James-Simon-Galerie

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

jamessimongalerie

Foto: James Simon Galleri. Fotograferet af berlin-guide.dk dagen før åbningen.

Bygningen, der stod færdig i 2019, efter otte års byggeri står på det sted, hvor der indtil 1938 stod en bygning af Karl Friederich Schinkel. Bygningen er designet af den britiske arkitekt David Chipperfield (1953).

James Simon (1851-1932), som har lagt navn til både bygningen og til James-Simon park på den anden side af Museumsøen var en jødiske industrifyrste i Berlin. Han var sammen med sin bror millionær i handel med bomuld.

I 1898 grundlagde James Simon det tyske orientselskab sammen med Wilhlem von Bode. Han betalte fx for udgravningen af Al Amarna i Ægypten 1907-1914. Kunstgenstandene fra det 14. århundrede før kristus er udstillet i Neues Museum på Museumsinsel. Det gælder fx Nefertiti-busten, så James Simon har haft afgørende indflydelse på samlingerne på Museumsøen.

Sammen en lille håndfuld stenrige jøder havde James Simon både tæt og venskabelig kontakt til kejseren. De rige jøder blev nedladende omtalt som “kejserjøderne”. Det var almindeligt at velhavere var mæcener og opbyggede store kunstsamlinger.

Simons enorme bidrag betyder også at den nye flotte bygning på museumsøen bærer hans navn.

Hvad færre mennesker i samtiden lagde mærke til, er, at han hvert år donerede en tredjedel af hans indtægt til velgørende, sociale formål fx svømmebade i de tætte arbejder kvarterer eller til hospitaler. Faktisk betalte han for Tysklands første, offentlige svømmebad.

Det er ikke veldokumenteret for han var diskret med det og synes ikke det var noget at tale om. Han døde i 1932 i Berlin og blev sparet for Hitlers magt-overtagelse. Den gamle kejser sendte en krans fra sit exil i Holland.

Over ved James Simon parken lå der i øvrigt en gang et cirkus ligesom cirkusbygningen i København. Det hed Cirkus Busch. Det blev revet ned i 1937. Det var et tysk cirkus, men det blev grundlagt i 1885 i Svendborg på Fyn. Sådan er der så meget.

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres&n [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
Multikulti – supermarkeder i Berlin

Der bor mennesker fra hele verden i Berlin. Men selv om de holder af Berlin holder de også fast på deres kultur, religion og vaner. Når Kreuzberg kaldes en kulturel smeltedigel er det ikke helt rigtigt. Støberier bruger smeltedigler. De forskellige metaller, der hældes i, blandes og bliver til et. Selv i Kreuzberg er  [ ... ]

ShoppestederLæs mere
Frank Jensen: Min far var spion

Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars  [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Daniel Kehlmann: Opmålingen af verden

Anmeldelse. I slutningen af det 18. århundrede gav to tyskere sig til at opmåle verdenen: Alexander von Humboldt og Carl Friederich Gauss. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet den fantastiske og originale roman om to af Tysklands største videnskabsmand. Bogen udkom i 2006 og blev verdens næstmest solgte roman i 2 [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
På job i Berlin

Mange kommer til Berlin i forbindelse med deres arbejde - eller har et par dages arbejde med til Berlin. Overvej at finde dig en god kontor plads.

Bo i BerlinLæs mere
Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin

Anmeldelse. Lars-Martin Sørensen har læst berlinkorrespondenternes reportager og artikler fra Berlin fra 1933 til 1940. Det har han skrevet om i borgen ”Sidste nyt fra Berlin”. Hovedspørgsmålet er: Hvordan skriver man om historiske begivenheder, mens de finder sted? Det var ikke let at skrive hjem fra en diktat [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Jørgen Møller: Hvorfor blev Europa ikke et imperiu...

Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist vær [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere