Musikinstrument museet - takt og tone i strenge tider

Musikinstrument museet ligger ved Kulturforum i Tiergartenstrasse og har mere end 3.500 instrumenter og de ældste instrumenter er fra 1600 tallet. Du kan fx se et "Mighty Wurlitzer" orgel til akkompagnement af stumfilm fra 1929. Orglet har 1228 piber og har stået i koncerthallen i Ferdinand Werner von Siemens's villa. Sådan en skulle man ha' sig. Se på hjemmesiden, hvornår orglet spiller.

musikinstrumentmuseum 

Har du aldrig set en ægte stradivarius, automatiske instrumenter eller et fortepiano eller et Bechstein piano. Eller spilledåser fra Kalliope Musikwerke i Leipzig år 1900? Og hvad er egentlig en pølsefagot? Et sybordsklaver? Og har du glemt, hvordan en Arpeggione lyder? Og kan man lave en harmonika af glas? Og hvor praktisk er et rejse cembalo i virkeligheden? Der er så mange spørgsmål at få et musikalsk svar på når du besøger musikinstrumentenmuseet i Berlin. 

Museet byder på en Æolsharpe. Æolsharpe (tysk:Aeolsharfe eller Vindharpe) er et musikinstrument, der består af en klangkrop med udspændte strenge af forskellig tykkelse. Man stiller dem nær et vindue og vinden frembringer da helt vidunderlige og beroligende lyde. Navnet kommer af Æol eller Aiolus, som i den græske mythologi var behersker af vinden.

Du finder andre kuriøsiter som "Stok-violinen" - en stok til vandreture i det grønne og når inspirationen kommer trækker du - vupti - en specialviolin ud af stokken og spiller en melodi.

wultizer

Foto: The Mighty Wulitzer i aktion. Udviklet til stumfilm med 1228 piber og 200 registre samt lydeffekter som trommer, fuglesang, hylende vind, kirkeklokker, torden og lyn, damplokomotiver eller politisirener. Det er et apparat, som kan sige fra højt og klart. Wikipediafoto.

Lidt om spionage. The Mighty Wulitzer har en anden klang også. The Mighty Wulitzer var CIAs betegnelse for en massiv operation med undergravende virksomhed i andre lande, hvor mennesker og grupper blev rekrutteret til at arbejde mod de kommunistiske partier. Fuldstændig som det russerne lavede undergravende virksomhed ved at finansiere og understøtte fredsbevægelser i vesten og inflitrering af fagbevægelser og universtietsmiljøer.

I dag taler man om åbent om Citizien Diplomacy, men engang foregik det i dulgte og var en del af spionagens værktøjskasse. Måske CIA kaldte operationen for The Mighty Wulitzer fordi det gav dem så mange tangenter at spille på. Operationen blev afsløret i 1967 og var en stor skandale - og en stor inspiration til Hollywood. Hvis det stadig var stumfilmens dage og The Mighty Wulitzer skulle akkompagnere - så var ringen jo sluttet. Endelig er maskinpistoler skjult i violinkasser jo ikke ukendt - ihvertfald ikke i Hollywood.

Og mere spionage. Museet har også præsenteret en Theramin eller Thereminvox, som er et elektronisk instrument man spiller på uden at berøre det. Den blev udviklet af Léon Theremin (1896-1993), som var en stærkt begavet russisk radioforsker. Han var med i opløbet om at udvikle verdens første fjernsyn.

Youtube: Lille optagelse af en Theramin i funktion.

Men Léon Theremin udviklede også "The thing" som var et kæmpe amerikansk segl, som den sovjetiske ungpioneer organisation forærede den amerikanske ambassade for at styrke venskabsbåndet mellem Sovjetunionen og USA i slutningen af 1945. Den hang på ambassadørens kontor. Men "The thing" skjulte også et avanceret lytteapperat, så russerne kunne følge med i selv hviskende samtaler. Den hang frit fremme, men lyttefunktionen var naturligvis camufleret. Den blev først opdaget i 1952, hvor en britisk radiooperatør på den brittiske ambassade pludselig kunne høre med. Det inspirerede CIA og dets allierede til at udvikle tilsvarende apparater.

 

Endelig er der, tilbage på musikinstrumentmuseet, for kendere en Electronic Music Studios VCS 3 Mark II. VCS står for "Voltage controlled studio" og som er brugt til noget af det første elektroniske musik - blandt andet Pink Floyd, Brian Eno og Tangerine Dream. Der er altså lidt opsigtsvækkende guf at komme efter, men fokus er især den klassiske musik, så det er ikke her du finder Nina Hagens ituslåne guitar eller et trommesæt fra the Scorpions eller Rammstein.

Er du noget ved musikken - eller spion - er museet for dig.

Museet blev grundlagt i 1888 på en samling af Philipp Spitta og Joseph Joachim fra det kongelige musik akademi i Berlin. Museet er idag en en del af statens musik forskningsinstitut og en del af den preussiske kulturarvsfond. Museet har boet ved siden af Berliner Philharmonikerne siden 1984 og der er løbende udstillet omkring 800 instrumenter, som stadig kan spilles på. I museets koncerthal -  Curt-Sachs-Saal - er der jævnligt kammerkoncerter.

Kan du ikke få nok af musikinstrumenter - så kom om i Tiergarten og se på klokkespillet Carillon eller kør op og besøg orgelmuseet i Malchow.

http://www.sim.spk-berlin.de/

Das Musikinstrumenten-Museum
i STAATLICHES INSTITUT FÜR MUSIKFORSCHUNG
Preußischer Kulturbesitz

10785 Berlin
am Kulturforum
indgang fra Ben-Gurion-Straße


Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Jesper Clemmensen: Afhopperne

Anmeldelse. Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to små drenge over rælingen på den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorfra de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers unde [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
1989 9. november: Muren falder1989 9. november: Muren falder

Pludselig var den væk. Muren. Politikere, journalister og freds- og konfliktforskere havde forudset det ville ske: ”En gang i løbet af de næste 25 år”. En sikker indikation af, at de ikke vidste en skid. Og det gjorde de heller ikke. Lige pludselig var det slut. Mauer ist weg – og østberlinerne str [ ... ]

Billeder fra BerlinLæs mere
Museet på Robert Koch Instituttet

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877 [ ... ]

Teknik- og videnskabsmuseerLæs mere
Peter Hertel Rasmussen: Den danske Tysklandsbrigad...

Anmeldelse. Efter krigen blev Tyskland delt og besat af de sejrende magter. En stor bid forsvandt helt og blev en del af Sovjetunionen og Polen – og det resterende Tyskland + Berlin blev opdelt i en sovjetisk, amerikansk, fransk og en britisk zone. Der var ingen dansk zone, og det er næsten gået i glemmebogen, at Danmark i 10 &ari [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
SEED: Dickes B

Dickes B, home an der Spree
Im Sommer tust du gut und im Winter tut's weh
Mama: Berlin, Backstein und Benzin
Wir lieben deinen Duft, wenn wir um die Häuser zieh'n

StemningerLæs mere
Carl-Henning Wijkmark: Jægerne på Karinhall

Anmeldelse. Den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmark debuterede i 1972 med bogen ”Jægerne på Karinhall”. Den foregår i 1936 på Hermann Görings jagtgods nord for Berlin. En forunderlig blanding af spionroman med forviklinger, historisk dokumentarisme og pornografi. Den blev genudgivet i Danmark i 2018 af B [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Guides til nattelivet i Berlin.Læs mere