Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Energimuseet - om dengang Berlin var elektricitetens Silicon Vally

Energimuseet i Berlin viser udviklingen af elektriciteten i Berlin. Elektropolis Berlin - for Berlin var centrum for elektroteknik, og museet forklarer om den innovation og udvikling, der fandt sted i Berlin i et frugtbart samarbejde mellem den elektrotekniske industri, energiforsyningen, energiforbrugerne og videnskaben. Lige som fx Vandværksmuseet eller det Medicinhistoriske museum er Energimuseet fortællingen om eksplosiv byudvikling for 100 år siden.

Siemens Stadt

I den nordvestlige ende af Berlin ligger Siemens-stadt med fabrikker som sin egen bydel. Det går helt tilbage til 1866, da Werner von Siemens opdagede det dynamoelektriske princip, som han fik nobelprisen for i 1888. Det dynamo-elektriske princip er teknologien i fx en cykeldynamo eller vindmølle, hvor der skabes strøm, når hjulet eller vingerne drejer.

Dansker fandt dynamoens princip - men Siemens løb med guldet

Det vil sige: Werner von Siemens genopdagede et princip, som allerede var fundet 14-16 år tidligere i Danmark af Søren Hjorth (1801-1870). Søren Hjorth var dansk civilingeniør og opfinder. Allerede i 1832 beskrev Søren Hjorth i et teknisk magasin en dampmaskinevogn, som kunne køre på veje. Han var teknisk direktør for Det Sjællandske Jernbaneselskab, der byggede toglinien fra København til Roskilde. Da jernbaneselskabet lukkede rejste han pengene til at tage til London, hvor han byggede og udstillede en elektromotor i 1851.

I 1854 fik han bygget en dynamo-maskine. Søren Hjorths opfindelser blev dog ikke til reelle produkter selvom han blev hjulpet af både det danske kongehus og den franske kejser. Massiv offentlig støtte og alligevel løftede det sig ikke fra jorden. Det er en gammel lære. Søren Hjorth døde og ligger på Assistens Kierkegården i København.

Søren Hjorths indsats som opfinder af dynamoens princip var længe gået i glemmebogen, indtil hans værk blev genopdaget 1879 af oberst Bolton i Society of Telegraph Engineers i London. Fra begyndelsen af 1900-tallet gjorde dr.techn. Sigurd Smith en indsats for at rehabilitere Hjorths ry. DSB's ellokomotiv Litra EA 3010 er opkaldt efter Søren Hjorth (Wikipedia). Søren Hjorth ses på billedet til venstre.

I mellemtiden genopdagede Werner von Siemens så det samme princip - og fik ikke bare en el-motor og en Nobelpris ud af det. Siemens skabte også et imperium, som i dag har 360.000 ansatte. Det er med andre ord ikke nok at have den rigtige ide - man skal have drivet, netværket, adgang til penge og en stor pose held, hvis det skal blive en god forretning. Søren Hjorth er siden anerkendt som den, der opdagede det dynamoelektriske princip. Men Nobelprisen hører stadig til Werner Von Siemens.

Rathenau og Edison satte strøm på Berlin


edisonslampeTilbage til el-museet i Berlin. I 1882 blev de første forsøg lavet med gadebelysning på Pariser Platz (ved Brandenburger Tor). I 1884 grundlagde Emil Rathenau og Thomas Alva Edison (ingen ringere) AG Städtische Elektricitäts-Werke zu Berlin. Europas første offentlige strømforsyningsselskab - og den første opgave var at skabe gadebelysning, der stadig var mere kostbar en gasbelysningen.

Det udviklede sig til at blive firmaet AEG. Elektrisk gadelys var derfor en luksus for den mere formuende del af befolkningen.

Lige et par ord om amerikaneren Thomas Alva Edison (1847-1931): Edison var en serieopfinder og han tog mere end 1.000 patenter i sit liv. Han opfandt nyttige ting som glødepæren, fonografen og diktafonen. Han var den første i verden der byggede sin egen swimmingpool. Hans motto var at lave en lille opfindelse hver tiende dag og en stor hvert halve år.

Mondæne Cafe Bauer kom først med strøm

342px-Lesser Ury Cafe BauerI 1886 blev den nu hedengangne Cafe Bauer på hjørnet af Friedrichstrasse og Unter den Linden den første cafe i Berlin med elektrisk lys. Maleriet af den impressioniske, berlinske maler Lesser Ury er et interiør fra netop Cafe Bauer og er malet i 1889. De elektriske lamper kigger tilbage på os som et par lysende øjne og mon ikke det er magien i de elektriske lys, som har fanget Lesser Urys interesse. Lesser Ury er mest kendt for at male cafe og aftenstemninger med lys og regnvejr.

Den danske kritiker Georg Brandes boede på samme tid lige om hjørnet for cafeen, så mon ikke han også har set lidt benovet ind på de elektriske pærer - selvom verdensmanden Georg Brandes nok ikke ville stå ved sin benovelse.

Men det elektriske lys gav anledning til benovelse og med god grund. Indtil Edison lavede sin glødepærer var man henvist til halvdunkle løsninger med gas, petroleum eller stearin. Ikke en kort periode - men altid. Tiden før og efter beherskelsen af lys i mørket har ikke været den samme. I dag kan mange af os huske en tid før og efter Internettet. Det elektriske lys har givet en lige så stor omvæltning og udvidelse af vores muligheder som mennesker. Tak, Edison. Tak Werner (og tak, Søren).

Der var flere i Berlin, der så forretningsmulighederne i elektriciteten. Werner von Siemens (igen) og Generalpostmester Heinrich von Stephan lavede sammen med de højere læreanstalter, industrien, rigspostvæsnet og militæret den elektrotekniske forening i Berlin. Foreningen satte gang i udviklingen ved at føre alle interesserede sammen.

Idag havde vi kaldt det "innovationsnetværk" - og kunderne stod i kø over hele verden for at få adgang til det nye. Uddannelserne var også til stede fra 1879 med det tekniske universitet: Königlichen Technischen Hochschule zu Berlin og samarbejder med producenter, forbrugere og videnskabsmænd gav nye innovationer, som den elektriske bane, radiotelegrafi, kraftværksteknik, højspænningskabler.

Der blev sat strøm til verden og i dag er det næsten umuligt at forestille sig en verden uden adgang til strøm: Ingen telefoner, internet, elektrisk lys, fjernsyn, køleskabe, frysere, ovne, komfurer, brødrister, el-pisker, food-processer, tyveri-alarmer, overvågningskameraer, mikrobølgeovn, kaffemaskiner, vaskemaskiner, tørretumblere, elevatormusik, lyssignaler, blinkende julepynt, blå blik på politibilen, forlygter, støvsugere, gadebelysning, radio, højtalere, rock-koncerter, sportslørdag, dronningens nytårstale, Beatles, DJ's, CD'ere, carmen-curlere og dildoer. Farvel Danmarks Radio, CNN, Natholdet og Pengemagasinet, Facebook, Wikipedia og Google.

Elektriciteten var grobund for en vækst-eksplosiv-cocktail, som bedst kan sammenlignes med fx vækst virksomhederne i Silicon Vally et århundrede senere. Nu er det blot computerteknologi og IT det handler om. Og kunderne står i kø over hele verden for at få adgang til det nye. Det er ikke sådan lige at kopiere.

Det er denne historie, som ligger bag Energimuseet i Berlin. Men mest af alt er det et museum for elektroteknik nørder. Har I medbragt en ingeniør på turen til Berlin - så slip ham løs her.


Energimuseet i Berlin
Teltowkanalstraße 9
12247 Berlin-Steglitz

Telefon +49 30 7017 7755 / 56 

Telefax +49 30 7017 7757
E-Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Museet er gratis (men siger ikke nej til en donation) og har ingen åbningstid. Man kommer kun ind efter aftale. Så tag kontakt i god tid.


Læs mere om Werner von Siemens og industrihistorien i Berlin.

 

contentmap_plugin

En ide til rejsen?

Besøg annoncørerne

London?

Berlin er dejlig - men det er London også.

Besøg vores nye london-guide.dk - den er snart Danmarks bedste London-guide.

 

"Angrebet" 9. April 1940

Tag på tur med Get Your Guide - klik og bestil nu!

En tilfældig buket til inspiration

Steffen Heiberg: Nye horisonter - om Europas renæs...

Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, [ ... ]

Faglitteratur - mennesker, historie og samfund
Thomas Haarder: Kryssing - Leder af Frikorps Danma...

Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronte [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Billedrammer gennem 400 år

Langt de fleste går på kunstmuseum for at se malerier eller tegninger. Men faktisk er det ofte rammen, som holder fast på det hele. Skifter man rammen ud kan hele udtrykket skifte. I Schöneberg kan du se en stor samling af rammer.

Usædvanlige museer - lad dig overraske
Laurent Binet: HhhH - Himmlers hjerne hedder HeydrichLaurent Binet: HhhH - Himmlers hjerne hedder Heydr...

Anmeldelse. Reinhard Heydrich var en af NAZI Tysklands mægtigste mænd. Nr. 2 i SS efter Himmler, men kendt som Himlers hjerne. Fader til planen for jødernes udryddelse og som rigsprotektor i Bøhren-Mæhren blev han kendt som "slagteren fra Prag". Laurent Binet har skrevet "HhhH - Himmlers hjerne hedder Heydrich" om He [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og noveller
Tre inspirationer til din Berlin weekend

Iværksætter Halfdan Timm har fundet tre alternative måder at bruge et weekendophold på i Berlin. Til inspiration, når du er færdig med Brandenburger Tor, Museumsøen og alt det andet.

Programmer og planer for den næste Berlintur
Erika Riemann: Sløjfen i Stalins skæg

Anmeldelse. I 1945 er krigen slut. Den lille tyske by Mühlhausen er besat af russerne. 14-årige Erika Riemann laver for sjov en krussedulle på et billede af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Den spøg ender med 8 år i russiske og tyske fangelejre (tidl. KZ-lejre) og fængsler rundt om i Østtyskland. Indt [ ... ]

Erindringer og øjenvidner
Turen går til centrale Tyskland

Anmeldelse. Tyskland er Danmarks nabo. Hvert år drøner tusinder af danskere lige igennem Tyskland til ferien, som først begynder i Østrig, Italien, Frankrig. Tyskland er for mange en autobahn med tankstationer og ærgerlig mad. Man snyder sig selv. Gør det til en vane at stoppe et nyt sted hver gang og br [ ... ]

Guidebøger