Mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle

monumentehomosex

Mindesmærket er udført at danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset. Mindesmærket var 16 år undervejs og kostede 600.000 euro (4,4 millioner kroner).

Et mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle er rejst i Tiergarten. Mindesmærket ligger i Tiergarten mellem Brandenburger Tor og Potsdamer Platz mellem træerne overfor mindesmærket for de seks mio dræbte jøder. Det ligner en betonkasse. Mindesmærket har et dansk islæt.

Mindesmærket består af en 3,65 meter høj og 4,70 meter bred betonklods, som i toppen har et slags vindue med en indbygget film. Filmen viser skiftevis to bøsser og et lesbisk par, som hver er forenet i et endeløst kys. Efter to år med mændenes kys tager kvinderne over. Kvinderne kom med i mindesmærket efter feministiske protester mod mindesmærket.

Folkedrab.dk skriver om den nazistiske forfølgelse: "Forfølgelse og undertrykkelse af homoseksuelle var hverdag under det nazistiske styre. Homoseksuelle blev anset for en degenereret gruppe, som undergravede den tyske nation, og de blev derfor straffet med fængsel og koncentrationslejr. Man mente, at de homoseksuelle kunne ’genopdrages’ til at være heteroseksuelle gennem hårdt arbejde og ulidelige forhold. I koncentrationslejrene havnede de i bunden af hierarkiet, og dødeligheden var meget høj."

Det vides ikke præcist, hvormange homoseksuelle der omkom i KZ-lejre i 1933-45 fordi de var homoseksuelle. Man anslår 10-15.000. 

Nazisterne tvang homoseksuelle til at gå med lyserøde stjerner (ligesom jødernes gule) og de mente at homoseksualitet kunne helbredes.

Folkedrab.dk fortæller, at det var en dansk læge, som gik forrest i eksprimenterne:

Den danske doktor Mengele

"Fra 1943 stod en dansk læge i spidsen for en række medicinske forsøg i koncentrationslejren Buchenwald. Dr. Carl Peter Værnet havde tidligere i sit arbejde i Danmark eksperimenteret med hvide mus og mente derigennem at have fundet en kur mod homoseksualitet. Bøsser skulle ”helbredes” ved at få indopereret mandligt kønshormon i en lille beholder, som langsomt rettede op på den hormonelle ubalance, som ifølge dr. Værnet var skyld i homoseksualiteten. Disse forsøg involverede utallige indsatte, og mindst to personer døde som følge af forsøgene. Dr. Værnet flygtede efter krigen til Argentina, hvor han døde i 1965. Han blev aldrig retsforfulgt.".

Københavns bibliotek har lavet en podcast om Carl Peter Værnet, som du kan høre her

Carl Peter Værnet, døbt Carl Peter Jensen (født 28. april 1893 i Løjenkjær, Astrup Sogn, død 25. november 1965 i Buenos Aires, Argentina). Værnet eksperimenterede med at kurere homoseksuelle mænd med indsprøjtninger af syntetiske hormoner.

SS tilbød ham i 1943 at oprette et laboratorium, hvor hans eksperimenter kunne udføres. I februar 1944 ankom han med familie til Prag, hvor laboratoriet oprettedes, og han fik titel af SS-Sturmbannfuhrer. Hans arbejde var under opsyn af Gestapos chef Heinrich Himmler, der modtog Værnets forskningsresultater. Efter krigen blev han arresteret i København, men pinligt nok lykkes det ham at undslippe og flygte.

Forholdene ændrede sig ikke meget for de homoseksuelle i Tyskland efter krigen. Den juridiske paragraf 175, som siden 1871 havde kriminaliseret homoseksuelle, fandtes i praksis i DDR indtil 1967 og i BDR indtil 1969. Tyskerne stod dog ikke alene med deres opfattelse af homoseksuelle. Den delte de fleste europæere. Prøv slå op i Salmonsens Leksikon, hvor homoseksualitet beskrives som en helbredelige sygdom.

Michael Elmgreen (født 25. juli 1961 i København) er en dansk billedkunstner, der arbejder med såvel skulptur og objekt samt installation og performance. Sammen med den norske billedkunstner Ingar Dragset etablerede han i 1995 kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, som efterfølgende har haft en omfangsrig international karriere med såvel land art-installationer som udstillinger ved blandt andet Tate Modern i London og Venedig Biennalen samt Louisiana og Statens Museum for Kunst i Danmark. 

Michael Elmgreen blev sammen med Ingar Dragset tildelt Eckersberg Medaillen i 2012 for deres radikale storskalaværker, der relaterer sig til forholdet mellem kunst, arkitektur og design. [Fra Wikipedia].

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæssanceSteffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Maleri af Pieter Breugel, Olie på eg, 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Leonard Cohen - First Manhattan - then we take BerlinLeonard Cohen - First Manhattan - then we take Ber...

Leonard Cohens sang First we take Manhattan, then we take Berlin er kendt af mange.

StemningerLæs mere
Torben Kitaj: FingerspitzengefühlTorben Kitaj: Fingerspitzengefühl

Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har skrevet en lille bog om 100 ting du ikke vidste om Tyskland og Tyskerne. Fra das Auto til Zeitgeist. God underholdning før du drøner ned af Autobahn og godt samtale-materiale – for hvad betyder egentlig gutmensch, supergeil og weltschmerz?

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Watergate - dunkende disco og natklub

Der er stil over Watergate natklubben i Kreuzberg med glasvægge, der åbner for udsigten over Spree floden. Stedet skulle tiltrække nogen af verdens bedste DJ's på dette energiske sted. Du kan tjekke watergates hjemmeside på www.water-gate.de Watergate ligger på adressen Falckensteinstrasse 49 ved Schlesiches Tor [ ... ]

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere
Theodor Fontane: Effi BriestTheodor Fontane: Effi Briest

Anmeldelse. Effi Briest (1895) er Theodor Fontanes mest kendte roman og regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Berliner Philharmonikerne

Berliner Philharmonikerne er et af verdens bedste symfoniorkester og orkestret bor i Berlin. Koncerterne er naturligvis værd at gå til - men selve bygningen ved Potsdamer Platz har meget at byde på.

Opera og musik teaterLæs mere
Pariser Platz - liv og gøgl i rigets midte

Pariser Platz er med sin beliggenhed for enden af Unter den Linden og for foden af en af Berlins mest kendte vartegn - Brandenburger Tor, et af de mest besøgte steder i Berlin. Under Berlins deling lå pladsen øde hen, men i årene efter Tysklands samling er de omgivende bygninger restaureret og nu er pladsen vakt til live [ ... ]

Pladser og veje i BerlinLæs mere