Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

På tur omkring Berlin

Berlin selv har meget at byde på - men den der ikke udforsker omgivelserne omkring Berlin snyder sig selv. Vi har her samlet nogle de mere spændende steder at tage hen.

Sachsenhausen koncentrationslejr

Koncentrationslejren i Sachsenhausen 35 kilometer nord for Berlin blev bygget i sommerne 1936. Det var den første lejr efter Reichsführer SS Heinrich Himmler blev udnævnt til chef for Gestapo i 1936. Mere end 200.000 mennesker blev holdt fanget i Sachsenhausen mellem 1936 og 1945.

I begyndelsen mest politiske modstandere af Nazi regimet - men efterhånden blev flere af nazisterne betegnet som racemæssigt eller biologiske inferiøre og spærret inde i Sachsenhausen. Ti tusinder af mennesker døde af sult, sygedomme, tvangsarbejde og mishandling - eller blev ofre for systematisk udryddelse gennemført af SS.

Tusinder af andre fanger døde på dødsmarcher da lejren blev evakueret mod slutningen af april 1945, da russerne var på vej. 3.000 syge fanger, læger og sygeplejersker blev befriet af sovjetiske og polske soldater.

I Sachenhausen lejren er der idag et museum til minde om dødsmarchen. Lejren er idag national mindesmærke og har åbent året rundt.

http://www.stiftung-bg.de/index.html
wikitravel: http://wikitravel.org/en/Sachsenhausen

 

Seelow - den blodige barriere

Den anden verdenskrig i Europa sluttede med Berlins fald. Et af mindestæderne er Seelow 40 kilometer øst for Berlin.

I foråret 1945 stod et de store slag på tysk jord i 2. Verdenskrig her. På højene ventede 100.000 soldater og 5.000 pansrede køretøjer og lige så mange flyvemaskiner på det sovjetiske angreb. På få dage mistede 55.000 soldater - mest russere livet. Til sammenligning mistede 58,000 amerikanere livet i hele vietnamkrigen. Seelow ligger 70 km. øst for Berlin ved den polske grænse.

Der er et lille museum i Seelow og et sovjetisk mindesmærke og man kan besøge de gamle bunkeranlæg og kirkegården.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Seelow_Heights
Museum

 

Tropisk badeland

Palmer, mavedans og strandbar. Det tropiske Berlin ligger kun 55 kilometer mod syd og passer til en anderledes dagtur med ungerne. Tropical Islands er et gigantisk badeland. Der er ingen tvivl om, at ungerne vil nyde at dase ved standen en hel dag - især, hvis vejret egentlig ikke egner sig til ferie. Hallen er verdens største på 66.000 kvadratmeter. Svarende til 8 fodboldbaner.

Et almindelit standard svømmebassin er på 250 - 300 kvadratmeter. Den er så stor, at frihedsgudinden kan stå der inde og Eiffeltårnet kan ligge der. SPLASH.

I badelandet er der 20.000 tropiske planter, vandet 28 grader varmt - i Balilagunen er der 31 grader. Pak badebukserne og en god bog og så afsted. Det er også tysk, støjende og varmt. Sauerkraut på stranden. Det bedste af alle verdener. Medbring tropisk skiftetøj, strandtøj, måske dit kamera. Mad må ikke medbringes.

http://www.tropical-islands.de/index.htm

 

Sanssouci - det sorgløse slot

Sanssouci slottet i Potsdam 25 kilometer syd-øst for Berlin er Frederik den stores sommerplads. Sanssouci kan betragtes som den tyske udgave af Versailles, selv om der langt til Versailles overdådighed. Sanssouci har en mere intim rococo stil og er meget mindre end det franske barokplads - men parken omkring slottet er skøn med mange små templer.Slottet er tegnet af Georg Wenzelaus Von Kobelsdorff. Fantastisk navn. Slottet er tegnet mellem 1745 og 1747 for at give Frederik den store et privat sted at trække sig tilbage til - væk fra magten og pragten ved hoffet i Berlin. Det ligger i navnet - Sanssouci er fransk og kan nogenlunde overstættes sorgløs. Her kan man da slappe af uden bekymringer.

 

Efter 2. verdenskrig blev slottet en østtysk turistattraktion og blev vedligehold. Ved genforeningen i 1990 blev Frederik den Stores ønske opfyldt og han blev flyttet til slottet i et nyt gravmæle, der skuer ud over haverne.

Sanssouci og de store haver blev et UNESCO world heritage site i 1995. Nap en sorgløs dag i de skyggefulde haver. World Heritage betyder mange stjernet seværdighed. Når du er på de kanter - så slå et slag omkring Potsdam og se den kønne "hollandske bydel" og det traditionelle russiske område Alexandrowa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sanssouci

 

Filmpark Babelsberg - I Astas fodspor

Ole Olsen og nordisk filmstudierne i Valby er måske verdens ældste studier, men i Berlin var de hurtige til at følge efter med Babelsberg studierne. Her havde blandt andet danmarks største filmdiva gennem tiderne Asta Nielsen sin gang.  Studierne er placret knap 20 kilometer syd-øst for Berlin i retning af Potsdam og idag kan man besøge Filmpark Babelsberg. Har man besøgt Universal studios i USA risikerer man at blive skuffet - men i Europæisk sammenhæng kan man godt have en hyggelig eftermiddag. Der er mange små live shows - og især kan man høre på tyskerne, at her genkender de meget fra TV og film. Du kan jo varme op med et besøg i Berlins filmmuseum i Sony bygningen på Potsdamer Platz.
http://www.filmpark-babelsberg.de/
http://www.scope.dk/person.php?id=22329&fil=2
http://dnfx.dfi.dk/pls/dnf/pwt.page_setup?p_pagename=dnfnavn&p_parmlist=navneid=6973
http://www.filmmuseum-berlin.de/

 

Spreewald

Spreeeald syd for Berlin er et helt særligt flodlandskab med et net af 970 kilometer vandløb, skov og småøer. De lokale kalder Spreewald for Europas landlige Venedig. Brug Spreewald til en dag eller to i naturen og sejl en tur med kanoerne. UNESCO har udpeget Spreewald som biosfærereservat
http://www.reiseland-brandenburg.de/pages/spreewald.html
http://www.spreewald.de/

 

Ruppinerland

Nord for Berlin findes Ruppinerland, som den nye cykelvej Berlin-København går igennem. Tag på cykeltur eller kør på draisine på strækningen mellem Fürstenberg og Templin. Klassisk, idyllisk Preussisk landskab med slotte og herregåde. De historiske bykerne i byer som Gransse, Kyritz, Kremmen, Wusterhausen og Neuruppin er bestemt et besøg værd. Besøg Heinsberg slottet eller lav en udfluft til ovn- og keramik museuet i Veltun eller en dagsudflugt til teknikmuseeet "Ziegeleipark Mildenberg"
http://www.ziegeleipark.de/site/index.php
http://www.ruppin.de/
http://www.heinsberg.de/

 

Strausberg og landet mod Oder

Landet mellem Berlin og Oder - der märkische oberland - er afvekslende og fuld af kontraster. Det er gammelt DDR land og vejene er snævre med træer. Besøg Seelow med Berlins østligste fæstningsanlæg eller Kurbyerne Buckow, Strausberg, Rüdersdorf eller tag til hestevæddeløb i Dahlwitz-Hoppegarten. Wulkow, Neuhardenberg, Reichenow, Gusow, Altranft og Bade Freienwalde har slotte og parker, som de preussiske adelsfamilier en gang besad.

Bad Freienwalde er den et gammelt kur- og badested og om sommeren kan man lave skispring. Det Märkische Schweiz med dale, skove, slugter og bakker er formet af istiden. Der er talrige mindre naturbeskyttede områder med sjældne biotoper. I Buckow kan du gå på opdagelse i Bertol Brechts fodspor. Digterens hus trækker mange litteratur elskere til.

I Strausbergs skovområder er der masser af muligheder for vandreture og cykelture. Museumspark Rüdersdorf inviterer gæsterne på udstillingen "Cement i 2000 år" - måske mest for ingeniører, der har været igennem "Betonbogen". Men alligevel finder man her historiske kalkbrænderier og stenbrud, der blandt andet har leveret sten til Brandenburger Tor. Museet inviterer på "Jeep-Safari" rundt i landskabet.

http://www.brechtweigelhaus.de/
http://www.maerkische-schweiz.de/ms.html
http://www.bad-freienwalde.de/
http://www.stadt-strausberg.de/content/rubrik/45
http://www.museumspark.de/
http://www.buckow.de/
http://www.gemeinde-hoppegarten.de/

 

Havelland

Naturpark Westhavelland ligger klar til en hyggelig dag 70 kilometer vest for Berlin. Besøg fx slottet Caputh eller den gamle hansestad Brandenburg, som har lagt navn til området og er mere end 1000 år gammel. Domøen, middelalder byginger og et gammelt rådhus, Skt. Paulikloster er attraktioner. Om foråret er der musikfestivaller med både klassisk musik og Jazz.
http://www.brandenburg-info.com/natur/westhavel.htm
http://www.brandenburg-info.com/potsdam/f_bb.htm

 

 

En ide til rejsen?

Annonce

 

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz1914: Ernst Ludwig Kirchner - Potsdamer Platz

Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938) var en tysk ekspressionstiske maler, og han var med til at stifte den tyske kunstnergruppe Die Brücke. Nazisterne kunne ikke lide hans malerier, de blev fordømt som "entartet" og mere end 600 af Ernst Ludwig Kirchners værker forsvandt fra tyske museer under nazismen - de blev enten solgt e [ ... ]

Billeder fra Berlin
Galleri for sanitær arkæologi

Gør fittings dig varm i kroppen? Gør kummer dig krum af glæde? Kan en natpotte sætte erindringerne igang? Så få en rundvisning i Herr Schwarzwälder's Galerie für sanitäre Archäologie i Charlottenburg.

Usædvanlige museer - lad dig overraske
1945 30 April Hitler dør...eller hvor blev han af?...

Adolf Hitler og Eva Hitler (tidl. Braun), gjorde selvmord i førerbunkeren den 30. april 1945. Russerne stod bogstavligt for døren og krigen var udsigtsløs. Adolf og Eva Hitler blev båret op, hældt over med benzin og brændt. Men hvad der her efter skete har været et mysterium indtil for få år  [ ... ]

Berlins historie
Jugend[WIEDERSTANDS]museum - DDR modstandsmuseet

Ungdomsoprør fandtes ikke kun i vesten. Også i DDR var der ungdommelig opposition mod samfundet. I DDR var klangen bare lidt anderledes, for de unge risikerede fængsel og at blive smidt ud af deres uddannelser, hvis de ikke fulgte parolerne. Nogen stod imod og samledes blandt andet i kirkerne, hvor der var højere til lufte [ ... ]

Historie- og kultur museer
Kegler og Bowling i Berlin

Kegling minder om Bowling: Man skal forsøge at vælte kegler ved at trille en kugle. Det er et simpelt spil og mon ikke det er næsten lige så gammelt som kontrollen over ilden. Når først der var gang i bålet og jagtbyttet spist har det været tid til spas: Vælte pinde med sten har man kunne lege [ ... ]

Sportsklubber i Berlin
Turen går til centrale Tyskland

Anmeldelse. Tyskland er Danmarks nabo. Hvert år drøner tusinder af danskere lige igennem Tyskland til ferien, som først begynder i Østrig, Italien, Frankrig. Tyskland er for mange en autobahn med tankstationer og ærgerlig mad. Man snyder sig selv. Gør det til en vane at stoppe et nyt sted hver gang og br [ ... ]

Guidebøger
Liv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet ops& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller

Ideer fra det tyske turistbureau

Det nationale tyske turistbureau har masser af forslag og tips til din ferie.

Tysklandsguidedk

Mona Nylander skriver små guides om tyske byer på Tysklandsguide.dk

 • Bad Harzburg

  tysklandsguide.dk Mar 6, 2018 | 09:35 am

  Bad Harzburg er en lille kurby beliggende i den nordlige del af Harzen. Den er opkaldt efter det tidligere kejserlige slot Harzburg, der nu en ruin med blot et par vægge og voldene tilbage. Der er også udsigt til Grosser Burgberg. Deroppe fra er der en pragtfuld udsigt.   Byen selv henvender sig i høj ... Read more

  Read more...
 • Lauenburg

  tysklandsguide.dk Feb 22, 2018 | 09:27 am

  Lauenburg ( på dansk Lauenborg) ligger mellem Lübeck og Elben og er en del af den gamle saltvej mellem Lüneburg og Lübeck. Byen har været et hertugdømme fra 1815 til 1864 og var en del af det danske monarki. Lauenburgs gamle bydel ” Unterstadt” ligger langs floden og har mange kønne bindingsværkshuse fra det 17. ... Read more

  Read more...
 • Bad Segeberg

  tysklandsguide.dk Feb 9, 2018 | 17:32 pm

  Bad Segeberg ligger i delstaten Slesvig Holsten midt i Holstensk Schweiz og har ca. 16.000 indb. Jeg besøgte Bad Segeberg en søndag formiddag og til trods for det, syntes jeg det var en meget hyggelig lille by. I midten af 1800-tallet opdagede man meget saltholdig vand under Kalkberg, det gjorde at man gav byen Bad ... Read more

  Read more...
 • Arnis

  tysklandsguide.dk Oct 5, 2017 | 09:42 am

    Arnis også kaldet “Sliens Perle” er Tysklands mindste købstad med kun 300 indbyggere. Arnis er en rigtig charmerende lille by, der føles utrolig stille, når man går ned af byens hovedgade, som de kalder “Unter den Linden”. Den er 800 meter og ender ved vandet. Herfra kan man så følge en sti langs vandet ... Read more

  Read more...
 • Laboe

  tysklandsguide.dk Sep 1, 2017 | 08:55 am

  Laboe er en hyggelig badeby med fine sandstrande, lang promenade med restauranter og souvenirs butikker. Laboe ligger ca. 115 km fra Kruså  ved østre bred af Kiel fjords udmunding og har ca. 5.200 indb. Den største seværdighed for turister er nok den skønne strand. Laboe har både en lille fiskerihavn og lystbådehavn Promenaden i Laboe ... Read more

  Read more...