Burg Stargard - Sov på en middelalder borg

Burg Stargard er en by og en borg i Mecklenburg, syd for Neu Brandenburg. Den rækker tilbage i tidens tåger. Først nævnt i 1170 som Stargart, men eftersom navnet sandsynligvis er slavisk og betyder Stari (Gammel) og Gard (borg/by/slot), så kan det være meget ældre. Byen hedder i øvrigt Burg Stargard for ikke at forvirre med andre Stargard, som fx i Polen. Borgen ligger en god times kørsel nord for Berlin og er et godt stop-over på vej til fx Stralsund, Rügen eller Usedom

stargardborg

Foto; Burg Stargard, berlin-guide

Burg Stargard

Burg Stargard ligger på en høj og er den ældste, ikke-kirkelige bygning i Mecklenburg. Borgen har alt, hvad en middelalderborg skal have af høje mure, snørklede gange, forsvarsværker, pladser og romantik. Det er svært ikke at holde af den. Borgen er en lokal turistattraktion og der er de fleste år ridderturneringer og middelaldermarked. Se den lille film.

Og her du lidt hurtig ude med en reservation kan du overnatte på borgen. Det kan klart anbefales. Receptionisten er i middelalder dragt og morgenmaden ville kunne brødføde et mindre detachement af Tilly’s hær. Når turisterne er draget af og du har borgen for dig selv en aften kan du lade roen falde på dig og opføre dig ridderligt.

Der er middelalderentusiaster på borgen, så besøg også museet og beundre de gamle krigsmaskiner, som fx en blide og et apparat til at indtage bymure med. Der er også en berømt krydderurte have, og har du den rette med, så kan man også blive gift på borgen.

Marskal Tilly

tillyUnder trediveårskrigen var borgen hovedkvarter for ingen ringere end Johann t'Serclaes, Greve af Tilly som var øverstkommanderende feltmarskal for de (katolske) kejserligere styrker. Tilly var et hovednavn i den første halvleg af trediveårskrigen.

”Tilly” er ikke noget godt navn for Danmark, for han smadrede Christian IVs styrker i slaget ved Lutter, og han var heller ikke et godt bekendtskab for borgerne i Magdeburg, for han smadrede også Magdeburg og slog 20.000 af dens 25.000 indbyggere ihjel.

Efter Magdeburg ødelagde Tillys hær store dele af Sachsen, før de kom i kamp med den svenske Gustav Adolf i Slaget ved Breitenfeld den 17. september 1631 nær byen Leipzig. I dette slag blev han udmanøvreret af Gustav Adolf, og han mistede 13.000 mand efter en hård kamp.

Svenskernes troppebevægelser og deres hurtigtskydende artilleri fik hans soldater til at gå i panik og flygte. Han måtte trække sig tilbage og gik derefter over til at føre en forsvarskrig. Da han forsøgte at forhindre svenskerne i at forcere floden Lech og rykke ind i Bayern, blev han såret af en kanonkugle i Slaget ved Rain am Lech. Han døde 73 år gammel af stivkrampe 15 dage senere i Ingolstadt 30. april 1632. [Kilde: Wikipedia]

Gustav Adolf overlevede heller ikke trediveårskrigen, men svenskerne beholdt dog Pommeren i nærved 200 år, hvor der stadig er mange svenske spor efter ”svensketiden”. Siden Tilly har borgen ikke haft nogen strategisk betydning.

Elisabeth af Danmark

elisabethafDanmarkDer er ikke meget at prale med i selve byen Burg Stargard, men der er par restauranter, hvis du skulle blive sulten.

Og så er der det gamle hospital fra 1290, som er byens ældste bygning.

I 1575 betalte Elisabeth af Danmark (1524-1586), gift med Ulrich III, Hertug af Mecklenburg for en ombygning og en udvidelse af hospitalet.

For den dåd hænger Elisabeths og Ulrichs våbenskjold over døren til det gamle hospital i Burg Stargard, og Elisabeths våbenskjold er klart dansk. Hospitalet er den første bygning i Kurze strasse du møder på din højre hånd, når du kommer ned af den stejle, brostensbelagte Burgstrasse fra borgen til byen.

Elisabeth var datter af Kong Frederik den 1 i Danmark. Frederik den 1 var født i Holsten som søn af Christian I og Dorothea af Brandenburg og Doretheas far, Johan af Brandenburg-Kulmbach, også kendt som Johan Alkymisten, han var egentlig arving til Brandenburg, men afstod og fik i stedet besiddelser i Franken med hovedsæde i Kulmbach.

Lang historie, blot for at nævne det danske våbenskjold, som i snart 500 år har siddet over døren til hospitalet. Og som altid fra en dansk kongefamilie, der i virkeligheden er tungt sammenvævet med de adelige huse i Nordtyskland.

Elisabeth engagerede sig socialt og skabte hjem til de fattige i Grabow, Stargard, Bützow, Güstrow og Stavenhagen. Hun døde som 62 årig på en rejse hjem til Danmark, i Gedser, da hun skulle besøge sin datter Sophie. Elisabeth var værd at samle på.

Datteren Sophie blev i øvrigt godt gift med danske kong Frederik den ll, og blev allerede i en alder af 14 år (barnebrud!) Dronning i Danmark. Elisabeths gravmæle er i domkirken i Gustrow, og hendes våbenskjold er også at se på slottet i Gustrow.

Datteren Sophie blev sammen med Frederik ll forældre til Christian IV og Anna af Danmark, der blev dronning af Skotland og England. Anna var i øvrigt vokset op hos Elisabeth i Mecklenburg. Nå, det er en livlig familie.

Stammlager Neubrandenburg/Fünfeichen

Ikke langt fra byen ligger Funfeichen, de fem ege, hvor der var en arbejdslejr under 2. verdenskrig for tvangsarbejdere, russiske krigsfanger, jøder, kommisærer fra den røde arme, fanatiske kommunister mv., der her døde i hobetal. Lejren var kendt som Stalag II A,

Efter krigen var det russernes tur. NKVD overtog lejren, den blev kaldt Speciallager 9, der var plads til 15.000 fanger og mindst 70.000 fanger var igennem lejren. 6.500 døde af behandlingen. Der er et større mindeanlæg for dem alle ved Fünfeichen mellem Neubrandenburg og Burg Stargard.

De to jøder i Burg Stargard havde egentlig søgt tilflugt fra Berlin, men de blev slået ihjel. Konen Gertud Sehlmacher i Auschwitz og hendes mand, Ernst Sehlmacher omkom i tugthuset Dreibergen-Bützow. Alene fordi de var jøder. I øvrigt var der mange kvinder fra KZ lejren Ravensbrück, som arbejdede her i krigsindustrien. På den sovjetiske soldaterkirkegård nær banegården er der et mindesmærke fra ofrene.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

David Hasselhof Museum

David Hasselhof (f. 1952) er amerikansk skuespiller med tyske rødder, men han har haft stor succes i USA med serierne Baywatch og Nightrider. Det er bemærket i das Heimat i sådan en grad, at det store Circus Hostel i Berlin Mitte har åbnet deres eget "David Hasselhof"-museum. Nogen mener lige frem, at han bidrog til Tysklan [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Galleri Nierendorf - et særligt souvenir fra Berli...

Galleri Nierendorf i Hardenbergstraße 19 ligger i en stor lejlighed på første sal. Alene der er den ikke som andre gallerier, hvor man ofte træder ind fra gaden og øjeblikkelig er en smule i tvivl om man er velkommen eller måske lidt til ulejlighed. Hos Galleri Nierendorf ringer man på døren og bli [ ... ]

So f.....g specialbutikLæs mere
Eventyr i Berlin

Berlin er barsk virkelighed, rå historie, brændpunkter. Men der er også store mængder af poesi og eventyr, der kommer fra Berlin. Har du lyst til eventyr af den eventyrelige slags med prinsesser og drager og mørke skove og hekse, så er du gået rigtigt. Og du kan også ...næsten... møde H. [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Mikael Busch: LENZ – STASI agenten, der blev fange...

Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Michael Müller: Barn af den kolde krig

Anmeldelse. 14 kendte danskere fortæller levende og med historisk indsigt om deres liv under Den Kolde Krig. Fra Anden Verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Gennem nye og unikke samtaler tager de læseren med på en rejse i en splittet verden, der flere gange stod på kanten til en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen. [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin1933 10. maj: Bogafbrænding i Berlin

1933 10. maj. På Opernplatz i Berlin samles nazisterne og brænder alle de bøger af de ikke kan lide. Store bål flammer op over hele Tyskland. Men Berlin er centrum. Nazistene havde grebet magten – og nu slog de til. Bogafbrændingen var en del af ”Aktion wider den undeutschen Geist”. Aktion mod den ut [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
1806 - 1840: Napoleon og nedtur-retur for Preussen1806 - 1840: Napoleon og nedtur-retur for Preussen

Frederik Wilhelm den III blev konge i 1797. Hans største success var nok at gifte sig med Louise af Mecklenburg-Strelitz, også kendt som Luise. Luise var superpopulær og opfattes som idealet for den tyske kvinde. Selv nazisterne kunne fremhæve hende som idealbilledet på den tyske moder og hun har fortsæt en [ ... ]

Berlins historieLæs mere