Smukt. På hjemmesiden fortælles videre om de overraskende ligheder med speyside i Skotland: Granskove, bjerge, klare søer, brusende floder og herligt ren luft. Se en lille video her.

Andre anerkendte destillerier er:

 • Schlitzer Destillerie. Schlitzer destilleriet i Hessen har været i gang med alkohol og likører siden 1585 og er det ældste i Tyskland - hvis ikke i hele verden. Du kan fx få Glen Slitisa Malt Wheat Whisky her. 
 • Blackwood i Calw-Holzbronn har lavet whisky siden 1980'erne. Der findes også en irsk blackwood whisky, så pas på ikke at forveksle. Den irske er egentlig ikke værd at køre efter. 
 • Blaue Maus. Den blå mus bliver ofte nævnt som god whisky. Whiskymageren Robert Fleischmann har været i gang siden 1980, hvor han overtog en købmandshandel fra familien. Der er hele seks forskellige mærker whisky. De omtaler sig selv, som Tysklands ældste maltwhisky destilleri. Den ældste whisky hed: "Spinnaker Single Cask Malt Whisky Fassstärke Cask 1" og har fået hele 97 point af Jim Murray.
 • Bayerwald-Bärwurzerei Spezialitäten-Brennerei Gerhard Liebl får medaljer for deres whisky - fx Coillmór Bavarian Single Malt Whisky. Lidt ærgerligt med at lægge sig op af det skotske.
 • Hammerschmiede destilleriet ligger i Harzen i byen Zorge. Det er kun fra 1985, men ligger i bygninger fra 1250. Det skal nok give en god whisky.
 • Höhler Distillery er fra 1895 og er som de fleste andre startet ud med at lave frugtsnaps. Men i 2001 begyndte Holger Höhler at lave whisky. Det er ham med Wheesky, for destilleriet ligger i Hessen. Dejligt originalt.
 • Black Forest - ROTHAUS er et bryggeri grundlagt oven ved et Benedictiner kloster i 1791. Her bliver der lavet whisky, som har fået medaljer som Tysklands bedste whisky.
 • Rabel Berghof Rabel Berghof ligger i Owen i Schwaben. Den er kendt som Schwäbischer Whisky. Igen et destilleri, som står ved det lokale.
 • Märkische Spezialitätenbrennerei syd for Dortmund har fået masser af ros for deres "Tronje von Hagen" whisky - 94,5 point af Jim Murray.
 • Brenneri Feller får også ros af Jim Murray for deres "Valerie - Amarone Single Malt Whisky"
 • Eifel whisky har masser af varianter på programmet - og forhandles i vinbutikker omkring Koblenz. Tjek hjemmesiden.

Whisky forhandlere i Berlin - Tysklands bedste

Det er alle sammen whiskyer du skal lede lidt efter. De står ikke hos Fleggaard (ellers må Fleggaard gerne rette mig her). Måske de er eftersøgningen værd. I Berlin er whisky interessen stor, og der er flere steder, hvor det værd at gå på indkøb:

 • Big-Market i Buckower Damm 86 i bydelen Britz har efter eget udsagn 4.000 varianter af whisky på hylderne. Går får at være Tysklands bedste whiskybutik. De sælger whisky fra 8 euro pr flaske til 7.500 euro pr flaske. Det er ikke dem det kommer an på. Det er også her du finder et udvalg af tyske whiskyer. Men du har nok alligevel brugt pengene skotsk eller amerikansk før du når frem til de tyske varianter. Et sted man gider at komme flere gange. Et ægte geheimtip.
 • Tobak og whisky center i Ohlauer Str. 2 i Kreuzberg er fuld af god rådgivning og et solidt udvalg af whisky.
 • Hos Vin og Whisky i Eisenacher Straße 64 i Schöneberg bor efter eget udsagn Whiskykanzleren.
 • Cadenheads Whisky market i Mainzer Str. 20 i Friedrichshain.

Se top-10 listen fra Quiz over forhandlere her.

Kilder: For whisky interesserede er den tyske whisky database en god indgang. Det samme gælder http://www.whiskyzone.de. Vil du købe lidt online, så besøg: http://www.deutsche-whiskys.de/

 

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Sex og prostitution i Berlin

Verdens ældste erhverv, prostitution, findes overalt og også i Tyskland og Berlin. I det 13 århundrede var det i nogle byer en offentlig opgave at sikre, at der var Frauenhauser til rådighed. Prostituerede blev set som et nødvendigt onde, som en del af at holde lov og orden og undgå værre ting som misbrug  [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
På sporet af kampene om Seelower Höhen i foråret 1...

Forfatteren Ove C. Kronborg har en dyb viden om begivenhederne omkring Berlin i krigens sidste dage. Vil du på sporet af slaget om Berlin har Ove C. Kronborg skrevet dette turforslag til berlin-guides læsere, hvor du kommer på sporet af kampene omkring Seelower Höhen øst for Berlin i februar - april 1945 [ ... ]

Krigens spor omkring Berlin
Mindestedet Rummelsburg

Rummelsburg er den del af Lichtenberg, der ligger tættest på Spree, og en lille sidegren af Spree kaldes ovenikøbet for Rummelsburger See. Tæt på Berlins centrum, og alligevel et virvar af industri, byggetomter, nybyggeri og og forfald. Rummelsburg er måske mest kendt for sit fængsel, hvor der i dag er et  [ ... ]

Mindesmærker og bygninger
Egevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til BerlinEgevang & Kornmaaler: 90files - familieguide til B...

Anmeldelse. Jacob Egevang og Michael Kornmaaler har begået en solid guide til Berlin, som de kalder 90files. De 90files dækker over 90 familieoplevelser i Berlin. De to har ligesom Berlin-guide suset rundet i Berlin de sidste 5 år. De har prøvet det hele. De er værd at lytte til. Bogen 90files findes kun elektronisk, [ ... ]

Guidebøger
1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad

Den lille skitse hænger i Gedächtniskirche i Berlin. Lidt diskret ude til siden. Billedet er fra 1942 og tegnet af en tysk soldat, Kurt Reuber i Stalingrad under slaget om Stalingrad.

Billeder fra Berlin
Joachim Gauck: Fra vinter til vår

Anmeldelse. Joachim Gauck blev Tysklands forbundspræsident den 18. marts 2012. Gauck er præst, anti-kommunistisk menneskerets aktivist og var medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende. Gauck har skrevet sine erindinger i bogen "Fra vinter til vår - mit livs rejse". Om at være pr&a [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Kegler og Bowling i Berlin

Kegling minder om Bowling: Man skal forsøge at vælte kegler ved at trille en kugle. Det er et simpelt spil og mon ikke det er næsten lige så gammelt som kontrollen over ilden. Når først der var gang i bålet og jagtbyttet spist har det været tid til spas: Vælte pinde med sten har man kunne lege [ ... ]

Sportsklubber i Berlin