Teufelsberg - Besøg spionudstyret på Djævlebjerget.

Teufelsberg i skoven i det vestlige berlin var amerikansk spion-lytte station under den kolde krig. Teufelsberg har også været en militær institution under Nazi regimet. Efter 2. Verdenskrig blev området brugt som losseplads for udbombede bygninger (indtil 1972) - et gæt er, at her ligger mindst 400.000 bygninger eller 12 millioner kubikmeter byggebombeaffald.

teufelsberg

Lyttestationen under den kolde krig var en af de største lytteposter, som US National Security Agency (NSA) har bygget. Et sted mellem 800 og 1500 soldater var beskæftiget døgnet rundt med aflytning af DDR og sovjetunionen. Lyttestationen var en del af det verdensomspændende spionnet ECHELON. Det har været en travl arbejdsplads.

En mærkelig historie beretter, at modtageforholdene var bedre på nogen tidspunkter af året end andre - og at det skyldes at det store pariserhjul, som blev sat op til den årlige amerikanske festival på Hüttenweg i Zehlendorf faktisk forbedrede modtageforholdene. Der er stadig årlige festivaller, som mest er et kæmpe omrejsende tivoli og forceret burgersalg, men lytteposten er lukket i dag.

Teufelsberg er vestberlins højestepunkt. 120.1 meter. I mange år blev bakken brugt til skiløb og der var både skihop og et skihejs. Skihop rekorden er lidt over 7 meter og eftersom hopbakken er lukket bliver den rekord næppe slået. Der var også den vildeste bobslæde bane, men alt for mange kom til skade, så den er lukket igen.

"Bjerget" er 80 meter højt og der var store planer om at bygge et luksushotel på toppen. Desværre rygtes det, at der var radioaktivt - og det trak ikke kunderne til. Instrukturtøren David Lynch havde planer om et universitet for Trancendental Meditation og ville have yogiske flyvere (munke der svæver i trance) - men det gik i sig selv igen. Så stod bygningerne og forfaldt for sig selv - kapret af grafittimalere, så der nu er kæmpemæssige malerier. Næsten et museum for street art.

Nu er Teufelsberg vækket lidt til live og du kan være heldig at få en rundvisning.Måske helt op i den øverste kuppel. På en solskinsdag er udsigten smuk. Der er mange grunde til at tage kameraet med.

Det hele står lidt efterladt for sig selv i dag, så det er rundvisning i den efterladte spioncentral. Ikke dårligt, hvis du er til skæg og blå briller.

Rundvisninger gives - det kan du læse mere om på http://www.berlinsightout.de/ . Man skal være mindst 14 år for at være med på rundvisningen. Rundvisningerne foregår på tysk. Der er mange trapper at forcere, så det er ikke for dårligt gående. 

 

 

 

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce

En tilfældig buket til inspiration

Stormagasiner i Berlin

Shopping. Berlinerne er til stormagasiner a la Magasin og Salling. Parfumer, tasker og dyre ure i stueetagen – og så ellers etage på etage med tøj til hende, til ham, møbler til stuen, gryder til køkkenet, ægte tæpper og legetøj til børnene, bøger, musik og elektronik. Læ [ ... ]

ShoppestederLæs mere
LittleBigCity - Berlin's historie i miniature

LittleBigCity er en 3D model by af Berlin. Udstillingen tager dig med gennem Berlins historie fra den lille landsby, over middelalderen til den industrielle revolution, gennem krige, DDR og det moderne Berlin. 

Børne tipsLæs mere
Ole Sarvig: Stenrosen

Anmeldelse. Gladiator forlaget genudgiver en række danske klassikere i deres ”sandalserie”. En af dem er Ole Sarvigs ”Stenrosen” fra 1955. Stenrosen handler om krigen, 2. Verdenskrig, om de mennesker, der blev skyllet ind i den, tumlet rundt og skyllet ud igen. Krig er omvæltning.

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Liv Collatz: Berlin er

Anmeldelse. Berlin er en roman af Liv Collatz udgivet på Forlaget Nimbo. Det står med store bogstaver på indbindingen af romanen ”Berlin er” af journalist og nu forfatter, Liv Collatz. Bogen handler om at give det regelmæssige, hverdagsaktive, rutineprægede, almindelige liv fingeren – og i stedet ops& [ ... ]

Skønlitteratur - romaner og novellerLæs mere
Vinterferie i Berlin

Inspiration. Det er altid en god ide at tage til Berlin. Også i vinterferien i uge 7 eller i uge 8. Det er væsentligt billigere end at risikere livet på løjperne i Norge, Østrig, Frankrig eller Canada. Men det kan også være en råkold affære med rusk og regn, hvor det ikke er interessant at h&a [ ... ]

Programmer og planer for den næste BerlinturLæs mere
Regitze Christensen: På studieophold i Berlin

Interview. Mange studerende hiver et halvt år af studietiden i Danmark og læser i udlandet. Der er muligheder over hele verden, og også i Berlin. Regitze Christensen og hendes veninde Leah brugte et halvt år i Berlin på at læse og studere - og på at være berlinere for en stund.

Mit Berlin - hvad tænker andre om Berlin?Læs mere
Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer...

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtig [ ... ]

Guidede tureLæs mere