Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Vind en bog til jul

Kære gæst

Fortæl om din bedste oplevelse i Berlin. Dine svar bliver behandlet anonymt. Det tager 2-3 minutter.

Gå til spørgeskema

Kaerlighedikommunismenbog

Berlin-guide trækker lod om 2 ex. af "Kærlighed i kommunismens tid" af Tove Fleischer blandt svar før 15. december

Vinderne får besked fra forlaget Vandkunsten.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Pin It

russiskrestaurant
Foto: Interiør fra den russiske restaurant i den russiske landsby Alexandrowka i Potsdam.
Stig Yding Sørensen, 2011.

Det russiske spisekort er fyldt med simple retter: Kød pakket i dej, kraftige supper, varm te, pølser, syltede agurker og vodka og russisk champagne. Et godt måltid er bygget op omkring sakuski, pervoje, vtoroje og tretje (forretterne samt første, anden og tredje omgang):
  • Et godt russisk måltid begynder med zakuski eller sakuski, som er kolde forretter. Det kan fx være marinerede grønsager, oste eller pølse. Skylles gerne ned med klar, kold vodka. Husk man nipper ikke til vodka. Det skyldes ned i en mundfuld. Brændevin er helt uundværligt til russisk mad. Vodka er det mest almindelige, men du kan også støde på zubrowka lavet af vilde græsser eller rjabinowka lavet af rønnebær. Psjenitjnaja-vodka  er lavet på hvede. Drikkes rent af store glas. Spis gerne syltede agurker til.  Vodka bør ikke blandes med andet – men kan være tilsat smag fra citron, peber, appelsin eller andet. En anden god zakuski er blinis. Blinis er klatkager eller pandekager af boghvedemel. Serveres ofte sammen med kaviar, røget fisk: hellefisk, torsk eller sild. Og så naturligvis smetana – cremefraiche. Kaviar er fiskerogn. Oprindeligt fra størren, men ren beluga kaviar er uopdriveligt – og stenbiderrogn er en udmærket substitut.
  • Den næste ret eller pervoje er den første hovedret. Det kan fx være en bortsch suppe – måske serveret med et par pirozhki eller pirogger. Bortsch er en traditionel suppe kogt på kål, oksekød, skank og rødbeder. Det er store variationer med bortsch. Det kan være en tynd suppe eller en meget fyldig suppe. Soljanka er som regel en fiskesuppe, men i Berlin kan det også være en kraftig suppe med pølse og flæskestykker. Varm, nærende. Ucha er fiskesuppe og Schtschi er en kålsuppe. Til suppen kan man få serveret brød eller pirogi. Piroger er en slags kødkager. Piroger kan fx være lavet af mørdej og fyldt med kød, kål, svampe, kartoffel eller fisk. De kan være store og de kan være små. De findes i flere varianter og kendes også som pelmini, som er små melposer med fyld. Lidt som fyldt pasta. Man kan også støde på manti eller wareniki. Manti kan være meget forskelligt men typisk krydret kød kogt eller dampet i en pakke af dej. Kendes fra hele Centralasien. Wareniki er dampede kager med fyld af fx kartofler, quark eller kirsebær.
  • Vtoroje er den anden hovedret – den næste. Her kommer der som regel kød eller fisk på bordet. Det kan være beuf Stroganof, Kylling Kiev, plov (ris pilaf) eller retter af vildt. Golubtzi er kålroulader.
  • Tretje er måltidets tredje ret. Desserten. Det kan være frisk frugt eller romovaya baba.

Ud over vodka er te en russisk nationaldrik. Den serveres mange steder på en samovar. En samovar er en russisk ”temaskine” der består af en beholder med varmt vand. Oven på står en lille tekande med tekoncentrat. Når man skænker, hælder man først lidt te koncentrat i koppen og spæder det op med det varme vand. Meget fint. En tredje drik er kvas, der minder lidt om hvidtøl. Serveres på nogle restauranter i Berlin – og på hvert et gadehjørne i Moskva.
 

Russiske restauranter


Flere restauranter inviterer på russisk brunch. Her kan man fx få Kascha Gretchnewaja, som er kogt boghvedegrød, men blinis med Nutella er såmænd også set.
 
  • Restaurant Paris-Moskau, der har rødder tilbage til 1898, eksperimenteres der med en delikat blanding af det franske og russiske køkken. Det er lækkert og gourmet – men det er ikke billigt. 7 retters vinmenu for 129 euro per person. Da vi var forbi var det bestemt en fyldig vinmenu - og de sidste retter står lidt uklart hen. Men det vi husker var godt.  Alt-Moabit 141 • 10557 Berlin-Moabit, Tel.: +49 (030) 394 20 81.
  • Restaurant Samowar ved Luisenplatz 3 ved Charlottenburg slot. Telefon +49 (030) 341 41 54 over for Charlottenburg Slot en favorit blandt de russiske restauranter med teceremoni, zarens festmåltid og ikke mindst den store buffet om søndagen. Restauranten er opdelt i små hyggelige rum. Sørg for at være med en lørdag aften, hvor der ofte harmonikaspil og hjemlandets vemodige sange. Der bliver sunget godt med ved bordene og skålet, for mange af gæsterne er områdets russiske beboere. Her er man med i dagligstuen og det er ok at få en solid dram indenbords. Husk at drikke vodka som apperitif 
  • Restaurant Pasternak, Knaackstrasse 22/24, Prenzlauer Berg serverer russisk mad. Tel +49 (030) 441 3399 når du skal reservere.
  • Pishka i Bergmanstrasse 1 er en Basjkortostanisk restaurantkæde, som har valgt at lægge deres første restaurant uden for Republikken Basjkortostan i Berlin. Bygget op som en kantine, så du kan se, hvad du kan spise. Det kan fx være Okroscka eller Tukmatch eller Utschpotschmak. Både republikken og retterne er nye for berlin-guide. Men det lyder ikke som hverdagskost fra Nørre Sundby, Nymindegab eller Nørrebrogade - hvor der ellers er så meget udefra. Velbekomme.
  • Cafe Voland - den russiske Cafe, Wichertstrasse 63 i Prenzlauer Berg, +49 (030) 444 0422/ har russisk og ukrainske menuer og musik til maden. Ret DDR-Russer originalt. 7 forskellige slags vodka og en god rejse gennem det russiske køkken – masser af varianter af warenki. Du kan ikke betale med kort. Super lækker mad, god betjening og hyggelige omgivelser. De kalder sig cafe, men restaurant ville passe lige så godt. I weekenden er der levende musik - følg med på hjemmesiden. Det er et sted man kommer igen.
  • Grüne Lampe, Uhlandstraße 51 i Wilmersdorf, +49 (030) 88719393 server soljanka, blinis, warenki, pelmeni og ikke mindst Bortsch - rødebedesuppe. Restauranten har fået masser af god omtale. Vi er enige.
  • Restaurant Bogus i Oderbergerstraße 61, telefon +49 (030) 48 49 56 28 er en sibirsk restaurant med pirog, blinis, Pelmini og Bortsch samt bjørnefrikadeller, rensdyr og elgsteg på menuen.
  • Restaurant Potemkim, Victoria-Luise-Platz 5, 10177 Berlin. +49 (030) 219 68 181 . Mystiske røde farver – men ok spisekort.
  • DWIN, Berlins armenske restaurant. Uhlandstrasse 157, 10719 Berlin-Wilmersdorf. +49 (030) 881 29 15. Pæn restaurant med masser af lammekød på menuen.
  • Gorki Park, Weinbergsweg 25, 10119 Berlin-Mitte +49 (030) 448 72 86 / Super hyggelig Cafe indrettet som en dagligstue.
  • Grenazvale, Windscheidstraße 14. 10627 Berlin-Charlottenburg, Tel.: 0176 - 6 3333 659,  Georgisk Restaurant. Det kan virke som om man er den eneste i Restauranten, der ikke er født i Georgien.
  • Restaurant “Russischer Hof”, Zietenstr. 19, 10783 Berlin, Tel: +49 (030) 21232061
  • Restaurant Lara, Torstrasse 164, 10115 Berlin, +49 (030) 27 90 84 84
  • Tadschikische Teestube i Oranienburger Str. 27, 10117 Berlin-Mitte (Telefon +49 (030) 2041112). Husk at bestille plads i god tid (en uge før) på denne vidunderlige testue, der er en gave til DDR fra den sovjetiske republik Tjadjikistan.Telokalet er indrettet med al udstyret fra træpanelerne og puder på gulvet. Man sætter pænt skoene udenfor før man sætter sig ind til te og kager.
Vil du ud og give den gas på russisk om aftenen er der udover Kaffee Burger og Tarakan flere russiske steder: Club-Bar "CCCP" , Torstrasse 136, 10115 Berlin, Discoclub "Kalinka", Alt-Friedrichsfelde 69, 10315 Berlin, Discoclub "Metropol", Nollendorfplatz 5, 10777 Berlin.
 
Læs mere om russerne i Berlin.
 
Velbekomme 


 
 

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Jesper Bugge Kold: Land i datid

Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Udo Lindenberg - Sonderzug nach Pankow

Den tyske pop-rock sanger Udo Lindenberg skrev sangen ”Sonderzug nach Pankow” i 1983 over Glen Miller klassikeren Chattanooga Choo Chaa. Udo Lindenberg var populær sang i vesttyskland og Udo Lindenberg ville også gerne optræde i øst. Men det ville DDR ikke tillade. Udo Lindenberg var forarget og skrev så s [ ... ]

Stemninger
Industrikultur i Berlin og Brandenburg

Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.&n [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Norman Ohler: Den Totale Rus

Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Anders Bager Eriksen: Berlin - en kulturrejse

Anmeldelse. Berlin tiltrækker guidebøger, som honningkrukker tiltrækker bier. Der er simpelthen så meget at fortælle. Forfatter, rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen arrangerer rejser til blandt andet Berlin. Han har boet i Berlin. Så derfor en guide.

Guidebøger
På tomlen til Berlin

Tommel-guide. Til Berlin på tommelfingeren?! Er du vild mand? Er du hippie? Nasser? træt af livet? berøvet alle din penge? Ingen af delene. At rejse på "tommelfingeren" er næsten gået af mode. Men det er en fremragende rejseform for dig, der gerne vil møde mennesker, som du ellers aldrig kommer i næ [ ... ]

Transport til og rundt i Berlin
Torben Kitaj: Tyskland efter 1989

Anmeldelse. Torben Kitaj, journalist og tidligere Tysklands korrespondent for DR, har skrevet bogen "Tyskland efter 1989". Det er en lærebog til gymnasieniveau i historie, samfundsfag og tysk. Læs den.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund