Staatsoper - Opera midt på Unter den Linden

Staatsoper Unter den Linden er det gamle, klassiske operahus i Berlin. Under den kolde krig skulle begge halvdele af byen naturligvis have deres egne operahuse. Men opera skal naturligvis ses i det gamle teater på Unter den Linden - og operahuset går for at tiltrække de bedste sangere. Bedøm selv.
Staatsoper
 

Dirigenterne 

 
Mange af verdens største og mest berømte dirigenter har dirigeret i Operaen bl.a. Felix von Weingartner, Karl Muck, Richard Strauss og Leo Blech.I dag er det legendariske Daniel Barenboim.
 
Den argentinsk-israelske orkesterleder og dirigent Daniel Barenboim er en legende i tysk musikliv. På CV'et står der fx chefdirigent ved philharmonien i Paris efter legendariske Georg Solti, chefdirigent ved Chicago Symfoniorkester og efter Herbert von Karajans død i 1990 stod han også i spidsen for Berlinerphilharmonikerne. Desuden Scala Operaen i Milano. Siden 2001 er han livsvarigt udnævnt som dirigent i Staatskapelle i Berlin. Wikipedia fortæller, at det ovenikøbet er blevet forlænget. Han har vakt opstandelse i Israel (no pun intended) ved at spille Wagners operaer, som bliver opfattet som nazistiske, og i Knesset blev han forlangt persona non grata.
 

Historien

 
Berliner hoffets opera, Hofoper, blev bygget i 1742 efter den originale bygning brændte ned. Operaen og Statskapelle (Statsorkesteret) har arbejdet sammen i mere 250 år. Kapellet har rødder tilbage til det 16 århundrede. Musikerne er skiftet ud flere gange siden. Da operaen blev bygget var den extravagant med plads til 2.000 tilskuere - i en by med 90.000 indbyggere.
 

Et tilsvarende hus i dagens København skulle have plads til over 30.000 tilskuere for at have samme byggeforhold. Det var nu kun de færreste, der var velkomne i det fine hus og gulvarealet var forbeholdt militæret. Heldigvis skiftede tiderne og alle er nu velkomne.

 
Efter 1. verdenskrig og det tyske riges sammenbrud blev operaen omdøbt til Staastoper unter den Linden og Det kongelige kapel blev til Kapelle der Staatsoper.

I 1920erne var det Wilhelm Furtwängler, Erich Kleiber, Otto Klemperer, Alexander von Zemlinsky og Bruno, der dirigerede. I 1934 provokerede National Socialisterne til en skandale og sendte dirigenten Erich Kleiber i eksil. Musikere med jødisk baggrund blev smidt ud af orkestret og mange drog i eksil. I det tredje rige var det Robert Heger, Herbert von Karajan (1939-1945) og Johannes Schüler, der var "Staatskapellmeister".
 
Teateret blev bombet i 1941 og åbnede igen i 1942 med Furtwangler, der dirigerede Mestersangerne fra Nürnberg af Wagner. Operaen lukkede helt, da Josef Goebbels erklærede total krig mod de allierede. I 1945 blev operaen atter ødelagt og koncerterne henlagt til Admiralspalast og Schauspielhaus. Kaos, bomber og Opera.

Efter krigen tog det lang tid at genopbygge operaen og fra 1949 var Operaen DDRs statens operahus nummer eins!. Igen blev der åbnet med Wagner's Die Meistersinger von Nürnberg. Med muren blev operaen noget isoleret fra den vestlige musikalske verden, men den beholdt et stort repertoire med både klassisk og romatiske stykker samt moderne ballet.

Efter murens fald blev operaen igen en del af den internationale opera verden og fik navnet "Staatsoper Unter den Linden".
 
Deutsche Staatsoper
Unter den Linden 5-7
10117 Berlin - Mitte
 
Telefon +49 30 20 35 40
 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Minigolf guide - spil minigolf i ultraviolet lysMinigolf guide - spil minigolf i ultraviolet lys

Minigolf? Dine børn vil ikke være i tvivl. Slip kræfterne løs på en minigolf bane og få en ordentlig familiedyst. Det behøver ikke være kultur det hele. I Kreuzberg kan det fx være i en eventyrverden.

Aktiv i BerlinLæs mere
Burg Stargard - Sov på en middelalder borgBurg Stargard - Sov på en middelalder borg

Foto; Burg Stargard, berlin-guide Burg Stargard er en by og en borg i Mecklenburg, syd for Neu Brandenburg. Den rækker tilbage i tidens tåger. Først nævnt i 1170 som Stargart, men eftersom navnet sandsynligvis er slavisk og betyder Stari (Gammel) og Gard (borg/by/slot), så kan det være meget ældre. Byen [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere
Berggruen - museum med Picasso, Klee, Giacometti a...

Museum Berggruen ligger i Stüler bygningen overfor Charlottenburg Slot. Her finder du en imponerende samling af Oilemaleri, skulpturer mv. på tre etager under titlen Picasso and his Time". Mere end 100 værker af Picasso udgør kernen af samlingen. En tegning fra 1897 sætter det igang og slutter med arbejder fra 1972 - [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
17. juni 1953 - Oprøret mod kommunisterne

Den 17. juni 1953 gjorde østtyskerne oprør mod det kommunistiske styre og samme dag blev oprøret nådesløst slået ned af sovjetiske kampvogne. Den 17. juni blev i vest et symbol på det hensynsløse dikatur i øst. Til støtte for den østtyske befolkning blev dagen national dag i  [ ... ]

Berlins historieLæs mere
Efterårsferie i BerlinEfterårsferie i Berlin

Foto: Festival of Lights er et lyspunkt i mørket hvert år i oktober i Berlin Berlin i efterårsferien er oplagt, og ku'damm føles på nogle tidspunkter så dansk som hovedgaden i Herning. Det er også et sats, for vejret kan være riv og ruskende, men oftest er der et lunt sidste skvulp af sommeren. E [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Billedrammer gennem 400 årBilledrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Guide til klassisk musik - vær med på noderne i BerlinGuide til klassisk musik - vær med på noderne i Be...

Er du andet og til mere end rytmisk musik? Berlin er lig med klassisk musik. Ikke mindre end 7 symfoniorkestre og to store koncerthaller samt alle de mindre orkestre og spillesteder. Så vil du bruge din aften på klassisk vis er der gode muligheder. Især hvis du er tidligt ude og bestille billetter.

Guide til musikken i BerlinLæs mere