Trümmerberge - ruindyngerne efter den 2. verdenskrig

Efter anden verdenskrig var mængden af ruiner helt overskuelig og løsningen var at genbruge så meget som muligt og køre resten væk og samle det i vældige dynger. Det blev til trümmerberge, som ligger flere steder i byen.

trummerfrauen

Efter krigen lå de tyske byer i ruiner. Det er beregnet, at ruinhobene udgjorde 400 millioner kubikmeter byggeaffald - svarende til et godstog på 160.000 kilometer, hvis det hele skulle trækkes væk på en gang (og hvorhen kunne man spørge for 160.000 kilometer er mindst 4 gange rundt om jorden). Der findes "trümmerberge" omkring alle større byer i Tyskland. En sjettedel af ruinaffaldet i Tyskland lå i Berlin.

I Berlin blev 15 procent af ruindyngerne til trümmerberge. Bjergene blev så høje, at Teufelsberg, der består ruinaffald, er Berlins næsthøjeste punkt på 115 meter. Andre (Die Humbelthöhe) blev brugt til at begrave de betonfæstninger (Flaktårne), som efter krigen var umulige at sprænge væk.

I sommeren 1945 er det beregnet, at 20.000 til 60.000 kvinder var beskæftiget med at rydde op i ruinerne, sortere brugbare materialer fra ruinaffaldet. Ironisk nok blev kvinderne sat til at rydde op af mændenes krig, men der var ikke andet for, for mange mænd var væk, var i fangelejre eller skulle på arbejde for at ernære familien. Kvinderne blev kald "Trümmerfrauen". De flodpramme der i sin tid sejlede byggematerialer ind til Berlin sejlede nu murresterne ud igen.

Historien er, at alle uanset stand blev sat i arbejde med at rydde op. To bronze skulpturer af Fritz Cremer står foran Rotes Rathaus til minde om oprydningsarbejdet: Aufbauhelferin og Aufbauhelfer. Der står også en skulptur i Hasenheide i Neuköln. De største mindesmærker er dog Trümmerbjergene i sig selv. Oprydningen tog 5-6 år og var afsluttet i begyndelsen af 1950'erne.

I dag bjergene vokset til med grønt og arealerne bliver brugt til udsigtspunkter, parker og fritidsanlæg. Du kan blandt andet møde disse trümmerberge i Berlin:

Teufelsberg 115 m  Charlottenburg-Wilmersdorf / Grunewald i sydenden af Heerstrasse i nærheden af Teufelssee. Teufelsberg er den største og rummer 12 millioner kubikmeter ruinaffald fra omkring 400.000 bygninger. Der blev leveret 600 lastbilfulde om dagen, svarende til 6.800 kubikmeter om dagen. Derefter blev området brugt som losseplads og i dag er det grønt område, som om vinteren kan anvendes til skisport. Den amerikanske hær har brugt Teufelsberg som overvågningspunkt. I 1970'erne blev der dyrket vin på skråningerne - blandt andet Wilmersdorfer Teufelströpfchen. Der er plantet over 180.000 træer på området.

Andre er:

  • Drachenberg 99 m Charlottenburg-Wilmersdorf i Grünewald mellem Heerstrasse og Teufelsberg
  • Oderbruchkippe 91 m  Pankow / Prenzlauer Berg i parken
  • Dörferblick 86 m  Neukölln / Rudow
  • Humboldthöhe 85 m  Mitte / Wedding
  • Großer Bunkerberg 78 m  Friedrichshain-Kreuzberg / Friedrichshain
  • Insulaner 75 m  Tempelhof-Schöneberg / Schöneberg
  • Trümmerberg Biesdorf 75 m  Marzahn-Hellersdorf / Biesdorf
  • Marienhöhe 73 m  Tempelhof-Schöneberg / Tempelhof
  • Rixdorfer Höhe 70 m  Neukölln (Hasenheide)

Er du i Berlin om vinteren er det attraktive kælkebaner - fx på Humboldthöhe. Så bliver trümmerberg kald rodelberg.Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

Berlin-guide anmelder

Berlin-guide på Facebook

Berlin-guide er aktiv på Facebook. Få nyt om Berlin og berlin-guide.

En ide til rejsen?

Annonce

 

"Angrebet" 9. April 1940

En tilfældig buket til inspiration

Michael Boas Pedersen: Danmark under den kolde kri...

Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

Faglitteratur - mennesker, historie og samfundLæs mere
Museum Barberini - Potsdams ædle kunstmuseum

Potsdams slot og bycenter forsvandt nærmest i krigens bomber. Men de gamle bygninger er genopstået med både slot og domkirke, det gamle rådhus og bygningerne omkring. En af de vigtige bygninger er Palast Barberini. Nu står paladset der igen og indeholder et skønt kunstmuseum.

Potsdam Guide - besøg kongerne og kejsernes by Læs mere
Wismar - UNESCO fredet perle ved Østersøen

Wismar ligger ved Østersøen. En gammel hansestad, som nu sammen med Stralsund er blevet anerkendt som UNESCO Verdensarv. Der er ikke langt fra Rostock til Wismar, så kommer du sejlende fra Gedser er det oplagt at stikke en tur forbi Wismar. Ikke de helt store seværdigheder, men god stemning i den gamle by.

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere
Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres&n [ ... ]

SpiseguidenLæs mere
1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad1942: Kurt Reuber: Madonna fra Stalingrad

Den lille skitse hænger i Gedächtniskirche i Berlin. Lidt diskret ude til siden. Billedet er fra 1942 og tegnet af en tysk soldat, Kurt Reuber i Stalingrad under slaget om Stalingrad.

Billeder fra BerlinLæs mere
Ostwall - Det tyske fæstningsanlæg mod øst (190 km...

Langs den danske vestkyst ligger en stribe bunkere. Det er resterne efter det tyske fæstningsanlæg Vestvolden eller Atlantvolden, som under 2. verdenskrig blev etableret fra Norge til den spanske grænse som forsvar mod en allieret invasion. I øst ligger et mindre ambitiøst fæstningsanlæg "Ostwall", der i  [ ... ]

Krigens spor omkring BerlinLæs mere
Dessau – her blev Bauhaus født

Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede [ ... ]

Guide til byer rundt om BerlinLæs mere