Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Magdeburg - hovedstad i Sachsen-Anhalt

Magdeburg er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt. 150 kilometer fra Berlin gennem Brandenburg ad motorvejen A2 eller med tog. Magdeburg betyder enten den store borg eller jomfruborgen. Begge dele indgår iøvrigt i byvåbnet, hvor en skønjomfru står på en borg med en krans i hånden.

magdeburgdom

I dag bor der 240.000 indbyggere i Magdeborg. Magdeburg er hovedstad i Sachsen-Anhalt.

Der er både katolske og protestantiske biskopper og Jehovas vidner er aktive her og har intet mindre end 2 kongerigssale her. Elben flyder forbi byen i et væk. Da byen var ret ødelagt efter 2. verdenskrig og endte i DDR er bybilledet præget af betonhøjhuse og socialistisk klassissme i fx Ernst-Reuter Alle. Noget er genopbygget som rådhuset og nogle af kirkerne. Den har ikke længere ry for at være en køn by.

Fra den rigtige vinkel sætter Domkirken "St. Mauritius und St. Katharina" stadig sit præg på Magdeburgs skyline. Domkirken er den første gotiske kirke i Tyskland og også en af Tysklands største kirker.

Elben, der også flyder forbi Berlin, kommer fra Tjekkiet, løber forbi Dresden og fortsætter til Hamburg. Det er en af Tysklands store floder. Den samler vand fra et opland på 148.268 kvadratkilometer - knap 3 gange Danmarks areal. Den er over 1000 kilometer lang. Der er 1200 kilometer cykelrute langs Elben, hvis du har hud nok med bag i.

Ved floden står Zeitzähler, som er et kompliceret kugleur, der viser klokken ved klodens store floder. Står du ved Amazonas kan du altid ringe til Magdeburg og høre, hvad klokken er.

Gennemtiden har Magdeburg haft flere originaler med særlige øgenavne. Dem støder du måske på af omtale fx Schlackaffen, der Affenvater, der Lusebenecke, die Blutappelsine og Feuerkäwer. Der Schlackaffe var kendt for at gå rundt i byens gader og sælge fisk fra Elben. Han gik i en stor fedtet frakke med dybe lommer, hvor han havde sine fisk. Han lugtede ikke godt.

Magdeburgs pladser og gader

magdeburgottorichterstrasse

Foto: Otto-Richter-Straße i bydelen Sudenburg er en gade, hvor husene er malet i sprælske farver.


I byen er den centrale plads Hasselbachplatz som sammen med Damaschkeplatz er trafikknudepunkter og der, hvor man finder barer, kneiper, restauranter og Magdeburgs natteliv.

Den travleste plads i byen er Universitätsplatz - der er universitetet, operaen, stadtbibliotek og kontorbygninger. Ulrichsplatz er Magdeburgs grønne plads. Her stod før en kirke, men den blev bombet og i DDR tiden revet ned.

Langs Elben løber Elbuferpromenade med Pegelhaus, hvor man kan aflæse vandstanden i Elben. På Alten Markt ligger Rådhuset og en plads med rum til byfester, ugemarkeder og julemarkeder. På pladsen står „Magdeburger Reiter“, der sandsynligvis forestiller Kejser Otto 1.

Den største plads er Domplatz, hvor Magdeburgs vartegn, Magdeburger Dom, ligger. Her begyndte Magdeburg i sin tid. Der er også fint omkring Schellheimerplatz.

Den kendste gade i Magdeburg er Breite Weg, som engang var en af Europas skønneste barokgader. Kun i nr 178 og 179 står der idag barokhuse tilbage. Breite Weg forbinder Universitätsplatz med Hasselbachplatz og i den nordlige del er den gågade. En anden fin gade er Hegelstrasse med fine gamle huse.

Den østriske kunstner og arktiekt Friedensreich Hundertwasser er kendt for sine organiske, dekrative og knudrede bygninger. Den sidste bygning han tegnede står i Magdeburg og var færdig i 2005. Det hedder "Grünen Zitadelle", mærkeligt nok, og står på den grund, hvor Nicolaikirke før lå. Af den grund et kontroversielt byggeri i Magdeburg. Skal du tisse er det en særlig oplevelse for Hundertwasser har haft sin hånd på mange detaljer. Breiter Weg 10A - ikke langt fra Dom.

magdeburghundertwasserhaus

Foto: Hundertwasserhaus i Magdeburg. Wikipedia.


Museer og noget at lave

 • Kulturhistorische Museum Magdeburg
 • Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen med udstillinger af nutidskunst.
 • Otto-von-Guericke-Museum om byens stolte søn, fysikeren Otto von Guericke. Her er også en stump velholdt bymur tilbage.
 • Jahrtausendturm i Elbauenpark er et 60 meter højt trætårn, som ser ret futuristisk ud og beskæftiger sig med teknologi
 • Circusmuseum
 • Steinzeithaus Randau med et 4500 år gammelt stenalder hus i replikaDDR-Museumswohnung - en tre værelseslejlighed fra DDR tiden
 • Das Museumsdepot Sudenburg med sporvogne
 • Wasserstraßenkreuz Magdeburg
 • Zoo Magdeburg
 • STASI havde tidligere et fængsel på Moritzplatz. Der er nu et mindested, som man med mellemrum kan besøge.

Theater Magdeburg er byens førende teater. Men der er også Opera og Ballet at finde i Magdeburg. Der er mange nedlagte industrianlæg - og en del af dem er blevet til natklubber. Fx Festung Mark.

Stadtpark Rotehorn og Herrenkrugpark er dejlige grønne områder, hvis der bliver for lunt i Magdeburg. Du kan også besøge væksthuset Gruson-Gewächshäuser.

I Ottostadt ligger der stadig rester af de gamle fæsningsanlæg, som i 1600 tallet gjorde Magdeburg til Preussens stærkeste fæstningsanlæg - og alligevel lukkede de bare Napoleon ind i 1806. Området kaldes Ottostadt efter både den første tysk-romerske kejser Otto den 1 og fysikeren Otto von Guericke. To Otto'er, der har haft betydning for Magdeburg.

Byfesten i Magdeburg er hvert år i pinsen. Spectaculum Magdeburgense i maj er et stort middelalder event.

Hitlers grav

Den russiske efterretningstjeneste boede i Westendstrasse, der nu hedder Klausenerstrasse. I februar 1946 gravede russiske agenter i dyb hemmelighed resterne af Adolf Hitler, Eva Braun, Goebbelsfamilien, hunden Blondi og generalerne Burgdorf og Krebs ned i et dybt hul i Klausenerstrasse. I 1970 blev resterne gravet op igen, kremeret og hældt i floden. Læs mere om den affære her.

Bötel og Pottsuse - mad og drikke

Sachsen Anhalt har som andre dele af Tyskland sin andel af regionale specialiteter. Det gør det ikke til et stort køkken at komme efter, og der er tydeligt en del af det tyske køkken. Specialiteterne er „Bötel mit lehm und stroh“: Eisbein mit Sauerkraut, Erbsenpüree og kartofler, „Gehacktesstippe“ - en slags millionbøf med kartofler og „Pottsuse“ - smørrepålæg med svinekød, fedt og krydderier samt "Bollenwurst“ - en løgleverpølse. Braunkohl mit Klump - grønkål med kartoffelklumper. Så smør ganen, der venter lækkerier til din øl. Nå, jah, så er der jo også Däg’lbraod

 • Rådhuskælderen, Alter Markt 6, er her, som i andre tyske byer, et besøg værd for solid, tysk kost.
 • Selma & Rudolf, Gareisstr. 10 for det lidt finere køkken
 • Landgasthof Bauernstub'n i Mittagstrasse 1 lidt uden for Magdeburg i Niedere Bördedahlenwarsleben får også fine karakterer.
 • Landhaus Hadrys i An der Halberstädter Chaussee 1 Ottersleben også god mad. Med en Michelin BibGourmand. Hav visa kortet med.
 • Sudenburger Kartoffelhaus Das Magdeburger Kartoffelhaus, Schneidersgarten 2, har kartofler
 • Müggenwirt - myggeværten, An der Elbe 14 er biergarten ned til Elben.

Magdeburgs historie

I 1035 fik Magdeburg Magdeburgrettighederne, der tillod byen at udstille og holde møder. Det skabte handel i Magdeburg og i 1200-tallet blev Magdeburg en Hansestad. Magdeburglovene fik i det hele taget stor indvirkning på retstilstanden i Nordtyskland og godt ind i Polen. De blev kendt som germansk ret og domstolene i Magdeburg og i Lübeck havde stor indfyldelse på, hvordan handlen mellem folk blev reguleret. Med regulering af handlen var der bedre vilkår for vækst. 

Byen ligger ved Elben, så der er god mulighed for transport af vandvejen og Magdeburg blev med 20.000 indbyggere end af de største byer i det Tysk-romerske rige. Handel med både Flanderen og Nordsøen og sydpå mod Braunschweig.

Martin Luther prædikede i Magdeburg i 1524 og det betød, at borgerne forlod den romersk-katolske kirke.

magdeburg1600tallet

I 1657 gennemførte borgmester og fysiker Otto Guerike (sit kendte eksperiment med luftens tryk med de magdeburgske halvkugler. Byens universitet er opkaldt efter ham. Ikke så meget er opkaldt efter Magdeburg.

Efter byens opblomstring blev den stort set udradderet i 30-årskrigen - og senere, som en del af Preussen blev den udbygget til at være Preussens stærkeste fæstning. Fæstningen er væk igen, men der er et lille tårn at se "Bastion Cleve". Og bymurstårnet med det mærkværdige navn "Kiek in de Köken" står også endnu. Det er fra 1431.

I 1882 passerede Magdeburg 100.000 indbyggere og blev til en storby. Det holdt indtil 2. verdenskrig, hvor den blev lagt i grus for anden gang: 90% af den gamle bydel, 15 kirker og store dele af grunderzeitbydelene blev bombet. Magdeburg blev indtaget af både amerikanerne og russerne, man da Sachsen-Anhalt efter aftale var Sovjetisk interessesfære trak amerikanerne sig ud igen.

Den russiske jagerpilot, Igor Alexejewitsch Belikow, var på besøg i Magdeburg den 13. marts 1969, da et femårigt barn faldt ud fra femte sal på Ernst-Reuter-Allee 24. Ham greb Belikow og fik ros for sin dåd: medaljer og en spillefilm Ein Held in Sekunden - Helt på sekunder. Den dag i dag står der en statue om heltegerningen. Der var brug for positive billeder af sovjetunionen og Jurij Gagarin gik forrest, og en mulighed for at hylde helten Belikow måtte DDR styret ikke gå glip af. Det var også ganske flot grebet.

 

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Daniel Kehlmann: Tyll

Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet en historisk roman om narren Tyll Ulenspiegel, som rejser rundt midt i den store krig i Tyskland: Trediveårskrigen 1618-1648. Næst efter 2. verdenskrig og nazismen finder de fleste tyskere, at Trediveårskrigen er den værste katastrofe, der nogensinde er overgå [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

Shoppesteder
Fjernsynsfabrikken i Obserschönweide

I den sydøstligste ende af Berlin ligger bydelen Schönweide. Delt af Spree i Nieder- og Oberschönweide. I slutningen af 1800-tallet lå her blot et lille udflugtsrestaurant ned til Spree. Wilhelminenhof hed stedet. Berlin havde vokseværk og industrien flyttede i stor stil ud på landet. I løbet af få &a [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
Hans Christian Post: Berlins Alexanderplatz

Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordl&osla [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Industrikultur i Berlin og Brandenburg

Berlin har været en af Europas helt tunge industribyer og gigant brands som Siemens og AEG stammer herfra. Det har efterladt sig en del spor i Berlin og landskabet omkring. Mange har en fasination af at se, hvordan de ting vi omgiver os med bliver til. Derfor er det interessant at besøge industri- og teknikmuseerne i Berlin og omegn.&n [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byen
Magdeburg - hovedstad i Sachsen-Anhalt

Magdeburg er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt. 150 kilometer fra Berlin gennem Brandenburg ad motorvejen A2 eller med tog. Magdeburg betyder enten den store borg eller jomfruborgen. Begge dele indgår iøvrigt i byvåbnet, hvor en skønjomfru står på en borg med en krans i hånden.

Guide til byer rundt om Berlin
Hans Fallada: Mareridt i Berlin

Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåne [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Ideer fra det tyske turistbureau

Det nationale tyske turistbureau har masser af forslag og tips til din ferie.

Tysklandsguidedk

Mona Nylander skriver små guides om tyske byer på Tysklandsguide.dk

 • Bad Harzburg

  tysklandsguide.dk Mar 6, 2018 | 09:35 am

  Bad Harzburg er en lille kurby beliggende i den nordlige del af Harzen. Den er opkaldt efter det tidligere kejserlige slot Harzburg, der nu en ruin med blot et par vægge og voldene tilbage. Der er også udsigt til Grosser Burgberg. Deroppe fra er der en pragtfuld udsigt.   Byen selv henvender sig i høj ... Read more

  Read more...
 • Lauenburg

  tysklandsguide.dk Feb 22, 2018 | 09:27 am

  Lauenburg ( på dansk Lauenborg) ligger mellem Lübeck og Elben og er en del af den gamle saltvej mellem Lüneburg og Lübeck. Byen har været et hertugdømme fra 1815 til 1864 og var en del af det danske monarki. Lauenburgs gamle bydel ” Unterstadt” ligger langs floden og har mange kønne bindingsværkshuse fra det 17. ... Read more

  Read more...
 • Bad Segeberg

  tysklandsguide.dk Feb 9, 2018 | 17:32 pm

  Bad Segeberg ligger i delstaten Slesvig Holsten midt i Holstensk Schweiz og har ca. 16.000 indb. Jeg besøgte Bad Segeberg en søndag formiddag og til trods for det, syntes jeg det var en meget hyggelig lille by. I midten af 1800-tallet opdagede man meget saltholdig vand under Kalkberg, det gjorde at man gav byen Bad ... Read more

  Read more...
 • Arnis

  tysklandsguide.dk Oct 5, 2017 | 09:42 am

    Arnis også kaldet “Sliens Perle” er Tysklands mindste købstad med kun 300 indbyggere. Arnis er en rigtig charmerende lille by, der føles utrolig stille, når man går ned af byens hovedgade, som de kalder “Unter den Linden”. Den er 800 meter og ender ved vandet. Herfra kan man så følge en sti langs vandet ... Read more

  Read more...
 • Laboe

  tysklandsguide.dk Sep 1, 2017 | 08:55 am

  Laboe er en hyggelig badeby med fine sandstrande, lang promenade med restauranter og souvenirs butikker. Laboe ligger ca. 115 km fra Kruså  ved østre bred af Kiel fjords udmunding og har ca. 5.200 indb. Den største seværdighed for turister er nok den skønne strand. Laboe har både en lille fiskerihavn og lystbådehavn Promenaden i Laboe ... Read more

  Read more...