På tur omkring Berlin

Berlin selv har meget at byde på - men den der ikke udforsker omgivelserne omkring Berlin snyder sig selv. Vi har her samlet nogle de mere spændende steder at tage hen.

Sachsenhausen koncentrationslejr

Koncentrationslejren i Sachsenhausen 35 kilometer nord for Berlin blev bygget i sommerne 1936. Det var den første lejr efter Reichsführer SS Heinrich Himmler blev udnævnt til chef for Gestapo i 1936. Mere end 200.000 mennesker blev holdt fanget i Sachsenhausen mellem 1936 og 1945.

I begyndelsen mest politiske modstandere af Nazi regimet - men efterhånden blev flere af nazisterne betegnet som racemæssigt eller biologiske inferiøre og spærret inde i Sachsenhausen. Ti tusinder af mennesker døde af sult, sygedomme, tvangsarbejde og mishandling - eller blev ofre for systematisk udryddelse gennemført af SS.

Tusinder af andre fanger døde på dødsmarcher da lejren blev evakueret mod slutningen af april 1945, da russerne var på vej. 3.000 syge fanger, læger og sygeplejersker blev befriet af sovjetiske og polske soldater.

I Sachenhausen lejren er der idag et museum til minde om dødsmarchen. Lejren er idag national mindesmærke og har åbent året rundt.

http://www.stiftung-bg.de/index.html
wikitravel: http://wikitravel.org/en/Sachsenhausen

 

Seelow - den blodige barriere

Den anden verdenskrig i Europa sluttede med Berlins fald. Et af mindestæderne er Seelow 40 kilometer øst for Berlin.

I foråret 1945 stod et de store slag på tysk jord i 2. Verdenskrig her. På højene ventede 100.000 soldater og 5.000 pansrede køretøjer og lige så mange flyvemaskiner på det sovjetiske angreb. På få dage mistede 55.000 soldater - mest russere livet. Til sammenligning mistede 58,000 amerikanere livet i hele vietnamkrigen. Seelow ligger 70 km. øst for Berlin ved den polske grænse.

Der er et lille museum i Seelow og et sovjetisk mindesmærke og man kan besøge de gamle bunkeranlæg og kirkegården.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Seelow_Heights
Museum

 

Tropisk badeland

Palmer, mavedans og strandbar. Det tropiske Berlin ligger kun 55 kilometer mod syd og passer til en anderledes dagtur med ungerne. Tropical Islands er et gigantisk badeland. Der er ingen tvivl om, at ungerne vil nyde at dase ved standen en hel dag - især, hvis vejret egentlig ikke egner sig til ferie. Hallen er verdens største på 66.000 kvadratmeter. Svarende til 8 fodboldbaner.

Et almindelit standard svømmebassin er på 250 - 300 kvadratmeter. Den er så stor, at frihedsgudinden kan stå der inde og Eiffeltårnet kan ligge der. SPLASH.

I badelandet er der 20.000 tropiske planter, vandet 28 grader varmt - i Balilagunen er der 31 grader. Pak badebukserne og en god bog og så afsted. Det er også tysk, støjende og varmt. Sauerkraut på stranden. Det bedste af alle verdener. Medbring tropisk skiftetøj, strandtøj, måske dit kamera. Mad må ikke medbringes.

http://www.tropical-islands.de/index.htm

 

Sanssouci - det sorgløse slot

Sanssouci slottet i Potsdam 25 kilometer syd-øst for Berlin er Frederik den stores sommerplads. Sanssouci kan betragtes som den tyske udgave af Versailles, selv om der langt til Versailles overdådighed. Sanssouci har en mere intim rococo stil og er meget mindre end det franske barokplads - men parken omkring slottet er skøn med mange små templer.Slottet er tegnet af Georg Wenzelaus Von Kobelsdorff. Fantastisk navn. Slottet er tegnet mellem 1745 og 1747 for at give Frederik den store et privat sted at trække sig tilbage til - væk fra magten og pragten ved hoffet i Berlin. Det ligger i navnet - Sanssouci er fransk og kan nogenlunde overstættes sorgløs. Her kan man da slappe af uden bekymringer.

 

Efter 2. verdenskrig blev slottet en østtysk turistattraktion og blev vedligehold. Ved genforeningen i 1990 blev Frederik den Stores ønske opfyldt og han blev flyttet til slottet i et nyt gravmæle, der skuer ud over haverne.

Sanssouci og de store haver blev et UNESCO world heritage site i 1995. Nap en sorgløs dag i de skyggefulde haver. World Heritage betyder mange stjernet seværdighed. Når du er på de kanter - så slå et slag omkring Potsdam og se den kønne "hollandske bydel" og det traditionelle russiske område Alexandrowa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sanssouci

 

Filmpark Babelsberg - I Astas fodspor

Ole Olsen og nordisk filmstudierne i Valby er måske verdens ældste studier, men i Berlin var de hurtige til at følge efter med Babelsberg studierne. Her havde blandt andet danmarks største filmdiva gennem tiderne Asta Nielsen sin gang.  Studierne er placret knap 20 kilometer syd-øst for Berlin i retning af Potsdam og idag kan man besøge Filmpark Babelsberg. Har man besøgt Universal studios i USA risikerer man at blive skuffet - men i Europæisk sammenhæng kan man godt have en hyggelig eftermiddag. Der er mange små live shows - og især kan man høre på tyskerne, at her genkender de meget fra TV og film. Du kan jo varme op med et besøg i Berlins filmmuseum i Sony bygningen på Potsdamer Platz.
http://www.filmpark-babelsberg.de/
http://www.scope.dk/person.php?id=22329&fil=2
http://dnfx.dfi.dk/pls/dnf/pwt.page_setup?p_pagename=dnfnavn&p_parmlist=navneid=6973
http://www.filmmuseum-berlin.de/

 

Spreewald

Spreeeald syd for Berlin er et helt særligt flodlandskab med et net af 970 kilometer vandløb, skov og småøer. De lokale kalder Spreewald for Europas landlige Venedig. Brug Spreewald til en dag eller to i naturen og sejl en tur med kanoerne. UNESCO har udpeget Spreewald som biosfærereservat
http://www.reiseland-brandenburg.de/pages/spreewald.html
http://www.spreewald.de/

 

Ruppinerland

Nord for Berlin findes Ruppinerland, som den nye cykelvej Berlin-København går igennem. Tag på cykeltur eller kør på draisine på strækningen mellem Fürstenberg og Templin. Klassisk, idyllisk Preussisk landskab med slotte og herregåde. De historiske bykerne i byer som Gransse, Kyritz, Kremmen, Wusterhausen og Neuruppin er bestemt et besøg værd. Besøg Heinsberg slottet eller lav en udfluft til ovn- og keramik museuet i Veltun eller en dagsudflugt til teknikmuseeet "Ziegeleipark Mildenberg"
http://www.ziegeleipark.de/site/index.php
http://www.ruppin.de/
http://www.heinsberg.de/

 

Strausberg og landet mod Oder

Landet mellem Berlin og Oder - der märkische oberland - er afvekslende og fuld af kontraster. Det er gammelt DDR land og vejene er snævre med træer. Besøg Seelow med Berlins østligste fæstningsanlæg eller Kurbyerne Buckow, Strausberg, Rüdersdorf eller tag til hestevæddeløb i Dahlwitz-Hoppegarten. Wulkow, Neuhardenberg, Reichenow, Gusow, Altranft og Bade Freienwalde har slotte og parker, som de preussiske adelsfamilier en gang besad.

Bad Freienwalde er den et gammelt kur- og badested og om sommeren kan man lave skispring. Det Märkische Schweiz med dale, skove, slugter og bakker er formet af istiden. Der er talrige mindre naturbeskyttede områder med sjældne biotoper. I Buckow kan du gå på opdagelse i Bertol Brechts fodspor. Digterens hus trækker mange litteratur elskere til.

I Strausbergs skovområder er der masser af muligheder for vandreture og cykelture. Museumspark Rüdersdorf inviterer gæsterne på udstillingen "Cement i 2000 år" - måske mest for ingeniører, der har været igennem "Betonbogen". Men alligevel finder man her historiske kalkbrænderier og stenbrud, der blandt andet har leveret sten til Brandenburger Tor. Museet inviterer på "Jeep-Safari" rundt i landskabet.

http://www.brechtweigelhaus.de/
http://www.maerkische-schweiz.de/ms.html
http://www.bad-freienwalde.de/
http://www.stadt-strausberg.de/content/rubrik/45
http://www.museumspark.de/
http://www.buckow.de/
http://www.gemeinde-hoppegarten.de/

 

Havelland

Naturpark Westhavelland ligger klar til en hyggelig dag 70 kilometer vest for Berlin. Besøg fx slottet Caputh eller den gamle hansestad Brandenburg, som har lagt navn til området og er mere end 1000 år gammel. Domøen, middelalder byginger og et gammelt rådhus, Skt. Paulikloster er attraktioner. Om foråret er der musikfestivaller med både klassisk musik og Jazz.
http://www.brandenburg-info.com/natur/westhavel.htm
http://www.brandenburg-info.com/potsdam/f_bb.htm

 

 

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Jesper Bugge Kold: Land i datid

Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Wolfgang Büscher: Berlin Moskva, en rejse til fods...

Anmeldelse. Journalisten Wolfgang Büscher trak en dag i 00érne vandrestøvlerne på, pakkede sine nelliker, og gik af støvede landeveje den lange vej fra Berlin til Moskva. I sporene af både Napoleon og Hitler. Det tog ham tre måneder at gå turen med en lille rygsæk og en håndfuld kort.

GuidebøgerLæs mere
Feuerle Collection – tusindårskunst i en krigsbunk...

Feuerle Collection er et privat kunstmuseum i Kreuzberg, der er dedikeret til Désiré Feuerle’s samling af moderne kunst, som sættes i spil med møbler fra det kejserlige Kina og skulpturer fra Sydøstasien. Museet er indrettet i en telekommunikationsbunker fra 2. Verdenskrig med metertykke beton mure, som den b [ ... ]

KunstmuseerLæs mere
Magdeburg - hovedstad i Sachsen-Anhalt

Magdeburg er hovedstad i delstaten Sachsen-Anhalt. 150 kilometer fra Berlin gennem Brandenburg ad motorvejen A2 eller med tog. Magdeburg betyder enten den store borg eller jomfruborgen. Begge dele indgår iøvrigt i byvåbnet, hvor en skønjomfru står på en borg med en krans i hånden.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Forretningskultur i Tyskland - forstå din tysker b...

Anmeldelse. De andre er mærkelige. De er ihvertfald ikke lige som os. Har du kontakt med tyskere i din daglig dag, måske handel eller samarbejde, så er det nyttigt at forstå, hvordan de tænker. For de er ikke lige som os. Doris Rehrmann-Jørgensen og Marie-Luise von der Banck har skrevet en bog om forretning [ ... ]

GuidebøgerLæs mere
Philip Kerr: Kvinden fra Zagreb

Anmeldelse. Den hårdkogte overlever, detektiven Bernie Gunther, er på banen igen. Philip Kerr er klar med sin 10 noir roman om Bernie Gunther – og denne gang er han i kløerne på Dr. Goebbels, tysk propaganda og UFA-filmstudierne i Babelsberg i 1942. Spænd sikkerhedsbæltet.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1650: Manden med den gyldne hjelm1650: Manden med den gyldne hjelm

Manden med den gyldne hjelm hænger på Gemäldegalerie i Berlin. Det er et fremragende billede, og i mange år blev det tilskrevet den hollandske maler Rembrandt van Rijn. Men oprindelsen er et mysterie. For selv om maleriet er ualmindeligt Rembrandsk, så ved man ikke, hvem der har malet det.

Billeder fra BerlinLæs mere