Museet på Robert Koch Instituttet

RobertKochMuseum

Foto: Pressefoto fra museet. Udstillingen fortæller blandet andet om smitterisiko og muligheder for at beskytte befolkningen for smittefare rundt om i verden. Herunder med kampagner. 

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877), tuberkulose (Mycobacterium tuberculosis, 1882) og kolera (Vibrio cholera, 1883). I 1905 modtog han nobelprisen i medicin.

Robert Koch grundlagde sig eget institut i Kongens navn: Das Königlich Preußische Institut für Infektionskrankheiten, som senere blev omdøbt til Robert Koch-instituttet. Ved at bruge hans metoder har elever af ham fundet de organismer der forårsager difteri, tyfus, influenza, gonore, meningitis, byldepest, spedalskhed, stivkrampe og syfilis.

Da Robert Koch døde blev han begravet i sit eget Mausoleum i et annex ved Instituttet. Her blev der også indrettet et museum for ham i 1913. Det blev ændret i 1960 og udvidet og i 2017 blev udstillingen udvidet til de nuværende 180 Kvm2. Med andre ord ikke et gigantisk museum, men et interessant museum.

Museet fortæller historien om, hvordan verden skiftede syn på videnskabelige metoder når det gælder lægevidenskaben. I tidligere tider forholdt lægerne sig til mystiske væskebalancer og sammenkog af urter tilsat lidt stjernetydning. Robert Koch var med til at skabe systematik og dokumentation og videnskabelighed, som skabte gennembrud over for sygdomme, som har slået millioner af mennesker ihjel gennem tiden.

Robert Koch var med til at skabe forståelsen for smitte gennem bakterier og dermed også værdien af hygiejne. Hvis du har set filmen Charité, som måske endnu ligger på Netflix, så indeholder den et ganske fint protræt af Robert Koch - og en spændende historie om et af den tids mest innovative hospitaler: Charité Hospitalet i Berlin.

Værd at reflektere over, at Berlin, som har fostret en af verdens største mordere, Adolf Hitler og kumpaner, altså også har fostret nogle af de læger og videnskabsfolk, som har bane vejen for at udrydde sygdomme.

Er I mange på besøg kan det betale sig at kontakte Museet i forvejen. Er I fx mere end otte personer kan der være en gratis guided tur.

Museet på Robert Koch-Institut
Nordufer 20
Wedding

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Se Berlin i rask løb - SightjoggingSe Berlin i rask løb - Sightjogging

  Savner du lidt motion, når du er på ferie? Passer slentreturene på Friedrichstrasse ikke til dit temperament? Så er Sightjogging gennem Berlin måske lige noget for dig?

Guidede tureLæs mere
Schloss Bellevue - Her bor den tyske præsident

Schloss Bellevue er den tyske præsidents residens og dermed centrum for det officielle Tyskland.  Slottet er palceret ved floden Spree i den nordlige ende af Tiergarten tæt ved Siegessäule. Udsigten ud over Spree floden er smuk - derfor Bellevue.

SlotteLæs mere
Filmmuseum - Marlene Dietrich og Metropolis

På filmmuseet i Berlin får du en gennemgang af den tyske film historie fra de tidlige filmstjerner og frem. Et særligt område giver indblik i folie animiation, specialefffects og et blik på fremtiden. Udstillingerne er flotte og langt over vanlig tysk, støvet museumsstandard. Der bliver leget med effekterne og [ ... ]

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Offentlig transport - bus, tog og sporvogn rundt i...

Berlin har et overvældende stort offentlig transport system og du kommer ret nemt rundt i Berlin med undergrundsbanen U-bahn, S-tog S-bahn og bus - og i østberlin er der også sporvogne. Men har du kun kort tid, så gør dig selv den tjeneste at overveje om du ikke ligeså godt kan benytte dig af taxi. Taxi  [ ... ]

Transport til og rundt i BerlinLæs mere
Martha Hall Kelly: Blomstrende syrenerMartha Hall Kelly: Blomstrende syrener

Foto: De overlevende, polske "kanin-piger" fra KZ-lejren Ravensbrück på besøg i USA i 1959. Foto fundet på Conneticut History.org. Anmeldelse. Amerikaneren Martha Hall Kelly har skrevet den dokumentariske fiktions roman ”Blomstrende Syrener”, som har kvinde KZ-lejren Ravensbrück som omdrejningspunkt. Boge [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Schloss Britz - Lille fint slot med museum i NeuköllnSchloss Britz - Lille fint slot med museum i Neukö...

Slottet Britz er det tidligere hovedsæde i landsbyen Britz, der i dag er en del af bydelen Neukölln. Idag er slottet hovedsæde for Kulturstiftung Schloss Britz. Der er museum med rum for omkring 1880 med interiører fra den tid - kaldet gründerzeit. Rundt om er en dejlig prisbelønnete park.

SlotteLæs mere
WellenWerk - surfoplevelse i Berlin

I Thy i Danmark ligger ”Cold Hawaii”, hvor især vindsurfere slår sig løs og surfere i bølgerne. Men du behøver ikke at undvære surferbølger bare fordi du er taget til Berlin. Bølgeværket, eller WellenWerk har et stort bassin med store bølger til surfere. Måske mulig [ ... ]

Aktiv i BerlinLæs mere