Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Glühwein - Lun drik på julemarkedet

Glühwein hører til julemarkederne i Berlin og hele Tyskland. Glühwein er varmt og med alkohol. TIlsvarende drikke er glögg, punsch og Feurzangenbowle. I Danmark drikker vi gløgg. I tiden før jul er det med at komme på julemarked i Tyskland og drikke glühwein. Det behøver ikke at være koldt uden for før det smager godt. Men det hører til december.

Lille film om glühwein. Se opskrift her.

Glühwein har gamle rødder, men som det er i dag er Glühwein ikke ældre end 1956. Hitler og Bismarck og kejserne har således aldrig drukket Glühwein i den moderne form. I den lille by i Augsburg-Pfersee stod Rudolf Kunzmann i sin lille vin-kælderbutik og eksperimenterede i 1956. Han blandede kanel, citron, vanilie og sukker i vinen som han hældte på flaske. Sukker blev af myndighederne betragtet som forbudt tilsætning og han fik en bøde - dermed blev det fastslået, hvornår glühwein første gang kom på flaske.

Glühwein skal være varm - men ikke over 78 grader, for så fordamper alkoholen. Så står gryden og buldrerkoger, så køb din glühwein et andet sted. Den brygges af både hvidvin og rødvin og krydret med kanel eller andet. Den kan være toppet op med rom eller weinbrand. Det kan være stærk alkoholisk, men reglerne siger mindst 7% - så det er typisk som en stærk øl.

Du kan naturligvis købe en karton i Lidl, men det vil med garanti ikke være det samme som at få den hjemmebryggede glühwein i en af de små hyggelige træskure på et julemarked i Berlin. Er du heldig er der faldet lidt sne og man kan stå og trampe i jorden for at få varmen, mens man nyder sin glühwein. Hvis du ikke vil kæmpe fra bunden kan du købe glühweinmix. Stiftung-Warentest, som tester forbrugerprodukter i Tyskland, har testet og fundet at Nürnberger Rauschgold-Engel Glühwein er bedst og Öko-Glühwein von Zellertaler næstbedst. Så har du lidt at gå på jagt efter.

 Rød glühwein

• 8 kardemomme bælge
• 10 nelliker
• 10 hele allehånde
• 4 kapsler stjerne anis
• 1 kanelstang
• 1 tsk korianderfrø
• 1 tsk Anisfrø
• 1 liter tør rødvin
• 1 øko appelsin
• Sukker

1. Kardemomme presses med den brede side af en stor kniv. Kardemomme, nelliker, allehånde, stjerneanis, kanelstangen, koriander og anisfrø samles i en tepose og og lukkes.
2. ½ l vand bringes i kog, teposen koges med. I mellemtiden skæres appelsinen i skiver.
3. Hæld vinen og appelsinen i vandet, sæt låg på og svag varme i 15 minutter. Det må ikke koge.
4. Fjern teposen med krydderierne. Smag din glühwein til med sukker.
5. Server

Tip: Kan du finde en frugtig vin, fx en tysk Dornfelder-Rosenmuskateller rødvin skulle de være bedst egnet.

Hvid glühwein

• 350 ml hvidvin
• 150 ml hvid druesaft
• 2 tsk akaciehonning
• 2 kanelstænger
• 2 stk skiver øko appelsin

1. Hæld det hele i gryden og varm op til næsten kog.
2. Lad det stå under låg i 10 min. Ved svag varme.
3. Hæld op og server

Læs iøvrigt vinguiden til tysk vin eller guiden til julemarkeder i Berlin, hvor der flyder Glühwein i stride strømme.

Feuerzangenbowle

En særlig variant er feuerzangenbowle, hvor rom og sukker smeltes ned i glühwein. Det er et showstykke. Der er opskrifter på nettet, men i korthed: Lav glühwein af rødvin og mens du holder det lunt, fx med et lys under gryden, lægges en sukkertop oven over i en lille beholder (feuerzange), vædes med rom og afbrændes, hvorefter smeltet sukker med rom flyder ned i rødvinen. Når det er brændt væk. Velbekomme.

Det er lidt et udstyrsstykke med bowle, feuerzange (ildstangen) mv. Du kan købe alt udstyret over nettet - google på Feursangenbowle set - eller læs mere på http://www.feuerzangenbowlesetwelt.de/

 

 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Aftensmad i Spandau

Er du kommet ud Berlins vestligste kant i Spandau behøver du ikke gå sulten derfra. Vi har fundet et par gode muligheder. Den helt gamle del af Spandau er hedder Kolk.

Spiseguiden
Hanns og Rudolf - En tysk jødes jagt på kommandant...

Anmeldelse. Bogen "Hanns og Rudolf" af Thomas Harding fortæller den autentiske og dramatiske historie om en tysk jødes jagt på kommandanten af Auschwitz, Rudolf Höss. Rudolf Höss bar ansvaret for den konkrete tilrettelæggelse og praktiske udførelse af mordet på mindst 2,5 millioner jøder i leje [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Musik til turen til Berlin med Spotify

Der er langt til Berlin og berlin-guide.dk har samlet en spotifyliste med musik om turen og til Berlin: "Driving to Berlin". Listen har to temaer: "At rejse" og "Berlin". Det er blevet en pænt lang liste, som holder ihvertfald mindst til turen til Berlin og tilbage igen. Listen kræver at du har adgang til spotify.

Guide til musikken i Berlin
Aftensmad i Wannsee

Schloss Glienicke,Königstr. 36 D - 14109 Wannsee, +49 (030) 8 05 40 00. Restauranten ligger gemt bag slottet i parken mod Havel. Haven er designet af Lenne og slottet af Schinkel. Så arkitektonisk er man i de bedste hænder.

Spiseguiden
Gereon Rath - Berlins hårdeste kriminalkommisær

Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Søren Kierkegaard: Gentagelsen - Gentagelsen

Anmeldelse. Søren Kierkegaard (1813-1855) er den største filosof, som Danmark har fostret. Han bliver flittigt læst og studeret rundt om i verden. En af de bedste steder at begynde sin Kierkegaard læsning skulle være "Gentagelsen" fra 1843. Jens Staubrand har nænsomt genskrevet den, så den bliver lidt mer [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Mortensen og Paulsen (red.) Den moderne tyske roma...

Anmeldelse. Den første tredjedel af forrige århundrede var en kunsterisk og kreativ eksplosion i Tyskland. Maleri, film, musik og litteratur spruttede ud af alle sprækker i det bedsteborgerlige samfund. Morten Dyssel Mortensen og Adam Paulsen (red.) har samlet nogle af de litterære højdepunkter, som de præsente [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund