James-Simon-Galerie

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

jamessimongalerie

Foto: James Simon Galleri. Fotograferet af berlin-guide.dk dagen før åbningen.

Bygningen, der stod færdig i 2019, efter otte års byggeri står på det sted, hvor der indtil 1938 stod en bygning af Karl Friederich Schinkel. Bygningen er designet af den britiske arkitekt David Chipperfield (1953).

James Simon (1851-1932), som har lagt navn til både bygningen og til James-Simon park på den anden side af Museumsøen var en jødiske industrifyrste i Berlin. Han var sammen med sin bror millionær i handel med bomuld.

I 1898 grundlagde James Simon det tyske orientselskab sammen med Wilhlem von Bode. Han betalte fx for udgravningen af Al Amarna i Ægypten 1907-1914. Kunstgenstandene fra det 14. århundrede før kristus er udstillet i Neues Museum på Museumsinsel. Det gælder fx Nefertiti-busten, så James Simon har haft afgørende indflydelse på samlingerne på Museumsøen.

Sammen en lille håndfuld stenrige jøder havde James Simon både tæt og venskabelig kontakt til kejseren. De rige jøder blev nedladende omtalt som “kejserjøderne”. Det var almindeligt at velhavere var mæcener og opbyggede store kunstsamlinger.

Simons enorme bidrag betyder også at den nye flotte bygning på museumsøen bærer hans navn.

Hvad færre mennesker i samtiden lagde mærke til, er, at han hvert år donerede en tredjedel af hans indtægt til velgørende, sociale formål fx svømmebade i de tætte arbejder kvarterer eller til hospitaler. Faktisk betalte han for Tysklands første, offentlige svømmebad.

Det er ikke veldokumenteret for han var diskret med det og synes ikke det var noget at tale om. Han døde i 1932 i Berlin og blev sparet for Hitlers magt-overtagelse. Den gamle kejser sendte en krans fra sit exil i Holland.

Over ved James Simon parken lå der i øvrigt en gang et cirkus ligesom cirkusbygningen i København. Det hed Cirkus Busch. Det blev revet ned i 1937. Det var et tysk cirkus, men det blev grundlagt i 1885 i Svendborg på Fyn. Sådan er der så meget.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere
Daniel Kehlmann: Du skulle være gået

Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet fantastiske bøger som ”Opmålingen af verden” og ”Tyll”. Den lille roman ”Du skulle være gået” viser Kehlmann sig i en eksperimenterede genre med et pust af gys og uhygge.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Peter Hertel Rasmussen: Den danske Tysklandsbrigad...

Anmeldelse. Efter krigen blev Tyskland delt og besat af de sejrende magter. En stor bid forsvandt helt og blev en del af Sovjetunionen og Polen – og det resterende Tyskland + Berlin blev opdelt i en sovjetisk, amerikansk, fransk og en britisk zone. Der var ingen dansk zone, og det er næsten gået i glemmebogen, at Danmark i 10 &ari [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikken1918: Philip Scheidemann udråber Weimar republikke...

Billedet viser Philip Scheidemann, der fra vestbalkonen på Reichstagsbygningen (andet vindue) udråber Weimarrepublikken til folkemængden nedenfor og for hele tyskland den 9. november 1918.

Billeder fra BerlinLæs mere
Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktat [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Hans Gregersen: Verden er ny – historier om de brø...

Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne ver [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Hiddense - bilfri ø

Hiddensee er en lille bilfri-ø vest for Rügen. Et naturlandskab med skov, hede, strand og enge og et af de vigtigste ynglingssteder for traner i Tyskland. Din bil kan du ikke få med, så du må gå, cykle eller tage en hestevogn. Du kan tage til Hiddensee på en dagsudflugt, hvis er på Rügen. Eller d [ ... ]

Udflugter fra BerlinLæs mere