Trümmerberge - ruindyngerne efter den 2. verdenskrig

Efter anden verdenskrig var mængden af ruiner helt overskuelig og løsningen var at genbruge så meget som muligt og køre resten væk og samle det i vældige dynger. Det blev til trümmerberge, som ligger flere steder i byen.

trummerfrauen

Efter krigen lå de tyske byer i ruiner. Det er beregnet, at ruinhobene udgjorde 400 millioner kubikmeter byggeaffald - svarende til et godstog på 160.000 kilometer, hvis det hele skulle trækkes væk på en gang (og hvorhen kunne man spørge for 160.000 kilometer er mindst 4 gange rundt om jorden). Der findes "trümmerberge" omkring alle større byer i Tyskland. En sjettedel af ruinaffaldet i Tyskland lå i Berlin.

I Berlin blev 15 procent af ruindyngerne til trümmerberge. Bjergene blev så høje, at Teufelsberg, der består ruinaffald, er Berlins næsthøjeste punkt på 115 meter. Andre (Die Humbelthöhe) blev brugt til at begrave de betonfæstninger (Flaktårne), som efter krigen var umulige at sprænge væk.

I sommeren 1945 er det beregnet, at 20.000 til 60.000 kvinder var beskæftiget med at rydde op i ruinerne, sortere brugbare materialer fra ruinaffaldet. Ironisk nok blev kvinderne sat til at rydde op af mændenes krig, men der var ikke andet for, for mange mænd var væk, var i fangelejre eller skulle på arbejde for at ernære familien. Kvinderne blev kald "Trümmerfrauen". De flodpramme der i sin tid sejlede byggematerialer ind til Berlin sejlede nu murresterne ud igen.

Historien er, at alle uanset stand blev sat i arbejde med at rydde op. To bronze skulpturer af Fritz Cremer står foran Rotes Rathaus til minde om oprydningsarbejdet: Aufbauhelferin og Aufbauhelfer. Der står også en skulptur i Hasenheide i Neuköln. De største mindesmærker er dog Trümmerbjergene i sig selv. Oprydningen tog 5-6 år og var afsluttet i begyndelsen af 1950'erne.

I dag bjergene vokset til med grønt og arealerne bliver brugt til udsigtspunkter, parker og fritidsanlæg. Du kan blandt andet møde disse trümmerberge i Berlin:

Teufelsberg 115 m  Charlottenburg-Wilmersdorf / Grunewald i sydenden af Heerstrasse i nærheden af Teufelssee. Teufelsberg er den største og rummer 12 millioner kubikmeter ruinaffald fra omkring 400.000 bygninger. Der blev leveret 600 lastbilfulde om dagen, svarende til 6.800 kubikmeter om dagen. Derefter blev området brugt som losseplads og i dag er det grønt område, som om vinteren kan anvendes til skisport. Den amerikanske hær har brugt Teufelsberg som overvågningspunkt. I 1970'erne blev der dyrket vin på skråningerne - blandt andet Wilmersdorfer Teufelströpfchen. Der er plantet over 180.000 træer på området.

Andre er:

  • Drachenberg 99 m Charlottenburg-Wilmersdorf i Grünewald mellem Heerstrasse og Teufelsberg
  • Oderbruchkippe 91 m  Pankow / Prenzlauer Berg i parken
  • Dörferblick 86 m  Neukölln / Rudow
  • Humboldthöhe 85 m  Mitte / Wedding
  • Großer Bunkerberg 78 m  Friedrichshain-Kreuzberg / Friedrichshain
  • Insulaner 75 m  Tempelhof-Schöneberg / Schöneberg
  • Trümmerberg Biesdorf 75 m  Marzahn-Hellersdorf / Biesdorf
  • Marienhöhe 73 m  Tempelhof-Schöneberg / Tempelhof
  • Rixdorfer Höhe 70 m  Neukölln (Hasenheide)

Er du i Berlin om vinteren er det attraktive kælkebaner - fx på Humboldthöhe. Så bliver trümmerberg kald rodelberg.Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Påskeferien i Berlin

Inspiration. Påsken byder på dejligt mange sammenhængende dage at holde fri i, så et hop til Berlin er oplagt. Der er masser at lave i Berlin i påsken – men Berlin holder jo påskeferie samtidig, så vær lidt strategisk med din planlægning. Shopping er ikke mulig alle dage, og supermarkedern [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Sprogforbistringer

"Bitte, ich möchte gern ein bier kaufen", "Sure, that will be 3,70 Euro", "Vielen dank". Sprogene blander sig i Berlin og som turist kan man klare sig på engelsk. Så meget, at selv når man prøver på skoletysk, så får man svar på engelsk. Tysk er hovedsproget, men du hører også engel [ ... ]

Temaguider - røde tråde gennem byenLæs mere
Audrey Carlan: Dream maker

Anmeldelse. Forfatteren Audrey Carlan er blevet berømt med bestsælgende bøger med et let erotisk indhold. Bogserien Dream maker følger den internationale konsulent Parker Ellis, som sammen med to venner driver et velrenommeret konsulentfirma, som hjælper kvinder med karriere, kærlighed og livsstil. Mr. Interna [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Kattemuseum

I Berlin går Helmut Glantz og hans kone så meget op i katte, at deres treværelses lejlighed i dag fungerer som et veritabelt kattemuseum. Her er kattefigurer, bøger og krassebrædder i store mængder. Der er fx mere end 1.000 porcelænsfigurer med katte.

Usædvanlige museer - lad dig overraskeLæs mere
Liv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet ops& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde opleve...

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Børne tipsLæs mere
1945 30 April Hitler dør...eller hvor blev han af?...

Adolf Hitler og Eva Hitler (tidl. Braun), gjorde selvmord i førerbunkeren den 30. april 1945. Russerne stod bogstavligt for døren og krigen var udsigtsløs. Adolf og Eva Hitler blev båret op, hældt over med benzin og brændt. Men hvad der her efter skete har været et mysterium indtil for få år  [ ... ]

Berlins historieLæs mere