Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Leipzig guide - historisk kultur og handelscentrum

fShare
1

Leipzig er den næststørste by i den tyske delstat Sachsen og et par timers kørsel fra Berlin. Her bor næsten 540.000 indbyggere (2014) og flere flytter til. Her har Bach, Mendelsohn, Schiller og Schumann boet, så de kulturelle rødder er på plads. Leipzig har været vant til at være et industrielt kraftcenter, men ved genforeningen forsvandt de fleste af kræfterne. Men Leipzig er stærkt på vej tilbage på sporet. Hvis det ikke kludrer på motorvejen kan du komme fra Berlin til Leipzig på et par timer - og omvendt. 200 km. Eller nap toget og slap af. Book dine oplevelser i Leipzig her på Get Your Guide!

leipzig
Rådhuset i Leipzig. Foto 2014 af Polybert49


Kommer du med tog til Leipzig, så bemærk lige stationen. 83.000 kvadratmeter og Europas største hovedbanegård. En imponerende bygning - og så lander du nærmest midt i Leipzig. Jernbanen mellem Dresden og Leipzig var Tysklands første kommercielle langdistance jernbane (116 km) og blev bygget i 1835-37. Den første jernbane var fra Nürnberg til Fürth i 1835.

Er du i bil må du finde et parkeringshus. 

Turistkontoret kan være nyttigt at besøge. Det ligger på Kathrinenstrase 8 ved Markt midt i byen. Markt den centrale plads og meget smuk - en typisk central europæisk markedsplads med fine borgerhuse og masser af stadeplads. Her er der blevet handlet.

Og handel er Leipzig kendt og berømt for. Leipziger-Messe tiltrækker stadig masser af handelsfolk, og selv i DDR tiden var der Leipziger Messe - omend i en noget nedtonet skala. Leipziger messe har rødder på næsten tusinde år. Det blev første gang nævnt i 1165! Byen er også blevet kaldt Europas handelsplads.

I centrum kan du passende besøge det gamle rådhus fra 1556 i renaissance-stil. Her er der i dag et by museum, hvor du kan blive klogere på Leipzigs historie.

Shopping and dining

Er du til shopping er passagerne interessante. Nogle er nye, nogle er gamle:

 • Mädlerpassage, Grimmaische Straße/Neumarkt, Her kan du også besøge Auerbachs Keller. Auerbachs Keller er et flere hundrede år gammelt værtshus og udødelig gjort af Goethe, som i Faust skrev scenen Auerbachs Keller i Leipzig. Goethe læste jura i Leipzig fra 1765 til 1768. Skal du kun nå et større måltid i Leipzig, så få plads i Auerbachs Keller. Passagen hænger sammen med Königshauspassage og Messehofpassage.
 • Barthels Hof, Hainstraße/Barfußgäßchen.
 • Speck's Hof and Hansahaus, Nikolaistraße/Reichsstraße/Grimmaische Straße. Den ældste passage i Leipzig.
 • Jägerhofpassage, Hainstraße/Große Fleischergasse.Fredeligt - midt i byen.
 • Städtisches Kaufhaus, Neumarkt/Universitätsstraße/Kupfergasse/Gewandgäßchen.
 • Godt kan man spise i Restaurant Falco i Gerberstrasse. Peter Maria Schnurr's køkken er kendt for at være en af Tysklands mest kreative kokke. Der gemmer sig 2 Michelinstjerner her.

Seværdigheder

 • Mendelssohn Haus, Goldschmidtstraße 12, Her boede Felix Mendelsohn Bartholdy (1808-1847), som var pianist, komponist, organist og dirigent. Et af hans kendte værker er bryllupsmarchen fra En skærsommernats drøm. Felix Mendelsohn er er af de mest populære komponister fra romantikkens periode. Han var iøvrigt ligesom H.C Andersen ganske forliebt i operasangerinden Jenny Lind. Felix Mendelsohn prøvede at overtale hende til at flygte med ham til Amerika. Ak, den kærlighed. Mendelsohn ligger iøvrigt begravet i Berlin på Friedhof I der Dreifaltigkeitsgemeinde i Berlin-Kreuzberg - og Niels W. Gade var med til at bære hans kiste.
 • Schiller Haus i Menckestrasse 42. Her boede digteren Friedrich Schiller (1759-1805). Desuden en af byens ældste huse fra 1717. Schiller er en af Tysklands store sønner med digte og romantik - de fleste vil mene, at Schiller hører til i byen Weimar, men fordi Schiller arbejdede her i Leipzig i 1785 (maj til september), så kan man lige så godt gøre et nummer ud af det. 
 • Schumann Haus, Inselstraße 18. Her boede komponisten Robert Schumann (1810-1856). Robert Schumann er samtidig med Felix Mendelsohn. Han var stærkt produktiv og regnes som en af de tunge drenge fra romantikkens tid. Han havde kontakt til Felix Mendelsohn og boede her i 1843 som lærer på musikkonservatoriet. Han må ikke forveksles med den franske politikker Robert Schuman, som sammen med Jean Monnet regnes for fædrene til kul-og stålunionen, som var forløberen for EU.
 • Völkerschlachtdenkmal er det største monument i Europa. 91 meter højt til minde om slaget ved Leipzig i Napoleonskrigene, hvor de allierede Preussen, Østrig og Rusland sammen slog Napoleon. Der deltog 600.000 soldater fra 20 lande i slaget, der kostede 100.000 døde. Forståligt, at det blevet betegnet som et slag mellem folkeslag. Man kan komme helt til tops i det helte enorme monument. Du må ikke have været i Leipzig uden at være forbi her. 
 • Botanisk Have i (meget passende) Linnéstrasse 1. Haven er fra 1580 og Tysklands ældste og efter Firenze, Pisa og Padua Europas ældste botaniske have. Den har flyttet lidt rundt i Leipzig, men har været i Linnesstrasse siden slutning af 18-tallet. Ødelagt under 2. verdenskrig og siden genopbygget.
 • Leipzig Zoo er lidt dyr men er en af Tysklands største og mest kendte zoologiske haver. Elefanterne har en svømmepøl, hvor du under vandet kan se dem bade.
 • Deutsche Nationalbibliothek, Deutscher Platz 1 er ikke bare et bibliotek. Det er Tysklands nationalbibliotek. Man kan besøge læsesalen, men der er skrappe sikkerhedsregler.
 • Zeitgeschichtliches Forum er en del af Forbundsrepublikkens historiefortælling om sig selv. Det er forbundet med det fremragende Haus der Geschichte i Bonn - som også har udstillingen i Tränenpalast i Berlin og DDR udstillingen i Kulturbraüerei i Prenzlauer Berg. Her får du en levende og flot opsat fortælling om forbundsrepublikkens historie fra 1945 og frem. Det er gratis at komme ind. Grimmaische Straße 6 - lige ved Markt. Geheimtip.
 • Runde Ecke i Dittrichring 24 var Stasi-hovedkvarter. Det kan stadig besøges og på hjemmesiden for Runde Ecke kan du også læse om, hvordan man kommer på besøg i en hemmelig Atombunker, som STASI byggede til sig selv i Machern, 30 kilometer øst for Leipzig: Museum im Stasi-Bunker. Der er også rundvisninger på STASI's henrettelsesplads, som STASI selv omtalte som "Zentrale Hinrichtungsstätte".
 • I Panorama Tower på Augustsplatz er der en observationsplatform og en restaurant.
 • Panometer i Richard-Lehmann-Straße 114 er en 360 graders oplevelse i et ombygget gaslager (Gasometer). Udstillingerne veksler. På et tidspunkt kunne man opleve Titanic på bunden af havet.
 • Kunstmuseet i Katharinenstrasse 10 i Leipzig. Er du til moderne kunst, så skal du her hen. Vekslende udstillinger. Men også nogle af de helt store navne er her som Cranach, Frans Hals, Caspar David Friedrich - og en stor samling DDR kunst.
 • Grassi museum samler hele tre museer i Leipzig på Johannisplatz 5-11 - altsammen om kunst og håndværk. Det er bestemt en tur værd, hvis du er i nærheden af Leipzig.
 • Kører du til Großpösna (det hedder byen) kan du besøge et kæmpe brunkuls-anlæg. Imponerende svær teknologi der er brugt til at rage brunkul ud af jorden. Bergbau-Technik-Park ligger Am Westufer 2 i Großpösna.

I maj/juni er der Bach Festival og Goth festival med middelalderby, I marts er der Leipziger bogmesse. I slutningen er juli er der luftballon fest...følg med på turistkontorets hjemmeside. Eller på Leipziger museernes fælles hjemmeside. Der er flere at komme efter end nævnt ovenfor, fx kunsmuseer, et musem for tinnfigurer, for lazaretter, for psykriatri, sport eller ægyptologi. Regnvejrsdage behøver ikke at være kedelige i Leipzig.

Læs mere i fx Leipzig Leben.

Leipzigs historie - 1000 år i korte træk

Leipzig blev første gang nævnt i 1015 som Libzi og blev en købstad i 1165. Leipzig er central i Tysklands historie og ligger, hvor to oldgamle handelsruter - Via Regia og Via Imperii krydser hinanden. Leipzig er en handelsby og den dag i dag er det en messe og handelsby.

Nord for byen ligger messehallerne Leipzig Messe. Før messehallerne foregik handlen i byen, som endnu er præget af masser af pladser og arkader, hvor handlen kan foregå.

Universitet i Leipzig blev grundlagt i 1409 og er Tysklands næstældste. Fakulteter og institutter er spredt ud over byen. Den centrale del af universitetet, Campus, ligger på Augustusplads.

Der er spor fra Leipzigs historie overalt i byen - den indre ring, hvor ringmuren før løb, handelshusene, forladte industribygninger i Plagwitz, landsbystrukturen i forstæderne, hvor de små landsbyer blev ædt op.

Syd for byen er slagmarkerne fra Napoleonskrigene, som i dag er markeret med det absolut gigantiske og seværdige Volkerschlachtsmonument.

Ved Nikolaikirche begyndte de fredelige demonstrationer i 1989, som i sidste ende førte til at det kommunistiske regime brød sammen. I 1989 var Leipzig kendt for mandagsdemonstrationerne, med slagordet "Wir sind das Volk" ("Vi er folket").

Da muren faldt forsvandt næsten 100.000 indbyggere fra byen, som i 1998 var helt nede på 437.000 indbyggere. Men stille og roligt er indbygger tallet på vej op og Leipzig ved at genvinde sine kræfter.

Lige som Berlin har Leipzig ry for at kunne tiltrække kreative og alternative kræfter - og ligesom Berlin kan det være, at byen igen vokser til og i sidste ende mister tiltrækningskræften for de kreative og alternative.

H.C. Andersen i Leipzig

Tyskerne tog pænt i mod H.C. Andersen. Han mødte nysgerrighed og imødekommenthed - modsat i Danmark - og han mødte mange af tidens tyske personligheder på sine rejser i Tyskland. Krigen i 1848 splittede H.C. Andersen for han holdt af begge lande. Han kom flere gange til Tyskland.

H.C Andersen beskriver den 10.november 1840, hvor han den første gang i sit liv skulle køre "med damp". Aften før havde han se en "Dampvogn", dog kun røgen, der gik som en raket, ser susede i lige linie hen ad jorden. Han var nervøs, da han troppede op kl. 7 på Magdeburg Station for at køre i jernbane de ca. 110 kilometer til Leipzig. Han havde jernbanefeber: - I dag prøvede jeg det nu selv, - Nu har jeg en Forestilling om at Jorden dreier sig, tæt ved mig bevægede Græs og Ager sig som det snurrende Rokkehjul, kun de fjerneste Gjenstande syntes at beholde deres sædvanlige Ro. Nu kan jeg tænke mig Trækfuglenes Flugt, saaledes [maa] de lade Byerne efter sig. Det var som om dene ene By laae tæt ved den anden. Det har noget ret troldsomsagtigt ved sgi; jeg syntes jeg var en Magier der havde spændt min Drage for min Vogn og foer nu forbi de stakkels Dødelige, der som jeg saae paa sideveien krøb med deres Kjøretøi, som vare de Snegle; naar Dampen ledes ud lyder set som var det en Dæmon der stønnede - Signal-Pibning er afskyelig, det er som hørte man et Sviin skrige når det faaer kniven i Livet... fra "H.C. Andersen og Ensomheden" af Bjarne Nielsen Brovst.

H.C Andersen kom også til Leipzig i 1841. Der var under 50.000 indbyggere i Leipzig dengang - og for datiden en pænt stor by. H.C Andersen kom med tog og han var begejstret:

"... Imorges Klokken 6 tog jeg paa Jernbanen fra Dresden og i 3½ Time var jeg de 15 Miil her til Leipzig ; De vil paa Brevets anden Side finde et Par Udsigter af denne Jernbane, der dog ikke er saa god, som den til Magdeburg! Mange Mennesker sige at Reise-Poesien er borte ved Jernbanerne, det finder jeg slet ikke! just paa disse gjennemtrænges jeg af en Storhed hos den menneskelige Aand, der lader mig ane Gud og det er dog i ham den bedste og høieste Poesie søger sit Hjem. Fra Prag til Hamborg gaaer det nu flyvende med Damp; jeg har da ogsaa seilet paa det nye Skib Bohoemia fra Moldau gjennem det saxsiske Schweits til Dresden, Reisen varer 13 Timer; fra Dresden til Leipzig er det 3½ og fra Leipzig til Magdeburg atter 3½; derpaa med Dampskib fra Magdeburg til Hamburg, naar Vandet er høit nok 15 Timer. Er det ikke velsignet! 35 Timer kun fra Prag til Hamburg. ..." fra brev fra H.C. Andersen til Adolph Drewsen, skrevet i Leipzig den 3. juli 1841.

I Leipzig mødte H.C Andersen Felix Mendelsohn. Og skrev et par ord om det:

Felix Mendelsohn Bartholdy.

Mens Orgel-Toner gjennem Kirken runged,
Et Barn blev døbt og Felix blev det kaldt.
"Ja Felix", havde Herrens Engel sunget.
Thi Tone Sceptret dette Barn tilfaldt.

H.C. Andersen

Leipzig den 5. Juli. skrevet da Mendelsohn havde spillet for mig"

H.C Andersen var i Leipzig flere gange. Blandt andet i 1831, hvor han skrev Vandrerens Sang.

Vandrerens Sang

(Skrevet i Leipzig i Mai 1831.)

Hvor Stormen løfter høit sin stærke Stemme,
Hvor Bølgen svulmer paa det stolte Hav,
Jeg tænker kun paa Dig. — Dig Gud mig gav!
— Jeg kan Dig aldrig glemme!

Paa Sletten, hvor den vilde Hingst har hjemme,
Paa Fjeldets Tind, høit i den kolde Sky,
Jeg seer kun Dig, — selv i hver fremmed By —
— Jeg kan Dig aldrig glemme!

Og bort, ja bort — det snevert er her hjemme —
Did hen, hvor Granerne paa Bjerget groe!
Langt bort, langt bort! — Faaer Hjertet da vel Ro?
— Jeg kan Dig aldrig glemme!

I Leipzig har de en folkeskole, som har fået navn efter H.C. Andersen.

 

 

fShare
1

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Gamesciencecenter er for futurister

GameScienceCenter er for futurister – for nysgerrige, barnlige sjæle, nørder og alle andre som spekulerer på, hvor de kraftige computere og netværk fører os hen. I Gamesciencecenter demonstreres en helt række nye teknologier, og du skal medvirke ved at bevæge kroppen, bruge stemmen, blinke med &osla [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseer
500 f.kr: Ishatarporten 500 f.kr: Ishatarporten

Ishatarporten er 2.500 år gammel og var byport til den antikke storby Babylon. Porten blev bygget som en del af Babylons fæstning af Nebukandnesar II. I dag står porten i Berlin i Pergamonmuseet, som et af Berlins mest overvældende skatte. Ishatarporten er en ”øjengnidder”, for man må uværligt [ ... ]

Billeder fra Berlin
Tysk fjernsyn - er det noget værd?

I Danmark er tysk fjernsyn berygtet for ikke at bruge undertekster til ikke-tysksproget fjernsyn - men istedet for tale. Berømt er hollywood cowboyden John Wayne, som siger "Hände hoch" istedet for "Hands up". Eller Benny i Olsenbanden, der pludselig udbryder:"Mächtig gewaltig!" i stedet for skidegodt. Og Olsen selv, som bruger sk& [ ... ]

Diverse info
Hemmeligt STASI fængsel midt i Potsdam

Midt i Potsdam i et lidt anonymt hus fra 1700 tallet i Lindenstrasse 54 gemmer sig et dystert fængsel. Et klassisk fængsel med flere etager af celler. Små rum med gughuller. Både nazisterne, russerne og STASI har brugt fængslet til politiske fanger. 

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by
2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et nyt Tyskland2006: Europamesterskaberne i fodbold markerer et n...

Sommeren 2016. Europamesterskaberne i fodbold spilles i Frankrig, men i Berlin følger alle kampene og deres nationalmannschaft tæt. På ”Fanmeile”, Strasse 17. juni, er der god plads til festen. Samler næsten en million mennesker til at følge med på storskærme. Det blev en magisk sommer, hvor T [ ... ]

Billeder fra Berlin
Tove Fleischer: Kærlighed i kommunismens tid

Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Checkpoint Alpha og Checkpoint Bravo

Overgangene mellem Østberlin og Vestberlin er helt lidenskabsløst navngivet A, B, C… eller i radiosprog Alfa, Bravo, Charlie… Mest kendt er overgang C i Kochstrasse: Checkpoint Charlie. En mindre kendt overgang er Checkpoint Bravo, som overskar motorvejen sydud af Berlin mod Postdam. I dag er her et lille mindested og ud [ ... ]

Pladser og veje i Berlin

Ideer fra det tyske turistbureau

Det nationale tyske turistbureau har masser af forslag og tips til din ferie.

Tysklandsguidedk

Mona Nylander skriver små guides om tyske byer på Tysklandsguide.dk

 • Bad Harzburg

  tysklandsguide.dk Mar 6, 2018 | 09:35 am

  Bad Harzburg er en lille kurby beliggende i den nordlige del af Harzen. Den er opkaldt efter det tidligere kejserlige slot Harzburg, der nu en ruin med blot et par vægge og voldene tilbage. Der er også udsigt til Grosser Burgberg. Deroppe fra er der en pragtfuld udsigt.   Byen selv henvender sig i høj ... Read more

  Read more...
 • Lauenburg

  tysklandsguide.dk Feb 22, 2018 | 09:27 am

  Lauenburg ( på dansk Lauenborg) ligger mellem Lübeck og Elben og er en del af den gamle saltvej mellem Lüneburg og Lübeck. Byen har været et hertugdømme fra 1815 til 1864 og var en del af det danske monarki. Lauenburgs gamle bydel ” Unterstadt” ligger langs floden og har mange kønne bindingsværkshuse fra det 17. ... Read more

  Read more...
 • Bad Segeberg

  tysklandsguide.dk Feb 9, 2018 | 17:32 pm

  Bad Segeberg ligger i delstaten Slesvig Holsten midt i Holstensk Schweiz og har ca. 16.000 indb. Jeg besøgte Bad Segeberg en søndag formiddag og til trods for det, syntes jeg det var en meget hyggelig lille by. I midten af 1800-tallet opdagede man meget saltholdig vand under Kalkberg, det gjorde at man gav byen Bad ... Read more

  Read more...
 • Arnis

  tysklandsguide.dk Oct 5, 2017 | 09:42 am

    Arnis også kaldet “Sliens Perle” er Tysklands mindste købstad med kun 300 indbyggere. Arnis er en rigtig charmerende lille by, der føles utrolig stille, når man går ned af byens hovedgade, som de kalder “Unter den Linden”. Den er 800 meter og ender ved vandet. Herfra kan man så følge en sti langs vandet ... Read more

  Read more...
 • Laboe

  tysklandsguide.dk Sep 1, 2017 | 08:55 am

  Laboe er en hyggelig badeby med fine sandstrande, lang promenade med restauranter og souvenirs butikker. Laboe ligger ca. 115 km fra Kruså  ved østre bred af Kiel fjords udmunding og har ca. 5.200 indb. Den største seværdighed for turister er nok den skønne strand. Laboe har både en lille fiskerihavn og lystbådehavn Promenaden i Laboe ... Read more

  Read more...