Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Pin It

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt uden for før det smager godt. Men det hører til december.

Lille film om glühwein. Se opskrift her.

Glühwein har gamle rødder, men som det er i dag er Glühwein ikke ældre end 1956. Hitler og Bismarck og kejserne har således aldrig drukket Glühwein i den moderne form. I den lille by i Augsburg-Pfersee stod Rudolf Kunzmann i sin lille vin-kælderbutik og eksperimenterede i 1956. Han blandede kanel, citron, vanilie og sukker i vinen som han hældte på flaske. Sukker blev af myndighederne betragtet som forbudt tilsætning og han fik en bøde - dermed blev det fastslået, hvornår glühwein første gang kom på flaske.

Glühwein skal være varm - men ikke over 78 grader, for så fordamper alkoholen. Så står gryden og buldrerkoger, så køb din glühwein et andet sted. Den brygges af både hvidvin og rødvin og krydret med kanel eller andet. Den kan være toppet op med rom eller weinbrand. Det kan være stærk alkoholisk, men reglerne siger mindst 7% - så det er typisk som en stærk øl.

Du kan naturligvis købe en karton i Lidl, men det vil med garanti ikke være det samme som at få den hjemmebryggede glühwein i en af de små hyggelige træskure på et julemarked i Berlin. Er du heldig er der faldet lidt sne og man kan stå og trampe i jorden for at få varmen, mens man nyder sin glühwein. Hvis du ikke vil kæmpe fra bunden kan du købe glühweinmix. Stiftung-Warentest, som tester forbrugerprodukter i Tyskland, har testet og fundet at Nürnberger Rauschgold-Engel Glühwein er bedst og Öko-Glühwein von Zellertaler næstbedst. Så har du lidt at gå på jagt efter.

 Rød glühwein

• 8 kardemomme bælge
• 10 nelliker
• 10 hele allehånde
• 4 kapsler stjerne anis
• 1 kanelstang
• 1 tsk korianderfrø
• 1 tsk Anisfrø
• 1 liter tør rødvin
• 1 øko appelsin
• Sukker

1. Kardemomme presses med den brede side af en stor kniv. Kardemomme, nelliker, allehånde, stjerneanis, kanelstangen, koriander og anisfrø samles i en tepose og og lukkes.
2. ½ l vand bringes i kog, teposen koges med. I mellemtiden skæres appelsinen i skiver.
3. Hæld vinen og appelsinen i vandet, sæt låg på og svag varme i 15 minutter. Det må ikke koge.
4. Fjern teposen med krydderierne. Smag din glühwein til med sukker.
5. Server

Tip: Kan du finde en frugtig vin, fx en tysk Dornfelder-Rosenmuskateller rødvin skulle de være bedst egnet.

Hvid glühwein

• 350 ml hvidvin
• 150 ml hvid druesaft
• 2 tsk akaciehonning
• 2 kanelstænger
• 2 stk skiver øko appelsin

1. Hæld det hele i gryden og varm op til næsten kog.
2. Lad det stå under låg i 10 min. Ved svag varme.
3. Hæld op og server

Læs iøvrigt vinguiden til tysk vin eller guiden til julemarkeder i Berlin, hvor der flyder Glühwein i stride strømme.

Feuerzangenbowle

En særlig variant er feuerzangenbowle, hvor rom og sukker smeltes ned i glühwein. Det er et showstykke. Der er opskrifter på nettet, men i korthed: Lav glühwein af rødvin og mens du holder det lunt, fx med et lys under gryden, lægges en sukkertop oven over i en lille beholder (feuerzange), vædes med rom og afbrændes, hvorefter smeltet sukker med rom flyder ned i rødvinen. Når det er brændt væk. Velbekomme.

Det er lidt et udstyrsstykke med bowle, feuerzange (ildstangen) mv. Du kan købe alt udstyret over nettet - google på Feursangenbowle set - eller læs mere på http://www.feuerzangenbowlesetwelt.de/

 

 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Baedeker’s Berlin und Umgebungen [1887]

Anmeldelse. Baedeker’s Berlin und Umgebungen er en af verdens første moderne rejseguides til storbyferier. Mit eksemplar er fra 1887. Det er en gammel svend, så det er på tide med en anmeldelse på Berlin-guide.dk

Guidebøger
Gode steder at drikke øl

Ølguide. Der er øl over alt i Berlin. En halvliters fadøl behøver man ikke savne i mange meter. Men nogen steder er udvalget bare lidt større. Passionen lidt varmere. Skummet lidt højere.

Ølguiden til Berlin - øl er øl som Göthe siger
Poul Scheuer: Reformerne der ændrede Tyskland

Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Industrikultur i Berlin og Brandenburg

Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.&n [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Billetter, sikkerhed, udstyr og regler

Skal du finde billetter, så læs på holdenes hjemmesider eller på eventoversigterne i haller og stadions: check Velodrom, Mercedes-Benz Arena (tidl. O2 Arena), Max-Schmelling-Halle og Olympia Stadion. Her er også meget andet end sport, så måske du bliver nysgerrig efter mere? Du kan roligt gå til de st [ ... ]

Sportsklubber i Berlin
Culinaria Deutschland - tænderne i det tyske køkke...

Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Aftensmad i Köpenick

På torvet overfor slottet ligger et lille bryghus, som kalder sig Tysklands mindste bryghus. Det er heller ikke meget over 25 kvadratmeter. Bydelen er mest til at drysse lidt rundt i. Når du drysser kan du besøge: Ratskeller Köpenick. Mange tyske byer har en restauration i kælderen under rådhuset. Köpenic [ ... ]

Spiseguiden