Bröhan Museum - Jugendstil, Art Deco og Funktionalisme

Jugendstil, Art Deco og Funktionalisme - tre stilarter, der kickstartede forrige århundrede. Bröhan Museum er Berlins specialmuseum for tre stilarter, der præsenteres gennem glas, keramik, porcelæn, sølv og metal, i møbler, tæpper, belysning, grafik og malerier. Kort sagt er du til Bo Bedre - så finder du den ægte vare her.

Brohan museum


Udstillingsgenstandende er franske, tyske, belgiske og skandinaviske. Der er værker fra Emile Gallé møbler af Eugène Gaillard, Hector Guimard, Louis Majorelle, Peter Behrens, Bruno Paul og Richard Riemerschmid, Jacques-Emile Ruhlmann, Art-Deco Kunst og smedearbejder af Edgar Brandt, sølv af Jean Puiforcat, Paris, og Georg Jensen, København.

Malerierne på Bröhan-Museum omfatter Hans Baluschek, Karl Hagemeister, Willy Jaeckel, Walter Leistikow und Franz Skarbina, Jean Lambert-Rucki. Havde du ikke før styr på klassikerne - så får du overblikket her.


Bröhan-Museum
Schloßstr. 1a
14059 Berlin

http://www.broehan-museum.de/Kunstleksikon

Jugendstil


jugend

 Jugendstil (også kaldet Art Nouveau eller Modern Style, Belle Epoque,) er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1896-1910. I Danmark 1900-1915. Jugendstilen er et formsprog, der arbejder meget med kurvede former, inspireret af naturens former.

Jugend slog særligt igennem i de midt-europæiske lande. I England herskede den beslægtede stilretning Arts and crafts. I Skotland var Art Nouveau meget udbredt, repræsenteret af bl.a. Charles Rennie Mackintosh. Jugend (tysk for ungdom) angiver, at der er tale om en ny og ung stil. Jugendstilen er opkaldt efter tidsskrift Die Jugend. Jugendstilen var imod historicismen og dens efterligninger. Den ville forene arkitektur og dekorativ kunst og lægger vægt på god udførelse, ægte materialevirkninger og former og dekoration baseret på slyngede, stiliserede, dekorative stregmønstre inspireret af naturens former fx tulipaner og åkander.

Man ville genindføre håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet i brugsting, genopdage de traditioner for håndværk, der kendtes fra middelalderen og lægge afstand til industrialismens massefremstilling. Kunsthåndværket og kleinkunsten er fx. møbler, smedejernsarbejder, smykker og glas, der er udført i organiske former. Glas har flere farver og blomsterdekorationer. Smykker ses i forskellige materialer og kan være udformet som fx blomster og insekter. I Danmark slog Jugend aldrig rigtigt igennem. Dog har arkitekten Anton Rosen tegnet en række jugendinspirerede bygninger i København, blandt andet Savoy hotellet på Vesterbrogade og Palace Hotel på Rådhuspladsen i København. Derudover udmærker Elefanthuset (Husumgade 10-12) sig som et af de sjældne danske eksempler på jugend-arkitektur.


Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på
http://da.wikipedia.org/wiki/Jugendstil


Art Deco


Art Deco er en forkortelse for "Art Decoratifs" (Det oprindeligt navn var Style Moderne) Strømningen Art Deco i arkitektur og industriel design blev skabt fra 1920 til 1939, og har oplevet en vis genopblussen i forskellige perioder siden.

Art Deco har stadig indflydelse i nutidskunst og design. Oprindeligt kan Art Deco relateres til Konstruktivisme, Kubisme, Modernisme, Bauhaus, Art Nouveau og futurisme. Der er tale om en strømning uden politisk budskab, det handler om at lave dekorative genstande og kunst med vægt på elegance, funktion og et vist opgør med tidligere designideer.


artdeco

Stilen kan bedst beskrives som en slags dekorativ modernisme, og den blev i eftertiden kendt som Art Deco. Selve begrepet Art Deco ble først innført som stilbetegnelse i 1960-erne. Navnet var en kortform av det franske navn for udstillingen for brukskunst og industriel formgivning i Paris i 1925 (Paris Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes).

Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på http://da.wikipedia.org/wiki/Art_deco

Funktionalisme


Funktionalisme (Funkis, nyttekunst) er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1930-. I Danmark 1930-.

Eksempler:

  • Århus Rådhus (tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller, opført 1938-1941)
  • Hotel Astoria i København (tegnet af Ole Falkentorp, opført 1934-35)
  • Radiohuset i Rosenørns Allé (tegnet af Vilhelm Lauritzen, opført 1937-45)

Funktionalismen opstod som retning inden for arkitekturen efter verdenskrigen 1914-1919 og havde som forgænger bl.a. futurismen. Ønsket om at udvikle en funktionel arkitektur var flertydig. Den funktionalistiske bevægelse havde dels front mod ydre pryd og forskønnelse, dels rettede den sig mod alle former for stilforvirring, og endelig prøvede den at reflektere de nye muligheder, som bygningsindustrien kunne give, og de nye begrænsninger, som de nye produktionsmetoder indebar.

Ordene funktion og funktionalisme blev efterhånden stående som fællesbetegnelse for modernisering, teknisk effektivitet og industriel standardisering af byggeelementerne. Problemet var, at pryd nogle gange var den egentlige funktion, hvilket funktionalisterne havde svært ved at håndtere.

Teksten er fundet på Wikipedia - læs mere på
http://da.wikipedia.org/wiki/Funktionalisme_%28arkitektur%29

Læs om andre stilperioder på wikipedia
http://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Stilperioder


Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Modelbyer i Berlin - lidt guf for byplanlæggere og...

Modelbyer fascinerer. Modelbyer eller minaturer er dragende. Vi føler os i et kort øjeblik som kæmper, der kan skræve over hele bydele. Det sætter gang i fantasien - eller giver bare et godt overblik over topografien i en by. Det er til dig, der er interesseret i byplanlægning, arkitektur, modelb [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Henrik Yde: Nexø. Martin Andersen Nexøs liv og vær...

Anmeldelse. I 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Martin Andersen Nexø blev født. Nexø har skrevet noget af den bedste danske litteratur vi har. Martin Andersen Nexø bragte sig politisk på kant med samfundet og endte med at flytte til DDR. Men der er vist ingen, som er er tvivl om kvaliteten af hans forf [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Kurt Vonnegut: Slagterhal 5

Anmeldelse. Kurt Vonneguts klassiker fra 1969: Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death er en science fiction-agtig anti-krigsroman. Bogen følger den amerikanske soldat Billy Pilgrim, som i 2. verdenskrig bliver holdt fanget af tyskerne og overlever bombningen af Dresden. En begivenhed som Kurt Vonnegut selv ge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
1806:  Charles Meynier: Napoleons indtog i Berlin1806: Charles Meynier: Napoleons indtog i Berlin

Charles Meynier (1763-1832) har malet Kejser Napolen, som ridder ind i Berlin ad hoveddøren, Brandenburger Tor, i 1806 omkring kl. 15:00 på en solrig efterårsdag. Billedet er malet i 1809/10 på opdrag af Napoleon.

Billeder fra BerlinLæs mere
Peter Møller Hansen: Troskab

Anmeldelse. I 2. verdenskrig meldte tusindvis af danskere sig frivilligt til tysk tjeneste. Ellef Henry Rasmussen var 17 år og blandt de første danskere, som blev en del af Waffen-SS. Han gjorde hele krigen med som SS soldat og officer på østfronten. Ellef Henry Rasmussen har fortalt sin historie til historikeren Pete [ ... ]

Erindringer og øjenvidner Læs mere
Thomas Mann: Kongelig Højhed

Anmeldelse. Thomas Mann er en af Tysklands helt store forfattere. Hans første store roman Huset Buddenbrooks skaffede ham nobelprisen i litteratur i 1929. Hans anden roman, som han selv kaldte et lystspil i romanform er romanen ”Kongelig Højhed”. Gyldendal har udgivet "Kongelig Højhed" for første gang i en fu [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
UNESCO verdensarv som rejsefører

UNESCOs Verdensarv er steder som f.eks. skove, bjergkæder, søområder, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller hele byer, som er blevet erklæret bevaringsværdige som verdensarv. Det er FN organisationen UNESCO, som styrer fredningerne. Fredet i verdensklasse.

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere