Oranienstrasse - Berlins alternative gade nr. 1

Oranienstrasse løber gennem den nordlige del af Kreuzberg ind mod centrum og bliver til Kochstrasse op mod det tidligere overgangssted til Østberlin: Checkpoint Charlie. Den spændende del af Oranienstrasse begynder ved Moritzplatz og løber nedover Oranienplatz og Kottbusser Tor. Gaden skærer igennem det såkaldte SO 36 opkaldt efter postdistrikt syd-ost. 

 

I folkemunde bliver gaden også kalde O-strasse og bliver ofte forveklset med Oranienburgerstrasse i bydelen Mitte. Det er en travl shoppinggade med små butikker og etniske restauranter og barer. En af barerne hedder SO36 og her er der ofte live musik.

 • Zum Elefanten, Oranienstrasse 11. Kneipe.
 • Rote Harfe, Oranienstrasse 12, Kneipe og tysk ølstemning.
 • Franken, Oranienstrasse 19A. Hvis du er til punk, højmusik og ølsjatter.
 • World Shop, Oranienstrasse 22 trykker din T-shirt som du vil have den. Mens du venter.
  Cafe Bäckerei Melek, Oranienstrasse 28 er et tyrkisk bageri og Cafe, som er åbent døgnet rundt.
 • Schnabelbar, Oranienstrasse 31 har billige cocktails og gode DJs.
 • SO36, Oranienstrasse 190. Hotteste rockscene – med alt fra tyrkisk mavedans til punkrock.
 • Rosen - naboen til SO36 byder på transvistitklub
 • Restaurant Stiege, Oranienstrasse 47a, Kreuzberg (030) 614 68 16. God, hurtig og billig mad + drikkevarer. Men kortet for stort, og der er en grund til at maden er billig. Nøjes evt med en øl i de hyggelige lokaler.
 • Max und Moritz, Oranienstrasse 162. Original berlinerkneipe med interiør fra 1902. Tysk køkken og ind imellem kabaret. God stemning.
 • Hanf Haus, Oranienstrasse 192 sælger alt af hamp – øl, tøj, chokolade, sko. Om skoene kan ryges ved vi ikke – men du kan garanteret få et godt råd i butikken.
 • Restaurant Amrit, Oranienstrasse 202 /203. Asiatisk fusionskøkken – Singapore style. Vores gæster anbefaler Amrit som en fortræffelig restaurant. Der er god service, aperitif, masser af god mad til en billig penge. www.amrit.de
 • Kafka, Oranienstrasse 204 – fusionskøkken med både aftensmad og frokostmenuer.

Oranienstrasse

Er du ude at give den gas en aften i Oranienstrasse, så smut evt også en tur ned af Dresdener strasse, som løber mellem Kottbusser Tor og Oranienplatz.

Oranienstrasse har dog ikke altid været Berlins "party-meile". I Oranienstrasse 6 arbejdede fx Konrad Zuse med at bygge verdens første computer i 1944-45. Den kan idag i rekonstruktion ses på Det tyske teknikmuseum ikke langt væk. I nr. 6 lå også før krigen Orionette AG, som var vigtig for den tyske bilindustri. Her arbejdede ingeniøren Engelbert Zaschka, som blev helikopter pioner, blandt andet en pedaldrevet helikopter.

Oranienplatz

Foto: Udsigt over Oranienplatz ned ned mod Görlitzer Bahnhof.

I nr. 34 havde Julius Klausner sin første skobutik "Leiser", og det er siden blevet til skobutikker over hele Tyskland. I nr. 64 boede Paul Lincke - som siden har fået sin egen vej i Kreuzberg. Og i nr. 53/54 lagde Georg Wertheim sit første stormagasin "Wertheim" i Berlin.

Oranienplatz er i dag primært et grønt område, men en gang løb kanalerne under her. Man kan stadig fornemme kanalforløbet langs Segitzdam og Erkelensdam, og broerne over på Oranienplatz. 

Læg mærke til bygningerne. Fra Görlitzer Bahnhof og til Moritzplatz overlevede de fleste bygninger bomberne i 2. verdenskrig og bygningsmassen er primært pre-1945 og tilbage til Grunderzeit (efter 1871). Efter Mortizplatz er der stort set ingen bygninger tilbage og gaden skifter fuldstændig karakter. 

Når du frem til Moritzplatz, så kik ind i Prinzessinnengärten, som er en hyggelig byhave med en lille biergarten, hvor man også kan få en kaffe og en kage.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Søren Flott: Danskeren der ville dræbe HitlerSøren Flott: Danskeren der ville dræbe Hitler

Foto: Jens Peter Jessen (1895 i Tinglev - 1944 i Plötzensee). Fra WikiWand. Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvri [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Før du lejerFør du lejer

Det er en helt særlig oplevelse at leje en lejlighed i en storby og leve med i byens puls sammen med dens beboere. Du kan føle dig hjemme med det samme. Du kan ikke holde ferie som du gør når du bor i feriekomplekser, hoteller og pensioner. Men du får så mange andre gevinster: en rar stue at være dig se [ ... ]

Bo i BerlinLæs mere
Rundt om Nikolaiviertel - det ældste BerlinRundt om Nikolaiviertel - det ældste Berlin

Berlinerne genopbygger - og kernen af det ældste Berlin blev genopbygget allerede af DDR. Nikolaiviertel. Denne spadseretur tager dig fra den pulserende Alexanderplatz til Nikolaiviertel og til den gamle havn. Der er 4.7 kilometer fra start til mål.

Berlin til fods Læs mere
Stand-up Paddling

Aktiv inspiration. Jesus gik på Geneserat sø, og med Stand-up paddling kan du lære at spadsere over Wannsee eller gå på Spree.Stand-Up Paddling en ny motionsform, hvor man stående på et brædt padler sig over vandet. Det ser tosset ud, men er garanteret god motion. Hvis du ikke har prøvet f&osl [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere
Königs WusterhausenKönigs Wusterhausen

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972. Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈve [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Helen Greathead: Alt det du gerne vil vide (Forbud...

Anmeldelse. Forbudt for voksne. Sådan introducerer børneguiden til Berlin sig for læserne: "BERLIN - Alt det du gerne vil vide". Bogen tager i farver, billeder og korte fakta børnene med til Berlin. Den er god at bladre i, finde interessant viden i - og giver du den til dine børn før I rejser afsted Berlin  [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Guidebog: Lonely Planet om TysklandGuidebog: Lonely Planet om Tyskland

Anmeldelse. Lonely Planet serien af guidebøger er et verdens mest succesfulde guidebogsbrands. En global succes og for berlin-guide.dk her Lonely Planets bøger ofte været med på tur. De findes også på dansk - fx "Oplev Tyskland".

GuidebøgerLæs mere